Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Nové vydání Kroniky české Václava Hájka z Libočan

První moderní edice Kroniky české vychází v nakladatelství Academia 460 let po smrti jejího autora – proslulého českého kronikáře Václava Hájka z Libočan. Kniha bude slavnostně představena veřejnosti ve čtvrtek 14. listopadu 2013 od 20 h v prostorách barokního refektáře Kláštera dominikánů Praha (Jilská 7a). V rámci literárního večera, jehož hosty a diskutujícími budou editor kroniky Jan Linka z Ústavu pro českou literaturu (ÚČL) AV ČR, historik Petr Čornej a historik knižní kultury Petr Voit, zazní zdramatizované pasáže knihy v podání studentů DAMU a hudební vstupy souboru Ritornello.

 
Současně se při této příležitosti ve dnech 14. až 15. listopadu uskuteční v ÚČL AV ČR mezinárodní konference, během níž se odborníci zamyslí nad historickým, literárním i jazykovým kontextem Hájkova díla. Konference nazvaná Na okraj Kroniky české proběhne ve studovně ústavu (Na Florenci 3, Praha 1) a pro účastníky bude kromě přednášek a kulturního programu připravena rovněž výstava věnovaná tomuto spisovateli. Internetové vydání výstavy bude zároveň v edici ÚČL AV ČR, v. v. i., Literatura ke stažení zpřístupněno k volnému využití školám, knihovnám a dalším vzdělávacím, kulturním či paměťovým institucím.
 
Hájkova kronika byla po staletí hlavním zdrojem informací o českých dějinách, a tím i jedním z nejvýznamnějších zdrojů identity českého národa. Od počátku 19. století se ale naopak kvůli nepochopení raně novověkého myšlení stala cílem ne vždy spravedlivé kritiky. Naše nová edice i konference se pokusí rehabilitovat Hájkovu osobnost jako význačného renesančního literáta a představit jeho dílo nejen jako zásadní zdroj informací o době svého vzniku, ale o české identitě a jejím vnímání do moderní doby vůbec. Hájkovu Kroniku českou také chceme představit jako atraktivní knihu, která by neměla chybět v knihovně žádného čtenáře. Slavnostní prezentace nové publikace i konference jsou otevřeny široké veřejnosti.
 
 
Další informace:
Mgr. Daniel Soukup; e-mail: soukup@ucl.cas.cz; mobil: 607 123 829
 
Připravily: Ústav pro českou literaturu AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 

5 Nov 2013