Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

   Účelové finanční prostředky, které jsou každoročně vyčleňovány z rozpočtové kapitoly Akademie, umožňují zejména selektivní podporu jednotlivých progresivních vědních oborů. Základem pro cílené rozdělování finančních prostředků jsou výsledky veřejných soutěží. K podpoře rozsáhlých oborových projektů slouží soutěže o účast v "Programu rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy" (neinvestiční prostředky) a v "Programu podpory rozvoje přístrojového vybavení progresivních vědních oborů" (prostředky investiční), které byly zahájeny v roce 1996. Cílem nově zahájeného "Programu podpory cíleného výzkumu a vývoje" je podporovat a usnadňovat převod výsledků badatelského výzkumu do oblasti cíleného výzkumu a vývoje a následně do praxe. Projektová soutěž o účast v uvedených Programech se tak stává jedním z konkrétních nástrojů naplňování Vědní koncepce Akademie. Naproti tomu kvalitní projekty vycházející především z individuální aktivity badatelů jsou podporovány Grantovou agenturou Akademie, která každoročně vypisuje veřejnou soutěž o standardní a doplňkové granty.

Programy vyhlašované Akademií
   Podobně jako v předcházejících čtyřech letech byl rozhodující podíl účelových neinvestičních prostředků, kterými Akademie v roce 2000 disponovala, věnován na podporu projektů řešených v rámci "Programu rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy". Postup prací a dosažené výsledky všech 28 projektů byly na základě průběžných zpráv zhodnoceny Vědeckou radou Akademie, která v předložených zprávách řešitelů nenalezla žádné závažnější nedostatky a konstatovala, že práce na všech projektech pokračovaly ve shodě se stanovenými postupnými cíli. V naprosté většině zpráv byla kvalita dosažených výsledků doložena publikacemi uveřejněnými v prestižních časopisech a jejich množství bylo shledáno více než postačujícím. Komise Akademické rady AV ČR pro posuzování a hodnocení projektů přihlášených do vypsaných programů AV ČR (dále jen Komise) projednala a předložila návrh na rozdělení účelových investičních prostředků na pokračující projekty Akademické radě, která jej se souhlasem přijala. XV. zasedáním Akademického sněmu byla navržená výše podpory 28 projektům Programu (včetně rozdělení finančních částek na jednotlivé spoluřešitelské týmy) schválena; na Program bylo vyčleněno celkem 384,76 mil. Kč neinvestičních prostředků. Řešení všech těchto pětiletých projektů bylo k 31. prosinci 2000 řádně ukončeno.

    V rámci "Programu podpory rozvoje přístrojového vybavení progresivních vědních oborů" bylo v roce 2000 zahájeno řešení 2 nových projektů:
 

  •  Rozvoj unikátních diagnostických a detekčních metod.
  •  Komplexní přístup ke studiu přenosu signálů v živých systémech.

    Na jejich podporu bylo věnováno celkem 65 mil. Kč investičních prostředků.

    Vědecká rada Akademie zhodnotila rovněž průběh řešení a kvalitu výsledků dosažených ve čtyřech projektech tohoto Programu pokračujících z let 1998 a 1999. Shledala, že ve všech případech bylo dosaženo předpokládaných cílů. Na pokračování těchto projektů byly vynaloženy v roce 2000 celkem 3 mil. Kč investičních prostředků. K 31. prosinci 1999 byly ukončeny 3 projekty tohoto Programu zahájené v roce 1997. Vědecká rada Akademie posoudila závěrečné zprávy o jejich řešení a konstatovala, že cíle všech tří projektů byly splněny.
    V září 2000 vyhlásil předseda Akademie veřejnou soutěž o účast v nově vypsaných 18 projektech Programu rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy a 2 projektech Programu podpory rozvoje přístrojového vybavení progresivních vědních oborů. Na všechny podané návrhy byly získány nejméně 2 posudky externích oponentů a Komise při svém rozhodování o přidělení prostředků vycházela především z jejich hodnocení. Výsledky soutěže, včetně rozdělení finančních prostředků na tyto projekty zahajované k 1. lednu 2001, schválené Komisí byly předloženy XVII. zasedání Akademického sněmu.
    V roce 2000 bylo zahájeno řešení 55 projektů "Programu podpory cíleného výzkumu a vývoje". Na jejich řešení bylo v roce 2000 vyčleněno celkem 56 mil. Kč (z toho 6 mil. Kč investičních prostředků). V září 2000 bylo vyhlášeno již 2. kolo veřejné soutěže o účast v tomto Programu, do kterého bylo podáno 47 žádostí. Všechny návrhy byly posouzeny nejméně 2 tuzemskými oponenty. Na základě jejich posudků rozhodla Rada programu v prosinci 2000, že v roce 2001 bude finančně podpořeno 20 nově zahajovaných projektů.

Grantová agentura Akademie

    Novela základních norem Grantové agentury AV ČR (dále GA AV), tj. Stanov, Jednacího a volebního řádu a Zásad činnosti GA AV, která byla schválena Akademickým sněmem na závěr roku 1999, účelněji upravila strukturu oborových rad GA AV (dále OR), modifikovala způsob jejich ustavení a přesněji formulovala kritéria, o která se OR opírají při hodnocení grantových projektů. Cílem změn bylo posílit autoritu OR tím, že budou rozšířeny a současně lépe definovány jejich pravomoci.
    Pro GA AV bylo v roce 2000 z rozpočtu Akademie vyčleněno celkem 127 mil. Kč účelových prostředků (z toho 6 mil. Kč určených na investice), které byly rozděleny na podporu řešení nově zahajovaných i pokračujících grantových projektů. Dále bylo na podporu lékařského výzkumu rozděleno dalších 267 tis. Kč poskytnutých v průběhu roku 1999 k tomuto účelu Akademii jako sponzorský příspěvek.
    Podpora nových projektů úspěšných v X. kole grantové soutěže
    V základní kategorii veřejné soutěže o standardní badatelské granty bylo 79 úspěšným projektům přiděleno v roce 2000 celkem 27,06 mil. Kč neinvestičních a 4,00 mil. Kč investičních prostředků. Odděleně byla hodnocena soutěž o standardní granty v juniorské kategorii (pro uchazeče do 35 let). V této kategorii bylo uděleno dalších 14 grantů ve výši 3,65 mil Kč neinvestičních a 0,94 mil. Kč investičních prostředků (viz příloha 2.1).
    Mimoakademičtí uchazeči o standardní grant uspěli s 5 návrhy projektů. Kromě toho se na řešení dalších 10 projektů podílejí jako spoluřešitelé pracovníci 11 mimoakademických pracovišť. Celkem získala mimoakademická pracoviště 3,11 mil. Kč neinvestičních a 0,21 mil. Kč investičních prostředků.
    V soutěži o doplňkové granty bylo uděleno:

  • 11 postdoktorandských grantů ve výši 1,99 mil Kč,


  • 45 integračních grantů v celkové výši 5,00 mil. Kč,


  • 11 publikačních grantů v celkové výši 1,65 mil. Kč.

    Zatímco žádosti o publikační granty přicházely v naprosté většině z oblasti humanitních věd, žádosti o integrační granty, které jsou určeny na podporu provozu nákladných přístrojů a zařízení, naopak pocházely především z oblasti přírodních a technických věd.

Financování pokračujících projektů

    Oborové rady GA AV posoudily na podkladě výročních zpráv průběh řešení 265 pokračujících projektů, kterým byl v roce 1997 až 1999 udělen standardní badatelský grant, a ve všech případech doporučily také v tomto roce jejich podporu. Celkem na ni bylo uvolněno 81,78 mil. Kč neinvestičních prostředků. V této částce je zahrnuta také podpora 3,49 mil. Kč pro 17 pokračujících projektů, kterým byl udělen grant v kategorii juniorské, zavedené poprvé v roce 1999. Mimoakademičtí příjemci získali na podporu pokračujících grantových projektů celkem 7,65 mil. Kč.
    Pěti projektům, kterým v roce 1999 nebyly poskytnuty požadované investiční prostředky, bylo možné tyto prostředky přidělit vzhledem k nižším nárokům zahajovaných projektů výjimečně ve druhém roce řešení. Tímto způsobem bylo využito zbývajících 1,06 mil. Kč určených na investice.
Byla rovněž akceptována žádost o rozšíření jednoho doplňkového postdoktorandského projektu, na jehož pokračování byla poskytnuta dotace 136 tis. Kč.
    Výsledky hodnocení ukončených grantových projektů k 31. prosinci 1999 jsou shrnuty v příloze 2.3. Při hodnocení kvality výsledků těchto projektů vycházely oborové rady ze závěrečných zpráv řešitelů doplněných seznamem doložených publikací (v průměru více než 5 publikací v recenzovaných časopisech na projekt). Kromě vědecké kvality získaných výsledků a úrovně dosažení stanovených cílů, což jsou hlavní kritéria pro hodnocení projektu, posuzovaly oborové rady rovněž účelnost vynaložených finančních prostředků. Výsledky 38 projektů hodnotily OR jako mimořádně úspěšné, u 30 projektů byly cíle splněny. Cíle jednoho projektu považuje příslušná OR za nesplněné vzhledem k tomu, že jeho výsledky nebyly uspokojivě publikačně doloženy.
    Byly hodnoceny také výsledky 2 projektů dotovaných v roce 1999 jednoletým postdoktorandským grantem. Cíle obou projektů byly splněny, řešení jednoho z nich označila OR za mimořádně úspěšné. Z 11 projektů podpořených v roce 1999 doplňkovými publikačními granty bylo možné zhodnotit jen 10 - cíle 8 projektů byly splněny mimořádně úspěšně, cíle 2 projektů byly splněny. Hodnocení 1 projektu bylo nutné odložit vzhledem k posunu edičního plánu.

   Průběh a výsledky XI. kola grantové soutěže

    V roce 2000 bylo vyhlášeno již XI. kolo veřejné soutěže o standardní badatelské a doplňkové granty udílené projektům zahajovaným na počátku roku 2001. Opět byla odděleně hodnocena soutěž o standardní badatelské granty v kategorii základní a v kategorii juniorské.
    Do soutěže bylo podáno celkem 283 přihlášek - 240 v základní a 43 v juniorské kategorii. Jedna přihláška byla vyloučena pro nedodržení stanovených soutěžních podmínek. Během posuzovacího řízení byly na zbývající 282 grantové návrhy získány celkem 463 posudky od domácích a 502 posudky od zahraničních posuzovatelů, tedy v průměru 3,4 posudku na grantový návrh. Pouze u jednoho projektu se nepodařilo oborové radě navrhnout vhodného zahraničního posuzovatele, takže při jeho hodnocení bylo nutné vycházet jen ze tří posudků domácích posuzovatelů.
    Grant byl udělen 85 projektům v základní kategorii (úspěšnost v soutěži 35,4 %) a 18 projektům v juniorské kategorii (úspěšnost 41,9 %). Navrhovateli 94 úspěšných projektů jsou pracovníci Akademie, na řešení 15 z nich se jako spoluřešitelé budou podílet také pracovníci ze 13 mimoakademických pracovišť. Mimoakademičtí pracovníci získali 9 standardních grantů, 6 v základní a 3 v juniorské kategorii.
Na základě výsledků veřejné soutěže o doplňkové granty bylo uděleno 47 integračních, 11 publikačních a 8 postdoktorandských grantů.

Podpora získaná z jiných zdrojů

    Významná část účelově poskytovaných finančních prostředků byla stejně jako v minulých letech získána prostřednictvím Grantové agentury České republiky (GA ČR). Úspěšnost pracovníků Akademie v grantové soutěži GA ČR je možné, alespoň v hrubých rysech, posoudit z tabulky 4 přílohy č. 2, která podává přehled o počtech grantů získaných v roce 2000 i počtech projektů, jimž byly uděleny grantové podpory v předcházejících letech a jejichž řešení pokračovalo také v tomto roce. Z přehledu je zřejmé, že projekty podané pracovníky Akademie do soutěže GA ČR byly velmi úspěšné.
    Pracovníci Akademie se úspěšně zúčastnili rovněž grantových a projektových soutěží zadávaných ústředními orgány státní správy - Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem životního prostředí apod. Pokračovalo také řešení zahraničních grantových projektů zejména v rámci Evropské unie, COST, JOULE, COPERNICUS, dále projektů NATO, US-ČR Aid, US EPA, CERN, World Bank a zahraničních vědeckých organizací, nadací, univerzit apod.