Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Jazykové poradny pro podzimní maturity

S blížícím se termínem podzimních maturit se Ústav pro jazyk český (ÚJČ) AV ČR a Asociace středoškolských češtinářů rozhodly propojit své jazykové poradny. Požádat o názor či radu mohou nejen studenti, ale také jejich učitelé. Obě poradny jsou připraveny konzultovat konkrétní sporné jazykové jevy a vyjádřit se i k jejich didaktickým aspektům. „Ústav pro jazyk český letos o prázdninách uzavřel smlouvu o spolupráci s CERMATem a začal se aktivně podílet na přípravě dílčích zkoušek společné části maturity z českého jazyka a literatury,“ říká ředitel ústavu doc. Karel Oliva.

 
Předmětem spolupráce je například konzultační činnost odborníků ÚJČ AV ČR v rámci expertních týmů při přípravě zkoušky, spolupráce na tvorbě úloh a zadání pro zkoušku a také účast pracovníků ÚJČ AV ČR ve validačních komisích CERMATu. „Maturitní zkouška je vyvrcholením středoškolského studia. Přistupujeme k takovému úkolu velmi zodpovědně, proto jsme se rozhodliúzce spolupracovat i s předními didaktiky českého jazyka,“ dodává doc. Karel Oliva.
 
Oddělení jazykové kultury ÚJČ AV ČR provozuje poradenství na speciální telefonické lince +420 257 531 793 a zvláště prostřednictvím Internetové jazykové příručky na webu http://prirucka.ujc.cas.cz/ . Nově založená poradna při Asociaci středoškolských češtinářů bude odpovídat na e-mailové dotazy týkající se jakéhokoli jazykového, slohového či literárního problému, který souvisí s výukou češtiny na středních školách, a to na adrese poradna@ascestinaru.cz nebo v online diskusích na webu http://ascestinaru.cz/ .Předseda Asociace středoškolských češtinářů PhDr. Jiří Kostečka, Ph.D., uvedl: „ Lze nám například zasílat k posouzení slohovou práci, která je z jakéhokoli důvodu hodnotitelsky obtížná, klást dotazy k metodice výuky složitější látky nebo konzultovat způsob klasifikace.“
 
Odborníci z ÚJČ AV ČR nyní připravují k vydání Akademickou příručku českého jazyka, která se stane protějškem a doplňkem Pravidel českého pravopisu. Poslední pravopisná úprava v češtině byla provedena před dvaceti lety. V souladu s těmito změnami pracuje ÚJČ AV ČR také na novém znění státní normy o úpravě písemností ČSN 01 6910, podle níž se ve školách učí např. obchodní korespondence. ÚJČ AV ČR je zároveň odborným garantem Školy českého jazyka a literatury pro pedagogy, kterou každým rokem organizuje Akademie věd ČR v rámci projektu Otevřená věda.
 
 
Kontakty:
PhDr. Markéta Pravdová, Ph.D.; Ústav pro jazyk český AV ČR, e-mail: pravdova@ujc.cas.cz; tel.: +420 225 391 426, +420 257 533 756
 
PhDr. Jiří Kostečka, Ph.D.; Asociace středoškolských češtinářů; e-mail: kostecka@ascestinaru.cz; tel.: +420 776 306 451
 
Připravil: Ústav pro jazyk český AV ČR

 

2 Sep 2013