Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Spolupráce v rámci struktur EU
     Rok 2008 pro AV ČR znamenal intenzivní přípravy na předsednictví České republiky v Radě EU v první polovině roku 2009. Představitelé AV ČR se zapojili do programových a organizačních výborů řady hlavních a doprovodných akcí různých resortů. Aby usnadnili vzájemnou spolupráci při pořádání těchto akcí, podepsala AV ČR s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR v květnu 2008 Memorandum o spolupráci, které stanovilo míru odpovědnosti a vymezilo mechanismy součinnosti při pořádání vybraných akcí. AV ČR se přihlásila k odpovědnosti za konference Role základního výzkumu v procesu strukturování Evropského výzkumného prostoru a European Future Technologies (FET09), za uspořádání společného zasedání Evropských technologických platforem v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT), technologické poradní skupiny ISTAG a národních představitelů ICT a konečně k organizačnímu zajištění pravidelného zasedání Řídící platformy k problematice výzkumu pro země západního Balkánu. Do kalendáře předsednictví bylo zařazeno i 6 vědeckých akcí pracovišť AV ČR: konference CHEP´2009 - Computing in High Energy and Nuclear Physics (Fyzikální ústav, Ústav jaderné fyziky), COMPASS Programmatic (Ústav fyziky plazmatu), workshop půdních zoologů, biologů a ekologů (Biologické centrum), konference World Biodiversity: Aspects of the European Responsibility (Botanický ústav), PERMEA 2009 (Ústav makromolekulární chemie) a ENHR2009 - Changing Housing Markets: Integration and Segmentation (Sociologický ústav). Sociologický ústav se dále zapojil do přípravy konference Changing Research Landscapes: 10 years of Women and Science.
     AV ČR se nadále zaměřovala na další rozvoj Evropského výzkumného prostoru (ERA), zohledňujíc Lublaňský proces a dokument Vize 2020. V návaznosti na stanovisko podané k tzv. Zelené knize Evropské komise s názvem Evropský výzkumný prostor: nové perspektivy se AV ČR zaměřila zejména na dosažení pokroku k realizaci projektů velkých infrastruktur výzkumu z tzv. cestovní mapy Evropského strategického fóra pro infrastruktury výzkumu (ESFRI) a na otázky spjaté s mobilitou výzkumných pracovníků. Značné úsilí věnovala rovněž zapojení do přípravy Meziresortní koncepce podpory výzkumných infrastruktur. Kulatý stůl uspořádaný v říjnu 2008 v konferenčním centru AV ČR v Liblicích za reprezentativní účasti subjektů spjatých s plánovanými velkými infrastrukturami výzkumu se zaměřil na připravované nařízení Rady EU o právním rámci Společenství pro Evropskou výzkumnou infrastrukturu a přispěl k formulaci národního stanoviska, představeného na zasedání Rady pro konkurenceschopnost. V zájmu odstranění řady nejasností i rozdílných výkladů závazného Rámce Společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací, vyskytujících se v českém prostředí, uspořádala AV ČR v únoru 2008 v Liblicích kulatý stůl k této problematice za široké účasti relevantních aktérů.
     Velkou pozornost AV ČR věnovala problematice strukturálních fondů, zejména přípravě operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI), který má klíčový význam pro projekty budoucích velkých výzkumných infrastruktur. Kvalitě přípravy OP VaVpI, zejména připomínkovému řízení k návrhu prováděcího dokumentu k němu a souvisejících pracovních materiálů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, byla ze strany zástupců AV ČR věnována mimořádná pozornost. K postupu řídícího orgánu OP VaVpI při výběru tzv. velkých projektů (nad 50 mil. €) vydala AV ČR v zájmu zachování principu partnerství a nezbytného zprůhlednění celého procesu tiskovou zprávu a poskytla médiím dostupné materiály a informace o hodnocení projektů.

obr40.jpg


     Pracoviště AV ČR rovněž využila možnosti zapojení do dalších operačních programů strukturálních fondů EU. Na základě výzvy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR k předkládání individuálních projektů ostatních v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), prioritní osy 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj, oblasti podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji předložila řada ústavů AV ČR návrhy svých projektů.
     Magistrát hl. města Prahy vyhlásil v prvním pololetí 2008 výzvy v rámci operačního programu Praha - Adaptabilita (OPPA) a operačního programu Praha-Konkurenceschopnost (OPPK), ze kterých je možnost financovat vývoj a výzkum realizovaný v Praze. Pracoviště AV ČR předložila projekty v rámci OPPA prioritní osy 1 - Podpora rozvoje znalostní ekonomiky (byl schválen projekt Vzdělávání vědeckých pracovníků v oblasti přenosu biomedicínských technologií do praxe, zpracovaný Ústavem experimentální medicíny) a prioritní osy 3 - Modernizace počátečního vzdělávání (byly schváleny projekty Modulární systém jazykových kurzů pro doktorandy podporovaný internetovou platformou, předložený Ústavem pro jazyk český, a Inovativní softwarové pomůcky pro studenty informatiky na SŠ a VŠ, zpracovaný Ústavem informatiky). V rámci OPPK, konkrétně prioritní osy 3, Oblast podpory 3.1 - Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí byly schváleny projekty Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií, předložený Ústavem fyzikální chemie J. Heyrovského, a projekt Modernizace a robotizace přístrojového vybavení ÚEB AV ČR pro molekulární biologii rostlin, předložený Ústavem experimentální botaniky.
     Dva projekty, Podklady pro prognózu gradací lýkožrouta smrkového a Přeshraniční ochrana vod v povodí Drachensee, předložené Biologickým centrem, byly schváleny v rámci operačního programu Přeshraniční spolupráce Česká republika - Bavorsko.
     Aktivity spojené s realizací 7. rámcového programu pro výzkum a technologický rozvoj Evropské unie (7. RP) byly i v roce 2008 v popředí zájmu AV ČR. Soustřeďovaly se zejména na zajištění podpory předkladatelům projektů a na efektivní využívání veřejných prostředků z evropských i národních zdrojů. Prostřednictvím projektu NICER (Národní informační centrum pro evropský výzkum): zajišťovalo Technologické centrum zapojování vědeckých pracovišť do ERA školící a konzultační činnost k 7. RP. K posílení spolupráce se zahraničními vědeckovýzkumnými pracovníky napomáhalo působení Českého centra pro mobilitu při Středisku společných činností, které se snaží odstraňovat překážky a zjednodušovat administrativní postupy v souvislosti s pobytem těchto pracovníků v ČR.
     Celková účast pracovišť AV ČR v projektech a programech EK byla v uplynulém roce na přibližně stejné úrovni jako v roce 2007 (tab. 2). Vedle probíhajících 161 projektů 6. RP začalo řešení 50 projektů 7. RP, takže ke konci roku 2008 se pracoviště AV ČR podílela na řešení 211 projektů EK. Celkový objem smluvně sjednaných finančních prostředků, které získala pracoviště AV ČR, dosáhl částky 9 mil. €. Ve srovnání s rokem 2007 představuje tato částka zhruba třetinový nárůst. Příznivě lze posuzovat především skutečnost, že prostředky v celkové výši 1,8 mil. € byly získány výlučně z prvních výzev 7. RP. Průměrná kontrahovaná částka na jeden projekt v roce 2008 činila více než 1 mil. Kč, což svědčí o skutečnosti, že vědecké týmy se stále více zapojují do finančně náročnějších projektů. Nejvyšší počet řešených projektů ve sledovaném období vykázaly Fyzikální ústav (24), Ústav experimentální medicíny (15), Ústav fyziky plazmatu (13) a Ústav makromolekulární chemie (12). V roce 2008 byly vyhlášeny výsledky prvních výzev prestižních grantů typu ERC AG určených pro zkušené výzkumné pracovníky. AV ČR uspěla se dvěma ERC "Advanced" granty (oba Ústav organické chemie a biochemie).
     Pracovištím AV ČR zajímajícím se o účast v projektech financovaných z prostředků EU byly poskytovány informace a konzultace Odborem evropské integrace a využití znalostního potenciálu Kanceláře AV ČR.

Tabulka 2: Účast pracovišť AV ČR v hlavních nástrojích 7. RP
Typ projektu Celkem projektů r. 2008
CP (Collaborative projects) 30
CSA (Coordination & Support Actions) 8
NoE (Network of excellence) 1
ERC (Support of frontier research) 0
MC (Marie Curie Support for training and career development of researches) 8
BSG (Research for the benefit of specific groups) 1
ERC (Europen Research Council) 1+1*

* Projekt prošel dvoukolovým hodnocením ERC expertních panelů a je umístěn na rezervní listině

     Pracoviště AV ČR se v průběhu roku 2008 aktivně zapojila i do jiných programů v rámci evropské spolupráce. Vedle účasti v projektech Evropské kosmické agentury či tzv. norských fondů se projevil téměř dvojnásobný nárůst účasti v projektech programů Evropské vědecké nadace (ESF) a Evropské spolupráce ve vědeckém a technickém výzkumu (COST). Celkově se pracoviště zapojila do více než 80 projektů v rámci ostatních programů evropské spolupráce.

Spolupráce AV ČR s dalšími mezinárodními vládními organizacemi
     Pravidelné setkání představitelů akademií zemí visegrádské čtyřky se uskutečnilo v roce 2008 v Maďarsku. Aktuální informace o Fóru akademií věd zemí V4 lze nalézt na internetových stránkách http://v4.avcr.cz/.
     V Conceil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN) se v roce 2008 začala testovat nová největší a nesložitější vědeckovýzkumná zařízení, která kdy lidé sestrojili. Pracovníci AV ČR se aktivně podíleli na spuštění urychlovače vstřícných svazků i detektorů experimentů ATLAS, ALICE, CMS, LHCb a TOTEM, které představují novou generaci experimentů ve fyzice částic. Spolupráce s CERN se v roce 2008 z ČR účastnilo přes 400 pracovníků a studentů z 15 institucí AV ČR a vysokých škol. Podíleli se na 118 prvotřídních publikacích a 88 referátech na mezinárodních konferencích. V roce 2008 pokračovaly pracovní kontakty pracovišť AV ČR (především Ústavu jaderné fyziky, Ústavu makromolekulární chemie, Geofyzikálního ústavu a Fyzikálního ústavu) s laboratořemi ruského Spojeného ústavu pro jaderný výzkum v Dubně (SÚJV), a to v oblasti experimentální, teoretické a matematické fyziky, fyziky iontů a transuranů, v radiobiologii, lékařské fyzice, v geofyzice, při výzkumu polymerů a v řadě dalších oborů. Pracoviště AV ČR se podílela na 25 cílových projektech kapacitou 60 pracovníků a jejich výsledky byly publikovány ve 26 článcích a 17 konferenčních příspěvcích. Dva pracovníci AV ČR pracují ve vrcholných orgánech SÚJV.
     V roce 2008 byla Česká republika také přijata za řádného člena Evropské kosmické agentury (ESA). To rozšiřuje možnosti mezinárodní spolupráce v oblasti kosmického výzkumu při realizaci vědeckých záměrů českých pracovišť, pro něž je pozorování nebo experiment vně zemské atmosféry nezbytnou podmínkou. To platí především pro oblast fyziky a astrofyziky, nové možnosti se však otevírají rovněž pro vědy lékařské a biologické, např. při využití Mezinárodní orbitální stanice. Vědecké projekty započaté v rámci programu PECS (Program pro kooperující státy) budou dokončeny a financovány podle původně uzavřených smluv. Rok 2008 byl také prvním obdobím, kdy Česká republika byla plnoprávným členským státem Evropské jižní observatoře (ESO) a hned v červnu 2008 organizovala AV ČR zasedání rady ESO.
     AV ČR se podílela na činnosti European Science Foundation (ESF), v níž má 2 zástupce v řídících orgánech. V 11 výzkumných programech byli zapojeni vědci z pracovišť AV ČR. Vědecké týmy z AV ČR se účastnily též práce ve 2 expertních výborech NuPPECC (Nuclear Physics European Collaboration Committee) a CRAF (Committee on Radio Astronomy Frequencies) a zapojily se i do programů EUROCORES (European Collaborative Research).
     V čele České komise pro spolupráci s UNESCO je od r. 2007 bývala předsedkyně AV ČR Helena Illnerová a členy komise jsou další pracovníci AV ČR. Ústav molekulární chemie, Botanický ústav a Ústav systémové biologie a ekologie každoročně organizují postgraduální kurzy UNESCO určené pro vědce z rozvojových zemí. Aktivní je rovněž český národní komitét pro program MAB UNESCO (Člověk a biosféra).

Spolupráce AV ČR s mezinárodními nevládními vědeckými institucemi
     All European Academies (ALLEA) sdružuje 53 akademií věd ze 40 evropských zemí. Valného shromáždění tohoto sdružení i zasedání jeho výboru pro vědu a etiku se zúčastnili zástupci AV ČR. European Academies Advisory Council (EASAC) je instituce složená ze zástupců 25 národních akademií věd většiny členských států EU, jejímž hlavním posláním je příprava expertních studií a poskytování objektivních informací z nejrůznějších vědních oborů, které aktuálně řeší evropské a národní politické instituce (např. Evropský parlament). Pracovníci AV ČR se podíleli na práci expertních skupin pro oblast životního prostředí, vakcinaci infekčních chorob a energetiky.
     International Council for Science (ICSU) je nevládní organizace sdružující 111 států a mezinárodních unií. Za ČR je členem AV ČR, která je zastřešující organizací národních vědeckých komitétů (v ČR jich funguje 36). AV ČR je prostřednictvím Rady pro zahraniční styky s národními komitéty ve stálém kontaktu, řeší situace, které svou povahou přerůstají jejich kompetence, a přispívá na jejich aktivity. V roce 2008 byl nově ustaven Český národní komitét orální historie.
     AV ČR se dále podílí na činnosti InterAcademy Panel (IAP) a InterAcademyMedical Panel (IAMP) mezinárodních organizací sdružujících Akademie věd ze zemí celého světa.
     Union Académique Internationale (UAI) sdružující 61 národních akademií z celého světa koordinuje a v některých případech finančně podporuje mimořádně významné projekty z oblasti humanitních oborů přesahující rámec jednoho státu. Ústavy AV ČR se účastní projektů Moravia Magna, Clavis monumentorum literarum Bohemiae, Lexicon iconographicum mythologiae classicae/Thesaurus cultus et rituum antiquorum, Corpus vasorum antiquorum, Slovník středověké latiny a Aristoteles Latinus. Dalším významným projektem, který se začíná rozvíjet pod patronací UAI, se stal projekt Slovanského ústavu GreekOld Slavonic LexiconIndex.
     Český historický ústav v Římě je společné pracoviště Historického ústavu a Filozofické fakulty UK v Praze. Soustřeďuje se na soustavný pramenný výzkum bohemikálního materiálu v římských, vatikánských, ale i v ostatních italských archivech a knihovnách. Jeho výsledky jsou publikovány zejména v edičních řadách Monumenta Vaticana res gestas Bohemicas illustrantia a Epistulae et acta nuntiorum apostolicorum apud imperatorem. Zároveň se pořizuje katalog bohemikálních rukopisů ve sbírkách vatikánské knihovny. O výsledcích své práce ústav pravidelně informuje v periodickém sborníku Bollettino dell 'Istituto Storico Ceco di Roma.

Spolupráce se zahraničím v rámci mezinárodních dvoustranných dohod
     AV ČR měla v roce 2008 uzavřeno 66 dohod s partnery ze 49 zemí (nově byly podepsány dohody o spolupráci s partnery v SRN, Thajsku, ve Vietnamu) a také se zcela novými partnery v dalších zemích (např. v Indonésii, Íránu a Moldávii). Dohody podepsané v minulých letech byly průběžně aktualizovány, přičemž byl kladen důraz na nové trendy mezinárodní spolupráce. Prostřednictvím dvoustranné spolupráce bylo do zahraničí vysláno 659 osob na celkový počet 6427 pobytových dnů a přijato bylo 563 zahraničních vědců na 4798 pobytových dnů.

obr40a.jpg


     Tradičně vynikající byly vztahy AV ČR s partnery ze sousedních zemí, především pak se Slovenskou AV. Na pravidelném setkání představitelů obou akademií byl podepsán aktualizovaný prováděcí plán k Dohodě o spolupráci mezi AV ČR a SAV.

Tab. 3: Souhrnné statistické údaje o dvoustranné vědecké spolupráci v rámci meziakademických dohod
Rok počet zemí počet dohod Přijetí Vyslání
osoby pobytové dny osoby pobytové dny
1999 43 61 425 4 252 371 4 181
2000 42 60 413 4 853 455 5 917
2001 42 57 421 4 441 447 5 825
2002 42 56 499 4 682 550 6 796
2003 45 59 426 4 442 529 6 042
2004 45 60 533 5 397 658 8 053
2005 45 60 631 5 334 730 8 964
2006 45 59 571 5 151 711 7 898
2007 46 63 549 5 075 614 6 515
2008 49 66 563 4 798 659 6 427
     Nezávisle na dvoustranných meziakademických dohodách rozvíjejí vědečtí pracovníci zahraniční spolupráci na základě přímých kontaktů pracovišť AV ČR se zahraničními partnery, ať již formou meziústavních dohod, zapojením do mezinárodních programů a projektů, účastí na mezinárodních vědeckých setkáních, nebo prostřednictvím přímých kontaktů.

Další aktivity v rámci mezinárodních vztahů
     AV ČR se intenzivně zapojovala do činnosti Mezinárodní sítě pro lidská práva akademií a vědeckých společností, v níž ji zastupuje předseda Václav Pačes. Jejím hlavním posláním je důsledně vyhledávat případy bezpráví páchaného na osobnostech vědy a protestovat proti nim. AV ČR intervenovala v řadě závažných kauz, například v případu zatčení čínského inženýra, který hájil lidská práva, svobodu vyznání, upozorňoval na tragickou situaci nemocných AIDS v Číně a zasazoval se o práva Tibeťanů. Dopisem králi Saúdské Arábie vyjádřil předseda AV ČR své znepokojení nad zatčením profesora politologie, který byl zatčen bez udání důvodů a zbaven profesury na Univerzitě krále Saúda v Rijádu. Velkým úspěchem bylo v roce 2008 propuštění tří barmských vědců vězněných od r. 1997 za organizaci setkání s barmskou nositelkou Nobelovy ceny míru Aung San Su Ťi. Předseda AV ČR intervenoval za jejich propuštění již v závěru r. 2007.

Příklady významných konferencí s mezinárodní účastí pořádaných pracovišti AV ČR v r. 2008
18. mezinárodní konference o neuronových sítích • pořadatel: Ústav informatiky ve spolupráci s FEL ČVUT; 234 účastníků, z toho 213 zahraničních

Fyzikální týden ALICE v Praze • pořadatel: Ústav jaderné fyziky ve spolupráci s FJFI ČVUT; 150 účastníků, z toho 120 zahraničních

SOFSEM 2008: teorie a praxe informatiky • pořadatel: Ústav informatiky ve spolupráci s Univerzitou P. J. Šafárika v Košicích; 127 účastníků, z toho 96 zahraničních

Klasická a mezoskopická termodynamika • pořadatel: Fyzikální ústav; 120 účastníků, z toho 95 zahraničních

17. evropská lomová konference • pořadatel: Ústav fyziky materiálů ve spolupráci s FSI VUT v Brně; 500 účastníků, z toho 450 zahraničních

9. mezinárodní konference FIV 2008 • pořadatel Ústav termomechaniky; 180 účastníků, z toho 162 zahraničních

2. mezinárodní konference COST 2102 na téma multimodální analýza řeči, posunků, pohledu a výrazu tváře • pořadatel: Ústav fotoniky a elektroniky; 98 účastníků, z toho 65 zahraničních

11. konference Paleomagnetismus, magnetismus hornin a environmentální magnetismus • pořadatel: Geofyzikální ústav ve spolupráci s Geofyzikálním ústavem SAV v Bratislavě; 75 účastníků, z toho 59 zahraničních

18. mezinárodní kongres chemického a procesního inženýrství • spolupořadatel: Ústav chemických procesů; 1013 účastníků, z toho 834 zahraničních; jedna ze tří světově nejvýznamnějších a největších pravidelných konferencí v oboru

ESEAC 2008 12. mezinárodní konference o elektroanalýze • spolupořadatel: Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského; 272 účastníků, z toho 239 zahraničních

Polymerní koloidy 73. PMM konference (Prague Meeting on Macromolecules) • pořadatel: Ústav makromolekulární chemie; 191 účastníků, z toho 161 zahraničních

14. symposium chemie složek nukleových kyselin • pořadatel: Ústav organické chemie a biochemie; 160 účastníků, z toho 140 zahraničních

22. mezinárodní konference o savčím genomu • spolupořadatel: Ústav molekulární genetiky; 260 účastníků, z toho 245 zahraničních

13. mezinárodní symposium o spontánně hypertenzních potkanech • pořadatel: Fyziologický ústav; 170 účastníků, z toho 150 zahraničních

7th European Workshop on Molecular Biology of Cyanobacteria • pořadatel: Mikrobiologický ústav; 165 účastníků, z toho 152 zahraničních

2. výroční symposium konsorcia ESTOOLS a otevřené vědecké symposium • pořadatel: Ústav experimentální medicíny; 100 účastníků, z toho 90 zahraničních

Neobiota: Na cestě k syntéze 5. evropská konference o biologických invazích • pořadatel: Botanický ústav; 280 účastníků, z toho 230 zahraničních

4. výroční konference projektu 6. RP EDEN • pořadatel: Ústav biologie obratlovců; 150 účastníků, z toho 140 zahraničních

Panelová diskuse v rámci Fora 2000: Současná finanční krize: opravdu finanční? • pořadatel: Národohospodářský ústav; 130 účastníků, z toho 39 zahraničních

2008 Financial Management Association European Conference • pořadatel: Národohospodářský ústav; 562 účastníků, z toho 549 zahraničních

Konference Škola a zdraví • spolupořadatel: Psychologický ústav; 150 účastníků, z toho 30 zahraničních

Vědní politika: výzkum, instituce a gender v procesu tvorby • pořadatel Sociologický ústav; 65 účastníků, z toho 55 zahraničních

14. výroční konference Evropské asociace archeologů • spolupořadatel: Archeologický ústav Praha; 600 účastníků, z toho 590 zahraničních

Kolektivní a individuální mecenášství a kultura veřejného daru v občanské společnosti (u příležitosti výročí J. Hlávky) • pořadatel: Historický ústav; 40 účastníků, z toho 25 zahraničních

obr41.jpg


Mezinárodní konference Tělesnost a afektivita (5. středo a východoevropská konference k fenomenologii) • pořadatel: Filosofický ústav; 100 účastníků, z toho 80 zahraničních

Pražské jaro 1968: Občanská společnost média přenos politických a kulturních procesů • pořadatel: Ústav pro soudobé dějiny; 142 účastníků, z toho 37 zahraničních

Vědecká konference Ruská emigrantská kultura a humanitní vědy v meziválečném Československu: oblasti vzájemné spolupráce • pořadatel: Slovanský ústav; 54 účastníků, z toho 25 zahraničních

Etymologické symposion Brno 2008 • pořadatel: Ústav pro jazyk český; 44 účastníků, z toho 26 zahraničních

Příklady mezinárodních projektů řešených pracovišti AV ČR v r. 2008
CERN

ALICE (A Large Ion Collider Experiment) • koordinátor: CERN, Švýcarsko; spoluřešitelé: Ústav jaderné fyziky a dalších 94 institucí z 28 evropských zemí

COST
Physical Modelling of Transport Processes in Micrometeorological Flows • koordinátor: Universität Hamburg, Německo; spoluřešitelé: Ústav termomechaniky ve spojení s dalšími institucemi z 22 zemí

Zmírňování vlivu ionosférických poruch na radiové systémy • koordinátor: Université de Rennes, Francie; spoluřešitelé: Ústav fyziky atmosféry a dalších 35 institucí z 22 zemí

ESA
INTEGRAL) • koordinátor: European Space Agency, spoluřešitelé: Astronomický ústav a další evropské země

ESF
Spinově závislý transport a elektronové korelace v nanostrukturách • koordinátor: Ústav molekulární fyziky PAV, Polsko; spoluřešitelé: Fyzikální ústav a dalších 9 institucí ze 7 zemí

Zdroj propad: Integrovaný přístup k transportu sedimentů • koordinátor: Vrije Universiteit Amsterdam, Nizozemí; spoluřešitelé: Geofyzikální ústav a dalších 11 institucí z 8 zemí

Vývoj evropských produktů a služeb v oblasti kosmického počasí • koordinátor: Národní observatoř v Aténách, Řecko; spoluřešitelé: Geofyzikální ústav ve spolupráci s výzkumnými ústavy z dalších 14 zemí

Pokročilé materiály pro bezolovnaté pájení za vyšších teplot • koordinátor: Ústav fyziky materiálů; spoluřešitelé: 48 institucí z dalších 20 zemí

Pokročilé techniky interferenčních optických mikromanipulací • koordinátor: Ústav přístrojové techniky; spoluřešitelé: 40 institucí z 18 zemí

Early Agriculture Remnants and Technical Heritage (EARTH) • zastřešující organizace a koordinátor: ESF; řešitelé: Archeologický ústav Praha a dalších 21 evropských pracovišť

Associated Regional Chronologies of the Ancient Near East (ARCANE) • zastřešující organizace a koordinátor: ESF; řešitelé: Archeologický ústav Praha a další pracoviště ze 4 evropských zemí

National Histories in Europe; Overlapping National Histories: Confrontations and (Re)conciliations • zastřešující organizace: ESF; koordinátor: University of Oxford, Velká Británie; řešitelé: Historický ústav a další pracoviště ze 7 evropských zemí

ESF/COST/MŠMT
Optická vlákna pro nové výzvy informační společnosti • koordinátor: École polytechnique fédérale de Lausanne, Švýcarsko; spoluřešitelé: Ústav fotoniky a elektroniky a dalších 37 výzkumných institucí z 20 zemí

Krosmodální analýza řečové a neřečové komunikace • koordinátor: Instituto Internazionale Per Gli Alti Studi Scientifici, Itálie; spoluřešitelé: Ústav fotoniky a elektroniky a dalších 62 institucí z 28 zemí

EUEK
XML_FED XML pro seniory a tělesně postižené • koordinátor: Software 602, a. s.; spoluřešitelé: Ústav teorie informace a automatizace a dalších 8 výzkumných institucí ze 6 zemí

Gender and Wellbeing: Work, Family and Public Policies • koordinátor: Univerzita v Barceloně, Španělsko; řešitelé: Sociologický ústav a dalších 23 partnerů z celého světa

TROPOSAT 2 • koordinátor: Consiglio Nazionale delle Ricerche, Itálie; spoluřešitelé: Ústav informatiky a dalších 30 evropských institucí

Bridge Fatigue Guidance Meeting Sustainable Design and Assessment • koordinátor: Centre Technique Industriel de la Construction Metallique, Francie; spoluřešitelé: Ústav teoretické a aplikované mechaniky a dalších 6 institucí z Francie, Švédska, Německa a Velké Británie

Integrated design of catalytic nanomaterials for a sustainable production (ECNetwork of excelence) • koordinátor: Consorzio Interuniversitario Nazionale per la Scienza e Technologia dei Materiali (Itálie), spoluřešitel: Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského

Integrated Multiscale Process Units with Localy Structured Elements (IP) • koordinátor: CNRS Nancy, Francie, spoluřešitel: Ústav chemických procesů

Discovering of the Archaeologists in Europe • koordinátor: University of Reading, Velká Británie; řešitelé: Archeologický ústav Praha a dalších 11 evropských pracovišť

Threelevel Lexically Oriented Model for Teaching, Learning and Evaluation of Oral • koordinátor: Ústav bulharského jazyka, BAV, Bulharsko; řešitelé: Ústav pro jazyk český a dalších 7 pracovišť ze 4 evropských zemí

EURATOM
Actinide Recycling by Separation and Transmutation (EURATOM) • koordinátor: CEA Saclay, Francie, spoluřešitel: Ústav anorganické chemie

MŠMT
Účast na projektu Observatoře Pierra Augera (20082012, MSMLA) • koordinátor: AUGER Observatory; spoluřešitelé: Fyzikální ústav a výzkumné instituce ze 17 zemí

Rámcové programy EU
Novel Therapeutic Strategies for Tissue Engineering of Bone and Cartilage Using Second Generation Biomimetic Scaffolds (6.RP) • koordinátor: Univerzita v Minho, Portugalsko, spoluřešitel: Ústav makromolekulární chemie

Triticeae Genome Genomics for Triticeae Improvement (7. RP) • koordinátor: INRA, Francie, spoluřešitel: Ústav experimentální botaniky

Eurosphere. Diversity and the European Public Sphere. Towards a Citizens' Europe • koordinátor: Univerzita v Bergenu, Norsko; řešitelé: Psychologický ústav a dalších 15 evropských pracovišť a 1 pracoviště z Bolívie

Danube Limes World Heritage Site • koordinátor: Ústav pro výzkum rakouské historie, University of Vienna, řešitelé: Archeologický ústav Brno a dalších 5 evropských pracovišť

SUS.DIV Sustainable Development in a Diverse World (6. RP) • koordinátor: Fondazione Eni Enrico Mattei, řešitelé: Etnologický ústav a dalších 15 evropských pracovišť

SUPERSME (Supporting Potential and Existing Research Intensive SMEs) • koordinátor: Conseil Régional de Lorraine, Francie, řešitelé: Filosofický ústav a dalších 7 evropských pracovišť

RESCUE From Stem Cell Technology to Functional Restoration after Spinal Cord Injury • koordinátor: Ústav pro neurovědy, Montpellier, Francie, spoluřešitel: Ústav experimentální medicíny a další výzkumná pracoviště v Belgii, Francii, Německu, Španělsku a Velké Británii

THERAVAC Optimised Delivery Systems for Vaccines Targeted to Dendritic Cells • koordinátor: Institut Pasteur, Francie, spoluřešitel: Mikrobiologický ústav

UAI
Moravia Magna Velkomoravská pohřebiště • koordinátor: Archeologický ústav SAV; řešitelé: Archeologický ústav Brno a další partneři ze 3 zemí

Corpus vasorum antiquorum • řešitelé: Filosofický ústav a další partneři z 23 zemí

Latinitatis medii aevi lexicon Bohemorum • řešitelé: Filosofický ústav a další partneři z 12 zemí

GreekOld Church Slavonic LexiconIndex • koordinátor: Slovanský ústav, řešitelé: další 4 partneři ze 3 evropských zemí

Ostatní
Agranity a příbuzné horniny v historii Země ? koordinátor: pracoviště z Brazílie, USA, Finska a Jižní Afriky; spoluřešitelé: Ústav struktury a mechaniky hornin a dalších 40 pracovišť z 40 zemí

obr42.jpg


Sociálněprostorové důsledky demografických změn ve městech středovýchodní Evropy • koordinátor: Helmholtzovo středisko pro výzkum životního prostředí, Leipzig/Halle, Německo; spoluřešitelé: Ústav geoniky a dalších 5 institucí z Polska a Velké Británie

Stlačená baryonová hmota • koordinátor: GSI Darmstadt; spoluřešitelé: Ústav jaderné fyziky a dalších 51 institucí z 16 zemí

Fyzika okrajového plazmatu a vývoj odpovídajících diagnostik na tokamaku CASTOR • koordinátor: Ústav fyziky plazmatu; spoluřešitelé: 6 zahraničních pracovišť

Devonské interakce pevninamoře: Vývoj ekosytémů a klimatu (DEVEC) • koordinátor: Geologický ústav a další výzkumné organizace v Německu, Litvě a Turecku; spoluřešitelé: výzkumné instituce z 30 států celého světa

Analytical Laboratory for Development of Biomarkers of Environmental Exposures to Arsenic, zastřešující organizace:UNC School of Public Health • řešitel: Ústav analytické chemie ve spolupráci s pracovištěm v USA

Digestive Proteases of Bloodfeeding Parasites (Sandler Family Supporting Foundation) • koordinátor: Sandler Center for Basic Research in Parasitic; řešitel: Ústav organické chemie a biochemie ve spolupráci s pracovištěm v USA

Platinum and Ruthenium Compounds. From DNA Damage to Cancer Chemotherap • poskytovatel: Howard Hughes Medical Institute, USA; řešitel: Biofyzikální ústav

Genes and Functional Networks Predisposing to Cardiovascular Diseases • poskytovatel: Howard Hughes Medical Institute, USA; řešitel: Fyziologický ústav

C57/BL/6 and PWDderived Consomic Strains (NIH) • koordinátor: Ústav molekulární genetiky; spoluřešitel: Dr. B. Paigen z Jackson Laboratory, Bar Harbor, USA.

Model of Huntington Disease in Pig (High Q Foundation) • řešitel: Ústav živočišné fyziologie a genetiky ve spolupráci se čtyřmi výzkumnými pracovišti z USA a Itálie

A longterm Biodiversity, Ecosystem and Awareness Research Network • koordinátor: Natural Environment Research Council, Centre for Ecology and Hydrology, Lancaster, UK; spoluřešitel: Biologické centrum

Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe (CT) • koordinátor: NERCVelká Británie; řešitel: Botanický ústav

Emerging Diseases in a Changing European Environment • koordinátor: CIRAD Montpellier, France; spoluřešitelé: Ústav biologie obratlovců a dalších 46 partnerských institucí z Evropy, Asie a Afriky

Integrated Carbon Observation System (ESFRIRI) • koordinátor: CEACNRSFrancie; spoluřešitel: Ústav systémové biologie a ekologie

Policy Information Markets: Experimental and Theoretical Studies • zastřešující organizace: Světová banka; řešitel: Národohospodářský ústav

PublicBusiness Sector Alliance for Investment Attraction and Growth • koordinátor: hospodářská komise OSN pro Latinskou Ameriku; řešitelé: Sociologický ústav a dalších 14 partnerů z celého světa

Democratic Accountability and CitizenPolitician Linkage • koordinátor: Duke University, Durham, North Carolina, USA, řešitelé: Sociologický ústav a dalších 64 partnerů z celého světa

Eastern Europeans on the Beginning of Middle Ages: from Tribe to State • zastřešující organizace: CNRS, Francie; koordinátor: Archeologický ústav Brno; řešitelé: Archeologický ústav Brno a dalších 5 evropských pracovišť

Historical Town's Atlas of the Czech Republic • zastřešující organizace a koordinátor: Commission internationale pour l´histoire des villes; řešitelé: Historický ústav a další pracoviště ze 13 evropských zemí

Bohemian and Moravian Nobility and Intellectual Communication in Early Modern Europe in the 16th and in the First Third of 17th Century • zastřešující organizace a koordinátor: University of Oxford, Velká Británie; řešitelé: Historický ústav a další pracoviště ze 3 evropských zemí

Preparation of an Exhibition and the Catalogue for the Opening of the New National Gallery of Modern Art in Vilnius, Lithuania • koordinátor: Národní galerie Vilnius, Litva; řešitelé: Ústav dějin umění a Národní galerie Vilnius

Around 68. Activism, Networks, Trajectories • zastřešující organizace: Modern European Research Centre, Faculty of History, University of Oxford, Velká Británie; řešitelé: Ústav pro soudobé dějiny a další partneři z 8 evropských zemí

Prague Spring. The Year of International Crisis • zastřešující organizace a koordinátor: LudwigBoltzmannInstitut, Graz, Rakousko; řešitelé: Ústav pro soudobé dějiny a další partneři z 15 evropských zemí

The (Re)construction of National History and Statebuilding after Communism. Belarus, Czechia, Poland, Slovakia and Ukraine in Comparative Perspective • zastřešující organizace: International Visegrad Fund; koordinátor: Ústav pro soudobé dějiny; řešitelé: Ústav pro soudobé dějiny a další partneři z 5 evropských zemí

International Repertory of Music Literature (RILM) • zastřešující organizace a koordinátor: RILM International Center New York, USA; řešitelé: Etnologický ústav a celosvětová síť partnerů

Sociospatial Consequences of Demographic Change for East Central European Cities • zastřešující organizace: Volkswagenstiftung, Německo; koordinátor: UFZ Leipzig, Německo; řešitelé: Etnologický ústav a další partneři ze 3 evropských zemí

The Intellectual History of Patriotism and the Legacy of Composite States in EastCentral Europe • koordinátor: Centrum Balázse Trencsényie pro historická studia, Středoevropská univerzita, Budapest, Maďarsko; řešitelé: Filosofický ústav a dalších 6 partnerů z členských zemí EU

Der Beitrag des slavischen Funktionalismus zur internationalen Narratologie • zastřešující organizace: Universität Hamburg, Německo; koordinátor: ICN - Forschergruppe Narratologie Hamburg, Německo; řešitelé: Ústav pro českou literaturu a další partneři ze 3 evropských zemí

Czech Structuralism and Russian Formalism • koordinátor: Ústav pro českou literaturu; spoluřešitelé: pracoviště ze 4 evropských zemí

Evropský jazykový atlas • zastřešující organizace: UNESCO; koordinátor: Jazykovědný ústav Rumunské akademie věd, Bukurešť, Rumunsko; řešitelé: Ústav pro jazyk český a další evropská pracoviště