Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

 

Akademie věd České republiky (dále AV ČR) jako soustava výzkumných pracovišť různých vědních oborů se v roce 2001 - v souladu s Národní politikou výzkumu a vývoje a Koncepcí AV ČR na začátku 21. století, schválenými v roce 2000 - nadále zabývala především řešením vybraných dlouhodobých významných úkolů základního výzkumu. Rozsáhlé aktivity vyvíjela AV ČR i ve vědecké výchově, spolupráci na vy-sokoškolském vzdělávání, v ediční činnosti, popularizaci vědy, účasti na uplatňování dosažených vědeckých výsledků v praxi a v dalších oblastech.
        Vědecká produkce AV ČR se dále přibližovala stavu v obdobných vědeckých institucích vyspělých zemí. Jako v minulých letech lze v roce 2001 konstatovat stoupa-jící tendenci v počtu publikací českých autorů a stabilně vysoký podíl pracovníků AV na jejich produkci. Podle údajů Web of Science pracovníci AV, kteří představují 18 - 20 % všech zaměstnanců výzkumu a vývoje v ČR, vytvořili kolem 40 % všech odborných publikaci České republiky, zachycených v databázi ISI (Institute of Scientific Information) v USA.

 
 
 
1997
1998
1999
2000
2001
Česká republika (celkem)
4288
4679
4699
4809
5276
 
z toho AV ČR
1921
2099
1978
1912
2029


        Podrobnější charakteristika vědecké činnosti AV ČR včetně anotací jejích nejvýznamnějších výsledků je uvedena ve 2. kapitole této zprávy.x)
        Činnost AV ČR v roce 2001 byla ovlivněna některými legislativními a vědecko-organizačními opatřeními. K 1. lednu 2001 nabyly účinnosti zákony č. 218, 219 a 220/2000 Sb., jimiž byla nově upravena rozpočtová pravidla a nakládání s majetkem České republiky a její vystupování v právních vztazích a změněny některé zákony včetně zákona č. 283/1992 Sb., o Akademii věd České republiky. V návaznosti na to byly upraveny Stanovy AV ČR, které nabyly účinnosti dne 19. února 2001 po schválení usnesením vlády ČR č. 168/2001. Podle těchto právních norem se AV ČR k 1. lednu 2001 stala z dosavadní rozpočtové organizace organizační složkou státu a její pracoviště státními příspěvkovými organizacemi. Kancelář AV ČR byla k tomuto datu přebudována na vnitřní organizační jednotku AV ČR, která plní především od-borné, ekonomické, kontrolní a správní úkoly AV ČR, a ze Střediska služeb AV ČR vzniklo k 1. dubnu 2001 šíře koncipované Středisko společných činností AV ČR.
        Přes nesporný pozitivní význam těchto změn však jejich realizace ještě neznamená dokončení právní a ekonomické transformace vědeckých pracovišť AV ČR v duchu Národní politiky výzkumu a vývoje a Koncepce AV ČR na začátku 21. století. K té může dojít teprve na základě nového zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a zejména po legislativním vyjasnění institutu veřejných vý-zkumných institucí, který je i po uplynutí dalšího roku pouze ve stadiu obecných přípravných diskusí. Na přípravě těchto potřebných norem se sice zástupci AV ČR ve spolupráci s Radou vlády pro výzkum a vývoj ČR aktivně a iniciativně podíleli a podílejí, avšak na její urychlení nemají podstatnější vliv.
        Hlavním vnitřním vědecko-organizačním opatřením AV ČR v roce 2001 bylo dokončení hodnocení výzkumných záměrů a výsledků vědeckých pracovišť AV ČR, uskutečněného v letech 1999 - 2000 podle usnesení vlády ČR č. 281/1998, a uplatnění jeho výsledků. Závěry tří oborových komisí vzešlé z hodnocení výzkumných záměrů a výsledků jednotlivých vědeckých pracovišť AV ČR projednala nejprve Akademická rada zvolená na funkční období 1997 - 2001, která o nich informovala XVIII. zasedání Akademického sněmu a postoupila je se svými doporučeními nové Akademické radě, zvolené pro funkční období 2001 - 2005. Ta se výsledky hodnocení znovu zabývala, přijala k nim oficiální stanoviska zřizovatele a postoupila je ve stanoveném termínu Radě vlády pro výzkum a vývoj. Rada zhodnotila výzkumné záměry pracovišť AV ČR na svých zasedáních ve dnech 31. srpna a 21. září 2001, vyslovila souhlas s řešením všech 63 předložených záměrů a ke čtyřem z nich vznesla dílčí výhrady, jež AV ČR vesměs respektovala. S výsledky hodnocení výzkumných záměrů byla poté seznámena pracoviště AV ČR, která jich v řadě případů využila ke zdokonalení svého výzkumného zaměření, k vnitřním strukturálním změnám atd. V případě Farmakologického ústavu AV ČR vedla zjištěná nepříznivá věková struktura pracoviště Akademický sněm AV ČR k rozhodnutí, na jehož základě bylo toto pracoviště sloučeno s odborně i kapacitně vhodným Ústavem experimentální medicíny AV ČR.
        Nejdůležitějším důsledkem hodnocení výzkumných záměrů a výsledků pracovišť pak bylo, že XIX. zasedání Akademického sněmu mohlo schválit nová pravidla pro financování pracovišť AV ČR, která byla poprvé uplatněna již v rozpisu rozpočtu na rok 2002 a podle nichž byly institucionální prostředky na jednotlivé výzkumné záměry rozepsány diferencovaně podle výsledků jejich hodnocení.
        Vzhledem k probíhajícím změnám struktury financování činnosti AV ČR došlo v roce 2001 i k dalším podstatným změnám v oblasti účelově financovaných projektových a grantových soutěží organizovaných AV ČR. Podrobné údaje o těchto aktivitách jsou uvedeny ve 3. kapitole a 2. příloze výroční zprávy.
        Za jednu z priorit činnosti pokládala AV ČR i nadále prohlubování své spolupráce a vzájemné propojování své činnosti s vysokými školami ve výzkumu i ve výchově vědeckých pracovníků a vzdělávání širšího okruhu vysokoškolských studentů. Nejmarkantnějším pokrokem je zde skutečnost, že v závěru roku 2001 má 51 pracovišť AV ČR akreditováno již 174 doktorských studijních programů a další se projednávají. V roce 2001 udělila Vědecká rada AV ČR 101 vědeckých hodností kandidáta věd a 71 vědeckých hodností doktora věd. Zrušení udělování této posledně jmenované vyšší vědecké hodnosti k 31. 12. 2001 bude mít podle přesvědčení AV ČR negativní dopad na vědecký život v ČR. Obraz rozvoje různých forem spolupráce AV ČR s vysokými školami podává 4. kapitola a 3. příloha výroční zprávy.
        Pokračovala rovněž úzká součinnost AV ČR s institucemi aplikovaného výzkumu, podnikovou sférou a orgány státní správy. Ke zrychlení převodu poznatků do aplikační sféry přispívá účelově financovaný "Program podpory cíleného výzkumu a vývoje", zaměřený zejména na praktické výstupy v oblastech kvality života, konkurenceschopnosti ekonomiky a společenské transformace. Ústavy AV ČR se účastní i dalších soutěží o projekty propojující základní výzkum a praktické aplikace v rámci programů, které vyhlašují jednotlivá ministerstva. Spolupráce byla rozvíjena i s některými regionálními institucemi - muzei, knihovnami, hvězdárnami apod. Důležitou úlohu sehrávalo v tomto směru Technologické centrum AV ČR, které jako zájmové sdružení ústavů AV ČR přispívá k transferu technologií, vyhledávání partnerů pro projekty aplikovaného výzkumu a k rozvoji malých inovačních podniků v podnikatelském inkubátoru. Pracovištím AV ČR bylo v roce 2001 uděleno celkem 30 patentů, z toho 13 v zahraničí, zapsáno bylo 7 užitných vzorů, přihlášeno 17 vynálezů a 4 užitné vzory a uzavřeno 16 nových licenčních smluv z celkového počtu 102 platných licenčních smluv. Podrobnosti o těchto aktivitách jsou uvedeny v kapitole 5.
        Jednou z nejdůležitějších aktivit AV ČR byla mezinárodní vědecká spolupráce AV ČR, jež umožňuje zapojit jednotlivé vědecké pracovníky do řešení mezinárodních výzkumných projektů i začlenit AV ČR a její pracoviště do mezinárodních vědeckých struktur. Vedle rozšiřování tradičních forem této spolupráce, jakými jsou mezinárodní vládní a kulturní dohody a dohody uzavřené samotnou AV ČR a jejími jednotlivými ústavy, se v uplynulém roce ve větším rozsahu rozvíjely nové formy a způsoby spolupráce ve strukturách a programech Evropské unie, zejména v probíhajícím 5. rámcovém programu. XIX. zasedání Akademického sněmu v prosinci 2001 za účasti velvyslance EU v ČR pana R. Cibriana projednalo a schválilo dokument "Akademie věd v procesu přibližování České republiky k Evropské unii". Mimořádně významného ocenění úspěšné mezinárodní spolupráce se v prosinci dostalo RNDr. A. Holému, DrSc., a jeho spolupracovníkům z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, kteří byli členy skupiny oceněné Descartesovou cenou za rok 2001, jež je nejprestižnějším evropským oceněním za výzkum a vývoj udělovaným Evropskou komisí. Celkový přehled o rozsahu a výsledcích mezinárodní spolupráce AV ČR podává kapitola 6 a příloha č. 4.
        Nedílnou součástí vzdělávacího a kulturního poslání AV ČR bylo rozvíjení jejích kontaktů s veřejností, ediční a popularizační činnost. Pracoviště AV ČR vydávala v roce 2001 celkem 86 vědeckých a odborných časopisů a periodických tiskovin a 4 časopisy vědeckopopulární. Na podporu vybraných, vědecky významných časopisů bylo vynaloženo více než 11 mil. Kč. Vydávání knižních publikací je soustředěno převážně v nakladatelství AV ČR Academia, které v roce 2001 vydalo 113 titulů, a to 80 původních, 32 reprintů většinou populárně-naučných titulů a 1 CD Rom. Z toho 28 titulů vědecké a vědecko-populární literatury podpořila AV ČR částkou téměř 10 mil. Kč. Přehled knižních titulů je uveden v příloze č. 5. Pro zlepšení dostupnosti vědecké a odborné literatury byla otevřena další prodejna Academia v Brně a hledají se možnosti vybudovat prodejny i v dalších univerzitních městech v ČR.
        Pro popularizaci vědecké práce a podnícení zájmu mládeže i širší veřejnosti měly i v roce 2001 význam Dny otevřených dveří na pracovištích AV ČR spolu s řadou doprovodných akcí, jejichž rozsah a úroveň dále vzrostly: uspořádalo je 51 pracovišť a zúčastnilo se jich více než 8200 zájemců. K významným výsledkům vědecké činnosti AV ČR i světové vědy a k důležitým událostem našeho vědeckého života bylo uspořádáno 22 tiskových konferencí a tři kulaté stoly. Z nich lze jmenovat např. tiskové konference na témata: Jaderná energie - energie budoucnosti, Alternativy k pokusům na zvířatech, Integrace cizinců na území České republiky, a kulatý stůl věnovaný monoteistickým náboženstvím ve 21. století. Pracovníci AV ČR publikovali popularizační příspěvky v řadě domácích periodik, vystupovali v rozhlasových a televizních relacích, s resortem školství i místními orgány státní správy se podíleli na pořádání předmětových soutěží a kurzů, poskytovali odborné konzultace veřejnosti formou písemných, telefonických a e-mailových odpovědí.
        Technologické centrum AV ČR bylo pověřeno (ve spolupráci s Inženýrskou aka-demií ČR) řešením projektu „Návrh Národního programu orientovaného výzkumu a vývoje ČR (NPOVaV) a způsobu jeho realizace“, navazujícího na Národní politiku výzkumu a vývoje ČR. Do prací na návrhu priorit NPOVaV metodikou „Technology Foresight“ se postupně začlenilo asi 500 odborníků z výzkumu, vývoje, průmyslových podniků, státní správy, politických kruhů a dalších institucí. Závěrečná zpráva tohoto (v ČR dosud unikátního) projektu byla zadavatelem (MŠMT ČR) přijata a výsledky projektu byly velmi kladně hodnoceny mezinárodním panelem expertů na uvedenou metodiku.
        Ve vnitřním organizačním životě AV ČR byla v roce 2001 nejdůležitější událostí volba předsedkyně AV ČR a nové Akademické rady AV ČR na další funkční období (2001 - 2005) a jmenování nové Vědecké rady AV ČR na stejný časový úsek, které se uskutečnily na XVIII. zasedání Akademického sněmu dne 27. března 2001. Na témž zasedání byl dosavadní předseda AV ČR prof. Ing. Rudolf Zahradník, DrSc., zvolen po zesnulém prof. Ing. Dr. Otto Wichterlovi, DrSc., novým čestným předsedou AV ČR.
        Při poskytování informací veřejnosti postupuje AV ČR podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. V roce 2001 registrovala 8 žádostí, v nichž se tazatele odvolávali na právo na informaci. Všechny dotazy byly vyřízeny v zákonné lhůtě. Výroční zpráva o poskytování informací za rok 2001 je zveřejněna na webovských stránkách AV ČR.
        Hlavní úseky činnosti AV ČR jsou podrobněji popsány v dalších kapitolách vý-roční zprávy a dokumentovány v jejích přílohách. Přehled pracovišť AV ČR a počet zaměstnanců AV ČR jsou uvedeny v příloze 1.


 

x) Údaje o publikačních výsledcích této činnosti jsou zpracovávány v návaznosti na podklady pro celostátní Registr informací o výsledcích státem podporovaného výzkumu a vývoje (RIV). S ohledem na termín dodání těchto podkladů do registru a v zájmu dosažení co největší úplnosti dat bude výsledný přehled publikační činnosti AV ČR k dispozici po 15. dubnu 2002 a členům Akademického sněmu bude rozdán před zasedáním.