|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Unikátní systém pro studium laboratorních biomodelů

FGU_laborator_perex.jpgFyziologický ústav AV ČR zahájil 7. února 2013 během 89. fyziologických dnů provoz Laboratoře celotělové analýzy, jež je vybavena zařízením pro nepřímou kalorimetrii (měření energetických požadavků organismu) a duálním systémem pro počítačovou tomografii a pozitronovou emisní tomografii (μCT/PET ). Obě zařízení vědci využijí při studiu malých laboratorních zvířat, a to zejména myší a potkanů. „Hlavní přístroj, který kombinuje počítačovou tomografii na bázi rentgenového záření a pozitronovou emisní tomografii, poslouží především ke studiu změn v anatomické stavbě a metabolismu orgánů a tkání na experimentálních zvířecích modelech lidských onemocnění, jako jsou metabolické poruchy, onemocnění nervového systému a nemoci kardiovaskulárního aparátu,“ vysvětlil vedoucí laboratoře Pavel Flachs, který dále uvedl, že se přístroj v současnosti uplatňuje při řešení tří projektů – kvantifikace rozložení tělesného tuku; biologie dopaminových receptorů ve spojitosti s obsedantně-kompulzivními poruchami; vizualizace experimentálně navozených lézí ve strukturách koncového mozku.

                                                     

  Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

Podle ředitelky FGÚ Lucie Kubínové nalezne přístroj využití i ve spolupráci s Ústavem jaderné fyziky při testování nových radiofarmak pro klinickou praxi: „ Pomocí nových léčiv lze neinvazivně zjistit, které orgány začínají metabolicky selhávat a jak se rozvíjejí příznaky celého komplexu poruch, např. život ohrožující metabolický syndrom.“ S provozem laboratoře, jež je součástí projektu BIOMODELS – centrum pro produkci a funkční analýzu biomodelů civilizačních chorob (podporu získal v rámci OP Praha – Konkurenceschopnost), se v areálu biologických a lékařských pracovišť v pražské Krči seznámili i předseda AV ČR Jiří Drahoš, místopředseda AV ČR Vladimír Mareček, ředitelka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková či ředitel Mikrobiologického ústavu Martin Bilej.

Fyziologické dny, odborné setkání badatelů i studentů fyziologie, jež se konaly ve dnech 5. až 7. února pod záštitou předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše a pražského primátora Bohuslava Svobody, jsou již téměř devět desetiletí ojedinělou platformou pro diskuse nad objevnými výsledky v oblasti fyziologie. Letos například členové Slovenské a České fyziologické společnosti představili kolegům a hostům výsledky výzkumných programů v zastřešujících vědních oborech, jako jsou fyziologie srdce a cirkulace, neurofyziologie, molekulová biochemie a genetika fyziologie metabolismu a zánětu, anebo v používání nejnovějších výzkumných technologií.
lsd

11 Feb 2013