Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Fyziologický ústav AV ČR otevřel dokořán dveře laboratoří i zvídavé mysli svých návštěvníků

Letošní Den otevřených dveří ve Fyziologickém ústavu Akademie věd České republiky (7. 11. 2013) se blýskl několika novinkami, které vtáhly mladé návštěvníky do dění v laboratořích a postavily je zábavnou formou do rolí experimentátorů nebo naopak zkoumaných objektů. Z řady nabídek se největšímu zájmu těšil „Memory park“ Oddělení fyziologie paměti. Místo myšek a bílých potkanů si studenti středních škol i další mladší i starší návštěvníci vyzkoušeli 10 testů nejen mechanické paměti, ale i orientace v prostoru.

Letošní Den otevřených dveří ve Fyziologickém ústavu Akademie věd České republiky se blýskl několika novinkami, které vtáhly mladé návštěvníky do dění v laboratořích a postavily je zábavnou formou do rolí experimentátorů nebo naopak zkoumaných objektů. Z řady nabídek se největšímu zájmu těšil „Memory park“ Oddělení fyziologie paměti. Místo myšek a bílých potkanů si studenti středních škol i další mladší i starší návštěvníci vyzkoušeli 10 testů nejen mechanické paměti, ale i orientace v prostoru. Jen nemuseli plavat v kulatém vodním Morrisově bludišti s čumáčkem nad vodou, ale bloudili ve virtuálním prostoru a mnozí měli co dělat, aby se vyrovnali svým zvířecím kolegům v zapamatování si cesty a nalezení záchranného ostrůvku. A co když náhle zmizely všechny prostorové orientační značky, nebo se musel najít skrytý cíl, když se s vámi otáčí plošina ve virtuální místnosti? Zdá se, že v náročném testu zapamatování pořadí čísel a sérií obrázků byly trochu lepší dívky, ale v jiném testu, tzv. mentální rotaci vynikali spíše chlapci, kteří mají většinou dobrou prostorovou orientaci a jak známo, v dospělosti se chlubí lepším zaparkováním auta. Ale chce to další výzkum, možná až napřesrok, při dalším Dnu otevřených dveří a ještě větším počtu účastníků.

 
Jiný test, který si návštěvníci také vyzkoušeli (orientace se zavázanýma očima) ukázal, jak se studují mozkové oblasti, které nahrazují zrak ve vnímání okolního světa a slouží k navrhování lepších pomůcek pro nevidomé.
 
Pro budoucí pošťáky nebo letecké navigátory je důležité nejen rozpoznání známých míst, ale i jak rychle se dokáží rozhodnout, jestli budovu nebo místo na fotografii znají. A tak další test prověřil, jak se u návštěvníků konfrontovaly viděné obrazy různých objektů z okolí s tím, co už mají, nebo nemají uloženo v paměťových centrech. Právě role důležitého elektroencefalografického tzv. theta mozkového rytmu (asi 10x za sekundu) se na Fyziologickém ústavu AV ČR v současnosti studuje. Výpadek této konfrontace uložených obrazů a prostoru u starších pacientů s Alzheimerovou chorobou vede k jejich dezorientaci.
 
O návštěvu „Memory parku“ byl takový zájem, že se v něm studenti střídali nejen při dopolední a odpolední části prohlídky, ale instruktoři zorganizovali ještě jeden turnus navíc. Rozhodli se rovnou na místě, že ho určitě příští rok během dalšího Týdne vědy a techniky zpřístupní i pro více zájemců.
 
Samozřejmě jsme nabídli návštěvníkům i mnoho dalších témat včetně prohlídek samotných laboratoří (viz přílohy). Otevřen byl i INFOBAR s povídáním o informačních databázích, o hodnocení vědeckých časopisů a o významu odborných knihoven pro vědce i studenty vysokých škol. V rámci biochemického výzkumu jsme pořádali pro milovníky soutěží závod dvojic v rychlosti a přesnosti pipetování se sladkou odměnou, zaštítěný firmou Eppendorf. Zážitků bylo mnoho a my jsme měli radost, že se DOD líbil všem téměř dvěma stům návštěvníků. Věříme, že se s mnohými z nich setkáme už jako s vysokoškoláky a mladými kolegy, kteří naváží na šedesátiletou historii ústavu, jehož založení 1. ledna 1954 si v roce 2014 připomeneme.
 
Nakonec dejme slovo jedné účastnici z gymnázia v Chrudimi. Napsala: „Den otevřených dveří jsme si na Fyziologickém ústavu moc hezky užili, máme z celého dne jen ty nejlepší dojmy. Všichni byli ochotní (i pán na vrátnici) a hezky se nám věnovali. Témata byla vybrána opravdu zajímavá, jen škoda, že nebylo víc času. Získali jsme nové poznatky, přehled o oboru a… inspiraci. Doufám, že se nám podaří další rok dorazit znovu. Děkujeme a přejeme, ať se vám daří ve vědě i jinak!“ Za takové pěkné přání srdečně děkujeme a těšíme se za rok na shledanou.
 
Mentální rotace tvaru:
     Mentální rotace tvaru
 
Připravil: Fyziologický ústav AV ČR

 

15 Nov 2013