Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

2. Charakteristika vědecké činnosti a hlavní výsledky badatelského a cíleného výzkumu

Přehled výsledků badatelského a cíleného výzkumu je uspořádán podle jednotlivých oborových sekcí. Shrnuje hlavní výzkumné záměry vědeckých pracovišť AV ČR v dané sekci, do nichž se promítá koncepce jednotlivých ústavů. Pro ilustraci jsou vždy uvedeny anotace některých výsledků: týmových vědeckých prací, jednotlivých objevů či významných publikací (u vědeckých prací jsou samozřejmě uváděni i případní spoluautoři z mimoakademických institucí). Uvedený širší seznam anotací, jejichž plné znění lze nalézt na webovských stránkách AV ČR, je ovšem jen malou reprezentativní částí toho, co se v ústavech AV ČR v tomto období vykonalo.

  1. SEKCE MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY
  2. SEKCE APLIKOVANÉ FYZIKY
  3. SEKCE VĚD O ZEMI
  4. SEKCE CHEMICKÝCH VĚD
  5. SEKCE BIOLOGICKÝCH A LÉKAŘSKÝCH VĚD
  6. SEKCE BIOLOGICKO-EKOLOGICKÝCH VĚD
  7. SEKCE SOCIÁLNĚ-EKONOMICKÝCH VĚD
  8. SEKCE HISTORICKÝCH VĚD
  9. SEKCE HUMANITNÍCH A FILOLOGICKÝCH VĚD


1) SEKCE MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY

Do sekce je zařazeno šest pracovišť, z toho tři fyzikálního charakteru a tři z oblasti matematiky a informatiky, jejichž badatelské zaměření je charakterizováno následujícími výzkumnými záměry:

  • Astronomie a astrofyzika galaxií, hvězdných soustav, hvězd, Slunce, vztahů Slunce-Země, meziplanetárních těles a umělých družic Země (Astronomický ústav)
  • Experimentální a teoretický výzkum kondenzovaných systémů s význačnými fyzikálními vlastnostmi (Fyzikální ústav)
  • Získání nových poznatků o vlastnostech, struktuře a interakcích hmoty na fundamentální úrovni, budování jednotné teorie základních sil v přírodě (Fyzikální ústav)
  • Výzkum vlastností ionizovaných prostředí a studium nelineárních a kvantových optických systémů (Fyzikální ústav)
  • Komplexní rozvoj matematických disciplín s důrazem na potřeby fyziky a technických oborů (Matematický ústav)
  • Nové informatické technologie - teoretické základy, metodologie, prostředky a aplikace (Ústav informatiky)
  • Teoretické a experimentální studium atomových jader a využívání jaderných metod v interdisciplinárním výzkumu (Ústav jaderné fyziky)
  • Neurčitostní metody v teoretické kybernetice: identifikace systémů, zpracování informací, rozhodování a řízení (Ústav teorie informace a automatizace)

Ilustrativní anotace:
Rychlá a pomalá rotace asteroidů
(Astronomický ústav)
Studium rotací asteroidů umožňuje získat statistické informace, z nichž můžeme usuzovat na jejich vnitřní vlastnosti, vznik a proměny, jimiž prošly, případně i na jejich využití jako zdroje materiálu pro činnost člověka v kosmu někdy v budoucnosti. Znalost těchto těles je rovněž nezbytná pro vývoj metod ochrany před nebezpečím jejich kolize se Zemí.
Byl studován vztah mezi velikostí asteroidů a frekvencí jejich rotace. Ukázalo se, že asteroidy větší než přibližně 40 km jsou převážně původní tělesa hlavního pásu asteroidů nebo jejich největší zbytky prošlé kolizním vývojem, kdežto asteroidy menší než přibližně 10 km jsou „pouhé“ úlomky. Velikosti mezi 10 a 40 km spadají do přechodové oblasti, kde se tyto dvě populace překrývají. Vnitřní struktura asteroidů s velikostmi mezi 200 m a 10 km má převážně charakter „shluku kamení” - jsou to tělesa složená z většího počtu drobnějších kusů vázaných pohromadě jen vlastní gravitací. Velmi malé asteroidy s velikostmi pod přibližně 200 metrů jsou pak převážně monolitická tělesa, důkazem vnitřní soudržnosti je jejich velmi rychlá rotace. Mezi asteroidy menšími než 40 km a zejména menšími než 10 km existují významné populace rychlých a pomalých rotátorů. Zhruba polovina rychle rotujících blízkozemních asteroidů jsou binární systémy (tj. dvě tělesa otáčející se kolem společného těžiště), pravděpodobně vzniklé slapovými rozpady původních těles během jejich těsných průletů kolem Země a dalších planet. Populace a vlastnosti pomalých rotátorů nejsou dosud uspokojivě vysvětleny. Žádný z dříve uvažovaných mechanizmů jejich vzniku není v souladu s pozorovanými rotačními charakteristikami, jejich existence je tedy dosud záhadou a je třeba je dále studovat.
Pravec, P., Harris, A.W., Michalowski, T.: Asteroids Rotations, Asteroids III. - University of Arizona Press (v tisku).

Spolehlivá řešení úlohy o periodickém kmitání pružně-plastického nosníku
(Matematický ústav)
Výzkum se věnoval parciálním diferenciálním rovnicím popisujícím periodické kmitání nehomogenního pružně-plastického nosníku v situaci, kdy data úlohy (rozložení hmoty nosníku, parametry vztahu mezi mechanickým napětím a deformací a průběh periodických vnějších sil) získaná měřením přirozeně podléhají nepřesnostem a jsou tedy známa jen přibližně. Kritériem spolehlivosti řešení byl zvolen odhad pro únavu materiálu, přičemž za míru únavy se považuje celková ztráta mechanické energie přeměnou na teplo. Nalezení souvislosti únavy materiálu s disipací energie bylo jedním z výsledků společného výzkumného projektu Univerzity v Kaiserslautern, německé firmy Tec-Math a MÚ AV ČR zaměřeného na metody matematické předpovědi únavy materiálu.
Řešení vlastní úlohy spočívá v několika krocích. Nejdříve je třeba se ujistit, že rovnice má řešení pro každá data v daných mezích, a že tedy kromě jiného nemůže kvůli energetickým ztrátám dojít k rezonanci. Dalším krokem je důkaz, že řešení spojitě závisí na datech v tom smyslu, že malá odchylka v datech způsobí jen malou změnu výsledných vibrací. Přirozenou snahou by bylo usilovat o co nejmenší ztráty energie a tím i o co nejmenší únavu materiálu. Při nespolehlivých datech úlohu ale takto formulovat nelze, proto je zvolena tzv. metoda nejhoršího scénáře: je vzat v úvahu případ, kdy je v rámci zadaného souboru dat únava největší. Je-li tato maximální únava ještě v přípustných mezích, máme tím zaručeno, že každé řešení úlohy bude spolehlivé.
Krejčí, P.: Reliable solutions to the problem of periodic oscillations of an elastoplastic beam. - Int. J. Nonlinear Mechanics (v tisku).

Fyzika atomů a atomových jader s nenulovou podivností
(Ústav jaderné fyziky)
Systémy s nenulovým kvantovým číslem nazývaným „podivnost“ jsou velice zajímavé objekty, obsahující vedle běžných částic (protonů, neutronů a elektronů) také hyperony či mesony K-. Zkoumáním jejich vzniku, vlastností a rozpadů poznáváme zákonitosti, kterými se řídí svět elementárních částic.
Studium produkce hyperjader (tedy atomových jader, v nichž je jeden z protonů nahrazen hyperonem ) na svazku elektronů je součástí přípravy dvou důležitých experimentů na urychlovači elektronů CEBAF v USA.
Vlastnosti subjaderných částic jsou výrazně ovlivněny jaderným okolím. Důležité informace o vlivu prostředí na chování mesonů přináší studium exotických K- atomů, v nichž se po atomových orbitách kromě elektronů pohybuje i záporně nabitý meson K. Byl vytvořen model, který úspěšně popisuje jak interakci mesonu K- s volným nukleonem, tak současně i jeho interakci s atomovým jádrem v K- atomech.
Rozpady hyperjader se i přes mnohaleté úsilí dosud nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Byl navržen unikátní postup, který umožní experimentální prověrku používaných modelů a určení jejich nedostatků. Experiment byl zařazen do plánu na zařízení Nuklotron v SÚJV Dubna. Navíc se připravují programy pro další pracoviště - DAΦ-NE (Itálie) a Jefferson Laboratory (USA).
Sotona, M., Bydžovský, P., Hashimoto, O., Itonaga, K., Motoba, T.: Electroproduction of medium-heavy Λ hypernuclei. - Proc. Int. Workshop on Physics with GeV Electrons and Gammarays, LNS, Tohoku Univ., Sendai, Japan, 13-15 Feb., 2001. Pp. 119-124. Universal Acad. Press (2001).
Cieplý, A., Friedman, E., Gal, A., Mareš, J.: Study of chirally motivated low-energy optical potentials. - Nucl. Phys. A 696: 173-193 (2001).
Majling, L., Batusov, Yu.: Non-mesonic weak decay of the 10BeΛ and 10BΛ hyper-nuclei. - Nucl. Phys. A 691: 185c-188c (2001).

Waveletová míra rozmazání digitálních snímků
(Ústav teorie informace a automatizace)
Jedním ze základních problémů automatických metod digitálního zpracování obrazu je prvotní volba dat. Dnešní senzory produkují nadměrné množství obrazové informace, které sice umožňuje zpracovávat jen vysoce kvalitní data, ale také nastoluje otázku, jak tato kvalitní data vybrat bez zásahu člověka. Motivace této práce vyšla z požadavků zpracování astronomických dat, kdy je třeba automaticky vybrat z dlouhé sekvence snímků ty nejméně rozmazané a zašuměné. Následná analýza takto vybraných snímků poskytne více věrohodnějších informací než zpracování kompletní sady.
Navržená metoda se zabývá problematikou rozmazaných obrázků. K rozmazání může dojít například při rozostření senzoru, při snímání rychle se pohybujících objektů, vlivem atmosférických turbulencí apod. Cílem je vytvořit kritérium, které seřadí snímky podle stupně jejich rozmazání. Zatímco stávající přístupy většinou využívají derivací obrazové funkce, navržená metoda je postavena na analýze snímků z hlediska obsažených frekvencí v různých směrech a škálách, což je princip tzv. waveletové transformace. Kritérium je definováno jako podíl energie vysokofrekvenční a nízkofrekvenční složky obrazového signálu. Experimenty prokázaly, že navrhovaná metoda poskytuje v případě současně rozmazaných a zašuměných obrázků lepší výsledky než dosavadní metody a ve většině případů i větší diskriminabilitu.
Kautský, J., Flusser, J., Zitová, B., Šimberová, S.: A new waveletbased measure of image focus, přijato do Pattern Recognition Letters.

Seznam anotací:
 
  1. Nový typ slunečního radiového vzplanutí - vzplanutí typu “krajka“ (Astronomický ústav)
  2. Rychlá a pomalá rotace asteroidů (Astronomický ústav)
  3. Vícesložkové hvězdné větry (Astronomický ústav)
  4. Vodivost v neuspořádaných elektronových systémech (Fyzikální ústav)
  5. Vývoj křemíkových detektorů pro experimenty ve fyzice částic (Fyzikální ústav)
  6. Monochromátory pro synchrotronové rentgenové záření na bázi monokrystalického křemíku (Fyzikální ústav)
  7. Klasická matematická logika (Matematický ústav)
  8. Colouring Polytopic Partitions in Rd (Matematický ústav)
  9. Spolehlivá řešení úlohy o periodickém kmitání pružně-plastického nosníku (Matematický ústav)
  10. Probabilistic Analysis of Belief Functions (Ústav informatiky)
  11. A Sparse Approximate Inverse Preconditioner for Nonsymmetric Linear Systems (Ústav informatiky)
  12. Přímé měření vlivu sluneční erupce na úroveň ozáření na palubě civilních letadel (Ústav jaderné fyziky)
  13. Fyzika atomů a atomových jader s nenulovou podivností (Ústav jaderné fyziky)
  14. Metoda neutronového hloubkového profilování (NDP) v materiálovém výzkumu (Ústav jaderné fyziky)
  15. Waveletová míra rozmazání digitálních snímků (Ústav teorie informace a automatizace)
  16. Využití lineárních maticových nerovností pro analýzu a návrh robustního řízení polynomiálními metodami (Ústav teorie informace a automatizace)
  17. Souvislosti mezi úlohami mnohostupňového stochastického programování a úlohami stochastického dynamického programování (Ústav teorie informace a automatizace)
 

2) SEKCE APLIKOVANÉ FYZIKY

Do sekce je zařazeno osm pracovišť s následujícími výzkumnými záměry:

  • Chování a vlastnosti kovových i nekovových materiálů ve vztahu k jejich struktuře, výzkum procesů vedoucích k degradaci vlastností materiálů (Ústav fyziky materiálů)
  • Generování a diagnostika různých typů plazmatu a jejich interakce s ostatními skupenstvími hmoty (Ústav fyziky plazmatu)
  • Výzkum v oblasti silnoproudé elektrotechniky zaměřený na nové fyzikální koncepce konverze energie, řídicích strategií a pracovních medií (Ústav pro elektrotechniku)
  • Mechanika a přenosové jevy v kapalných systémech a hydrosféře (Ústav pro hydrodynamiku)
  • Rozvoj fyzikálních metod, speciálních technologií a přístrojových principů využívajících elektronových a světelných svazků a radiofrekvenční spektroskopie (Ústav přístrojové techniky)
  • Výzkum generování, přenosu a zpracování širokopásmových, etalonových a řečových signálů s využitím příslušných polovodičových a optických struktur (Ústav radiotechniky a elektroniky)
  • Mechanika poddajných těles, konstrukcí a prostředí s parametry udržitelného života (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  • Dynamika tekutin, těles a jejich interakce (Ústav termomechaniky)

Ilustrativní anotace:
Struktura, vysokoteplotní vlastnosti a aplikační možnosti intermetalických slitin
(Ústav fyziky materiálů)
Nízká hustota některých materiálů vykazujících pravidelné uspořádání dvou a více typů atomů v krystalické mřížce, tzv. intermetalických slitin, a jejich mimořádně dobrá odolnost vůči creepu (plastické deformaci za vysokých teplot) vytvářejí předpoklad pro aplikace těchto slitin v nových typech plynových turbín a spalovacích motorů pracujících s vyšší účinností při nižší zátěži životního prostředí. Širšímu uplatnění intermetalických slitin v technické praxi však brání jejich křehkost v oboru nízkých teplot. Cílem výzkumu je proto nalézt vhodný kompromis mezi chemickým složením slitin, jejich vlastnostmi a náklady na výrobu příslušných strojních komponent. Byla zkoumána zejména souvislost mezi mikrostrukturou a pevností čisté intermetalické fáze Ti-52at%Al. Pomocí kombinace elementárních mikrostrukturních mechanizmů byla vysvětlena ostrá maxima creepové pevnosti v průběhu deformace. Při studiu aplikačně významných materiálů byla získána základní creepová a mikrostrukturní data pro slitinu Ti-48Al-2Cr-2Nb-1B a podařilo se rovněž nalézt strukturní příčiny rozptylu creepové pevnosti litých verzí slitiny Ti-46Al-2W-0,5Si určené pro dlouhé lopatky stacionárních plynových turbín.
Dlouhý, A., Kuchařová, K.: Microstructurally based understanding of the Ti-52at%Al creep strength. - In: Proceedings of the 9th Int. Conference on Creep and Fracture of Eng. Materials. Pp. 321-330. Inst. of Metals, London (2001).
Dlouhý, A., Kuchařová, K., Březina, J.: Dislocation slip and deformation twinning in-terplay during high temperature deformation in -TiAl base intermetallics. - Mater. Sci. Eng. A 319-321: 820-826 (2001).


Vysoce saturovaný rentgenový laser na vlnové délce 21,2 nm a jeho aplikace v Centru PALS
(Společné pracoviště Ústavu fyziky plazmatu a Fyzikálního ústavu)
Aktivním prostředím nutným k činnosti rentgenových laserů je laserové plazma, v daném případě sloupec o délce 30 mm a šířce zhruba 150 m, který je generován na povrchu zinkového terče dvěma následnými laserovými impulsy. Předpuls s energií pouze několika joulů vytvoří na povrchu terče slabě ionizované plazma. To je druhým impulsem s energií o dva řády vyšší konvertováno na plazma vysoce ionizované s inverzí populace mezi excitovanými stavy. Svazek rentgenového záření je generován a zesílen podél osy plazmatu. Účinnost kriticky závisí na parametrech předpulsu, zejména na jeho energii a předstihu před hlavním pulsem.
Řada technologií potřebných k realizaci takového plazmatu byla vyvinuta a většinou i realizována v rámci aktivit Výzkumného centra laserového plazmatu a projektu Adaptool Programu Shared Cost RTD.
Bylo dosaženo silné laserové akce na vlnové délce 21,2 nm. V unikátním dvou-průchodovém uspořádání poskytuje tento rentgenový laser pulsy o okamžitém výkonu 40 MW, což jej řadí mezi nejsilnější současné laboratorní zdroje měkkého rentgenového záření s extrémním jasem.
Vysoká koherence rentgenového svazku byla demonstrována v prvním aplikačním experimentu, uskutečněném ve spolupráci s francouzskými kolegy z Université Paris-Sud, LULI, LSAI a Commisariat à l´Energie Atomique. Jeho cílem bylo testovat materiály pro injektory budoucích urychlovačů metodou rentgenové interferometrie.
Jungwirth, K., Cejnarová, A., Juha, L., Králiková, B., Krása, J., Krouský, E., Krupičková, P., Láska, L., Mašek, K., Mocek, T., Pfeifer, M., Präg, A., Renner, O., Rohlena, K., Rus, B., Skála, J., Straka, P., Ullschmied, J.: The Prague Asterix Laser System. Phys. Plasma 8: 2495-2501 (2001).
Rus, B., Mocek, T., Präg, A., Lagron, J.C., Hudeček, M., Jamelot, G., Rohlena, K.: X-ray laser facility at the PALS Centre. - - J. Phys. IV 11 (PR2): 589-596 (2001).
Rus, B.: Saturovaný rentgenový laser na vlnové délce 21 nm a jeho aplikace. - Čs. čas. fyz. 51: 272-274 (2001).

Matematický model soustavy pánev-stehenní kost z dat z počítačové tomografie
(Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
Pro napěťovou analýzu implantátu, zejména pak jeho vlivu na napjatost okolních tkání, je nutné sestrojit podrobný matematický model vybrané části lidského skeletu. Vhodným zdrojem dat pro takový model je počítačová tomografie (CT), u měkkých tkání je to magnetická rezonance (MRI). Byly implementovány algoritmy umožňující automatickou tvorbu geometrických modelů ze série snímků CT či MRI.
Povrch modelovaného orgánu byl mapován pomocí tzv. „Marching Cubes Algorithm“, který zpravidla produkuje řádově milióny trojúhelníků. Tento počet je třeba snížit tak, aby přitom původní geometrie zůstala zachována. K tomu byly použity tzv. „decimační algoritmy“. Pro získání prostorové diskretizace daného objemu byla užita Delaunayova prostorová triangulace. Tímto způsobem lze získat velmi dobrou geometrickou aproximaci původního tvaru orgánu. Další nespornou výhodou tohoto postupu je, že tomografický snímek obsahuje i informaci o tzv. relativní hustotě dané tkáně, ze které lze odvodit i materiálové charakteristiky. Závislost modulu pružnosti a pevnosti kostní tkáně odvozenou J.C. Ricem a S.C. Cowinem byla využita při konstrukci modelu pánevního spojení (soustava pánev-stehenní kost) pro napěťovou analýzu pomocí metody konečných prvků.
Jiroušek, O., Jírová, J., Matlach, R.: The assessment of mechanical properties of long bones from the forensic medicine point of view. - Proc. GESA Symposium 2001, Chemnitz, Germany, 17 - 18 May 2001. Pp. 191-196 (2001).
Jiroušek, O., Jírová, J., Matlach, R.: Computer simulation of stress state of bones in forensic medicine using parallel approach. - In: Midleton, J., Jones, M.L., Shrive, N.G., Pande, G.N. (ed.): Computer Methods in Biomechanics & Biomedical Engineering - 3 (v tisku).

Seznam anotací:

  1. Vliv hustoty defektů na fázové složení plazmově nitridovaných kovových materiálů (Ústav fyziky materiálů)
  2. Struktura, vysokoteplotní vlastnosti a aplikační možnosti intermetalických slitin (Ústav fyziky materiálů)
  3. Cyklická plastická odezva a životnost austenitických ocelí (Ústav fyziky materiálů)
  4. Vysoce saturovaný rentgenový laser na vlnové délce 21,2 nm a jeho aplikace v Centru PALS (Společné pracoviště Ústavu fyziky plazmatu a Fyzikálního ústavu)
  5. Plazmochemická oxidace nízkých koncentrací organických látek ve vodě (Ústav fyziky plazmatu)
  6. Střižná rotace plazmatu na tokamaku CASTOR (Ústav fyziky plazmatu)
  7. Modelování povodňového režimu v povodích s rozdílnými přírodními podmínkami - včetně účinků antropogenní činnosti (Ústav pro hydrodynamiku)
  8. Dopady změny klimatu na systém stratifikovaných nádrží (Ústav pro hydrodynamiku)
  9. Vírová struktura zatopených proudových paprsků v příčném unášivém proudění (Ústav pro hydrodynamiku)
  10. Laserový normál vlnové délky 633 nm (Ústav přístrojové techniky)
  11. NMR spektrotomograf nové generace (Ústav přístrojové techniky)
  12. Stabilita fázového posunu mezi systolickým krevním tlakem a tepovými intervaly (Ústav přístrojové techniky)
  13. Mnohavrstvá rentgenová optika pro rentgenové lasery (Ústav přístrojové techniky)
  14. Vláknový sigma laser založený na modulační nestabilitě (Ústav radiotechniky a elektroniky)
  15. Katalyzovaný růst dopovaných monokrystalů síranu triglycinia pro optoelektronické aplikace (Ústav radiotechniky a elektroniky)
  16. Matematický model soustavy pánev-stehenní kost z dat z počítačové tomografie (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  17. Apriorní integrační metoda pro analýzu, podobnost a optimalizaci svahů (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  18. Aplikace dynamické odezvy na identifikaci stavebních konstrukcí a jejich poškození (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
  19. Křehce-tvárné chování -železa obsahujícího měděné nečistoty (Ústav termomechaniky)
  20. Měření tepelné vodivosti argonu a metanu (Ústav termomechaniky)
 

3) SEKCE VĚD O ZEMI

Do sekce je zařazeno pět pracovišť s následujícími výzkumnými záměry:

  • Studium vnitřní stavby a fyzikálních vlastností Země a jejího okolí geofyzikálními metodami (Geofyzikální ústav)
  • Vývoj litosféry a přírodního prostředí od nejstarší geologické minulosti do současnosti (Geologický ústav)
  • Studium vybraných procesů v atmosféře Země (Ústav fyziky atmosféry)
  • Procesy v litosféře jako interakce s působením lidského činitele (Ústav geoniky)
  • Geodynamické procesy ve svrchní vrstvě zemské kůry ovlivňující životní prostředí a ekologické využívání surovin (Ústav struktury a mechaniky hornin)

Ilustrativní anotace:
Změny klimatu ve Finsku odvozené z geotermických a meteorologických dat
(Geofyzikální ústav)
Klimatické změny, k nimž došlo v minulých stoletích, byly rekonstruovány z měření teploty v několikasetmetrových svislých vrtech. Teplotní profily ze 41 vrtů na území Finska byly podrobně analyzovány a z nich byla odvozena historie povrchové teploty v 18.-20. století. Ta byla porovnána s průměrnými ročními teplotami vzduchu měřenými na 14 finských meteorologických stanicích od první poloviny 19. století. Klimatický signál obsažený v teplotních profilech z vrtů dobře souhlasil s hlavním trendem teploty vzduchu zaznamenaným na meteorologických stanicích. Je jím oteplení, které začalo v druhé polovině 19. století a jehož amplituda do poloviny 80-tých let 20. století činila přibližně 0.6 oC. Kombinací meteorologických dat s teplotními profily z vrtů bylo možné určit dlouhodobé průměrné teploty vzduchu na jednotlivých stanicích před počátkem registrace. Jejich hodnoty naznačují, že průměrná teplota vzduchu v 18. století byla ve Finsku stejná nebo o několik desetin stupně Celsia vyšší než v 19. století. Část recentního oteplení možná tak představuje návrat k předchozím vyšším teplotám v důsledku přirozené variability klimatu.
Teplotní profily ze tří nejhlubších vrtů byly využity k rekonstrukci klimatu v posledních dvou tisíciletích. Společným rysem všech tří rekonstrukcí je postupné oteplování v první polovině 2. tisíciletí, s maximem kolem roku 1500-1750. Tím se tato oblast liší od zbytku Evropy, kde v 15.-17. století byly naopak teploty podprůměrné a období se nazývá malá doba ledová.
Bodri, L., Čermák, V., Kukkonen, I.: Climate change of the last 2000 years inferred from borehole temperatures: data from Finland. - Global Planet. Change 29: 189-200 (2001).


Fylogeneze žab čeledi Discoglossidae v Evropě: Rekonstrukce na podkladě ontogenetických a paleontologických dat
(Geologický ústav)
Žáby čeledi Discoglossidae jsou paleontologicky doloženy již v juře, ale přežily až do dnešní doby. Existují tedy skoro 170 mil. let a jsou proto vhodným modelem pro studium morfologické evoluce. Po prostudování dostupného materiálu mohly být formulovány následující závěry. Druhohorní zástupci se podobali dnešnímu rodu Discoglossus a žili na celém superkontinentu severní polokoule, který se později rozpadl na Severní Ameriku a Eurasii. Na konci křídy (před 65 mil. let) však v Severní Americe vymřeli a dočasně vymizeli rovněž v Asii. V Evropě se rozdělili do dvou linií. První byla reprezentována drobnými až středně velkými formami. Od této linie diskoglosidů, kteří přežili krizi na hranici křída/terciér, se v oligocénu (před asi 30 mil. let) odštěpila druhá linie, představovaná robustními typy, shrnovanými do rodu Latonia. Ty byly specializované a citlivější na klimatické změny než příslušníci první linie. Dokládá to skutečnost, že Latonia zmizela z fosilního záznamu ve střední Evropě již koncem pliocénu a její poslední doklady jsou z pleistocénní lokality Pietrafitta (Itálie). To naznačuje její ústup před kontinentálním ledovcem do zbytkových refugií v středozemní oblasti. Otevřeným problémem zůstává původ moderních rodů Discoglossus, Bombina, Alytes (rozšířených v Evropě) a rodu Barbourula (v jv. Asii). Možné jsou dvě hypotézy: (1) všechny rody vznikly v rámci první linie a mají tudíž svůj původ již v mesozoiku; (2) Discoglossus se mohl vyvinout z rodu Latonia zkrácením somatogeneze (doprovázené hypoosifikací) v důsledku pleistocenního ochlazení a podobný evoluční mechanizmus lze předpokládat u rodů Bombina a Alytes, které lze strukturálně odvodit od slabě osifikovaných zástupců rodu Discoglossus.
Kordikova, E.G., Polly, P.D., Alifanov, V.A., Roček, Z., Gunnell, G.F., Averianov, A.O.: Late Cretaceous and early Tertiary microvertebrates from the North Eastern Aral Sea Region of Kazakhstan. - J. Paleontology 75: 390-400 (2001).
Rage, J.-C., Roček, Z.: Evolution of the Anuran assemblages in the Tertiary and Quaternary of Europe, in context of palaeoclimate and palaeogeography. - Amphibia-Reptilia (Leiden) (v tisku).


Seznam anotací:

  1. Odezva úplného slunečního zatmění v zemském magnetickém poli (Geofyzikální ústav)
  2. Stanovení parametrů tahových zemětřesení v oblasti západních Čech (Geofyzikální ústav)
  3. Změny klimatu ve Finsku odvozené z geotermických a meteorologických dat (Geofyzikální ústav)
  4. Mikrogravimetrický průzkum pro zjištění rizikového poddolování na stavbě železničního tunelu v Březně u Chomutova (Geofyzikální ústav)
  5. Fylogeneze žab čeledi Discoglossidae v Evropě: Rekonstrukce na podkladě ontogenetických a paleontologických dat (Geologický ústav)
  6. Variské diastrofické siliciklastické sedimenty moravsko-slezské zóny (Český masív): zdroj a tektonické prostředí sedimentace (Geologický ústav)
  7. Výzkum složení vnější atmosféry (Ústav fyziky atmosféry)
  8. Fyzikální aplikace teorie deterministického chaosu (Ústav fyziky atmosféry)
  9. Využití nových klimatických modelů (GCM) ke konstrukci scénářů pro dopadové studie v ČR (Ústav fyziky atmosféry)
  10. Kvalifikace a kvantifikace přírodních a technických faktorů ovlivňujících vznik a projevy důlních otřesů (Ústav geoniky)
  11. Řešení rozsáhlých úloh matematického modelování v geomechanice s využitím dekompozice, kombinovaných vnitřních-vnějších iterací a výpočtů na víceprocesorových systémech (Ústav geoniky)
  12. Abraziva pro technologie vysokorychlostního vodního paprsku (Ústav geoniky)
  13. Příprava a vlastnosti SiOC skel získaných pyrolýzou silikonových laků (Ústav struktury a mechaniky hornin)
  14. Nález a studium nového minerálu (Ústav struktury a mechaniky hornin)
  15. Textura a elastická anizotropie amfibolitů ze superhlubokého vrtu KSDB 3 měřená za vysokého tlaku (Ústav struktury a mechaniky hornin)
  16. Monitoring účinků trhacích prací na dole Tušimice-Nástup (Severočeské doly, a.s.) (Ústav struktury a mechaniky hornin)
 

4) SEKCE CHEMICKÝCH VĚD

Orientaci výzkumu šesti pracovišť této sekce charakterizují následující výzkumné záměry:

  • Vyvinutí nových metod analytické chemie pro potřeby společenské praxe (Ústav analytické chemie)
  • Příprava a struktura nových sloučenin, klastrů a kompozitů na bázi anorganických látek; mechanismy přeměny a přenosu (Ústav anorganické chemie)
  • Objasňování zákonitostí vztahů struktury a vlastností - zejména dynamiky a chemické reaktivity - látek a molekulárních systémů (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
  • Teoretické základy chemických procesů: rovnovážné a dynamické chování vícefázových reagujících soustav (Ústav chemických procesů)
  • Cílená syntéza a studium chemických, fyzikálně-chemických a fyzikálních vlastností makromolekulárních a nadmolekulárních látek a soustav pro vyspělé technologie (Ústav makromolekulární chemie)
  • Chemické principy vybraných biologických jevů v medicíně a ekologii (Ústav organické chemie a biochemie)

Ilustrativní anotace:
Nové purinové acyklické nukleosidfosfonáty s antineoplastickým účinkem
(Ústav organické chemie a biochemie)
Acyklické nukleosidfosfonáty (ANP) jsou významnou skupinou antimetabolitů s poměrně širokým biologickým účinkem. Doposud hlavně dvě látky - cidofovir (HPMPC, Vistide®) s účinkem proti DNA virům a tenofovir (PMPA, Viread®) proti původci AIDSu, viru HIV - přitahují obecnou pozornost, zatímco adefovir (PMEA) s velmi nadějným účinkem proti hepatitidě B je v závěrečné fázi klinických zkoušek. Před šesti lety byla v ÚOCHB objevena další významná skupina ANP, N6-substituovaných 6-aminopurinových acyklických nukleosidfosfonátů, z nichž některé měly extrémní účinnost proti viru Epsteina-Barrové (původci mononukleosy) a cytomegalovirům. Mimořádně zajímavou se však jevila také cytostatická aktivita některých těchto látek.
Byla syntetizována velká skupina (asi 150) nových látek tohoto typu, sestávající z pěti skupin lišících se strukturou postranního řetězce, a to ve dvou řadách odvozených od adeninu a 2,6-diaminopurinu. Ve všech případech byla 6-aminoskupina báze substituována jedním nebo dvěma substituenty alkylového, alkenylového, alkynylového, arylového, cykloalkylového a subst. alkylového charakteru. Po podrobném prostudování jejich účinku in vitro na čtyřech buněčných liniích bylo na základě nalezené strukturně-aktivitní závislosti vybráno pět látek řady PMEDAP a dvě látky řady PMEA s optimálním účinkem. Ty tvoří základ dalšího biochemického a biologického studia směrovaného na terapii nebo koterapii nádorových onemocnění. Nejméně v jednom případě působí tyto látky jako profarmaka, z nichž zřejmě působením dosud neznámé AMP deaminasy vázané k buněčné mebráně vzniká odpovídající derivát guaninu. V pokusech in vivo na potkanech jevily zkoumané látky vysoký účinek na modelu T-buněčné leukemie, avšak s malou šířkou pásma bezpečnosti. V současné době se dále zkoumá jejich buněčný metabolizmus, mechanizmus účinku a ve spolupráci s výzkumnou skupinou partnerské americké firmy - syntéza vhodných profarmak těchto látek, stanovují se jejich farmakologické parametry a cytostatické účinky na dalších modelech neoplasií.
Holý, A., Votruba, I., Tloušťová, E., Masojídková, M.: Synthesis and cytostatic activity of N-[2-(phosphonomethoxy)alkyl] derivatives of N6-substituted adenines, -2,6-diaminopurines and related compounds. - Collect. Czech. Chem. Commun. 66: 1545-1592 (2001).
Valeriánová, M., Votruba, I., Holý, A., Mandys, V., Otová, B.: Antitumour activity of N-6-substituted PMEDAP derivatives against T-cell lymphoma. - Anticancer Res. 21: 2057-2064 (2001).

Cíleně směrovaná polymerní cytostatika s hydrolyticky řízenou aktivací
(Ústav makromolekulární chemie)
Ve spolupráci týmu chemiků ÚMCH AV ČR a biologů MBÚ AV ČR byla vyvinuta polymerní cytostatika umožňující cílenou terapii některých nádorových onemocnění. Tato léčiva obsahují molekuly klasického cytostatika vázaného na polymerní nosič tak, aby modifikovaný polymer byl netoxický, tedy i neaktivní. Součástí polymerního léčiva je i molekula protilátky, která je schopna dopravit cytostatikum k nádoru nebo vybranému typu nádorových buněk. V návaznosti na vhodně volenou strukturu polymerního nosiče dojde k uvolnění a tedy i aktivaci cytotoxického léčiva přednostně v nádorových buňkách, především v lysosomech účinkem lysosomálních enzymů.
Ačkoli je protinádorová aktivita těchto léčiv mnohonásobně vyšší než u dosud používaných klasických cytostatik, jejich struktura je poměrně složitá a příprava finančně náročná. V letošním roce se podařilo zjednodušit strukturu a tím i zlevnit syntézu protilátkami směrovaných cytostatik. Změna struktury léčiva vedla i ke změně mechanizmu jeho působení. K aktivaci cytostatika dochází v důsledku změny pH při přechodu léčiva z krve (pH 7,4) do nádorové buňky (pH 5), a to v každém typu nádorových buněk, tedy i těch s nedostatkem lysosomálních enzymů. Výhodou uvedené nové generace polymerních cytostatik je, kromě jednodušší a levnější přípravy, jejich větší protinádorová aktivita a pravděpodobně i zvýšená účinnost při léčbě širšího spektra nádorů. To však budou muset potvrdit v současné době probíhající biologické testy na zvířecích modelech.
Etrych, T., Jelínková, M., Říhová, B., Ulbrich, K.: New HPMA copolymers containing doxorubicin bound via pH sensitive linkage. Synthesis, in vitro and in vivo biological properties. - J. Controlled Rel. 73: 89-102 (2001).
Říhová, B., Strohalm, J., Kubáčková, K., Jelínková, M., Hovorka, O., Kovář, M., Plo-cová, D., Šírová, M., Šťastný, M., Rozprimová, L., Ulbrich, K.: Acquired and specific immunological mechanisms coresponsible for efficacy of polymer-bound drugs. - J. Controlled Release 78: 97-114 (2002).
Etrych, T., Chytil, P., Jelínková, M., Říhová, B., Ulbrich, K.: Synthesis of HPMA copolymers containing doxorubicin bound via a hydrazone linkage. Effect of spacer on drug release and in vitro cytotoxicity. - Macromolecular Biosci. 2: 43-52 (2002).
Kovář, M., Strohalm, J., Etrych, T., Ulbrich, K., Říhová, B.: Star structure of antibody-targeted HPMA copolymer-bound doxorubicin: A novel type of polymeric cConjugate for targeted drug delivery with potent antitumor effect. - Bioconjugate Chem. (v tisku).


Vysoce účinné mesoporézní siliky připravované srážením z vodných roztoků křemičitanů
(Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
Silika (často nazývaná též silikagel) je pro své vynikající adsorpční schopnosti používána zejména v technologiích tzv. kvalifikované chemie (fine chemistry) a výzkumníci se stále snaží optimalizovat její strukturu a morfologii pro konkrétní použití.
Pracovníci ÚFCH JH vyvinuli novou syntézu mesoporézní siliky umožňující cíleně ovlivňovat její strukturu a morfologické vlastnosti. Syntéza je založena na homogenním srážení z vodných roztoků křemičitanů za přítomnosti vhodného surfaktantu. Vznik tuhé fáze požadovaných vlastností je dosahován řízeným poklesem pH pomo-cí hydrolýzy esteru kyseliny octové v nemíchaném prostředí bez lokálních koncentračních změn.
Takto připravené siliky mají pravidelné částice ve tvaru mikrometrových hranolků, kuliček nebo vláken o délce až několika desítek mikrometrů. Jejich porézní strukturu lze řídit v širokém rozmezí: plocha povrchu kalcinované siliky může dosáhnout až 1500 m2/g, objem pórů až 2 cm3/g, a jeho velmi úzká distribuce může mít maximum mezi 2 až 50 nm. Uspořádání pórů homogenně srážené siliky lze ovlivňovat podle potřeb, tj. může být získána jak dokonale uspořádaná, tak zcela neuspořádaná struktura. Byla syntetizována i bimodální silika, obsahující dva monodisperzní porézní systémy o střední velikosti pórů 3 a 10 nm.
Vznik mesokompositních částic siliky byl studován přímo v reakční směsi pomocí Braggových reflexů. Časový vývoj difrakčního spektra prokázal, že hnací silou tohoto procesu je polykondenzace oligomerních silikátových aniontů.
Mesoporézní silika připravená homogenním srážením má vynikající vlastnosti v adsorpci nebo blokování zapáchajících látek. Pro slibné možnosti jejího využití v této oblasti a v některých průmyslových procesech je testována společností Procter & Gamble v pilotním měřítku.
Kooyman, P.J., Slabová, M., Bosáček, V., Čejka, J., Rathouský, J., Zukal, A.: The influence of pH on the structure of templated mesoporous silicas prepared from sodium metasilicate. - Collect. Czech. Chem. Commun. 66: 555-565 (2001).
Rathouský, J., Čejka, J., Kooyman, P.J., Slabová, M., Zukal, A.: Controlling the assembly of silica mesoporous materials by varying the decrease in pH. - Stud. Surf. Sci. Catal. 135: 203-210 (2001).
Rathouský, J., Zukal, A., et al.: Doped absorbent materials with enhanced activity. - European Patent Office, Application No. 01119181.4-2104 (2001).


Metoda dehalogenizace a detoxikace chlorovaných aromatických sloučenin
(Ústav chemických procesů)
Byl vyvinut dehalogenační postup, který detoxikuje popílek ze spaloven, zvláště pak polychlorované dioxiny, furany a bifenyly. Princip dehalogenace anorganických materiálů byl přihlášen k patentování a postup je ověřován na zařízení se vsádkou 150 kg toxického materiálu. Výsledky mohou být využity k návrhu technologie zneškodňující tyto toxické odpady přímo v místě jejich vzniku. Postup lze rovněž použít pro sanaci starých zátěží (např. zemina s PCB nebo PCDD/F).
Pekárek, V., Hapala, P., Fišerová, E.: Metoda dehalogenizace a detoxifikace chlorovaných aromatických sloučenin. Patentová přihláška.
Pekárek, V., Grabic, R., Marklund, S., Punčochář, M., Ullrich, J.: Effects of oxygen on formation of PCB and PCDD/F on extracted fly ash in the presence of carbon and cupric salt. - Chemosphere 43: 777-782 (2001).


Stavová rovnice vody
(Ústav chemických procesů)
V návaznosti na nedávné výsledky základního výzkumu získané v Laboratoři E. Hály (a v rámci mezinárodní spolupráce) byla navržena stavová rovnice pro vodu založená na molekulární teorii. Rovnice vychází z poznatku, že i pro tak silně asociující a polární látku jakou je voda, jsou rozhodující pouze krátkodosahové síly a že dlouhodosahové elektrostatické interakce mohou být uvažovány pouze jako malá porucha.
Stavová rovnice má tvar rovnice perturbované tekutiny tuhých koulí, kde jednotlivé dodatečné členy představují příspěvky od asociace, disperzních sil a dipól-dipólové interakce. Přesnost rovnice pro rovnováhu kapalina-pára je větší, než jakou má jakákoliv známá semiempirická rovnice, a je srovnatelná s nejlepšími empirickými rovnicemi. Vzhledem ke své korektní fyzikální podstatě rovnice rovněž vystihuje, na rozdíl od empirických rovnic, i některé anomálie vody, např. minimum izotermní kompresibility a hustotní maximum. Funkcionální tvar rovnice umožňuje také její bezprostřední použití pro vodné roztoky, jestliže rozpuštěné látky jsou popsány v rámci stejného formalizmu.
Nezbeda, I., Lísal, M.: Effect of short and long range forces on the thermodynamic properties of water. A simple short range reference system. - Mol. Phys. 99: 291-300 (2001).
Kolafa, J., Nezbeda, I., Lísal, M.: Effect of short- and long-range forces on the properties of fluids. III. Dipolar and quadrupolar fluids. - Mol. Phys. 99: 1751-1764 (2001).
Nezbeda, I., Weingerl, U.: A molecular-based theory for the thermodynamic properties of water. - Mol. Phys. 99: 1595-1606 (2001).

Seznam anotací:

  1. Nová metoda charakterizace synthetických polymerů (Ústav analytické chemie)
  2. Supramolekulární konjugáty porfyrinových fotosensitizátorů s calixareny a cyclo-dextriny (Ústav anorganické chemie)
  3. Syntéza nanodispersních oxidů homogenním srážením vodných roztoků síranů kovů močovinou (Ústav anorganické chemie)
  4. Komparativní studie SDMA a komerčních redukčních činidel z hlediska jejich reaktivity a selektivity (Ústav anorganické chemie)
  5. Vysoce účinné mesoporézní siliky připravované srážením z vodných roztoků křemičitanů (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
  6. Kvazielastický rozptyl laserového paprsku na elektricky polarizovaném kapalném rozhraní (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
  7. Přenos energie ve srážkách pomalých iontů s pevnými povrchy (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
  8. Stavová rovnice vody (Ústav chemických procesů)
  9. Metoda dehalogenizace a detoxikace chlorovaných aromatických sloučenin (Ústav chemických procesů)
  10. Cíleně směrovaná polymerní cytostatika s hydrolyticky řízenou aktivací (Ústav makromolekulární chemie)
  11. Organická elektroluminiscence - polymerní elektroluminiscenční diody (Ústav makromolekulární chemie)
  12. Nová peptidasa z lidského mozku (Ústav organické chemie a biochemie)
  13. Nové purinové acyklické nukleosidfosfonáty s antineoplastickým účinkem (Ústav organické chemie a biochemie)
  14. Impakt látek regulujících vývoj hmyzu na životní prostředí (Ústav organické chemie a biochemie)
 

5) SEKCE BIOLOGICKÝCH A LÉKAŘSKÝCH VĚD

Orientaci výzkumu deseti pracovišť této sekce charakterizují následující výzkumné záměry:

  • Biofyzikální vlastnosti živých systémů a jejich změny vlivem faktorů vnějšího prostředí (Biofyzikální ústav)
  • Využití hmyzu pro posouzení kvality a případné ovlivnění ekosystémů střední Evropy (Entomologický ústav)
  • Objasnění mechanizmu účinku farmak modulujících činnost imunitního a nervového systému s cílem nalézt nové typy látek pro klinickou praxi (Farmakologický ústav)
  • Výzkum normální a patologické fyziologie živočichů - funkcí buněk a orgánů s cílem objasnit základní mechanizmy činnosti lidského organizmu v normě a patologii (Fyziologický ústav)
  • Výzkum buněčné a molekulární biologie, genetiky, fyziologie a ekologie mikroorganizmů, mikrobní biotechnologie; studium imunitních procesů (Mikrobiologický ústav)
  • Fyziologické a genetické základy regulace vývoje rostlin, buněčného cyklu, morfogeneze, reakcí na stresy a biotechnologií; organizace a funkce genomu (Ústav experimentální botaniky)
  • Molekulární a buněčné základy vybraných onemocnění lidského organizmu, mechanizmy normální a patologické funkce, principy diagnostiky a léčby (Ústav experimentální medicíny)
  • Výzkum molekulárního uspořádání dědičné informace rostlin a analýza cílených změn a projevů dědičnosti v interakci s prostředím a patogeny (Ústav molekulární biologie rostlin)
  • Regulace a signální cesty uplatňující se v genové expresi, imunitě, onkogenezi, replikaci virů, tvorbě buněčných struktur, chování buněk, vývoji a oplození (Ústav molekulární genetiky)
  • Základní výzkum genetických struktur, fyziologických funkcí a vývojové biologie obratlovců se zaměřením na biomedicínsky, hospodářsky i jinak významné druhy (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)

Ilustrativní anotace:
První trvale haploidní mnohobuněčný organizmus
(Entomologický ústav)
Naprostá většina vyšších organizmů je diploidní, to znamená, že jejich buňky obsahují dvě sady chromosomů a tedy dvě sady molekul DNA. Pouze pohlavní buňky, gamety, jsou haploidní, a každá z nich při oplození přispívá novému organizmu jednou sadou chromosomů. Toto zdvojení dědičné informace není samoúčelné, neboť poskytuje svému nositeli ochranu před projevem škodlivých změn (mutací), ať už zděděných od předků či nově vzniklých během života rodičů. Další velkou předností diploidie je kombinace rodičovských znaků zvyšující variabilitu v přírodních populacích. Z těchto důvodů bylo považováno za samozřejmé, že mezi mnohobuněčnými organismy (Metazoa) nebyl znám žádný případ trvalé či alespoň dlouhodobé existence samičích jedinců v haploidním stavu. Pracovník ENTÚ ve spolupráci s kolegy z University of Amsterdam pomocí fluorescenční mikroskopie a molekulární genetiky prokázal, že obávaný škůdce řady ekonomicky významných kulturních plodin v tropech a subtropech amerického kontinentu, roztoč Brevipalpus phoenicis, je výjimkou z tohoto pravidla. Jeho populace jsou tvořeny výhradně haploidními, partenogeneticky (bez oplození) se množícími samicemi; samci jsou též haploidní, vyskytují se však jen sporadicky. Tato reprodukční anomálie je způsobena neznámou endosymbiotickou baktérií, jež dosud nezjištěným způsobem řídí vývoj pohlaví. U této skupiny roztočů je běžný haplo-diploidní způsob rozmnožování: z oplozených vajíček se vyvíjejí diploidní samice, z neoplozených haploidní samci. Haploidní roztoči druhu Brevipalpus phoenicis jsou tedy z genetického hlediska samci, ale přítomností baktérie dochází k jejich feminizaci.
Weeks, A.R., Marec, F., Breeuwer, J.A.J.: A mite species that consists entirely of haploid females. - Science 292: 2479-2482 (2001).

Roskovitin - inhibitor cyklindependentních kináz na bázi rostlinných hormonů cytokininů
(Ústav experimentální botaniky)
Skupina v ÚEB ve spolupráci s pracovníky dalších domácích i zahraničních laboratoří zjistila, že přirozené rostlinné hormony cytokininy jsou obecně nespecifickými inhibitory živočišných cyklindependentních kináz (CDK), klíčových enzymů každé eukaryotické buňky, ve které regulují aktivitu řady proteinů buněčného cyklu. Je velmi závažné, že v řadě lidských nádorů jsou cykliny a cyklindependentní kinázy abnormálně regulovány. Pro první specifický inhibitor kinázy označované CDK2 odvozený od N6-benzylaminopurinu (BAP) byl v roce 1994 navržen název olomoucin (OC). Tento preparát zastaví buněčný cyklus v určité fázi a tím zastaví i buněčné dělení. Inhibiční aktivita OC byla dále zvýšena chemickými modifikacemi molekuly a tento přístup vedl k vývoji nového, vysoce účinného inhibitoru CDK - roskovitinu. Ten vykazuje zvýšenou inhibiční aktivitu pro kinázu CDK1 i pro buněčné dělení a také mnohem silnější protinádorové účinky; tyto látky dokáží navodit u nádorových buněk procesy vedoucí k jejich smrti. Tyto účinky jsou vysoce specifické pouze pro nádorové buňky. Z těchto důvodů má nová generace protinádorových látek na bázi OC minimální vedlejší účinky, jak bylo posléze prokázáno při předklinickém zkoušení roskovitinu. Tento derivát prošel v loňském roce úspěšně první fází klinického zkoušení a v současné době je povolen v Německu, Francii a Velké Británii ke klinickému zkoušení druhé fáze.
Otyepka, M., Kryštof, V., Havlíček, L., Siglerová, V., Strnad, M., Koča, J.: Docking-based development of purinelike inhibitors of Cdk2. - J. Med. Chem. 43: 2506-2513 (2000).
Kotala, V., Uldrijan, S., Horký, M., Trbusek, M., Strnad, M., Vojtěšek, B.: Potent induction of wildmtype p53-dependent transcription in tumour cells by a synthetic inhibitor of cyclindependent kinases. - Cell. Mol. Life Sci. 58: 1333-1339 (2001).

Úloha membránových mikrodomén v iniciaci časných signalizačních dějů na buněčném povrchu
(Ústav molekulární genetiky)
V současném období dochází k novému pohledu na strukturu a funkci buněčných membrán. Lipidy buněčných membrán mají schopnost se seskupovat do tzv. membránových mikrodomén, které zajišťují přesnou prostorovou lokalizaci proteinů pro složité biochemické děje. Práce využívá moderní molekulárně-genetické přístupy pro analýzu významu membránových mikrodomén při funkčních interakcích molekul. Jedná se o receptor pro IgE u žírných buněk, který se aktivuje po vazbě komplexu IgE a antigenu a způsobuje uvolnění histaminu a dalších látek alergických reakcí. Prvním krokem aktivace je fosforylace tohoto receptoru Lyn kinázou. Pro správnou funkci musí být Lyn kináza zakotvena do plasmatické membrány. Asociace Lyn kinázy s agregovaným receptorem vyžaduje navíc zakotvení tohoto enzymu do membránových mikrodomén, které jsou definovány rezistencí k působení neiontových detergens. Naproti tomu fosforylace receptoru a uvolnění Ca2+ jsou na membránových mikrodoménách méně závislé. Na základě získaných výsledků byl postulován nový model aktivace IgE receptoru. Podle tohoto modelu frakce membránových lipidů lokalizuje Lyn kinázu do blízkosti IgE receptoru. Po vazbě komplexu IgE a antigenu dojde k agregaci receptorů a k jejich transfosforylaci, kdy kináza v blízkosti jednoho receptoru využívá jako substrát další receptory v agregátu. Získané výsledky dokumentují strukturální úlohu membránových lipidů při interakci signálních molekul a přispívají k pochopení mechanizmu aktivace žírných buněk. Toto poznání je nezbytným předpokladem pro racionální přístupy k léčbě pacientů s alergiemi.
Kovářová, M., Tolar, P., Arudchandran, R., Dráberová, L., Rivera, J., Dráber, P.: Structure-function analysis of Lyn kinase sssociation with lipid rafts and initiation of early signaling events after Fcε receptor I aggregation. - Mol. Cell. Biol. 21: 8318-8328 (2001).

Úloha gliových buněk v normální a patologicky změněné nervové tkáni
(Ústav experimentální medicíny)
Pracovníci ÚEM prokázali změněné elektrofyziologické a morfologické vlastnosti gliových buněk v míše, které mohou nastat během patologických stavů v centrálním nervovém systému (CNS). Zjistili, že membránové vlastnosti jednotlivých typů gliových buněk, tj. astrocytů, oligodendrocytů a prekurzorových buněk, jsou shodné v míše potkana, myši a žáby. Ukázali, že změny množství a morfologie gliových buněk ovlivňují difúzi neuroaktivních látek v extracelulárním prostoru. Analýza změn difúzních parametrů extracelulárního prostoru během ischémie CNS ukázala, že tyto změny jsou vyvolány především zvětšováním objemu gliových buněk a jejich výběžků. Studium hromadění K+ po depolarizaci membrány gliových buněk v míše potkana za různých osmotických podmínek prokázalo, že v těsné blízkosti oligodendrocytů je “difúzní bariéra”, která brání difúzi K+ nahromaděného v průběhu depolarizačního pulzu a po ukončení depolarizačního pulzu způsobuje zvýšený přesun K+ přes membránu zpět do buňky. Přítomnost takových difúzních bariér v okolí oligodendrocytů může výrazně ovlivnit nejen směr difúze iontů a neuroaktivních látek v extracelulárním prostoru nervové tkáně, ale i přenos signálů v CNS. Při patologických dějích v CNS se zmnožuje gliální fibrilární kyselý protein (GFAP), jehož funkce není zcela objasněna. U geneticky modifikovaných myší bez přítomnosti tohoto proteinu řešitelé projektu prokázali, že GFAP negativní astrocyty mají tenčí výběžky a méně a pomaleji mění svůj objem po aplikaci 50 mM K+ nebo hypotonického roztoku. Dále prokázali, že zvýšená koncentrace glutamátu, která se vyskytuje během poranění mozku a míchy a řady dalších patologických stavů, vyvolává změny v objemu extracelulárního prostoru, astrogliózu a s ní související změny difúzních bariér. Tyto změny mohou ovlivňovat nejen extrasynaptický přenos, ale i neurotoxicitu glutamátu a následně poškození nervových buněk.
Chvátal, A., Anděrová, M., Žiak, D., Orkand, R.K., Syková, E.: Membrane currents and morphological properties of neurons and glial cells in the spinal cord and filum terminale of the frog. - J. Neurosci. Res. 40: 23-35 (2001).
Vargová, L., Chvátal, A., Anděrová, M., Kubinová, Š., Žiak, D., Syková, E.: Effect of osmotic stress on potassium accumulation around glial cells and extracellular space volume in rat spinal cord slices. - J. Neurosci. Res. 65: 129 138 (2001).
Anděrová, M., Kubinová, Š., Mazel, T., Chvátal, A., Eliasson, C., Pekny, M., Syková, E.: Effect of elevated K+, hypotonic stress and cortical spreading depression on astrocyte swelling in GFAP-deficient mouse. - Glia 35: 189-203 (2001).
Vargová, L., Jendelová, P., Chvátal, A., Syková, E.: Glutamate, NMDA and AMPA induced changes in extracellular space volume and tortuosity in the rat spinal cord. - J. Cereb. Blood Flow Metab. 21: 1077-1089 (2001).
Syková, E.: Glial diffusion barriers during aging and pathological states. - Prog. Brain Res. 132: 339-363 (2001).

Odhalení Cd36 jako genu, podmiňujícího inzulinovou rezistenci u hypertenzních potkanů v důsledku defektního metabolizmu mastných kyselin a glukózy
(Fyziologický ústav)
Esenciální hypertenze představuje geneticky komplexní metabolickou a kardiovaskulární poruchu regulace krevního tlaku. Spontánně hypertenzní potkani kmene SHR patří mezi nejčastěji používané modely esenciální hypertenze. Tento kmen potkanů má vysoký krevní tlak a řadu abnormalit metabolizmu tuků a uhlovodíků. Analýza exprese více než 10 000 genů pomocí cDNA biočipů odhalila u kmene SHR mutaci genu Cd36, kódujícího přenašeč dlouhých mastných kyselin přes buněčné membrány. Definitivní důkaz pro identitu mutovaného Cd36 genu s genetickým faktorem, odpovědným za koincidenci několika kardiovaskulárních rizikových faktorů, však bylo možné získat jen pomocí funkční analýzy, produkcí Cd36 transgenních SHR potkanů. Při komplementační analýze byl do embryí kmene SHR injikován genový konstrukt normálního Cd36 genu, izolovaného z kmene Wistar Kyoto. Exprese normálního Cd36 genu vedla u transgenních zvířat ke zlepšení glukózové intolerance, ke snížení plazmatických hladin neesterifikovaných mastných kyselin, ke zvýšení účinku inzulinu na svalovou tkáň (měřeno v bráničním svalu jako inkorporace radioaktivně značené glukózy do glykogenu) a u jedné transgenní linie došlo i ke snížení krevního tlaku. Exprese Cd36 transgenu u kmene SHR prakticky komplementovala několik metabolických poruch a hypertenzi, které jsou asociované s delecí Cd36 genu. Tím byl získán rozhodující důkaz pro důležitou úlohu Cd36 v determinaci několika rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění.
Pravenec, M., Landa, V., Zídek, V., Musilová, A., Křen, V., Kazdová, L., Aitman, T.J., Glazier, A.M., Qi, N., Wang, J., St. Lezin, E.M., Kurtz, T.W.: Transgenic rescue of Cd36 improves insulin resistance and dyslipidemia in spontaneously hypertensive rats. - Nature Genetics 27: 156-158 (2001).


Seznam anotací:

  1. Nové přístupy ve vývoji DNA senzorů. Hybridizace a elektrochemická detekce DNA a RNA na dvou různých površích (Biofyzikální ústav)
  2. Protinádorově účinné komplexy platiny ovlivňují vazbu nádorového supresorového proteinu p53 k DNA. Nová koncepce pro mechanizmus účinku platinových cytostatik (Biofyzikální ústav)
  3. Sloupcová struktura telomerového chromatinu (Biofyzikální ústav)
  4. První trvale haploidní mnohobuněčný organizmus (Entomologický ústav)
  5. Genetická transformace bource morušového (Entomologický ústav)
  6. Mechanizmus přežívání hmyzu za nízkých teplot (Entomologický ústav)
  7. Funkce muskarinových receptorů pro acetylcholin na molekulové úrovni (Fyziologický ústav)
  8. Odhalení Cd36 jako genu, podmiňujícího inzulinovou rezistenci u hypertenzních potkanů v důsledku defektního metabolizmu mastných kyselin a glukózy (Fyziologický ústav)
  9. Degradace polutantů pomocí neenzymatických systémů (Mikrobiologický ústav)
  10. Směrovaná polymerní léčiva (Mikrobiologický ústav)
  11. Rezistence vůči antibiotikům a biosyntéza a biotransformace linkosamidů (Mikrobiologický ústav)
  12. Metabolická degradace cytokininů v rostlinách a její fyziologický význam při řízení růstu a vývoje rostlin (Ústav experimentální botaniky)
  13. Úloha nukleotidy regulovaných bílkovin v řízení buněčné morfogeneze a stresové odpovědi rostlin (Ústav experimentální botaniky)
  14. Roskovitin - inhibitor cyklin-dependentních kináz na bázi rostlinných hormonů cytokininů (Ústav experimentální botaniky)
  15. Úloha gliových buněk v normální a patologicky změněné nervové tkáni (Ústav experimentální medicíny)
  16. Konkrescenční teorie vzniku savčích zubů je znovu aktuální (Ústav experimentální medicíny)
  17. Mechanizmus genotoxicity chemických látek ve světle individuální vnímavosti (Ústav experimentální medicíny)
  18. Proměnlivost latentního viroidu chmele indukovaná v procesu tepelného opracování rostlin (Ústav molekulární biologie rostlin)
  19. Kadmium inhibuje epoxidaci diatoxantinu na diadinoxantin v xantofylovém cyklu mořské řasy Phaeodactylum tricornutum (Ústav molekulární biologie rostlin)
  20. Mapování repetitivních genomových sekvencí u Vicia spp. pomocí metody microarray (Ústav molekulární biologie rostlin)
  21. Úloha membránových mikrodomén v iniciaci časných signalizačních dějů na buněčném povrchu (Ústav molekulární genetiky)
  22. Identifikace genetických lokusů, které kontrolují hladinu imunoglobulinu E (Ústav molekulární genetiky)
  23. Antimetastatické účinky IL-2 a IL-12 u MHC I- nádorů indukovaných onkogeny EGIE7 HPV 16 (Ústav molekulární genetiky)
  24. Vztah vyšší architektury genomu obratlovců a variability podmínek prostředí (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)
 

6) SEKCE BIOLOGICKO-EKOLOGICKÝCH VĚD

Orientaci výzkumu šesti pracovišť této sekce charakterizují následující výzkumné záměry:

  • Biodiverzita rostlin: její variabilita, vývoj a funkce na úrovni organizmů, společenstev a ekosystémů; její kulturní aspekty; využití v Průhonickém parku (Botanický ústav)
  • Biotické interakce v pelagické zóně lenitických ekosystémů, údolních nádrží a jezer různé trofie v podmínkách výrazného snížení emisí v postkomunistické Evropě (Hydrobiologický ústav)
  • Parazitické a symbiotické organizmy živočichů a člověka: jejich vzájemné vztahy na úrovni populací, organizmů, buněk a molekul (Parazitologický ústav)
  • Výzkum rozmanitosti forem organizace a funkcí volně žijících obratlovců a jeho využití pro strategii ochrany a setrvalého využívání přírodních zdrojů (Ústav biologie obratlovců)
  • Ekologie člověkem ovlivňované krajiny (Ústav ekologie krajiny)
  • Společenstva půdních organizmů v půdách ekosystémů s různou antropogenní zátěží - jejich struktura, funkce a vzájemné interakce (Ústav půdní biologie)

Ilustrativní anotace:
Dlouhodobé zotavování středoevropských horských ekosystémů z acidifikace
(Hydrobiologický ústav)
Dlouhodobé sledování šumavských a tatranských jezer poskytuje překvapivý obraz dopadu rozvoje naší civilizace na zdánlivě nedotčenou přírodu horských oblastí. V průběhu 20. století zde vzrostl téměř čtyřnásobně atmosférický spad síry a dusíku a způsobil okyselení půd a vodstva s tragickými důsledky pro řadu organizmů - z jezer vymizely ryby, většina planktonních korýšů a část druhů hmyzu. Během 90. let nastal ve znečištění ovzduší obrat a depozice klesly u síry na úroveň z počátku 20. století a u dusíku na úroveň z 50. let minulého století. Současný pokles koncentrací síranů a toxických forem hliníku v povrchových vodách Šumavy a Tater je nejvyšší v Evropě a světově zcela ojedinělé je snížení koncentrací dusičnanů. Rychlost, velikost a plošný rozsah těchto změn vytvořil ze Šumavy a Tater unikátní “zkumavku“, která může zodpovědět strategické ekologicko-ekonomické otázky boje s kyselými dešti: “Do jaké míry je nutno dále snižovat emise síry a dusíku?“ a “Jak rychlé a úplné bude dosažené zotavení?“ Dosavadní výsledky ukazují, že i přes značnou rychlost jsou změny chemizmu okyselených povrchových vod a půd horských ekosystémů významně opožděny za změnami v atmosféře. Biologické zotavování těchto ekosystémů je pak opožděno ještě více a první náznaky pozitivních změn byly v šumavských jezerech pozorovány až po více než desetiletí chemického zotavování.
Kopáček, J., Veselý, J., Stuchlík, E.: Sulphur and nitrogen fluxes and budgets in the Bohemian Forest and Tatra Mountains during the industrial revolution (1850-2000). - Hydrol. Earth System Sci. 5: 391-405 (2001).
Prechtel, A., Alewell, C., Armbruster, M., Bittersohl, J., Cullen, J., Evans, C., Helliwell, R., Kopáček, J., Marchetto, A., Matzner, E., Meesenburg, H,. Moldan, F., Moritz, K., Veselý, J., Wright, R.F.: Response of sulfur dynamics in European catchments to decreasing sulfate deposition. - Hydrol. Earth System Sci. 5: 311-325 (2001)
Evans, C.D., Cullen, J.M., Alewell, C., Marchetto, A., Moldan, F., Kopáček, J., Pre-chetel, A., Rogora, M., Veselý, J., Wright, R.F.: Recovery from acidification in European surface waters. - Hydrol. Earth System Sci. 5: 283-297 (2001).
Kopáček, J., Stuchlík, E., Veselý, J., Schaumburg, J., Anderson, I.C., Fott, J., Hejzlar, J., Vrba, J.: Hysteresis in reversal of Central European mountain lakes from atmospheric acidification. - Water Air Soil Pollut. (v tisku).
Curtis, C.J., Barbieri, A., Camarero, L., Gabathuler, M., Galas, J., Hanselmann, K., Kopáček, J., Mosello, R., Nickus, U., Rose, N., Stuchlík, E., Thies, H., Ventura, M., Wright, R.F.: Application of static critical load models for acidity to high mountain lakes in Europe. - Water Air Soil Pollut. (v tisku).
Stuchlík, E., Appleby, P., Bitušík, P., Curtis, C., Fott, J., Kopáček, J., Pražáková, M., Rose, N., Strunecký, O., Wright, R.F.: Reconstruction of longterm changes in lake water chemistry, zooplankton and benthos of a small, acidified highmountain lake: MAGIC modelling and palaeolimnological analysis. - Water Air Soil Pollut. (tisku).


Evoluce apikoplastu
(Parazitologický ústav)
Prvoci kmene Apicomplexa, mezi které patří například původci malárie a toxoplasmózy, obsahují kromě mitochondrie také neobvyklou multimembránovou organelu plastidového původu - apikoplast. Tento redukovaný plastid nemá fotosyntetickou funkci, jako je tomu u rostlin, ale přesto je pro svého hostitele - parazitického prvoka - nepostradatelný. U původce malárie jsou apikoplast a mitochondrie v těsné blízkosti, téměř fyzickém kontaktu, během celého životního cyklu parazita. Navíc lze v buňce nalézt pouze jeden plastid a jednu mitochondrii. Zároveň obě tyto organely nesou nejmenší známé organelární genomy.
Fylogenetická analýza apikoplastových genů kódujících ribozomální proteiny L2, L14 a S12 odhalila jejich silný mitochondriální signál. Sekvence těchto genů je neobvyklá a obecně náchylná ke vzniku artefaktů při fylogenetické analýze. Příbuznost těchto apikoplastových genů s obdobnými geny z mitochondrií však byla potvrzena i fylogenetickými metodami vytvořenými pro odhalení takových artefaktů, včetně nové metody zohledňující saturaci aminokyselin. Na základě těchto analýz byla formulována hypotéza o přenosu těchto genů z mitochondrie do apikoplastu. Tato hypotéza předkládá nový pohled na evoluci organel v buňce a může přinést i nové přístupy v boji proti parazitickým prvokům kmene Apicomplexa.
Oborník, M., Van de Peer, Y., Hypša, V., Frickey, T., Šlapeta, J.R., Meyer, A., Lukeš, J.: Phylogenetic analyses suggest lateral gene transfer from the mitochondrion to the apicoplast. - Gene (v tisku).

Nový geografický gradient v populační dynamice hrabošovitých hlodavců
(Ústav biologie obratlovců)
Pro některé obratlovce jsou charakteristické víceleté cykly kolísání populační početnosti. Významnou otázkou je souvislost amplitudy a periodicity cyklu s geografickou polohou území, na kterém cyklické populace žijí. Analýza 29 časových řad indexů hustot hraboše polního (Microtus arvalis) z Polska, České republiky a Slovenské republiky prokázala existenci nového geografického gradientu v dynamice populací drobných hlodavců. Tento gradient se šíří od severních stabilních populací na baltském pobřeží v Polsku k proměnlivějším a cykličtějším populacím na jižním Slovensku. Má tedy opačný směr než dříve popsaný gradient ve Skandinávii, kde cykličnost roste směrem na sever. Všechny studované proměnné (průměrná relativní hustota, proměnlivost v hustotě a regresní koeficienty autoregresního modelu 2. řádu) vykazují konzistentní latitudinální proměnlivost. Za klíčový prvek při vysvětlování pozorovaného gradientu je považována sezónnost prostředí.
Tkadlec, E., Stenseth, N.C.: A new geographical gradient in vole population dynamics. - Proc. Roy. Soc. Lond. B 268: 1547-1552 (2001).

Seznam anotací:

  1. Stabilita klimatu ve Francii během posledního interglaciálu (Botanický ústav)
  2. Využití kokálních zelených řas při paleoekologické rekonstrukci (Botanický ústav)
  3. Řasy a sinice v extrémním prostředí (Botanický ústav)
  4. Dlouhodobé zotavování středoevropských horských ekosystémů z acidifikace (Hydrobiologický ústav)
  5. Evoluce apikoplastu (Parazitologický ústav)
  6. Imunitní odpověď na infekci mikrosporidiemi (Parazitologický ústav)
  7. Studium diverzity rybích hlístic (Nematoda) neotropické oblasti (Parazitologický ústav)
  8. Nový geografický gradient v populační dynamice hrabošovitých hlodavců (Ústav biologie obratlovců)
  9. Vybrané aspekty koevoluce mezi hnízdním hostitelem a jeho parazitem (Ústav biologie obratlovců)
  10. Kinetická zobrazovací fluorometrie rostlin (Ústav ekologie krajiny)
  11. Stresový koncept a možnosti jeho využití pro studium krajinných změn (Ústav ekologie krajiny)
  12. Studium globálních trendů v přeměně půdní organické hmoty (Ústav půdní biologie)
  13. Role půdních bezobratlých při rozkladu spadaného listí v listnatém lese (Ústav půdní biologie)
 

7) SEKCE SOCIÁLNĚ-EKONOMICKÝCH VĚD

Do sekce je zařazeno pět pracovišť, jejichž tematické zaměření charakterizují tyto výzkumné záměry:

  • Zpracování života a díla TGM v dobových a aktuálních souvislostech, zkoumání české otázky jako součásti problémů demokracie (Masarykův ústav)
  • Ekonomika v období pokročilé transformace (Národohospodářský ústav)
  • Základní výzkum v oblasti psychologie na mezioborovém základě, zejména v psychologii osobnosti, obecné psychologii a psychologii zdraví (Psychologický ústav)
  • Sociologická analýza přeměn soudobé české společnosti (Sociologický ústav)
  • Implementace principů právního státu a nadnárodního práva (Ústav státu a práva)

Ilustrativní anotace:
Labour Market Flexibility and Employment Security, Czech Republic
(Sociologický ústav)
Studie popisuje, co v České republice určuje napětí mezi potřebou flexibility pracovní síly a požadavkem pracovníků na adekvátní sociální jistoty. Autor problém hodnotí z pohledu zaměstnanců i zaměstnavatelů a zkoumá, jakou roli při vyvažování sociálních a ekonomických politik hrála vláda, odbory, a neopomíná ani vliv zkušeností z minulého režimu.
Večerník, J., International Labour Organization, Ženeva 2001. 95 s.

Alternativa testu BDS: Integrace pomocí korelačního integrálu
(Národohospodářský ústav)
Popisuje se neparametrická metoda testování přítomnosti nelineárních závislostí v časových řadách. Test je konstruován jako alternativa k metodě, která postupně vešla ve známost jako tzv. BDS test. BDS test testuje nulovou hypotézu, že jednotlivá pozorování tvořící časovou řadu jsou rozdělena nezávisle a identicky, oproti blíže nespecifikované alternativě. Jak BDS test, tak jím navržená metoda (zkráceně K2K test), vycházejí z konceptu korelačního integrálu. Srovnání ukazuje, že K2K test dokáže detekovat zbytkové nelineární závislosti ve standardizovaných reziduích i v případech, kde původně užitý BDS test žádné takové závislosti nenachází.
Kočenda, E.: An alternative to the BDS test: Integration across the correlation integral. - Econometric Rev. 20: 337-351 (2001).

Aplikace typologie v psychologii: užití metod shlukové analýzy
(Psychologický ústav)
Kniha je věnována metodám empirické klasifikace v psychologii, prováděné pomocí vhodných statistických postupů, známých pod tradičním názvem shluková analýza. Autorka se také zabývá aplikacemi popsaných postupů v různých oblastech psychologické problematiky: prožívání emocí, sociální percepce, hodnotové orientace, výkonové motivace, deprese, zdravotní stesky a inteligence. Každá z kapitol této prakticky orientované části knihy tak může sloužit jako učebnice metody.
Osecká, L., Academia, Praha 2001. 164 s.

Soudní kontrola ústavnosti. Srovnávací pohled
(Ústav státu a práva)
Monografie přináší výsledky komparativního výzkumu soudní kontroly ústavnosti ve značném počtu států. Zabývá se všemi modely soudní kontroly ústavnosti. Kromě jejich analýzy obsahuje kniha také porovnání institucionálního řešení a funkce soudní kontroly ústavnosti, respektive ústavního soudnictví, v řadě států. Těžištěm díla je analýza poměrů v USA, dále komparativní analýza modelu v Německu, Francii, Itálii a Rakousku, neboť do tohoto modelu náleží také ústavní soudnictví ČR. Monografie může sloužit jako vědecky fundovaná učebnice, ale také jako zdroj námětů pro zdokonalení úpravy ústavního soudnictví v ČR.
Blahož, J., ASPI Publishing, Praha 2001. 489 s.

T. G. Masaryk - Za ideálem a pravdou 2 (1882-1895)
(Masarykův ústav)
Kniha se zabývá prvním obdobím Masarykova pražského působení. Dvaatřicetiletý Masaryk přichází z Vídně na českou univerzitu a od počátku usiluje o radikální obrodu českého národního života: pronikavě působí na studenty, organizuje vědeckou a osvětovou práci a konečně vstupuje i do aktivní politiky. Zde se však tvrdě střetává s vedením své vlastní (mladočeské) strany a politickou arénu zase opouští, aby zahájil velkoryse koncipovanou "politiku nepolitickou". Publikace je příspěvkem ke studiu života a díla T. G. Masaryka a k historii české demokracie a některých jejích problémů ("nepolitická politika").
Polák, St., Masarykův ústav AV ČR, Praha 2001. 499 s.

Seznam anotací:

  1. Poslanci, senátoři a vstup České republiky do Evropské unie (Sociologický ústav)
  2. The Parliament of the Czech Republic, 1993-1998 (Sociologický ústav)
  3. Labour Market Flexibility and Employment Security, Czech Republic (Sociologický ústav)
  4. Note on Specification Tests of (Binary) Choice Models: A Non-Parametric Approach (Národohospodářský ústav)
  5. Alternativa testu BDS: Integrace pomocí korelačního integrálu (Národohospodářský ústav)
  6. Enterprise Breakups and Performance during the Transition (Národohospodářský ústav)
  7. Sebepojetí v osobnostním kontextu (Psychologický ústav)
  8. Aplikace typologie v psychologii: užití metod shlukové analýzy (Psychologický ústav)
  9. Soudní kontrola ústavnosti. Srovnávací pohled (Ústav státu a práva)
  10. Mezinárodní dohody o ochraně investic a řešení sporů (Ústav státu a práva)
  11. Principy a východiska nového kodexu soukromého práva (Ústav státu a práva)
  12. T. G. Masaryk - Za ideálem a pravdou 2 (1882-1895) (Masarykův ústav)
  13. Prezident Republiky československé. Instituce a osobnost TGM (Masarykův ústav)
  14. T. G. Masaryk: Parlamentní projevy 1891-1893 (Masarykův ústav)
 

8) SEKCE HISTORICKÝCH VĚD

Do sekce je zařazeno sedm pracovišť, jejichž badatelskou činnost charakterizují tyto výzkumné záměry:

  • Klíčové problémy pravěkého a časně historického vývoje severně od středního Dunaje v kontextu současných výsledků archeologického bádání (Archeologický ústav, Brno)
  • Základní výzkum v oblasti pravěkých a středověkých dějin Čech v evropském kontextu, péče o archeologickou část národního kulturního dědictví (Archeologický ústav, Praha)
  • Vývoj vědy a kultury v českých zemích, její institucionální a osobnostní struktura - zabezpečení, uspořádání a využívání pramenné základny (Archiv)
  • České dějiny v mezinárodních souvislostech do roku 1945 (Historický ústav)
  • Výzkum dějin českého výtvarného umění od raného středověku po současnost (Ústav dějin umění)
  • Hudební kultura českých zemí v mezinárodním kontextu (Ústav pro hudební vědu)
  • Výzkum českých/československých dějin v období dvou totalitních režimů (1938 -1989) a po zhroucení komunizmu (Ústav pro soudobé dějiny)

Ilustrativní anotace:
Velká Morava mezi Východem a Západem
(Archeologický ústav, Brno)
Publikace přináší příspěvky 36 badatelů z Bulharska, ČR, Německa, Polska, Rakouska, Ruska a Slovenska, přednesené na mezinárodní konferenci konané pod patronací prezidenta České republiky uskutečněné k 50. výročí objevů velkomoravských kostelů ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Celkem 34 studií ve sborníku je zaměřeno na jednotlivé dílčí aspekty dějin velkomoravského státu i širšího středo a východoevropského prostoru v 9. a 10. století, se zvláštním zřetelem k postavení Velké Moravy jako spojnice mezi kulturou jihovýchodní a západní Evropy.
Galuška, L., Kouřil, P., Měřínský, Z. (ed.), Spisy ARÚ AV ČR, Brno 2001. 427 s.

Začátky křesťanství v Čechách. Kapitoly z dějin raně středověké duchovní kultury
(Archeologický ústav, Praha)
Soubor studií je zaměřen na poznání několika stránek české duchovní kultury raného středověku. Je příspěvkem k rekonstrukci obrazu velmi kontrastní doby dvojvěří, v níž křesťanství zvolna prostupovalo společnost mladého českého státu. Nejdůležitějším přínosem práce je nový náčrt obrazu duchovní laické kultury českého raného středověku a detailní analýza vybraných dobových hmotných a písemných pramenů. V novém světle se ukazují začátky české sakrální architektury, zejména dřevěné. Jako významný datovací prvek se jeví rituál kladení základového kamene a základové obětiny. Vývoj pohřebního rituálu a soudobé liturgie odráží postup christianizace společnosti.
Sommer, P., Garamond, Praha 2001. 185 s.

Husitské Čechy: Struktury, pohyby, proměny
(Historický ústav)
Patnácté století a husitství zvláště patří k nejdůležitějším obdobím českých dějin a staví dnes před historii otázky, které vyžadují nový metodický nadhled i důkladné pramenné sondy. Autor při nich bere v úvahu i dosud přehlížené jevy a pospolitosti a zkoumá hlubinné, navenek nepříliš zřetelné dlouhodobé procesy stavovských i jiných přeměn české společnosti 15. století, které mají nejednou původ ve století předcházejícím a které často určily vývoj českých dějin pro příští století.
Šmahel, Fr., Nakladatelství LN, Praha 2001. 757 s.

Na ztracené vartě Západu. Antologie české nesocialistické publicistiky z let 1945-48
(Ústav pro soudobé dějiny)
Kniha přibližuje málo známou kapitolu z dějin české publicistiky, osvětlující tiskové poměry v širším kontextu československých dějin od konce 2. světové války do komunistického převratu v r. 1948. Přináší výbor z novinových a časopiseckých článků osmi autorů (H. Koželuhová, P. Tigrid, J. Kolár, L. Forman, B. Chudoba, L. Jehlička, M. Skácel a B. Brouk), které přes všechny rozdíly spojovalo společné přesvědčení o potřebě důsledně bránit demokratické hodnoty tváří v tvář rostoucímu tlaku totalizujících sil a důsledná prozápadní orientace. Doplňují ji biografické medailony a bibliografie zařazených autorů.
Drápala, M., Prostor, Praha 2001. 683 s.

Katalog iluminovaných rukopisů Knihovny Národního muzea v Praze
(Archiv)
Katalog podchycuje soubor více než tří set iluminovaných rukopisů, dokumentující vývoj knižní malby od 11. století až do jejího zániku jako samostatného uměleckého odvětví zhruba ve čtvrtině 17. století. Jako základní evidenční pomůcka umožní badatelům orientovat se v rozsáhlém fondu vyobrazení nejrůznějších námětů a může se tak stát východiskem práce nejen historiků, kodikologů a historiků umění, ale též badatelů v oblasti pomocných věd historických, historie přírodních věd, historie vojenství, teologie i dalších vědeckých disciplin.
Brodský, P. (ed.), Studie o rukopisech - Monographia V, Koniasch Latin Press pro Archiv AV ČR a Národní muzeum, Praha 2001. XLVI + 492 s., 381 vyobrazení + 56 barevných obrazových příloh.

Dějiny českého výtvarného umění 1780-1890, sv. III
(Ústav dějin umění)
Dvousvazkový třetí díl edice Dějiny českého výtvarného umění, svým chronologickým uspořádáním zamýšlené jako základní příručka, naznačuje i okruhy, jimiž by se napříště měla věnovat badatelská a nakladatelská pozornost a které by jistě dokázaly upoutat i širší veřejnost (zahrady, parky a lázně, kultura biedermeieru, akademický proud sochařství, raný historizmus, studijní cesty a působení českých umělců v zahraničí, šlechtické umělecké sbírky a zámecké knihovny).
Petrasová, T., Lorenzová, H. (ed.), Academia, Praha 2001. 728 s., 587 vyobrazení.

Seznam anotací:

  1. Velká Morava mezi Východem a Západem (Archeologický ústav, Brno)
  2. Studien zum Burgwall von Mikulčice V (Archeologický ústav, Brno)
  3. Pražský Hrad a Malá Strana (Archeologický ústav, Praha)
  4. Začátky křesťanství v Čechách. Kapitoly z dějin raně středověké duchovní kultury (Archeologický ústav, Praha)
  5. Výroba a sídla v době laténské. Projekt Loděnice (Archeologický ústav, Praha)
  6. One Land, any Landscapes (Archeologický ústav, Praha)
  7. Vznik Velké Moravy. Moravané, Čechové a střední Evropa v letech 781-871 (Historický ústav)
  8. Husitské Čechy: Struktury, pohyby, proměny (Historický ústav)
  9. Vladislavské zřízení zemské a počátky ústavního zřízení v českých zemích (1500-1619) (Historický ústav)
  10. Moravané nebo Češi? Vývoj českého národního vědomí na Moravě v 19. století (Historický ústav)
  11. Spojené státy a evropská válka 1939-1945, díl I. Pevnost Amerika (Historický ústav)
  12. Mapy Čech, Moravy a Slezska v zrcadle staletí (Historický ústav)
  13. Komunistická strana Československa: kapitulace (srpen-listopad 1968) (Ústav pro soudobé dějiny)
  14. Na ztracené vartě Západu. Antologie české nesocialistické publicistiky z let 1945-48 (Ústav pro soudobé dějiny)
  15. Deset let soudobých dějin (Ústav pro soudobé dějiny)
  16. Katalog iluminovaných rukopisů Knihovny Národního muzea v Praze (Archiv)
  17. Rukopisné fondy muzeí a galerií v České republice. Průvodce po rukopisných fondech v České republice. Díl III (Archiv)
  18. Městské úřední knihy z Archivu města Brna 1343-1619. Katalog, II. svazek, Knihy městského hospodaření (radní počty 1523-1619) (Archiv)
  19. Dějiny českého výtvarného umění 1780-1890, sv. III (Ústav dějin umění)
  20. Lomené, hranaté a obloukové tvary. Česká kubistická architektura 1911-1923 (Ústav dějin umění)
  21. Emila Medková (1928-1985) (Ústav dějin umění)
  22. Aristokratická sídla období romantismu a historismu (Ústav dějin umění)
  23. Bohemikální prameny k životu a dílu Jana Zacha (1713-1773) (Ústav pro hudební vědu)
  24. Liturgický rok v hudbě českého klasicizmu (Ústav pro hudební vědu)
 

9) SEKCE HUMANITNÍCH A FILOLOGICKÝCH VĚD

Sedm pracovišť zařazených do této sekce je zaměřeno na výzkum charakterizovaný těmito záměry:

  • České země a české etnikum v tradici, proměnách a evropských souvislostech (Etnologický ústav)
  • Komplexní výzkum vybraných klíčových problémů filozofie a filozofických dimenzí změn v ČR, ediční a publikační zpracování odpovídajících textových bází (Filozofický ústav)
  • Výzkum otevřených problémů dějin, jazyků (kvantitativní lingvistika, lexikografie, fonologie) a kultur (literatura, náboženství) vybraných zemí Asie a Afriky (Orientální ústav)
  • Výzkum v oboru paleoslovenistiky, byzantologie, slovanských jazyků a literatur, dějin slavistiky a činnosti ruské a ukrajinské emigrace v ČSR (Slovanský ústav)
  • Výzkum a utváření informační základny pro výzkum dějin a teorie české literatury od nejstarších dob do současnosti (Ústav pro českou literaturu)
  • Výzkum dynamiky národního jazyka, jeho podob spisovných a nespisovných. Odraz společenských změn, výzkum obecné jazykovědy a konfrontačních aspektů češtiny (Ústav pro jazyk český)
  • Latinský kontext české kultury (Ústav pro klasická studia)

Ilustrativní anotace:
Meaning and Structure
(Filozofický ústav)
Kniha ukazuje, že současná (post)analytická filozofie, jak je rozvíjena Quinem, Davidsonem, Sellarsem a jejich následovníky, je strukturalistická v tom smyslu, v jakém byl termín strukturalizmus uveden do filozofického diskursu F. de Saussurem. Autor rekonstruuje de Saussurův pohled na jazyk, uvádí ho do souvislosti s moderní logikou a matematikou a odhaluje analogie mezi jeho konstitutivními principy a principy holistického a neopragmatistického pohledu na jazyk, který je charakteristický pro postanalytickou filozofii.
Peregrin, J., Aldershot, Ashgate 2001. 276 s.

Tři slangové slovníky
(Ústav pro jazyk český)
Každý ze tří slovníků slangových lexikálních jednotek je vnitřně členěn podle tematických okruhů pro danou oblast specifických. Publikace obsahuje slangové výrazy kulturistů, motoristů - amatérských automobilových závodníků a šachistů a je v ní odborně lexikograficky zpracován jazykový materiál. Vzhledem k jedinečnosti materiálu, který je ve slovnících zachycen, zaujme kniha rovněž širší sportovní i laickou veřejnost.
Tichá, Z., Skopec, L., Karolinum, Praha 2001. 158 s.

Česká poezie 19. století
(Ústav pro českou literaturu)
Elektronická databáze knižně vydané básnické tvorby v poměrně pevně ohraničené umělecké etapě českého literárního tvoření - od thámovců k Moderně - nabízí možnost seznámit se v rámci jednoho celku s tvorbou našich básníků daného období. Reprezentativní CD ROM tak představuje básnické knihy autorů známých i zcela neznámých, nejstarší novodobou česky psanou poezii i tvorbu básníků hraničních, kteří vstoupili do české literatury v 80. letech.
Svadbová, P. (ed.), CD ROM, Ústav pro českou literaturu AV ČR, Praha 2001.

Neznámá evangelia. Novozákonní apokryfy I.
(Ústav pro klasická studia)
Publikace obsahuje apokryfní evangelia, která vznikala a šířila se do konce 2. století po Kr. Patří mezi ně i nejstarší fragmenty Ježíšových výroků, které nepocházejí z biblických evangelií. Mají význam i jako pozdější doklady starých literárních žánrů, které hlavní proud křesťanství přestal užívat již koncem 1. století. Jádro publikace tvoří překlady literárních památek dochovaných v původních jazycích (řecky, koptsky, latinsky). Texty doprovázejí úvodní kritické poznámky, odkazy na edice a literaturu. Do svazku bylo zařazeno i nedávno objevené Evangelium Spasitele, které vychází v českém překladu poprvé.
Brož, J., Dostálová, R., Dus, J.A., Havrda M., Kopecká, L., Kratochvíl, Z., Peňáz, P., Peňázová, D., Pokorný, P., Vlčková, Z., Vyšehrad, Praha 2001. 462 s.

Dudy a dudácká muzika
(Etnologický ústav)
Kompaktní disk je vydáván jako celek s publikací, která obsahuje veškeré známé historické okolnosti související se vznikem záznamů v roce 1909, medailon Otakara Zicha, životopisnou studii o Františku Kopšíkovi, jehož hra zaznívá na CD, a studii o tradiční lidové hudbě tak, jak je zachycena na záznamech z Chodska. Tyllner, L., CD s publikací, texty Tyllner, L., Spurný, T., EÚ AV ČR, Praha 2001. 144 s.

Monetary History of Mughal India as reflected in Silver Coin Hoards
(Orientální ústav)
První metodologicky podložený pokus o rekonstrukci kvalitativních a kvantitativních charakteristik stříbrného oběživa mughalské říše v rozmezí let přibližně 1560-1760, kdy globální toky stříbra ve stále větší míře propojovaly ekonomické a politické systémy Starého i Nového světa a připravovaly půdu pro jednostranné integrační procesy koloniálního období.
Strnad, J., Harman Publishing House, New Delhi 2001. 201 s.

Kronika kulturního, vědeckého a společenského života ruské emigrace v Československé republice. Díl 2: 1930-1939
(Slovanský ústav)
Druhý díl dvousvazkové kroniky zpracovává každodenní život ruské emigrace v ČSR ve třicátých letech a zachycuje různorodé akce a aktivity (kulturní, vědecké, veřejné, zčásti i politické) na území Československé republiky, které emigranti organizovali nebo se jich účastnili.
Běloševská, L., Hašková, D. a kol., Slovanský ústav AV ČR, Praha 2001. 660 s.

Seznam anotací:

  1. Smyslové vnímání a čas v Aristotelově filosofii (Filozofický ústav)
  2. Interpreting Davidson (Filozofický ústav)
  3. Meaning and Structure (Filozofický ústav)
  4. Nářečí na Vysokomýtsku (Ústav pro jazyk český)
  5. GRAMMATICVS. Studia linguistica Adolfo Erharto quinque et septuagenario oblata (Ústav pro jazyk český)
  6. Tři slangové slovníky (Ústav pro jazyk český)
  7. Slovník českých literárních časopisů po roce 1945 (Ústav pro českou literaturu)
  8. Česká poezie 19. století (Ústav pro českou literaturu)
  9. Křišťan z Prachatic, Stavba a užití astrolábu (Ústav pro klasická studia)
  10. Neznámá evangelia, Novozákonní apokryfy I (Ústav pro klasická studia)
  11. Eirene 37 (Theatralia) (Ústav pro klasická studia)
  12. Velikonoce v české lidové kultuře (Etnologický ústav)
  13. Dudy a dudácká muzika (Etnologický ústav)
  14. Africký deník Heleny Šťastné-Bübelové (Etnologický ústav)
  15. Klasická čínská medicína. Základy teorie V (Orientální ústav)
  16. Monetary History of Mughal India as Reflected in Silver Coin Hoards (Orientální ústav)
  17. Výdaje Heřmana Černína na jeho první vyslanecké cestě do Istanbulu v letech 1616-1617 (Orientální ústav)
  18. Kronika kulturního, vědeckého a společenského života ruské emigrace v Československé republice. Díl 2: 1930-1939 (Slovanský ústav)
  19. Cyrillomethodiana. In honorem Aemiliae Bláhová et Venceslai Konzal (Slovanský ústav)
     

Plné znění všech uvedených anotací výsledků vědecké práce a jejich aplikací, jakož i celá výroční zpráva AV ČR jsou k dispozici v elektronické formě na serveru AV ČR http://www.cas.cz. Podrobný přehled publikační aktivity ústavů a pracovníků AV ČR za rok 2001 lze nalézt na adrese http://www.lib.cas.cz v databázi ASEP.