Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

4. Spolupráce s vysokými školami a stav vědecké výchovy

Nové vedení AV ČR, které se ujalo své funkce v dubnu 2001, zdůraznilo klíčový význam úspěšně probíhající spolupráce mezi AV ČR a vysokými školami pro další rozvoj naší vědy. Navázalo tak na trend, který ve své práci důsledně dodržovalo předchozí vedení a který byl významným způsobem ovlivněn vysokoškolským zákonem č. 111/1998 Sb. Zásadní změnou v postgraduálním (doktorském) vzdělávání v České republice, která nastala v důsledku přijetí uvedeného vysokoškolského zákona, bylo převedení pravomocí, souvisejících s řízením a provozováním doktorského studia a s udělováním titulů po absolvování doktorského studia jednotně pouze na vysoké školy. V roce 2001, podobně jako v předchozích dvou letech, se ústavy AV ČR musely vypořádat s touto skutečností, která sice na jedné straně přinesla určité zjednodušení v administrativě doktorského studia a také vedla k posílení vzájemných pracovních vztahů mezi pracovníky ústavů AV ČR a vysokoškolských fakult, na druhé straně znamenala v mnoha případech ztrátu autonomie a omezení rozhodovacích procesů školitelů v ústavech AV ČR a vzhledem k poměrně značné samostatnosti a heterogenitě vysokých škol v ČR znamenala v některých případech i přechodné zhoršení kvality doktorského studia.

        V roce 2001 pokračovaly ústavy AV ČR intenzivně v zapojování do doktorských studijních programů formou předkládání žádostí o akreditaci studijních oborů společně s příslušnými vysokými školami. Do konce roku 2001 bylo Akreditační komisí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, v jejímž jednadvacetičlenném sboru zasedá také 5 zástupců AV ČR, schváleno celkem 174 žádostí o akreditaci doktorského studia, pocházejících z 51 ústavů AV ČR. Schvalování dalších žádostí stále probíhá. V mnoha případech spolupracují jednotlivé ústavy AV ČR s několika vysokými školami a fakultami, specifická spolupráce existuje v oblasti doktorského studia v biomedicíně, kde probíhá studium již řadu let společně na 8 fakultách Univerzity Karlovy, 6 ústavech AV ČR a 8 rezortních ústavech Ministerstva zdravotnictví.

        Celkem 21 ústavů AV ČR má pozitivní zkušenost s doktorským studiem zahraničních studentů. Akreditace doktorského studijního programu v oboru ekonomie, kterou v USA získalo společné pracoviště Národohospodářského ústavu a CERGE Univerzity Karlovy, přivedla do školících prostor tohoto pracoviště 93 zahraničních studentů doktorského studijního programu. Ústav chemických procesů a Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského již druhý rok pokračují ve školení doktorandů v rámci školícího místa programu Marie Curie Training Sites 5. rámcového programu EU. Poměrně velké počty zahraničních studentů školí v doktorském studiu Fyzikální ústav (21), Ústav makromolekulární chemie (9) a Ústav experimentální medicíny (12). Mnozí ze zahraničních studentů doktorského studia pocházejí z bývalých postkomunistických zemí, zvláště z Ukrajiny a Ruska, četní jsou také studenti ze Slovenska. Ústav makromolekulární chemie se účastní projektu „Evropská škola doktorského studia“, financovaného DFG, do kterého bylo zapojeno 6 studentů doktorského studia školených na Ústavu makromolekulární chemie. Stále však přetrvávají, vzhledem k nedokonalostem zákona o pobytu cizinců, značné formální potíže při získávání povolení k pobytu a pracovního povolení v ČR, což znesnadňuje nábor talentovaných studentů do doktorských studijních programů v ČR. Další komplikace v tomto směru vyplývá ze skutečnosti, že některé vysoké školy vyžadují od doktorandů ze zahraničí placení školného.

        Vysoký počet doktorandů, a to domácích i zahraničních, představuje pro ústavy AV ČR záruku pro pokračování činnosti ústavu v budoucnosti, neboť mnozí z doktorandů po absolvování studia zůstávají na ústavech, aby se později stali jejich vedoucími vědeckými pracovníky. Mezi ústavy s relativně vysokým počtem doktorandů patří v oblasti věd o neživé přírodě Ústav teorie informace a automatizace a Ústav přístrojové techniky, v oblasti věd o živé přírodě a chemických věd jsou to Ústav biologie obratlovců, Botanický ústav, Mikrobiologický ústav, Ústav experimentální botaniky, Biofyzikální ústav, Ústav experimentální medicíny a Ústav půdní biologie, v oblasti humanitních a společenských věd kromě již jmenovaného Národohospodářského ústavu se jedná o Ústav pro klasická studia a Ústav pro hudební vědu.

        Podobně jako v minulých letech se i v loňském roce téměř všechny kvantitativní ukazatele spolupráce AV ČR s vysokými školami zvyšovaly, jak vyplývá z přílohy 4. Výrazné zvýšení nastalo zejména v celkovém počtu studentů doktorského postgraduálního studia školených na pracovištích AV ČR a v počtu disertačních prací obhájených studenty doktorského postgraduálního studia a aspiranty. Vysoký počet obhájených disertací byl způsoben především tím, že podle vysokoškolského zákona byl 31. prosinec 2001 posledním termínem pro obhajoby kandidátských disertačních prací a také doktorských disertačních prací. Tímto termínem se skončila také jedna etapa vědecké výchovy a udělování vědeckých hodností kandidáta věd a doktora věd. Zatímco v případě zrušení vědecké hodnosti kandidáta věd se jednalo o progresivní postup, směřující k přizpůsobení se zvyklostem vyspělých demokratických zemí, zrušení vědecké hodnosti doktora věd nebylo přijato vědeckou obcí, především v AV ČR, jako pozitivní krok. Lze proto očekávat, že budou vyvinuty snahy po znovuzavedení této vědecké hodnosti, jejíž získání bylo obvykle spojeno s dosažením vysokého vědeckého standardu, podobně jako v mnoha vyspělých západních zemích. Ztráta motivačního efektu, spojeného se získáním vědecké hodnosti doktora věd, může mít negativní dopad na kvalitu celé naší vědecké obce.

        Ukončení praxe udělování hodností kandidáta věd a doktora věd bylo spojeno i s mimořádným nárůstem počtu hodností udělených Vědeckou radou AV ČR v roce 2001. Celkem bylo Vědeckou radou AV ČR uděleno 101 hodností kandidáta věd a 71 hodností doktora věd.

        V tradičním duchu dobré spolupráce s vysokoškolskými pracovníky a pracovišti pokračovalo řešení mnoha výzkumných projektů, zejména v rámci 43 společných pracovišť s vysokými školami. V roce 2001 nově vznikla tato společná vědeckopedagogická pracoviště:

  • „Společné pracoviště morfologie obratlovců“ Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR a Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně,
  • „Laboratoř evoluční genetiky živočichů“, společné pracoviště Univerzity Karlovy - Přírodovědecké fakulty v Praze, Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR a Ústavu biologie obratlovců AV ČR,
  • „Laboratoř molekulární embryologie“, společné pracoviště Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR a Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

        K úspěšné spolupráci přispívalo i 17 rámcových dohod a smluv o vzájemné spolupráci, které byly v minulých letech uzavřeny s vysokými školami a postupně obnovovány. V roce 2001 byla obnovena dohoda o vzájemné spolupráci při uskutečňování doktorských studijních programů se Západočeskou univerzitou v Plzni a rámcová smlouva o spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích. Intenzivní výzkumná spolupráce s vysokými školami probíhala dále v rámci 10 výzkumných center, jejichž nositeli jsou ústavy AV ČR, a v dalších 13, v nichž jsou ústavy spolunositeli. Vzhledem k poměrně výhodným platovým podmínkám představovala výzkumná centra významné stabilizační prostředí pro mladé vědecké pracovníky.

        O velmi těsné spolupráci AV ČR s vysokými školami svědčí také skutečnost, že mnozí pracovníci vysokých škol jsou členy vědeckých rad ústavů AV ČR a Vědecké rady AV ČR a že naopak pracovníci ústavů AV ČR zasedají ve vědeckých radách fakult a vysokých škol, v habilitačních komisích, ve zkušebních komisích pro státní závěrečné zkoušky a dalších grémiích. Vysoký stupeň propojení ústavů AV ČR a fakult dokládá také to, že v ústavech AV ČR působilo buď na plný nebo na částečný úvazek v roce 2001 celkem 178 vysokoškolských profesorů a 290 docentů.

        Některá pracoviště AV ČR vykázala v minulém roce i velkou aktivitu směrem ke středoškolské mládeži. Významná byla účast středoškoláků na Dnech otevřených dveří, mnozí studenti gymnázií a dalších středních škol navštívili přednášky v budově AV ČR na Národní třídě (například v rámci Týdne mozku). AV ČR spolupracovala na realizaci programu ASTRA 2000 Nadace Charty 77 a podílela se na organizování středoškolské vědecké činnosti s cílem vyvolat v maximální míře zájem o vědu u nejmladší generace.

        Společně uskutečňovaný výzkum přinesl mnoho významných výsledků, které lze demonstrovat na několika příkladech z práce výzkumných center a společných pracovišť.

        V oblasti věd o neživé přírodě se jednalo o tyto výsledky: Výzkumné centrum částicové fyziky, společné pracoviště Fyzikálního ústavu AV ČR a Univerzity Karlovy, sdružuje pracovníky sekce fyziky elementárních částic FZÚ a Ústavu částicové a jaderné fyziky MFF UK k společnému základnímu výzkumu v této oblasti, při tom spolupracuje i s univerzitou Palackého v Olomouci a s FJFI ČVUT. V Centru jsou vyvíjeny moderní detektory ionizujícího záření. Pracovníci FZÚ přednášejí na uvedených univerzitách a školí studenty v rámci doktorandského studia, někteří studenti vykonávají ve FZÚ vědeckou praxi. Vědecké výsledky Centra byly dosud publikovány ve více než 20 článcích v mezinárodních recenzovaných časopisech a prezentovány v pěti přednáškách na mezinárodních konferencích. V Centru mechatroniky, společném pracovišti Ústavu termomechaniky AV ČR a strojní fakulty VUT v Brně, byl navržen matematický a simulační model čtyřnohého kráčivého mechanizmu - robota a rozpracovány metody řízení jeho pohybu s využitím poznatků o neuronových sítích. Výsledky práce byly publikovány jako samostatná kapitola v knize Bishop, R. et al., Mechatronics Handbook, CRC Press LLC, 2001. Jsou vyvíjeny modely mechanismů ovlivňujících elektrickou a mechanickou aktivitu srdečních buněk a je studováno zatížení keramické hlavice a ocelového dříku totální kyčelní endoprotézy z hlediska napjatosti a spolehlivosti implantátu.

        V oblasti věd o živé přírodě a chemických věd se výzkumné centrum „Struktura a dynamika komplexních molekulových systémů a biomolekul“, zaměřilo na integraci teoretického a experimentálního studia struktury, energetiky a reaktivity molekulových klastrů a biomolekul v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského, Ústavu organické chemie a biochemie, Fyzikálním ústavu a na Vysoké škole chemicko-technologické. Kvantové výpočty, počítačová simulace metodami klasické a ab initio molekulové dynamiky a statistické Monte Carlo výpočty vedly k prohloubení poznatků zejména o struktuře a interakci různých forem DNA s řadou ligandů a o atmosférické chemii aerosolů mořské soli, majících významnou úlohu v znečišťování troposféry. V experimentální oblasti byla zejména provedena přesná měření vybraných biomolekul fluorescenční korelační spektroskopií (analýza vazby v biomolekulách) a pokročilo se v budování laserové spektroskopie v terahertzové oblasti (dynamika malých molekul a klastrů v plynné i kapalné fázi, relaxační procesy v biomolekulách). V roce 2001 byly výsledky získané v rámci centra publikovány ve 39 pracích. V rámci výzkumného centra „Mechanizmus, ekofyziologie a biotechnologie fotosyntézy“, společného pracoviště Biologické fakulty Jihočeské univerzity, Mikrobiologického ústavu, Ústavu molekulární biologie rostlin a Ústavu ekologie krajiny se ústavy AV ČR významně podílely zejména na řešení problematiky fotoadaptace mořského fytoplanktonu na proměnlivé světelné podmínky a mechanismů ochrany před stresem v buňkách sinic. Byl navržen a zkonstruován nový pokusný solární bioreaktor pro kultivaci autotrofních mikroorganizmů, který byl postaven v areálu výzkumného centra v Nových Hradech, a činnost zahájila rovněž společná laboratoř stabilních izotopů. Výsledky získané v rámci centra byly v roce 2001 publikovány celkem ve 33 pracích.

        V oblasti humanitních a společenských věd lze z činnosti společných pracovišť AV ČR a vysokých škol vyzdvihnout akce Výzkumného centra pro dějiny vědy (v roce 2001 společného pracoviště Archivu AV ČR a Univerzity Karlovy), jež ve spolupráci s řadou dalších pracovišť (Astronomickým ústavem AV ČR, Astronomickým ústavem UK, Ústavem pro klasická studia AV ČR a Filozofickým ústavem AV ČR) uspořádalo mj. mezinárodní symposium Tycho Brahe and Prague: Crossroads of European Science (Tycho Brahe a Praha: křižovatky evropské vědy) či konferenci Věda v Československu v období normalizace (1970-1975), na jejíž přípravě spolupracoval též Ústav pro soudobé dějiny AV ČR. Dalším příkladem významného společného pracoviště Univerzity Karlovy a Filozofického ústavu AV ČR je Centrum medievistických studií, jež se mj. podílelo na významném mezinárodním projektu Europas Mitte um 1000 (rozsáhlé putovní výstavě a přípravě třísvazkového katalogu). Centrum biblických studií (společné pracoviště Evangelické teologické fakulty UK a Ústavu pro klasická studia AV ČR) zajišťující pokročilé bádání v disciplínách biblických věd a v bádání o rané církvi vydalo významnou publikaci Neznámá evangelia. Novozákonní apokryfy I. Společné pracoviště Národohospodářského ústavu a Univerzity Karlovy (CERGE-EI), vychovávající doktorandy v oboru ekonomiky, uspořádalo v roce 2001 konferenci Global Development Network (GDN) Research Competition Workshop, která byla setkáním všech nositelů grantů stejnojmenného programu financovaného Světovou bankou za účasti odborníků z USA, Velké Británie a řady středoevropských a východoevropských států.