Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Prof. Erazim Kohák obdržel Řád Tomáše Garrigua Masaryka

Při příležitosti státního svátku propůjčil 28. října 2013 prezident republiky Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva prof. Erazimu Kohákovi z Filosofického ústavu AV ČR. Jde o další z řady ocenění, jichž se prof. Kohákovi dostalo v posledních letech: v roce 2009 byl vyznamenán Čestnou medailí Akademie věd ČR De scientia et humanitate optime meritis, v roce 2010 obdržel za knihu Hearth and Horizont: Cultural Identity and Global Humanity in Czech Philosophy Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy České republiky za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací; v letošním roce se stal laureátem Ceny předsedy Akademie věd ČR za popularizaci výzkumu a získal též čestnou plaketu předsedy vlády za celoživotní dílo a přínos pro společnost.

 
Profesor Erazim Kohák je významný český filosof a veřejně známá osobnost. Po čtyřiceti letech pobytu v USA se po listopadu 1989 vrátil do Československa. On sám definuje své pojetí filosofie jako úsilí o orientaci člověka ve vztahu k Bohu, ke světu a k člověku, které je neseno přesvědčením, že práce filosofa nespočívá jen v jeho odbornosti, ale i ve vzdělávací činnosti, a to jak ve škole, tak i na veřejnosti. Jeho přínos pro českou kulturu lze shrnout následovně.
 
Prof. Kohák v době, kdy žil v USA, využil svého prestižního postavení na Bostonské univerzitě nejen k propagaci fenomenologické filosofie, ale i k publikaci překladů českých autorů. V této souvislosti lze zmínit jeho anglický výbor z Masaryka (Masaryk on Marx; 1972) a překlady textů českých disidentů pro americkou veřejnost. Zvlášť významným filosofickým počinem bylo Kohákovo uvedení myšlení Jana Patočky do anglofonního světa, a to nejen překladem několika zásadních prací (Kacířské eseje; Tělo, společenství, jazyk, svět; Úvod do studia Husserlovy fenomenologie), ale i svou vlastní knihou Jan Patočka. His Thougth and Writings (1989, česky 1993).
 
Po svém návratu Erazim Kohák využil své americké akademické zkušenosti k obnovení filosofické katedry na FF Univerzity Karlovy. Kromě jiného se zasloužil o znovuustavení etiky v českém akademickém prostředí: etika se znovu stala nedílnou součástí filosofického kurikula. Tento obor popularizoval nejenom ve svých přednáškách, ale i ve svých knihách (Svoboda, svědomí, soužití, 2004; Zelená svatozář, 2009; Člověk, dobro a zlo, 1993). Dále byl aktivní v oblasti fenomenologie, o kterou se zasloužil nejen odbornými přednáškami, ale i překladem Husserlova stěžejního díla Ideje k čisté fenomenologii a fenomenologické filosofii (sv. 2, 2006).
 
Po ukončení akademické činnosti na Univerzitě Karlově se stal prof. Kohák členem Filosofického ústavu Akademie věd ČR. V rámci svého působení zde napsal zásadní monografii o české filosofii a jejím místě v rámci evropského myšlení, a to jak v češtině (Domov a dálava, 2009), tak v angličtině (Hearth and Horizon, 2008).
 
Vzhledem ke Kohákovu přesvědčení, že základem jak etiky, tak demokracie je prožitek niterné hodnoty či dobroty všeho bytí, není překvapivý jeho zájem o ekologii. Tato myšlenka je rozvinuta v jeho nejznámější americké knize Popel a hvězdy (1977, česky 2009). Erazim Kohák byl jeden z prvních, kdo problematiku ekologie nejenom uvedl do českého povědomí, ale snažil se ji i filosoficky rozpracovat.
 
Angažmá prof. Erazima Koháka na veřejnosti má různé podoby: Každoročně přijímá ca. 25–30 pozvání od církevních, ekologických a občanských organizací k osvětovým přednáškám po celé České republice i na Slovensku. Souběžně pravidelně vystupuje v tisku, rozhlase a televizi.
Prof. Erazim Kohák je nejenom jeden z mála originálních českých filosofů, ale zásadně se podílel i na restauraci české filosofie po roce 1989. Jeho veřejná činnost obnovila u mnohých lidí po roce 1989 důvěru v tento obor.
 
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)
Připravil: Filosofický ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

1 Nov 2013