The Academy of Sciences of the Czech rebublic - III. Humanities and Social Sciences

Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Polská menšina na Těšínsku 1945-1949 – výběrová edice dokumentů

V představách naší veřejnosti se první léta po druhé světové válce většinou spojují s postupným nástupem komunistů k moci a dále pak s vysídlením/vyhnáním sudetských Němců. Zvláště posledně zmíněná problematika stále přitahuje pozornost médií, mimo jiné i vzhledem k stále se objevujícím novým faktům, které mnohdy ukazují na různé excesy a zločiny páchané na německém obyvatelstvu Čechy.  Češi a Slováci chtěli po válce vybudovat nový stát. Za skázu první republiky vinili především tři národnostní menšiny. K nim kromě Němců patřili ještě Maďaři na jižním Slovensku a Poláci obývající nejvýchodnější oblast dnešní České republiky nazývané Těšínsko (Poláci užívají termínu Zaolzie/Zaolzí). Zatímco v případě Němců bylo řešení „jednoduché“ – podařilo se dosáhnout souhlasu vítězných mocností s jejich odsunem, tak u Maďarů již nastaly potíže a výměna obyvatelstva nepřinesla kýžených výsledků. Poláků na Těšínsku bylo ve srovnání s Maďary a Němci nejméně, obývali však ze strategického hlediska velmi důležitou oblast. Je nutné přitom připomenout, že s rozdělením bývalého Těšínského knížectví v roce 1920 se řada zdejších Poláků nesmířila a pokládala ji za nespravedlnost, a proto připojení jeho československé části k Polsku v roce 1938 přivítala. Roztrpčení naopak cítili Češi, kteří přitom mnohdy byli za dramatických okolností donuceni opustit své domoy, vraceli se naopak Poláci, kteří z Těšínska odešli (také mnohdy za dramatických okolností) v letech 1919-1920
Vzápětí po skončení války se na Těšínsko začínali opět vracet Češi, kteří odtud museli odejít v roce 1938, a často si chtěli vyřídit s Poláky účty. Hodně zlé krve nadělaly následky národnostní politiky nacistů za války, kteří donutili řadu Poláků k přijetí podmíněného říšského občanství (tzv. volkslista), kvůli čemuž řada z nich musela sloužit ve Wehrmachtu. Držitelé těchto osvědčení byli často rovnou označováni zrádce či kolaboranty. Proces rehabilitace byl přitom využíván k nátlakům ke změně národnosti – kdo se přihlásil k české, byl rychleji rehabilitován. Poláci byli v prvních týdnech po osvobození v některých obcích kladeni na roveň Němcům, někteří museli pod nátlakem Těšínsko opustit. I když na Těšínsku neproběhly žádné excesy, jako tomu bylo v sudetském pohraničí, situace zde přesto byla výbušná. K napjatým vztahům mezi Čechy a Poláky přispívaly i požadavky polské vlády na připojení Těšínska k Polsku, Varšava navíc rozhodně bránila menšinová práva Poláků. To spolu s faktem, že Poláci patřili k vítězným národům, který navíc utrpěl velké materiální a lidské ztráty, přispívalo k tomu, že s Poláky nebylo možné zacházet stejně jako se sudetskými Němci nebo Maďary. Návrat k poměrům před rokem 1938 však pro Čechy nepřipadal v úvahu. Báli se, že by se znovu mohl opakovat Mnichov. Dnes se nám to může zdát nepřirozené, je však nutné si uvědomit, že „mnichovská rána“ byla tehdy velmi živá a ve vnitropolitickém boji rovněž často využívána nebo i zneužívána. Byly sice otevřeny polské školy, proti některým však Češi ostře protestovali. Obnoven nebyl ani jeden z polských předválečných spolků, stejně tak družstva. Polský spolkový majetek nebyl vrácen. Až po uzavření spojenecké smlouvy mezi Československem a Polskem v březnu 1947 bylo Polákům umožněno, aby si vytvořili jeden kulturní (Polski Związek Kulturalno-Oświatowy) a jeden mládežnický (Stowarzyszenie Młodzieży Polskiej) spolek. Povolena nebyla rovněž žádná z předválečných polských politických stran. To pochopitelně vyvolávalo nespokojenost Poláků. Východisko ze situace bylo možné najít pouze za předpokladu, že na obou stranách bude uplatněna velká dávka tolerance a porozumění. Tento předpoklad však často chybě a bylo zřejmé, že události minulých let způsobily v „duších“ obou etnik hlubokou ránu, která se bude hojit jen velmi pomalu.
Podrobné zpracování česko-polských vztahů na Těšínsku v prvních poválečných letech na základě důkladné analýzy polských a českých dokumentů naše historiografie postrádá. Jedná se přitom o problematiku velmi složitou a k jejímu zodpovědnému zpracování je nutné prostudovat velké množství českých a polských archivních pramenů a dobře promyslet koncepci práce a rovněž odpovědi na řadu otázek. Jedině tak je možné předložit jak badatelské, tak i širší veřejnosti skutečně odpovědnou analýzu. Proto jsem nejprve přistoupil k zpracování výběrové edice dokumentů, která by prezentovala státní politiku vůči polské menšině v letech 1945-1949 (rok 1949 je přitom vybrán záměrně, protože právě tehdy vypršela dvouletá lhůta dodatkového protokolu k československo-polské spojenecké smlouvě, jenž mezi jinými garantoval i poskytnutí menšinových práv na základě vzájemnosti Čechům a Slovákům v Polsku a Polákům v ČSR). Soubor dokumentů bude předstupněm k zpracování zevrubné monografie o česko-polských vztazích na Těšínsku v letech 1945-1949. Edice by se ale přitom měla stát pomůckou nejen pro zájemce o problematiku polské menšiny, ale rovněž pro všechny badatele, kteří se zabývají menšinovou politikou poválečného Československa a jeho vnitropolitickým vývojem.
 
Kontakt:
doc. PhDr. Jiří Friedl, Ph.D.
Historický ústav AV ČR
pobočka Brno
Veveří 67
602 00 Brno
friedl@hiu.cas.cz