Search

All intranet Current section


Vzkaz předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše pracovníkům Akademie věd ČR do roku 2014 Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Pro AV ČR představuje mezinárodní vědecká spolupráce jednu z nejvýznamnějších činností a systémových priorit. AV ČR proto cílevědomě buduje vztahy se zahraničními a mezinárodními vědeckými institucemi a strukturami a dále je rozvíjí na základě členství v nich nebo na základě smluv o spolupráci. Dá se totiž očekávat, že počátek 21. století bude spojen s interdisciplinárním řešením mnoha globálních komplexních problémů a se vstupem ČR do Evropské unie, což obojí vyžaduje intenzívní mezinárodní spolupráci na všech úrovních.

        Těžiště mezinárodní spolupráce AV ČR spočívá na přímých kontaktech vědeckých týmů a vědeckých pracovníků z ústavů AV ČR se zahraničím. Ti jsou řešiteli výzkumných projektů Rámcových programů EU či projektů v rámci grantových soutěží, účastní se mezinárodních vědeckých setkání uskutečněných v zahraničí i sami taková setkání organizují v ČR. V roce 2001 bylo mezinárodních kongresů, konferencí, seminářů a workshopů, organizovaných pracovníky AV ČR, více než 200.

        Mezinárodní vědecká spolupráce AV ČR je realizována na základě neformálních kontaktů i na základě přímých meziústavních dohod se zahraničními pracovišti (těch bylo v roce 2001 celkem 210). Část aktivit se uskutečňuje v rámci mezivládních a tzv. meziakademických dvojstranných dohod, kterým je níže věnován samostatný odstavec.

        Přehledné kvantitativní údaje o aktivitách mezinárodní spolupráce ústavů AV ČR v roce 2001 jsou shrnuty v příloze 4.1 této zprávy. Příklady významných mezinárodních projektů, na jejichž řešení se v roce 2001 podílela pracoviště AV ČR, jsou uvedeny v příloze 4.2 a přehled nejvýznamnějších mezinárodních vědeckých setkání pořádaných ústavy AV ČR v roce 2001 je podán v příloze 4.3.

Spolupráce AV ČR v rámci struktur EU a NATO
        Česká republika usiluje o vstup do EU, v níž hraje významnou úlohu špičkový výzkum a vývoj technologií. Vedení AV ČR v roce 2001 velmi pozorně sledovalo stav a vývoj oblasti výzkumu a vývoje technologií v procesu integrace ČR do EU, aktivně upevňovalo své postavení v mezinárodních vědeckých strukturách a výzkumných projektech EU a snažilo se o co nejúplnější informovanost pracovníků z ústavů AV ČR o různých vědecko-výzkumných aktivitách EU. V srpnu 2001 byl ustaven EURAB (European Research Advisory Board), nejvyšší poradní orgán pro politiku EU ve výzkumu a vývoji, zejména pro realizaci projektu ERA (The European Research Area) a přípravu 6. rámcového programu EU. Významným úspěchem je, že do této prestižní 45-členné rady, ve které působí pouze 3 zástupci kandidátských zemí, byla jmenována předsedkyně AV ČR a že i další představitelé AV ČR se úspěšně zapojili do činností různých orgánů EU, takže se mezinárodně zviditelnila i celá AV ČR. Protože projekt ERA a zmíněné rámcové programy vyžadují intenzívní mezinárodní spolupráci a mobilitu výzkumných pracovníků, AV ČR usilovala o odstranění legislativních zábran v ČR pro přijímání cizinců na svých pracovištích, o vytvoření podmínek pro nové formy mezinárodní kooperace a dělby práce i hodnocení výzkumu.

        Do projektů 5. rámcového programu EU byla v roce 2001 zapojena více než polovina pracovišť AV ČR. V rámci AV ČR působí dvě Centra excelence EU přiznaná v tomto programu: ARCCHIP - Centrum excelence pro interdisciplinární výzkumné projekty v oblasti kulturního dědictví Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČRa Centrum excelence MEDIPRA Ústavu experimentální medicíny AV ČR, a dále tři školící pracoviště „Marie Curie Training Site“ (Ústav experimentální medicíny, Ústaf fyzikání chemie J. H., a Ústav chemických procesů).

        Nezastupitelnou úlohu pro úspěšné zapojování vědeckých pracovišť do rámcových programů EU má Technologické centrum AV ČR, které je Národní kontaktní organizací pro 5. rámcový program EU. I v roce 2001 (spolu)pořádalo v rámci této působnosti řadu mezinárodních setkání, mj. „Workshop on Enlargement Futures Project“ (spolu s Institute for Prospective Technological Studies, JRC, Seville; s účastí 70 expertů z celé Evropy a 20 pracovníků z Evropské komise), prezentační den Společného výzkumného střediska Evropské komise (spolu s DG JRC, a Delegací Evropské komise v ČR; 240 účastníků včetně generálního ředitele DG JRC Dr. B. McSweeneyho, ředitelů a vedoucích pracovníků jednotlivých ústavů JRC), a setkání „Česká republika a příští Rámcový program pro výzkum, technologický vývoj a demonstrační aktivity EU“ (asi 220 účastníků včetně Dr. Achillease Mitsose, generálního ředitele „DG Research“ Evropské komise).

        Dalším důležitým partnerem AV ČR je NATO se svými čtyřmi programy v oblasti vědy: programem Science Fellowships, ve kterém jsou mladým badatelům udělována stipendia k podpoře jejich dlouhodobého vědeckého růstu, programem Cooperative Science and Technology, ve kterém se má podporovat rozvoj spolupráce a navazování trvalých osobních kontaktů mezi pracovníky z partnerských zemí a zemí NATO, programem Research Infrastructure Support, který je vytvořen pro rozvoj základních organizačních struktur vědy a výzkumu v partnerských zemích NATO, a konečně programem Science for Peace, v němž se klade důraz na posílení a využívání vědy v oblasti průmyslu a životního prostředí v partnerských zemích NATO. AV ČR se významně podílela na organizaci zasedání Steering group programu NATO "Science for Peace“, které se uskutečnilo v září 2001 v Praze. Zasedání 50 účastníků poctil svou návštěvou náměstek generálního tajemníka NATO pan Jean Fournet. V roce 2001 se na programech NATO podílelo 13 pracovišť AV ČR prostřednictvím 26 projektů.

Spolupráce AV ČR s mezinárodními vládními vědeckými organizacemi
        AV ČR je dále zapojena do celé řady aktivit mezinárodních vládních organizací, jejichž členem je ČR. Z nich velmi významnou je CERN (Conceil Européen pour la Recherche Nucléaire) – organizace či spíše laboratoř, která je ve fyzice částic největší a nejprestižnější na světě. Členství v CERN umožňuje pracovištím AV ČR čtyři věci: podílet se na prvořadém fyzikálním výzkumu, podílet se na vývoji a využití špičkových technologií v elektronice, výpočetní technice, v oblasti materiálů, supravodivých magnetů, vakuové techniky atd., zvyšovat kvalifikaci svých mladých badatelů a techniků, a získávat zakázky pro český průmysl. AV ČR se v roce 2001 podílela v CERN na realizaci 8 unikátních experimentů a rozvoji teorie fyziky částic - projektů, jejichž výsledky byly publikovány ve více než 200 pracích, na využití a vývoji 8 progresivních technologií v oblasti elektroniky a optoelektroniky, výpočtové techniky (vývoj dalšího stupně WWW, tzv. DATAGRID), v oblasti vývoje nových iontových zdrojů, nových typů krystalů pro nejmodernější detektory atd., a na dvou projektech, které mají veliké aplikační možnosti v lékařství a energetice. V prvním se jedná o novou diagnostiku a léčbu nádorových onemocnění, při níž je poloha nádoru určena s přesností zlomku milimetru a nádor se ozařuje svazky částic, které prakticky nepoškozují okolní zdravou tkáň. Ve druhém projektu se jedná o vývoj nových typů jaderných reaktorů, které řeší nejpalčivější problémy současné jaderné energetiky (problém jaderného odpadu, problém nového, prakticky nevyčerpatelného jaderného paliva, a problém podstatného zvýšení bezpečnosti provozu reaktorů). Úspěšná byla i spolupráce ČR s CERN v průmyslové oblasti, která vedla k získání zakázek z CERN pro český průmysl za více než 60 milionů Kč, k vývoji speciálních čipů pro CERN ve firmě TESLA SEZAM, nových druhů krystalů pro CERN ve firmě Crytur, s.r.o., atd.

        V roce 2001 pokračovala spolupráce asi 60 vědeckých a technických pracovníků z pěti ústavů AV ČR s laboratořemi SÚJV v Dubně, a to jak v experimentální a teoretické jaderné fyzice, tak i ve fyzice iontů a chemii transuranů, matematické fyzice, geofyzice a ve výzkumu polymerů. O výsledcích této spolupráce bylo v roce 2001 publikováno 37 společných prací a prezentováno 46 příspěvků na konferencích.

        AV ČR se tradičně podílí i na programech UNESCO. Nejrozsáhleji na programu „Člověk a biosféra“ (MAB), který v roce 2001 slavil 30. výročí svého vzniku. Tento program zajišťuje interdisciplinární spolupráci na vědeckých základech ochrany životního prostředí a má patronát i nad biosférickými rezervacemi UNESCO. V roce 2001 v rámci tohoto programu probíhala řada akcí, kterých se účastnili pracovníci z Českého a Francouzského národního komitétu MAB, z České komise UNESCO a badatelé z UK a AV ČR. Jejich vyvrcholením bylo zasedání Českého a Francouzského národního komitétu MAB v chráněné krajinné oblasti biosférické rezervace Křivoklátsko a již třetí série seminářů a kurzů s názvem Udržitelné hospodaření s vodou v krajině.

        Pro rozvoj kosmického výzkumu a kosmických technologií je důležitá spolupráce AV ČR s ESA (European Space Agency). Česká republika není řádným členem této agentury, ale spolupracuje na řešení 9 jejích projektů. Dvě pracoviště AV ČR jsou členy Rady pro spolupráci ČR s ESA, která byla ustanovena při MŠMT ČR v roce 1997, a zodpovídají v ČR za řešení projektů v oblasti kosmické astronomie (ASÚ) a v oblasti kosmické fyziky (ÚFA).

        V oblasti molekulární biologie je ČR vedle dalších 23 evropských zemí členem vládní organizace EMBC (European Molecular Biology Conference). Programy schválené a finančně podporované EMBC realizuje EMBO (European Molecular Biology Organisation). V roce 2001 vědečtí pracovníci AV ČR využívali různé kurzy, semináře a konference koordinované z centrály EMBO v Heidelbergu i různá krátkodobá i dlouhodobá stipendia. EMBO sdružuje více než 1000 renomovaných vědců z členských zemí EMBC, z nichž 20 obdrželo Nobelovu cenu. Z AV ČR jsou členy EMBO 4 vědečtí pracovníci.

        V březnu 2001 se ČR stala členem vládní organizace INTAS (International Association for the Promotion of Co-operation with Scientists from the New Independent States of the former Soviet Union). AV ČR má své zástupce jak v Generálním shromáždění, tak i ve Vědeckém výboru INTAS. Operativním řízením účasti ČR v INTAS bylo pověřeno Technologické centrum AV ČR.

Spolupráce AV ČR s mezinárodními nevládními vědeckými organizacemi
        Pro mezinárodní spolupráci AV ČR jsou velmi důležitá i členství v nevládních vědeckých organizacích, jako jsou ALLEA (All European Academies), ICSU (International Council for Science), IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis), IAP (InterAcademy Panel), IAMP (InterAcademy Medical Panel), UAI (Union Académique Internationale), Český historický ústav v Římě a v neposlední řadě společné členství AV ČR a GA ČR v ESF ( European Science Foundation).

        AV ČR se v roce 2001 aktivně podílela na práci Řídícího výboru ALLEA, který se hlavně věnoval přípravě Valného shromáždění ALLEA v Římě v r. 2002. Na tomto shromáždění mají být vypracována stanoviska k otázkám: Intellectual Property Rights, Science and Ethics, Advisory Role of Academies in their own Countries, The Role of an Academy of Sciences and Humanities, Protection of Privacy in the Information Society a National Strategies of Research in smaller Countries. AV ČR se v ALLEA účastnila též přípravy návrhu nových badatelských směrů, jejichž problémy by měly být řešeny v rámci 6. rámcového programu EU.

        AV ČR, která je za ČR členem mezinárodní nevládní organizace ICSU, průběžně evidovala a účastnila se činnosti všech Českých národních komitétů, kterých je 36. RZS AV ČR na základě návrhů těchto komitétů a příslušných vědeckých společností schvalovala personální složení komitétů a finančně podporovala jejich aktivity a mezinárodní styky.

        V roce 2001 bylo s pomocí MŠMT obnoveno členství AV ČR v prestižní mezinárodní organizací IIASA. Pro koordinaci spolupráce s touto organizací byl založen Český výbor IIASA, který začal vyhledávat vhodné řešitele pro projekty IIASA ve 4 hlavních oblastech: v ekonomii, v sociologii a demografii, v nových technologiích a energetice, a v životním prostředí. Výbor začal též vyvíjet snahu ovlivnit zaměření IIASA, zefektivnit způsob vedení IIASA i způsob spolupráce ČR s touto organizací tím, že se čeští odborníci zapojují do práce orgánu IIASA na všech úrovních.

        V roce 2001 se AV ČR v rámci IAP - celosvětové organizace národních akademií, jejímž posláním je především seznamovat veřejnost, státní instituce a politické činitele s aktuálními vědeckými poznatky, které se týkají nejdůležitějších problémů současného světa a jeho udržitelného rozvoje - angažovala zejména v oblasti prezentace vědeckých výsledků ve sdělovacích prostředcích.

        AV ČR se nedávno stala i členem IAMP. Na připravované první celosvětové zasedání této organizace v roce 2002 v Paříži, které se bude zabývat tématikou "Confronting Infection and Antibiotic Resistence Around the World: The Role of Academies of Medicine", jmenovala dva své zástupce.

        V roce 2001 se 8 ústavů AV ČR podílelo na řešení 6 projektů UAI z oblasti humanitních, filozofických, filologických, historických, archeologických a umělecko-vědních disciplin.

        Spolupráce AV ČR s Českým historickým ústavem v Římě se zaměřila na tři badatelské úkoly: na soustavný průzkum rukopisných bohemik ve Vatikánské a dalších knihovnách, na vydávání zpráv papežských nunciů při císařském dvoře a na pokračování v edici vatikánských pramenů pro české středověké dějiny.

        Členství v ESF je jednou z priorit AV ČR, která umožňuje jejím vědeckým pracovníkům pronikat do evropských vědeckých struktur a zapojit se do význačných mezinárodních programů. V letech 1999 - 2001 se řada pracovišť AV ČR postupně zapojila do 22 mezinárodních programů této organizace (8 v oblasti biologie a věd o životním prostředí, 10 ve fyzikálních a technických vědách, 2 v sociologii, 1 v muzikologii a 1 v oblasti historie). Navíc SOÚ AV ČR se zapojil do evropské sítě Mass Response to Changes in Central and Eastern Europe a ÚBO AV ČR do sítě Changing Land Use and its Impact on Biodiversity. V závěru roku 2001 skončily 3 programy ESF (Europrobe, Musical Life in Europe a fyzikální NANOMAG) a ústavy AV ČR projevily zájem se zapojit do 6 programů nových. AV ČR spolu s GA ČR úspěšně organizovaly v Praze již tři zasedání vrcholných orgánů ESF.

        Od března roku 2000 AV ČR koordinuje své cíle a postoje s akademiemi věd zemí tzv. Višegrádské čtyřky. V listopadu 2001 se uskutečnila již čtvrtá, neformální schůzka Fóra Akademií V4. Hlavními tématy diskuse byly: Výzkum a vzdělávání v zemích V4 a úloha, kterou v nich hrají příslušné akademie, a Koordinace aktivit a politiky akademií zemí V4 směrem k Evropskému výzkumnému prostoru (ERA).

Spolupráce AV ČR se zahraničím v rámci mezinárodních dvoustranných dohod
        V roce 2001 AV ČR efektivně využívala čtyři tzv. kulturní vládní dohody a 12 vládních dohod o vědecko-technické spolupráci. Byly to dohody se zeměmi , kde AV ČR nemá vlastního smluvního partnera (např. v Dánsku, Norsku, Řecku, Slovinsku a USA) nebo kde hlavní zahraniční partner AV ČR nestačí uspokojit požadované vědecké kontakty (ve Francii, Indii , Itálii, Japonsku, SRN, Rakousku apod.) V roce 2001 přibyla k těmto dohodám ještě jedna dohoda nová, a to o vědecko-technické spolupráci s Maďarskem. Kromě účasti na řešení různých projektů v rámci vládních dohod se AV ČR velmi aktivně podílela i na posuzování návrhů nových projektů a na jejich schvalování ve smíšených výběrových komisích.

        Pro uskutečňování vědecko-výzkumné spolupráce a styk AV ČR s jejími důležitými zahraničními partnery mají velký význam tzv. meziakademické dohody. V roce 2001 jich AV ČR měla 57, a to s partnery ze 42 zemí světa. Pět z těchto dohod bylo aktualizováno, aby jejich podmínky odpovídaly současným potřebám AV ČR, a zaměřují se především na společné vědecko-výzkumné projekty. Kromě spolupráce s osvědčenými partnery vyhledávala AV ČR v roce 2001 i partnery nové. Např. proběhla jednání o spolupráci s ústavy Společnosti Maxe Plancka v SRN především v oblasti biologických věd a společenských věd, připravuje se podpis dohod s novými, perspektivními partnery ve Francii (INSERM a INRA), v Kanadě a v Chorvatsku a rovněž i dohody se Saudskou Arábií a Iránem.

        V roce 2001 bylo vysláno v rámci meziakademických dohod AV ČR do zahraničí 447 vědeckých pracovníků na 5.825 pobytových dnů a naopak přijato ze zahraničí 421 vědeckých pracovníků na 4.441 pobytových dnů, což ve srovnání s rokem 2000 představuje mírný nárůst (do uvedených čísel nejsou zahrnuty výjezdy v rámci projektů s NSF USA, s DFG a DAAD SRN i do všech projektů mezinárodních organizací, pro něž platí odlišné podmínky pro výběr, než je tomu v konkurzním řízení AV).

        V případě spolupráce s NSF USA (National Science Foundation) je AV ČR administrátorem dohody o spolupráci za celou ČR. Vlastní pracoviště AV ČR byla v roce 2001 zastoupena v 10 nových projektech a v 15 projektech běžících. V rámci smluvní spolupráce AV ČR s DFG (Deutsche Forschungsgemeinschaft) probíhala spolupráce na 7 projektech a další jsou ve schvalovacím řízení.

Další formy mezinárodní spolupráce AV ČR
        Řada vědeckých pracovníků přednášela a přednáší na zahraničních univerzitách a kongresech, vede zahraniční studenty a je členy redakčních rad zahraničních vědeckých časopisů atd. Výčet těchto aktivit je rovněž uveden v příloze 4.1.

        Kromě výše uvedených vědeckých setkání AV ČR realizovala i vědecká zasedání prostřednictvím kongresové skupiny ZHO. Počátkem roku 2001 v Praze probíhalo v pořadí již 3. kolokvium "Science, or Else?". Kolokvia se zúčastnilo 20 hostů ze Švýcarska, Německa a řada pracovníků z ČR. Hlavní náplní jednotlivých vystoupení a následující diskuse byly otázky vědecké etiky, způsobu komunikace mezi vědci a médii, problémy popularizace vědeckých poznatků a jejich interpretace laické veřejnosti.

        AV ČR byla rovněž hostitelskou organizací setkání Evropského výměnného programu (ESEP) a Evropského výměnného plánu v humanitních a sociálních vědách (EES), které se uskutečnilo v listopadu 2001 v Praze pod záštitou British Academy a Royal Society. Setkání se zúčastnilo 35 zástupců evropských akademií věd.

        Představitelé AV ČR v roce 2001 přijali řadu významných zahraničních hostů a delegací. K nejvýznamnějším patřila návštěva Dr. Jeana-Marie Cadiou, ředitele IPTS Společného výzkumného střediska při Evropské komisi (The Institute for Prospective Technological Studies, Joint Research Centre); návštěva jednoho ze zakladatelů kvantové optiky, významného rakouského fyzika Prof. Antona Zeilingera; návštěva světově proslulého ekonoma Prof. Richarda E. Quandta; amerických kosmonautů Eugena Cernana a Johna Blahy, jejichž předkové pocházejí z Čech a Slovenska; přijetí delegace Kanadské národní rady pro výzkum v čele s Dr. Petrem Hackettem; delegace Společnosti Maxe Plancka ze SRN v čele s viceprezidentem Prof. Dr. Klausem Hahlbrockem; delegace Indické národní Akademie věd; návštěva nejvyšších představitelů IN2P3 a řady dalších. Tradiční výroční setkání vedení České a Slovenské akademie věd se v roce 2001 uskutečnilo v Třešti. Velmi dobrá a plodná byla spolupráce AV ČR se zástupci diplomatického sboru.