Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Hlavním úkolem Akademie věd České republiky (dále AV ČR) v roce 2000 - v osmém roce její činnosti v novém uspořádání - bylo řešení dlouhodobých výzkumných úkolů. Zároveň plnila AV ČR i řadu souvisejících funkcí: vědeckou výchovu, účast na vysokoškolském vzdělávání, popularizaci vědy, napomáhání praktickému uplatnění získaných výsledků a naplňování dalších společenských potřeb včetně uchovávání a rozvíjení národního kulturního dědictví.

    Pro rozvoj a zkvalitnění činnosti AV ČR se v roce 2000 uskutečnilo několik dalších systémových a vědecko-organizačních opatření.

    Na základě dokumentu "Národní politika výzkumu a vývoje České republiky" vypracovala Akademie věd vlastní "Koncepci Akademie věd ČR na začátku 21. století", která byla schválena XVI. zasedáním Akademického sněmu dne 27. dubna 2000 a příznivě přijata Radou vlády ČR pro výzkum a vývoj. Spolu s "Vědní koncepcí Akademie věd ČR" se tak AV ČR může ve své práci opírat o další základní dokument, týkající se veškeré její činnosti.

    V cyklické aktualizaci Vědní koncepce AV ČR a její věcné náplně se pak kromě Národní politiky výzkumu a vývoje České republiky odrazilo vyhlášení nového programu MŠMT ČR "Výzkumná centra". Průběžně aktualizovaná a upřesňovaná Vědní koncepce AV ČR tak zůstává základním vodítkem při vytyčování priorit výzkumu v Akademii, při formulaci výzkumných programů a výběru tematiky jejich projektů i při hodnocení výzkumných záměrů a výsledků pracovišť AV ČR. Podrobnou charakteristiku vědecké činnosti AV ČR a dosažených výsledků badatelského i cíleného výzkumu podle jednotlivých sekcí obsahuje 2. kapitola výroční zprávy.

    K dalšímu důležitému vývoji došlo ve vytváření legislativního prostředí pro činnost AV ČR. Dne 27. června 2000 přijal Parlament České republiky zákony č. 218, 219 a 220/2000 Sb., které upravují rozpočtová pravidla, majetek České republiky a její vystupování v právních vztazích a v souvislosti s tím nově vymezují i postavení AV ČR a v některých bodech novelizují zákon ČNR č. 283/1992 Sb., o Akademii věd České republiky. AV ČR se podle těchto zákonů k 1. lednu 2001 mění z dosavadní rozpočtové organizace na organizační složku státu a její pracoviště se stávají státními příspěvkovými organizacemi. V průběhu roku 2000 byla provedena všechna organizační i hospodářská opatření potřebná k tomu, aby se přechod do těchto nových podmínek úspěšně uskutečnil. Zejména byl v této souvislosti připraven návrh na úpravu některých ustanovení Stanov AV ČR, který byl přijat XVII. zasedáním Akademického sněmu dne 14. prosince 2000 a po projednání Radou vlády pro výzkum a vývoj předložen ke konečnému schválení vládě České republiky.

    Souběžně s tím AV ČR velmi aktivně spolupracovala na přípravě nových základních právních norem pro oblast výzkumu a vývoje - zákona o výzkumu a vývoji a zákona o veřejných výzkumných institucích. Návrh nového zákona o výzkumu a vývoji, který by měl nahradit dosavadní zákon č. 300/1992 Sb., o státní podpoře výzkumu a vývoje, a který na základě dosavadních vlastních zkušeností i aplikace legislativy Evropské unie dokonaleji řeší obecnou právní úpravu celé této oblasti, byl do konce roku 2000 doveden do formy věcného záměru. Příprava zákona o veřejných výzkumných institucích, který by měl novelizovat i zákon o AV ČR a vytvořit předpoklady pro přechod jejích pracovišť na formu veřejných výzkumných institucí, je teprve v počátcích.

    Nejvýznamnějším vědecko-organizačním opatřením roku 2000 bylo bezesporu hodnocení výzkumných záměrů a výsledků pracovišť AV ČR, které se uskutečnilo podle Pravidel hodnocení výzkumných záměrů a výsledků pracovišť, přijatých usnesením vlády ČR č. 281 ze dne 22. dubna 1998. Hodnocení probíhalo po celý rok 2000 v souladu s harmonogramem přijatým Směrnicí Akademické rady (Interní norma 1/1999). V první polovině roku proběhla interní hodnocení pracovišť a poté hodnocení na úrovni celoakademické třemi oborovými hodnotícími komisemi. Komise vycházely především z posudků nezávislých oponentů (hodnocení se zúčastnilo celkem 193 zahraničních a 46 domácích posuzovatelů). S odstupem 4 - 5 let od posledního nezávislého hloubkového hodnocení, uskutečněného v letech 1994 - 1996, tak byly znovu podrobně posouzeny jak dosažené vědecké výsledky pracovišť AV ČR za uplynulé období, tak zejména jejich výzkumné záměry řešené od 1. ledna 1999. Celé hodnocení proběhlo odpovědně a korektně a podařilo se v něm dodržet náročné mezinárodní standardy. Výsledky hodnocení budou využívány bezprostředně po ukončení tohoto kola hodnocení počínaje prvním čtvrtletím roku 2001 i v dalším výhledu; mj. budou uplatněny v diferencovaném institucionálním financování výzkumných záměrů počínaje návrhem rozpočtu na rok 2002.

    K důležitým změnám došlo v uplynulém roce v oblasti účelově financovaných veřejných projektových soutěží a grantové soutěže. Zvláště významnou událostí je v této oblasti zahájení programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy "Výzkumná centra". Podrobné údaje o organizaci, průběhu a výsledcích soutěží jsou uvedeny ve 3. kapitole výroční zprávy a v příloze č. 2.

    V roce 2000 udělila Vědecká rada AV ČR celkem 19 vědeckých hodností kandidáta věd a 8 vědeckých hodností doktora věd. Na různých úrovních byl podpořen i záměr připravit nový právní rámec pro udělování vědecké hodnosti DrSc. Vzhledem k nadcházejícímu ukončení dřívějšího systému vědecké výchovy se však nyní hlavní složkou vzdělávací úlohy Akademie stává její podíl na uskutečňování doktorských studijních programů. O této aktivitě a o dalších krocích ve spolupráci Akademie s vysokými školami podává obraz 4. kapitola výroční zprávy a příloha č. 3.

    V roce 2000 pokračovala spolupráce AV ČR s podnikatelskou sférou a s průmyslovými i jinými podniky s cílem napomáhat uplatnění nových poznatků vědy a nových technologií v národním hospodářství. V souvislosti s realizací Národní politiky výzkumu a vývoje ČR uspělo Technologické centrum AV ČR (spolu s Inženýrskou akademií jako spoluřešitelem) ve veřejné soutěži se svým projektem na vypracování návrhu Národního programu orientovaného výzkumu a vývoje ČR a způsobu jeho realizace. V roce 2000 bylo Akademii uděleno celkem 32 patentů v ČR a 20 v zahraničí, zapsáno 9 užitných vzorů, přihlášeno 31 vynálezů a 9 užitných vzorů a uzavřeno 16 licenčních smluv. V souhrnu má AV ČR 93 platných licenčních smluv. Podrobnosti o spolupráci AV ČR v této oblasti uvádí 5. kapitola výroční zprávy.

    Mezinárodní vědecká spolupráce AV ČR a její integrace do mezinárodních struktur výzkumu a vývoje se v uplynulém roce - vedle pokračování v tradičních osvědčených formách - stále výrazněji orientovaly na nové cesty, odpovídající intencím Koncepce Akademie věd na začátku 21. století. V daleko větším rozsahu se rozvíjela konkrétní výzkumná spolupráce v řadě vládních i nevládních mezinárodních organizací, zvláště v rámci Evropské unie, úspěšně pokračovala účast mnohých pracovišť AV ČR na 5. Rámcovém programu i na probíhající fázi přípravy 6. Rámcového programu výzkumu a vývoje EU. Celkový přehled aktivit v této oblasti podává 6. kapitola výroční zprávy a její příloha č. 4.

    V oblasti ediční činnosti byla posílena úloha a působnost Ediční rady AV ČR a byla věnována zvýšená pozornost Nakladatelství AV ČR Academia, které je hlavním realizátorem této činnosti. Na podporu vydávání neperiodických vědeckých publikací byla po podrobném posouzení došlých žádostí poskytnuta 29 žadatelům podpora v celkové částce 5 mil. Kč; další ediční záměry byly podpořeny doplňkovými publikačními granty Grantové agentury AV ČR. Na diferencovanou podporu vybraných 62 vědeckých a vědeckopopulárních časopisů bylo po zhodnocení jejich kvality věnováno dalších 11 mil. Kč. Podrobnější údaje o celkových publikačních výsledcích a ediční činnosti poskytují přílohy č. 5 a č. 6 výroční zprávy.

    I když úplný přehled publikací za minulý rok bude k dispozici až později, je z přílohy 5 patrné, že se udržovala standardní dobrá publikační aktivita pracovníků Akademie. Obdobně jako v minulých letech lze v roce 2000 konstatovat stoupající tendenci v počtu publikací českých autorů a stabilně vysoký podíl pracovníků AV na jejich produkci. I nadále platí, že podle údajů Web of Science k 1. 3. 2001 pracovníci AV, kteří představují 18 - 20 % všech zaměstnanců výzkumu a vývoje v ČR, vytvořili kolem 40 % všech odborných publikaci České republiky, zachycených v databázi ISI (Institute of Scientific Information) v USA.

 
 
1997
1998
1999
2000
Česká republika (celkem)
4288
4679
4699
4809
 
z toho AV ČR
1921
2099
1978
1912

    Nejdůležitějším a velmi úspěšným činem na úseku popularizace vědy, zaměřeným zejména na získávání zájmu mládeže o vědu, se i v roce 2000 staly říjnové Dny otevřených dveří v Akademii věd, doplněné tentokrát i o setkání s předními vědci a prezentaci populárně vědeckých filmů. Dny otevřených dveří byly uspořádány na 46 vědeckých pracovištích a v Knihovně AV ČR a zúčastnilo se jich přes 7200 zájemců především z řad středoškolské mládeže. Během celého roku pokračovaly Tiskový odbor AV ČR i Rada pro popularizaci vědy za vzrůstajícího zájmu novinářů v organizování tiskových konferencí a "kulatých stolů" na aktuální vědecká témata. Největší pozornosti se těšily tiskové konference ke 150. výročí narození T. G. Masaryka, Deset let společenské transformace, Vědecký program NATO, Česká vědecká stanice v Antarktidě, Český spektrometr na americké družici MTI a další. Z konferencí připravovaných Radou pro popularizaci vědy měly velký ohlas tiskové konference věnované aktuálním tématům, a to "Matematika ano či ne", pořádaná za účasti ministra školství, mládeže a tělovýchovy, a konference na téma "Zdravé potraviny". Byly uspořádány tři kulaté stoly na témata: Rusko - hrozba či výzva, Benešovy dekrety, Klonování.

    Akademie propagovala formou tiskových zpráv 50 akcí pořádaných ústavy AV ČR, jež se vesměs setkaly s mediálním ohlasem. Z monitorování tisku vyplývá, že se měsíční průměr zpráv týkajících se AV ČR zvýšil ze 190 v roce 1999 na 310 v roce 2000. Řada pracovníků vystupovala v televizi v různých typech pořadů; o aktivitách AV ČR přinesla Česká televize a Český rozhlas informaci průměrně 23krát za měsíc. Na základě grantu MŠMT byl v loňském roce vyroben videofilm s názvem České mozky, který popularizuje vědeckou práci a byl distribuován do gymnázií, videofilm PALS (Prague Asterix Laser System) ve dvou mutacích, který propaguje první moderní mezinárodní laboratoř uživatelského typu doma i v zahraničí, a další.
Akademie v roce 2000 vydala 12 čísel časopisu Akademický bulletin. K větší informovanosti nejen uvnitř AV ČR, ale zejména směrem k veřejnosti nemalou měrou přispívá Informační měsíčník, který předkládá přehled veškerých akcí na pracovištích AV ČR. Pro rychlejší vnitřní kontakt s pracovišti Akademie slouží rovněž elektronický Věstník. Veškeré popularizační a propagační výstupy jsou v plném znění přístupné na webovských stránkách AV ČR.

    Z právního hlediska novým úkolem, který však Akademie i vždy v minulosti plnila jako svou samozřejmou povinnost, se od 1. ledna 2000 stalo poskytování informací občanům podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Zpráva o rozsahu a obsahu této činnosti je uvedena v příloze 9 této zprávy.

    Pokud jde o vnitřní organizační život AV ČR, lze konstatovat, že činnost celoakademických orgánů - Akademického sněmu a jeho Dozorčí komise, Akademické rady, Vědecké rady a dalších poradních a pomocných orgánů Akademické rady - probíhala v roce 2000 v souladu se Stanovami AV ČR a bez vážnějších problémů. Ve druhé polovině roku 2000 byla na pracovištích AV ČR zahájena příprava voleb nových řídících orgánů Akademie - předsedy AV ČR a Akademické rady - a jmenování Vědecké rady AV ČR, které se uskuteční na XVIII. zasedání Akademického sněmu AV ČR v březnu 2001.

    V soustavě pracovišť AV ČR (viz  přílohu č.1 ) nedošlo v průběhu roku k větším změnám; v závěru roku však byly připraveny dvě organizační změny, které se uskutečnily k 1. lednu 2001. Šlo především o již zmíněnou transformaci Kanceláře AV ČR na vnitřní organizační jednotku Akademie jako organizační složky státu. V důsledku tohoto opatření byly z Kanceláře vyčleněny některé její dosavadní agendy a byly přesunuty do Střediska společných činností AV ČR, které vznikne přebudováním a rozšířením dosavadního Střediska služeb AV ČR. Druhou změnou je, že do Sociologického ústavu AV ČR byl k 31. prosinci 2000 se schválením Akademického sněmu začleněn dosud samostatný Institut pro výzkum veřejného mínění při Českém statistickém úřadu, který bude přebudován na Centrum pro výzkum veřejného mínění jako vnitřní organizační útvar Sociologického ústavu. Číselné údaje o počtu pracovišť AV ČR a jejich zaměstnanců jsou uvedeny v příloze č. 7.

    Jednotlivé úseky činnosti AV ČR jsou podrobněji popsány v dalších kapitolách výroční zprávy a dokumentovány v jejích přílohách.