Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < leden > 
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

 

8. Sekce historických věd

Seznam anotací:
  1. Lidské pozůstatky z moravského gravettienu: Morfologie a tafonomie dalších nálezů z Dolních Věstonic II a Pavlov I (Archeologický ústav Brno)
  2. Otázka hunské přítomnosti v podunajských provinciích ve světle archeologických nálezů (Archeologický ústav Brno)
  3. Archeologické doklady nomádského vlivu a zásahu na území Moravy v závěru 9. a v 10. století (Archeologický ústav Brno)
  4. Prostorová analýza nekeramického odpadu na neolitických sídlištích (Archeologický ústav Praha)
  5. Archeologický a stavebně historický výzkum kláštera minoritů v Mostě (Archeologický ústav Praha)
  6. Počátky českého státu (Archeologický ústav Praha)
  7. Regesta Bohemiae et Moraviae aetatis Venceslai IV.(Historický ústav)
  8. Sudetoněmecký katolicismus v politicky a společensky dynamickém období 30. let v Československu (Historický ústav)
  9. Petr Vok z Rožmberka. Život renesančního kavalíra (Historický ústav)
  10. Zrození renesančního kavalíra. Výchova a vzdělávání šlechty z českých zemí na prahu novověku (1500-1620) (Historický ústav)
  11. Vztahy Čechů s národy a zeměmi jihovýchodní Evropy (Historický ústav)
  12. Bohemia docta. K historickým kořenům vědy v českých zemích (Masarykův ústav a Archiv)
  13. Korespondence T. G. Masaryk – staročeši (Masarykův ústav a Archiv)
  14. Zpracování a zveřejnění vizuálního archívu Emila Filly (Ústav dějin umění)
  15. Čechy jsou plné kostelů. Boemia plena est ecclesiis (Ústav dějin umění)
  16. Solidarita napříč hranicemi. Opozice v ČSSR a NDR po roce 1968 (Ústav pro soudobé dějiny)
  17. Byl to jenom rock´n´roll? Hudební alternativa v komunistickém Československu 1956–1989 (Ústav pro soudobé dějiny)
  18. Vláda a prezident. Normalizace (září 1968 – říjen 1968) (Ústav pro soudobé dějiny)
 
8.1 Lidské pozůstatky z moravského gravettienu: Morfologie a tafonomie dalších nálezů z Dolních Věstonic II a Pavlov I
(Archeologický ústav Brno)
Laboratorní analýza osteologického materiálu ze sídlišť lovců mamutů Dolní Vĕstonice II a Pavlov I na jižní Moravě přinesla objev dalších 11 lidských kosterních pozůstatků z Dolních Věstonic II a 20 pozůstatků z Pavlova I – z čehož 16 náleží dvojici lidských rukou (Pavlov 31). Tyto pozůstatky náležejí anatomicky moderním lidem, ovšem s některými archaickými rysy. Nejméně ve dvou případech jde o vysoké jedince, kteří patří k nejvyšším v rámci mladopaleolitického souboru. Tyto pozůstatky otevírají otázky týkající se různých způsobů zacházení s mrtvými, protože je nacházíme jak kompletně uložené v rituálních hrobech, tak volně rozptýlené a nyní i jako vybranou, zvlášť pohřbenou část těla (skelet rukou – Pavlov 31).
Spolupracující subjekty: Department of Anthropology, Washington University St. Louis; Instytut Systematyki i Ewolucji Zwierząt PAN, Kraków
Trinkaus, E. – Svoboda, J. A. – Wojtal, P. – Nývltová Fišáková, M. – Wilczyński, J.: Human Remains from the Moravian Gravettian: Morphology and Taphonomy of Additional Elements from Dolní Vĕstonice II and Pavlov I. International Journal of Osteoarchaeology, roč. 20 (2010), s. 645–669
 
obr_ARUB_2c_1.jpg
Kosterní pozůstatky ze sídlišť lovců mamutů v Dolních Věstonicích a Pavlově
Popis: Laboratorní analýza kosterních nálezů ze sídlišť lovců mamutů Dolní Vĕstonice II a Pavlov I na jižní Moravě přinesla objev dalších 11 lidských pozůstatků z Dolních Věstonic II a 20 pozůstatků z Pavlova I, kde plných16 náleží dvojici lidských rukou (Pavlov 31). Tyto pozůstatky patří anatomicky moderním lidem, ovšem s některými archaickými rysy.
Kontaktní osoba: prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc., 519 517 637, svoboda@iabrno.cz
 
8.2 Otázka hunské přítomnosti v podunajských provinciích ve světle archeologických nálezů
(Archeologický ústav Brno)
Tématem studie je neustále diskutována otázka expanze Hunů do střední Evropy a oblasti podunajských provincií pozdní římské říše. Na rozdíl od dřívějších „katastrofických“ koncepcí, které spojovaly s expanzí Hunů definitivní rozpad podunajských provincií někdy na přelomu 4. a 5. století, historické a archeologické vědy postupně předestírají optimističtější a diferencovaný pohled na vývoj v Podunají ve studovaném historickém období. S přihlédnutím k určitým specifikům v archeologických a antropologických nálezech – zejména ve výbavě hrobů – lze říci, že kromě jezdecko-kočovných nebo přímo hunských prvků mělo významný vliv na dobovou hmotnou kulturu rovněž místní pozdně antické prostředí. Studie se pokouší definovat nejstarší horizont nálezů, dokládající hunskou přítomnost na samém počátku 5. století. Tuto skupinu archeologických památek, jejichž nositeli byli hunští spojenci Římanů, usazení na konci 4. století na půdě provincií, je třeba odlišit od komplexu barbarských nálezů, datovatelných do období rozkvětu hunské říše, s typickými posmrtnými oběťmi a izolovanými hroby a také od již řady hrobových nálezů populací, které žily na hranicích Attilovy říše.
Tejral, J.: Zur Frage der frühesten hunnischen Anwesenheit in donauländischen Provinzen am Beispiel der archäologischen Befundes. Slovenská archeológia, roč. LVIII, č. 1 (2010), s. 81–122
 
obr_ARUB_2c_2
Zlatý nákrčník z hrobu z Charvát, okr. Olomouc (foto P. Rozsíval, Vlastivědné muzum Olomouc)
Popis: Celek náleží ke skupině hrobů, reprezentujících představitele vyšší společenské vrstvy první třetiny 5. století na Moravě.
Kontaktní osoba: doc. PhDr. Jaroslav Tejral, DrSc.; 541 514 110; tejral@iabrno.cz  
 
8.3 Archeologické doklady nomádského vlivu a zásahu na území Moravy v závěru 9. a v 10. století
(Archeologický ústav, Brno)
Studie komplexně vyhodnucuje veškeré dosud známé indicie nomádských vlivů v prostředí slovanské Moravy v době krize a zániku velkomoravské říše i v následujícím “temném” období. Vedle stop kulturních či obchodních kontaktů se jedná zejména o velmi zajímavou skupinu nálezů, bezprostředně spjatých se zánikem mojmírovského státu, svědčících o přímých vojenských akcích staromaďarského etnika. Práce představuje důležitý příspěvek k objasnění změn politických a mocenských poměrů na Moravě na přelomu 9. a 10. století.
Kouřil, P.: Archeologické doklady nomádského vlivu a zásahu na území Moravy v závěru 9. a v 10. století. Bitka pri Bratislave v roku 907 a jej význam pre vývoj stredného Podunajska (Zborník príspevkov z kolokvia). Bratislava: Slovenský archeologický a historický inštitút – Sahi, občianske združenie, 2010 – (Štefanovičová, T.; Hulínek, D.), s. 113–135.
 
obr_ARUB_2c_3
Velkomoravské hradiště Mikulčice – Valy. Hrob č. 786
Popis: V hrobě č. 786 pohřbený mladý muž byl mimo jiné vybaven i vrhací sekerou, lukem a šípy s plochými hroty, tedy výzbrojí nomádského, staromaďarského původu.
Kontaktní osoba: doc. PhDr. Pavel Kouřil, CSc.; 541 514 102; kouril@iabrno.cz  
 
8.4 Prostorová analýza nekeramického odpadu na neolitických sídlištích
(Archeologický ústav Praha)
Cílem publikace je pokus o interpretaci struktury a prostorového rozložení nekeramického odpadu z neolitického sídliště v Bylanech. V rámci problému byly řešeny tři roviny otázek: zacházení s odpadem a jeho deponování v okolí domů; rozložení nekeramického odpadu v prostoru celé osídlené plochy; kvantita a struktura nekeramického odpadu z hlediska dlouhého trvání sídliště. Negativní korelace mezi průměrnou hustotou nekeramických nálezů vzhledem k domu a počtem domů příslušného chronologického intervalu poukázala na možnost, že opuštěné usedlosti byly na sídlišti dále využívány, např. pro deponování odpadu, což koresponduje i s etnoarcheologickými pozorováními.
Květina, P.: The spatial analysis of non-ceramic refuse from the Neolithic site at Bylany, Czech Republic. European Journal of Archaeology 2010, 13/3, s. 1-31
Kontaktní osoba: Mgr. Petr Květina, Ph.D., 257014363, kvetina@arup.cas.cz
 
8.5 Archeologický a stavebně historický výzkum kláštera minoritů v Mostě
(Archeologický ústav Praha)
Studie shrnuje výsledky záchranného archeologického výzkumu minoritského kláštera v Mostě, který probíhal v letech 1971-76 v souvislosti s likvidací tohoto významného středověkého města. Čtyři archeologické situace z poměrně rozsáhlých odkryvů v areálu poskytují svědectví o počátcích urbanizace jižní části prvotního jádra města Mostu. Výstavba konventního chrámu pravděpodobně začala svatyní o obdélném půdoryse, tj. s přímým záměrem. V době kolem r. 1300 byla tato prvotní stavba rozšířena do té podoby, která v podstatě přetrvala až do zániku historického města Mostu. Archeologické odkryvy přiblížily základní uspořádání středověké klausury, vymezily rajský dvůr a v poněkud větším rozsahu poznaly jižní křídlo s refektářem, kde se nacházelo i teplovzdušné otopné zařízení.
Klápště, J. – Muk, J. – Bubeník, J.: Klášter minoritů v Mostě. Archeologické rozhledy 62, 2010, 429-468.
Kontaktní osoba: prof. PhDr. Jan Klápště, CSc., 257014320, klapste@arup.cas.cz
 
8.6 Počátky českého státu
(Archeologický ústav Praha)
Monografie byla přeložena a vydána na vyžádání holandsko-amerického nakladatelství Brill (Leiden-Boston); představuje rozšířenou verzi autorovy české knihy „Zrod českého státu (Praha: Vyšehrad 2007)“. V publikaci je nastíněn autorův pohled na problematiku vzniku raně středověkého českého státu, založený na interdisciplinárně pojaté srovnávací perspektivě a opírající se o široké spektrum domácí i zahraniční literatury.
Charvát, P.: Emergence of the Bohemian State. Brill, Leiden – Boston 2010, 239 s.
Kontaktní osoba: doc. PhDr. Petr Charvát, DrSc., 257014308, charvat@arup.cas.cz
 
8.7 Regesta Bohemiae et Moraviae aetatis Venceslai IV.
(Historický ústav)
Regesta Bohemiae et Moraviae aetatis Venceslai IV. (1378 dec.-1419 aug. 16.) je ediční řadou, která zpřístupňuje listinný a listový materiál archivů z doby Václava IV. Nově vydaný VII. svazek obsáhl pramennou materii Moravského zemského archivu v Brně. Vzhledem ke struktuře fondů obsahuje především písemnosti k vládě markraběte Jošta a krále Václava IV. a k dějinám klášterů na Moravě. Svazek obsahuje regesty 701 listinu, jmenný rejstřík (osobní a místní), český a anglický úvod. Je to jedna ze základních edicí diplomatických pramenů k dějinám českých zemí a střední Evropy v pozdním středověku.
Krafl, P. (ed.):RegestaBohemiae et Moraviae aetatis Venceslai IV. (1378 dec. – 1419 aug. 16.).Tomus VII, Fontes Archivi terrae Moraviae Brunae. Historický ústav, Praha 2010, 496 s.
Kontaktní osoba: doc. PhDr. Pavel Krafl, Ph.D., 532 290 504, krafl@brno.avcr.cz
 
8.8 Sudetoněmecký katolicismus v politicky a společensky dynamickém období 30. let v Československu
(Historický ústav)
Jde o první monografii k tématu sudetoněmeckého politického katolicismu v politicky a společensky dynamickém období 30. let v Československu, jež se dostává k německému čtenáři. Kniha se zabývá detailně strukturálním a politickým vývojem Německé křesťanskosociální strany v tomto období. Současně však tuto tématiku interpretuje také prizmatem vývoje obnovných duchovních tendencí. Ty se ve druhém desetiletí existence československého státu dostávaly více ke slovu jak v sudetoněmeckém, tak i v českém katolickém prostředí. Tyto duchovní trendy však neovlivnily jen spirituální složku církevního života, ale přispěly také k novému definování role církve ve veřejném prostoru, což bylo v sudetoněmeckých kruzích provázeno i výraznou afinitou k nacionálním principům. Tyto skutečnosti pak přispěly ve druhé polovině 30. let k vyostření česko-německého vztahu, které přineslo osudové následky v roce 1938, kdy krizová situace eskalovala do pádu prvorepublikové státnosti po uzavření mnichovské dohody.
Šebek, J.: Sudetendeutscher Katholizismus auf dem Kreuzweg. Politische Aktivitäten der sudetendeutschen Katholiken in der Ersten Tschechoslowakischen Republik in den 30er Jahren. Berlin – Münster, Lit Verlag 2010, 268 s.
Kontaktní osoba: doc. PhDr. Jaroslav Šebek, Ph.D., 286 882 121, l. 242, sebek@hiu.cas.cz
 
8.9 Petr Vok z Rožmberka. Život renesančního kavalíra
(Historický ústav)
Poslední představitel mocného rodu Rožmberků Petr Vok patří mezi významné postavy českých dějin přelomu 16. a 17. století. Stejně tak mu náleží výjimečné místo mezi populárními postavami naší minulosti jako prototypu renesančního kavalíra. Kniha Jaroslava Pánka, významného znalce českých dějin raného novověku přibližuje obě roviny života Petra Voka. Věnuje se prostředí slavného rodu, v němž Vok vyrůstal, dospívání ve stínu slavnějšího, úspěšného bratra Viléma, politickému a hospodářskému působení v roli posledního člena rožmberského rodu. Petr Vok z Rožmberka byl rovněž neobyčejně aktivním podporovatelem literatury a vzdělanosti, mecenášem a sběratelem uměleckých děl. Jaroslav Pánek se zabývá také Vokovým příklonem k evangelictví a jeho podílem na vydání Rudolfova majestátu. Precizní biografie Petra Voka prolíná s analytickým pohledem na strukturu tehdejší společnosti a její zásadní politické a náboženské problémy.
Pánek, J.: Petr Vok z Rožmberka. Život renesančního kavalíra. Vydání druhé, doplněné a opravené. Vyšehrad, Praha 2010, 320 s.
Kontaktní osoba: prof. PhDr. Jaroslav Pánek, DrSc., dr. h. c., 221 403 520, humansci@kav.cas.cz
 
8.10 Zrození renesančního kavalíra. Výchova a vzdělávání šlechty z českých zemí na prahu novověku (1500-1620)
(Historický ústav)
Kniha se zaměřuje na výchovu a vzdělávání šlechty z českých zemí v letech 1500-1620. Zabývá se nejranější výchovou dětí v prostředí šlechtického fraucimoru, v jehož péči zůstávali chlapci na rozdíl od dívek většinou jen do věku 7 let a dále různými variantami další edukace. K nim patřilo soukromé vzdělávání, jež zajišťovali hlavně šlechtičtí vychovatelé a studia nobility na městských, církevních i jiných partikulárních školách v českých zemích, v Lužicích a ve Slezsku. Další část knihy se věnuje vzdělávání na zahraničních gymnáziích. V různém věku i fázi výchovy a vzdělávání šlechticů se mohlo dostat místa i dvořanské výchově. Následně jsou pak analyzovány tzv. kavalírské cesty tvořící poslední fázi edukace urozených. Nejsou opomenuta ani specifika výchovy a vzdělávání šlechtických dívek. Závěr práce načrtá některé z jejích základních tezí a možnosti dalšího výzkumu.
Holý, M.: Zrození renesančního kavalíra. Výchova a vzdělávání šlechty z českých zemí na prahu novověku (1500-1620). Historický ústav, Praha 2010, 592 s.
Kontaktní osoba: PhDr. Martin Holý, Ph.D., 286 882 121, l.236, marhol@centrum.cz
 
8.11 Vztahy Čechů s národy a zeměmi jihovýchodní Evropy
(Historický ústav)
Monografie přináší v 15 kapitolách historický přehled vývoje vztahů Čechů s národy a zeměmi jihovýchodní Evropy od středověku až do současnosti. Podává důkaz o tom, že k jihovýchodu Evropy poutaly Čechy v minulosti – stejně jako je tomu i v dnešní době – četné kulturní, ekonomické a politické vazby, a že tudíž tato oblast představuje významnou součást českého „dějinného prostoru“. V rámci české historiografie je předkládaná práce prvním pokusem o komplexní zachycení nejenom tradičně reflektovaných kontaktů Čechů se slovanskými zeměmi sledovaného regionu (Slovinskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Srbskem, Černou Horou, Makedonií, Bulharskem), ale i vztahů s jeho neslovanskými státy (Rumunskem, Moldavskem, Albánií, Kosovem, Řeckem, Kyprem a Tureckem), tzn. s jihovýchodní Evropou jako celkem, který je sice po stránce etnické, jazykové i kulturní velmi různorodý, avšak z důvodu řady společných rysů představuje specifický areál utvářený podobnými historickými osudy.
Hladký, L. a kol.: Vztahy Čechů s národy a zeměmi jihovýchodní Evropy. Historický ústav, Praha 2010, řada A – Monographia, sv. 32, 368 s.
Kontaktní osoba: doc. PhDr. Ladislav Hladký, CSc., 532 290 503, hladky@brno.avcr.cz
 
8.12 Bohemia docta. K historickým kořenům vědy v českých zemích
(Masarykův ústav a Archiv)
Publikace Bohemia docta mapuje celkový vývoj české mimouniverzitní vědy od počátků v humanistických učených společnostech až po transformaci Československé akademie věd na Akademii věd ČR. Tým renomovaných autorů poutavě a zasvěceně přibližuje dějiny takových významných vědeckých institucí, jako byla např. Královská česká společnost nauk, Česká akademie věd a umění, Masarykova akademie práce a v poválečném období dominantní Československá akademie věd. Opomenuty nejsou ani vědecké instituce Němců z českých zemí. Součástí bohatě ilustrované publikace jsou také biografické medailony osobností, které českou vědu v minulosti ovlivnily nejvýrazněji.
Míšková, A. – Franc, M. – Kostlán, A. (eds.): Bohemia docta. K historickým kořenům vědy v českých zemích. Academia, Praha 2010, 529 s.
 
obr_MUA_2b_4.jp
Obálka publikace Bohemia docta. K historickým kořenům vědy v českých zemích
Kontaktní osoba: PhDr. Martin Franc, Ph.D., 286 010 020, franc@mua.cas.cz
 
8.13 Korespondence T. G. Masaryk – staročeši
(Masarykův ústav a Archiv)
Svazek vypovídá o vztahu Masaryka s reprezentanty a sympatizanty Národní strany. Úvodní studie shrnuje nejdůležitější aspekty Masarykovy činnosti v 80. a 90. letech 19. století, těžištěm knihy je kritická edice 20 souborů korespondence mezi T. G. M. a staročechy (203 editovaných dokumentů z let 1875–1928), aparát zahrnuje ediční úvod, seznamy dokumentů, osobní rejstřík a anglické resumé.
Kokešová, H. – Quagliatová, V. (eds.): Korespondence T. G. Masaryk – staročeši. Praha: Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v.v.i., 2009 (vyšlo 2010), 365 s.
 
obr_MUA_2b_1
Obálka knihy Korespondence T. G. Masaryk – staročeši
Kontaktní osoba: PhDr. Helena Kokešová, 286 010 036, kokesova@mua.cas.cz
 
 
8.14 Zpracování a zveřejnění vizuálního archívu Emila Filly
(Ústav dějin umění)
Výstava i kniha představují zvláštní složku archivu malíře Emila Filly (1882–1953), která byla zakládána a zpracovávána především jako vizuální informace. Přibližně od poloviny dvacátých let si Filla lepil na kartony jednotného formátu A3 fotografie, reprodukce a výstřižky tisků. Zaměřil se výhradně na reprodukce a snímky výtvarných děl. Kartony jsou uloženy v Ústavu dějin umění AV ČR, v. v.i., a v soukromé sbírce. Instalaci výstavy vytvořil současný umělec Zbyněk Baladrán. Dvojjazyčná publikace se prostřednictvím textů několika autorů zabývá vznikem a strukturou Fillova archivu, který zasazuje do kontextu umělcova myšlení i tvorby. Upozorňuje na obdobné projekty archivace obrazového materiálu i na obecnější otázky, které s problematikou archivu souvisejí a jsou aktuální jak v současné teorii, tak umělecké praxi.
Winter, T.Lahoda, V.Konečný, L.Baladrán, Z.: Emil Filla. Archiv umělce. The Archive of the Artist. Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora 2010, 256 s.
Spolupracující subjekt: Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora

 

obr_UDU_2c_2_2.jpg
Instalace výstavy Emil Filla. Archív umělce, GASK Kutná Hora
Kontaktní osoba: PhDr. Tomáš Winter, Ph.D., 221 183 514, Winter@udu.cas.cz
 
8.15 Čechy jsou plné kostelů. Boemia plena est ecclesiis
(Ústav dějin umění)
Kniha k poctě "první dámy české medievistiky" Anežky Merhautové obsahuje příspěvky předních   zahraničních a českých mediavelistů   věnované raně středověkým památkám na území střední Evropy, českým zemím do konce 13. století a památkám lucemburského období, zejména chrámu sv. Víta.
Studničková, M. (ed.): Čechy jsou plné kostelů. Boemia plena est ecclesiis. Kniha k poctě PhDr. Anežky Merhautové, DrSc. Lidové noviny, Praha 2010, 517 s.
Spolupracující subjekt:: Lidové noviny
 
obr_UDU_2c_3_1.jpg
Obálka knihy Čechy jsou plné kostelů. Boemia plena est ecclesiis.
Kontaktní osoba: PhDr. Milada Studničková, 221 183 710, Studnickova@udu.cas.cz
 
8.16 Solidarita napříč hranicemi. Opozice v ČSSR a NDR po roce 1968
(Ústav pro soudobé dějiny)
Kniha mapuje vývoj československé a východoněmecké opozice v období 1968 až 1989 a věnuje se jednotlivým faktorům protirežimního postoje (rodinné prostředí, skupinová dynamika, historické událostí, společenské předpoklady a vliv zákona akce a reakce), vzájemnému vnímání jejich představitelů, společenskému zakotvení a v neposlední řadě i pohledu politické policie srovnávaných zemí na aktivity tzv. vnitřního nepřítele.
Vilímek, T.: Solidarita napříč hranicemi. Opozice v ČSSR a NDR po roce 1968. Vyšehrad, Praha 2010, 384 s.
 
obr_USD_2b_02.jpg
Obálka publikace Solidarita napříč hranicemi. Opozice v ČSSR a NDR po roce 1968
Kontaktní osoba: PhDr. Tomáš Vilímek, Ph.D., 257 286 356, vilimek@usd.cas.cz  
 
8.17 Byl to jenom rock´n´roll? Hudební alternativa v komunistickém Československu 1956–1989
(Ústav pro soudobé dějiny)
Kniha přináší pohled na rockovou hudbu z historické perspektivy a je zpracována s využitím široké pramenné základny. Autor se soustřeďuje na analýzu populární hudby jako mezinárodního fenoménu, jenž ovlivnil téměř tři generace československé společnosti. Zároveň se snaží poukázat i na univerzální a nadčasový ráz tohoto společenského fenoménu úzce souvisejícím s formováním svobodomyslného životního stylu a liberálních společenských postojů, který se mj. z těchto důvodů dostával do periodicky se opakujících střetů s vládnoucími směry a ideologizujícími proudy a to bez ohledu na konkrétní dobu či zemi.
Vaněk, M.: Byl to jenom rock´n´roll? Hudební alternativa v komunistickém Československu 1956–1989. Academia, Praha 2010, 604 s.
 
obr_USD_2b_01.jpg
Obálka publikace Byl to jenom rock´n´roll? Hudební alternativa v komunistickém Československu 1956–1989
Kontaktní osoba: prof. PaedDr. Miroslav Vaněk, Ph.D., tel. 257 286 357, vanek@usd.cas.cz
 
8.18 Vláda a prezident. Normalizace (září 1968 – říjen 1968)
(Ústav pro soudobé dějiny)
Druhý svazek 8. dílu Pramenů k dějinám čs. krize v letech 1967–1970 se zaměřuje na činnost vlády a prezidenta ČSSR v období od září 1968 do října 1969, v počátcích tzv. normalizace, spojené s obnovením všech funkcí politického systému nazvaného reálný socialismus. Svůj podíl na těchto dějích měla i vláda, i když v nich nehrála rozhodující roli ani od ní nevycházela iniciativa, spíše jen přenášela rozhodnutí KSČ do exekutivy.
Felcman, O., – Vondrová, J.: Vláda a prezident. Normalizace (září 1968 – říjen 1969). Prameny k dějinám československé krize v letech 1967–1970, díl 8, svazek 2. ÚSD AV ČR, Praha – Brno – 2010, 512 s.
 
obr_USD_2b_03.jpg
titulní list publikace Vláda a prezident. Normalizace (září 1968 – říjen 1969)
Kontaktní osoba: Mgr. Jitka Vondrová, Ph.D., 257 286 351, vondrova@usd.cas.cz