Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Animovaný panáček z Akademie věd ČR slaví ve světě úspěch

Letos se poprvé v historii objevila mezi účastníky soutěže The European Science TV and New Media Festival v Dublinu díla z české produkce. V kategorii Nová média se interaktivní prezentace Fyziologického ústavu, vytvořená ve Středisku společných činností AV ČR, probojovala hned mezi čtyři nejlépe hodnocená multimediální díla. Svým pojetím a využitím interaktivních prvků se tvůrci pod vedením Mgr. Art. Martiny Spurné prosadili mezi tvorbou renomovaných studií – anglické BBC, německé WDR a ZDF, švýcarské RSI, švédské STV a dalších významných produkcí Evropy.

 
„Úspěšné zařazení našeho díla mezi práce nevýznamnějších produkčních společností Evropy věnujících se prezentaci vědy považujeme za velké ocenění. Důležité pro naši další tvorbu je i pozitivní hodnocení našich audiovizuálních aktivit Radou pro popularizaci Akademie věd ČR. Jsem rád, že si lidé zodpovědní za popularizaci vědy uvědomují význam podobných projektů,“ uvedl vedoucí Odboru audiovizuálních technologií (OAT) SSČ AV ČR Václav Špaček.
 
V Akademii věd ČR ve spolupráci s Fyziologickým ústavem AV ČR a produkčním digitálním studiem OAT ze Střediska společných činností AV ČR vznikl zajímavý a originální způsob, jak přibližovat vědu veřejnosti, zejména studentům a dětem.
 
„V kategorii Nová média jsme byli v soutěži jediným projektem skutečně využívajícím interaktivitu, kterou tato média umožňují. Věděli jsme, že jde v Česku o unikátní projekt, který jeho cílová skupina přijme, ale jeho úspěch na mezinárodní odborné úrovni nás příjemně překvapil. Je to výzva pro další práci,“ říká autorka projektu Mgr. Art. Martina Spurná.
 
Animovaný panáček a myška provázející diváka po tajích vědeckého bádání zaujal při prezentacích nejen vědce a novináře, ale také děti. Společná cesta bádání diváka zaujme a postupnými kroky prochází zkoumanými problematikami ve Fyziologickém ústavu AV ČR od nejjednoduššího, srozumitelného představení problému až po zprostředkování odborných vědeckých informací. O tom, kam se divák s panáčkem-průvodcem vydá, rozhoduje sám. Porotci soutěže pořádané organizacemi EuroScience, EuroPAWS a Ciencia Viva se netajili tím, že považují za velmi přínosné, pokud by tato prezentace byla poskytnuta do škol v západní Evropě. Úspěšná interaktivní prezentace Fyziologického ústavu AV ČR je k dispozici jak v české, tak i v anglické verzi.
 
Česká verze – viz zde
Anglická verze – viz zde
 
Připravil: Odbor audiovizuálních technologií SSČ AV ČR

13 Dec 2013