Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Účelové finanční prostředky, které jsou každoročně vyčleňovány z rozpočtové kapitoly AV ČR, umožňují zejména selektivní podporu jednotlivých progresivních vědních oborů. Základem pro cílené rozdělování finančních prostředků jsou výsledky veřejných soutěží ve výzkumu a vývoji (dále „veřejná soutěž“). K účelové podpoře rozsáhlých oborových projektů slouží veřejné soutěže o účast v „Programu rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy“ (neinvestiční prostředky) a v „Programu podpory rozvoje přístrojového vybavení progresivních vědních oborů“ (prostředky investiční), které byly zahájeny v roce 1996. Cílem „Programu podpory cíleného výzkumu a vývoje“, zahájeného v roce 2000, je podporovat a usnadňovat převod výsledků badatelského výzkumu do oblasti cíleného výzkumu a vývoje a následně do praxe. Veřejná soutěž o účast v uvedených Programech se tak stává jedním z konkrétních nástrojů naplňování Vědní koncepce AV ČR. Naproti tomu kvalitní projekty vycházející především z individuální aktivity badatelů jsou podporovány prostřednictvím Grantové agentury AV ČR, která je každoročně pověřována organizačním zajištěním veřejné soutěže o standardní badatelské a doplňkové grantové projekty.

Programy vyhlašované AV ČR
        Podobně jako v předcházejících letech byla převážná část účelových neinvestičních prostředků, kterými AV ČR v roce 2001 disponovala, věnována na podporu projektů řešených v rámci „Programu rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy“. Na základě výsledků veřejné soutěže ve výzkumu a vývoji o účast v projektech tohoto Programu, jejíž výsledky byly vyhlášeny na konci roku 2000, bylo 1. ledna 2001 zahájeno řešení 19 nových projektů. Na řešení projektů tohoto programu bylo z rozpočtové kapitoly AV ČR vyčleněno celkem 290,69 mil. Kč.

        V rámci „Programu podpory rozvoje přístrojového vybavení progresivních vědních oborů“ bylo v roce 2001 zahájeno řešení 2 nových projektů:

  • Dynamika procesů v živé a neživé hmotě,
  • Analýza chování komplexních systémů,
na jejichž řešení bylo vyčleněno celkem 77,90 mil. Kč investičních prostředků. Vědecká rada AV ČR hodnotila kladně průběh řešení a kvalitu výsledků dosažených ve 2 projektech tohoto Programu zahájených v roce 2000. Na řešení těchto pokračujících projektů byla vynaložena částka 1,10 mil. Kč. K 31. prosinci 2000 byly ukončeny 4 projekty Programu zahájené v letech 1998 a 1999. Vědecká rada AV ČR posoudila závěrečné zprávy o jejich řešení a konstatovala, že cíle projektů byly splněny.

        V roce 2001 bylo zahájeno řešení 24 projektů „Programu podpory cíleného výzkumu a vývoje“. Na jejich řešení bylo v roce 2001 vyčleněno celkem 23,71 mil. Kč. V červnu 2001 bylo vyhlášeno již 3. kolo veřejné soutěže o účast v tomto Programu, do kterého bylo podáno 35 žádostí. Všechny návrhy byly posouzeny nejméně 2 tuzemskými oponenty. Na základě jejich posudků rozhodla Rada programu, že v roce 2002 bude finančně podpořeno 16 nově zahajovaných projektů.

Grantová agentura AV ČR
        Pro Grantovou agenturu AV ČR bylo v roce 2001 z rozpočtu AV ČR vyčleněno celkem 136 mil. Kč účelových prostředků (z toho 6 mil. Kč určených na investice), které byly rozděleny na podporu řešení nově zahajovaných i pokračujících grantových projektů. Dále bylo na podporu lékařského výzkumu rozděleno dalších 1,14 mil. Kč poskytnutých k tomuto účelu AV ČR jako sponzorský příspěvek od PRO.MED.CS. Praha, a.s.

Nově zahajované grantové projekty
        V základní kategorii XI. kola veřejné soutěže o standardní badatelské grantové projekty bylo 85 úspěšným projektům přiděleno v roce 2001 celkem 32,37 mil. Kč neinvestičních a 5,57 mil. Kč investičních prostředků. Odděleně byly hodnoceny standardní grantové projekty v juniorské kategorii (pro řešitele do 35 let). V této kategorii byla přidělena účelová podpora dalším 18 grantovým projektům ve výši 4,56 mil. Kč neinvestičních a 0,43 mil. Kč investičních prostředků. Celkový přehled o podporovaných standardních grantových projektech je uveden v příloze č. 2.1.

        Uchazeči z mimoakademických pracovišť uspěli s 9 návrhy grantových projektů. Kromě toho se podílejí na řešení dalších 11 grantových projektů jako spoluřešitelé. Celkem získala mimoakademická pracoviště na nově zahajované grantové projekty 4,95 mil. Kč neinvestičních a 0,07 mil. Kč investičních prostředků.

        V soutěži o doplňkové grantové projekty byla poskytnuta účelová podpora:
  • 8 postdoktorandským grantovým projektům ve výši 1,87 mil. Kč,
  • 47 integračním grantovým projektům v celkové výši 5,00 mil. Kč,
  • 11 publikačním grantovým projektům v celkové výši 1,24 mil. Kč.
Návrhy publikačních grantových projektů byly podávány pouze uchazeči z oblasti humanitních věd, návrhy integračních grantových projektů, jejichž cílem je podpora provozu nákladných přístrojů a zařízení, naopak pocházely z oblasti přírodních a technických věd. Celkový přehled o podporovaných doplňkových grantových projektech je uveden v příloze č. 2.2.

Financování pokračujících grantových projektů
        Oborové rady Grantové agentury AV ČR posoudily na podkladě výročních zpráv průběh řešení 256 pokračujících standardních badatelských grantových projektů, které byly zahájeny v letech 1997 až 2000, a ve všech případech doporučily také v tomto roce jejich účelovou podporu. Celkem na ni bylo uvolněno 86,10 mil. Kč neinvestičních prostředků. V této částce je zahrnuta také podpora 5,66 mil. Kč pro 26 pokračujících grantových projektů juniorské kategorie, zavedených poprvé v roce 1999. Příjemcům z mimoakademických pracovišť bylo poskytnuto na účelovou podporu pokračujících grantových projektů celkem 9,11 mil. Kč.

Hodnocení ukončených grantových projektů
        Přehled hodnocení kvality výsledků 102 standardních badatelských grantových projektů ukončených k 31. prosinci 2000 je uveden v příloze č. 2.3. Při hodnocení vycházely oborové rady ze závěrečných zpráv řešitelů doplněných seznamem doložených publikací (v průměru více než 6 publikací v recenzovaných časopisech na projekt). Kromě vědecké kvality získaných výsledků a úrovně dosažení stanovených cílů, což jsou hlavní kritéria pro hodnocení projektu, posuzovaly oborové rady rovněž účelnost vynaložených finančních prostředků. Cíle 45 projektů byly splněny s vynikajícími výsledky, u 52 projektů byly cíle splněny. Cíle tří projektů se podle hodnocení nepodařilo splnit. U dvou projektů bylo ze závažných důvodů hodnocení výsledků odloženo.

        Byly hodnoceny také výsledky jednoletých doplňkových grantových projektů řešených v roce 2000. U 11 ukončených doplňkových postdoktorandských grantových projektů byly cíle splněny, z toho ve 2 případech s vynikajícími výsledky. Dále bylo možné zhodnotit výsledky 9 z celkem 11 ukončených doplňkových publikačních grantových projektů - cíle 8 projektů byly splněny s vynikajícími výsledky, cíl 1 projektu byl splněn. Hodnocení 2 projektů bylo nutné odložit vzhledem k posunu edičního plánu.

Průběh a výsledky XII. kola veřejné soutěže
        V říjnu 2001 byly vyhlášeny výsledky již XII. kola veřejné soutěže o standardní badatelské a doplňkové grantové projekty s předpokládaným termínem zahájení řešení na počátku roku 2002. Opět byly odděleně hodnoceny standardní badatelské grantové projekty v kategorii základní a v kategorii juniorské.

        Do veřejné soutěže bylo podáno celkem 270 návrhů grantových projektů - 240 v základní a 30 v juniorské kategorii. Čtyři návrhy byly vyloučeny pro nedodržení stanovených soutěžních podmínek. Během hodnotící lhůty bylo na zbývajících 266 návrhů získáno celkem 536 posudků od domácích a 471 posudek od zahraničních oponentů, tedy v průměru 3,8 posudku na jeden návrh. Na každý návrh byly vypracovány nejméně 3 posudky. Pouze u jednoho návrhu se oborové radě nepodařilo získat posudek zahraničního oponenta, takže v tomto případě bylo nutné při hodnocení vycházet jen ze čtyř posudků domácích oponentů.

        Účelové finanční prostředky budou v roce 2002 poskytnuty 104 standardním badatelským grantovým projektům základní kategorie a 18 projektům juniorské kategorie. Řešiteli celkem 109 projektů (94 v základní a 15 v juniorské kategorii) jsou pracovníci AV ČR. Na řešení 14 z těchto projektů se jako spoluřešitelé podílejí také pracovníci z 15 mimoakademických pracovišť. Mimoakademičtí pracovníci získali účelovou podporu pro 10 projektů v základní kategorii a pro 3 projekty v kategorii juniorské. Příspěvek určený na podporu grantových projektů z oblasti lékařských věd, který na základě dohody o zřízení společného pracoviště každoročně poskytuje společnost PRO.MED.CS. Praha, a.s., bude možné využít, kromě financování již probíhajících projektů, také na zahájení jednoho nového projektu juniorské kategorie v působnosti 5. oborové rady.

        Na základě výsledků veřejné soutěže o doplňkové publikační grantové projekty budou poskytnuty účelové finanční prostředky na realizaci 13 projektů. Hodnocení návrhů tohoto typu grantových projektů se opíralo nejméně o dva posudky českých oponentů.

Podpora získaná z jiných zdrojů
        Významná část účelově poskytovaných finančních prostředků byla stejně jako v minulých letech získána prostřednictvím Grantové agentury České republiky (GA ČR). Účast pracovníků AV ČR v grantové soutěži GA ČR je možné, alespoň v hrubých rysech, posoudit z přílohy č. 2.4, která podává přehled o počtu přijatých grantových přihlášek i o počtu a struktuře podporovaných grantových projektů v roce 2001. Z přehledu je zřejmé, že návrhy grantových projektů podané pracovníky AV ČR do veřejné soutěže vyhlašované GA ČR byly relativně velmi úspěšné a že zejména v oboru přírodních a lékařských věd se pracoviště AV ČR významnou měrou podílejí na řešení grantových projektů podporovaných GA ČR.

        Pracovníci AV ČR se v roce 2001 úspěšně zúčastnili rovněž veřejných soutěží vyhlašovaných ústředními orgány státní správy Ministerstvem zdravotnictví ČR, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR apod. Pokračovalo také řešení zahraničních grantových projektů podporovaných granty získanými zejména v rámci Evropské unie, COST, JOULE, COPERNICUS, dále projektů US-ČR Aid, US EPA, NATO, CERN, World Bank a zahraničních vědeckých organizací, nadací, univerzit apod.