Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Archeologická konference a výstava v Kutné Hoře

Již 45. ročník mezinárodní konference Archeologica historica se letos koná v prostorách Galerie Středočeského kraje (GASK) v Jezuitské koleji v Kutné Hoře. V týdnu od 16. září 2013 se zde setkají přední odborníci na archeologii středověku z České republiky, Slovenska a již tradičně i z Polska. Konferenci pořádá pražský Archeologický ústav Akademie věd ČR ve spolupráci s Ústavem archeologické památkové péče středních Čech a pod záštitou starosty města Kutná Hora RNDr. Iva Šance, CSc., a radního pro kulturu a památkovou péči Středočeského kraje Ing. Zdeňka Štefka.

 

 
Příznačně pro Kutnou Horu je zvoleno téma „Zdroje a zpracování surovin v archeologii středověku“. Přihlášeno je více jak sto účastníků a téměř polovina z nich vystoupí s referáty v pěti tematických sekcích, hojně obeslána je i posterová sekce.
 
V rámci konference proběhne v úterý 17. září v 13.30 hodin v severním křídle Jezuitské koleje vernisáž výstavy Jezuitská kolej od pravěku po dnešek. Archeologický výzkum 19982012, která zůstane otevřena pro návštěvníky GASKu do 24. listopadu 2013. Na přípravě výstavy se podílí Ústav archeologické památkové péče středních Čech a Archeologický ústav AV ČR, Praha. Výstava přiblíží dosud největší archeologický výzkum provedený v Kutné Hoře, který trval patnáct let a přinesl nové a závažné informace jak o osídlení pravěkém, tak středověkém a samozřejmě i raně novověkém.
 
Archeologové zde odkryli výšinné sídliště kultury bolerázské (3500–3400 př.n.l.) a hornické pracoviště z přelomu 13. a14. století. Po vzniku města Kutné Hory se tato oblast stala předměstím „Na cechu“ a výzkum odhalil části domů a lokalizoval i zaniklý kostel sv. Jiří. Na závěr bude stručně shrnuta nejmladší historie, kdy zde jezuité vybudovali svoji kolej, v níž pak od roku 1773 sídlila armáda. Výstava tak přinese zcela nový pohled na tuto významnou památku. Zahájení výstavy se zúčastní radní pro kulturu a památkovou péči Středočeského kraje Ing. Zdeněk Štefek i ředitel Archeologického ústavu AV ČR v Praze doc. Luboš Jiráň.
 
Konference je určena především odborníkům, na výstavu je zvána široká veřejnost.
 
Foto: GASK
Připravily: Archeologický ústav AV ČR, Praha, a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 
 

12 Sep 2013