The Academy of Sciences of the Czech rebublic - The Academy of Sciences of the Czech rebublic

Search

All intranet Current section


Centre of

Administration

and Operations of

ASCR, v. v. i.
Národní 1009/3
110 00 Prague 1

Czech Republic
tel.:  +420 221 403 111
fax.: +420 221 403 307
e-mail:
ssc@ssc.cas.cz

 

Videopresentation of the Academy of Sciences

videovizitka ASCR

Multimediální produkce Akademie věd slaví ve světě úspěch

Letos se poprvé v historii objevila mezi účastníky soutěže The European Science TV and New Media Festival v Dublinu díla z české produkce. V kategorii Nová média se multimediální prezentace vytvořená v Akademii věd ČR probojovala hned mezi čtyři nejlépe hodnocená multimediální díla.

 

Svým pojetím a využitím interaktivních prvků se tvůrci pod vedením Mgr. Art. Martiny Spurné prosadili mezi díly renomovaných studií - anglické BBS, německé WDR a ZDF, švýcarské RSI, švédské STV a dalších významných produkcí Evropy.

 

„Úspěšné zařazení našeho díla mezi práce nevýznamnějších produkčních společností Evropy, věnujících se prezentaci vědy, považujeme za velké ocenění. Důležité pro naši další tvorbu je i pozitivní hodnocení našich audiovizuálních aktivit Radou pro popularizaci Akademie věd ČR. Jsem rád, že si lidé zodpovědní za popularizaci vědy uvědomují význam podobných projektů“ uvedl vedoucí studia AV ČR Václav Špaček.

 

Na Akademii věd ve spolupráci Fyziologického ústavu AV ČR a produkčního digitálního studia OAT ze Střediska společných činností AV ČR vznikl zajímavý a originální způsob, jak přibližovat vědu veřejnosti, zejména studentům a dětem.

 

„V kategorii Nová média jsme byli v soutěži jediným projektem skutečně využívajícím interaktivitu, kterou tato média umožňují. Věděli jsme, že jde v Čechách o unikátní projekt, který jeho cílová skupina přijme, ale jeho úspěch na mezinárodní odborné úrovni nás příjemně překvapil. Je to výzva pro další práci.“ říká autorka projektu Mgr. Art. Martina Spurná.


Animovaný panáček provázející diváka po tajích vědeckého bádání zaujal při prezentacích nejen vědce a novináře, ale také děti. Společná cesta bádání diváka zaujme a postupnými kroky postupuje od nejjednoduššího, srozumitelného představení problému, až po zprostředkování odborných vědeckých informací. O tom, kam se s panáčkem, svým průvodcem vydá, rozhodne divák. Porotci soutěže pořádané organizacemi EuroScience, EuroPAWS a Ciencia Viva se netajili tím, že považují za velmi přínosné, pokud by tato prezentace byla poskytnuta do škol v západní Evropě.

 

Kontakt pro další informace:

Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.
odbor audiovizuálních technologií
tel. 733 690 541
e-mail: spacek@ssc.cas.cz
www.oat-studio.cz
www.ssc.cas.cz
 

16 Dec 2013