Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < leden > 
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

 

7. Sekce sociálně-ekonomických věd

Seznam anotací:

  1. Digitální knihovna AV ČR (Knihovna)
  2. Bibliografie spisů J. A. Komenského vytištěných do r. 1800 / Bibliography of the Works of J. A. Comenius Printed Before 1800 (Knihovna)
  3. Úvěrové trhy a šíření šoků způsobených monetární politikou (Národohospodářský ústav)
  4. Původ a koncentrace: vlastnictví korporací, jejich kontrola a efektivita po ukončení privatizace (Národohospodářský ústav)
  5. Kdy se platí v „ženských“ povoláních více? (Národohospodářský ústav)
  6. Průbojné batole, sebevědomý dospělý: dětský temperament predikuje dospělou osobnost i po 40 letech (Psychologický ústav)
  7. Genetika jazykových poruch: klinické syndromy, fenotypy a geny (Psychologický ústav)
  8. Zkoumání dialogických já dialogicky: Multihorizontální analýza kritických momentů v pracovním životě herců ve dvou kulturách (Psychologický ústav)
  9. Voliči a volby 2006 (Sociologický ústav)
  10. Volby do Evropského parlamentu 2004 (Sociologický ústav)
  11. Děti na psí knížku? Mimomanželská plodnost v ČR (Sociologický ústav)
  12. Ochrana práv pacienta ve zdravotnictví (Ústav státu a práva)
  13. Dějiny myšlení o právu
  14. Brusel II bis: jeho působení a aplikace v členských státech (Ústav státu a práva)

 

7.1 Digitální knihovna AV ČR



Lhoták, M., Knihovna Akademie věd

Digitální knihovna AV ČR je nejdůležitějším výstupem Digitalizačního centra Knihovny AV ČR. Hlavním cílem je retrospektivní zpřístupnění produkce vědeckých prací vzniklých v působnosti AV ČR a jejích předchůdkyň v plných textech a fulltextově prohledávatelné. K 31.12.2007 bylo digitalizováno a zpřístupněno na adrese http://kramerius.lib.cas.cz/ 57 titulů, což představuje 760 770 naskenovaných stran. Lhoták, M.: Das Digitalisierungszentrum und die Digitale Bibliothek an der Akademie der Wissenschaften, Prag. Digitalisieren – Internationale Projekte in Bibliotheken und Archiven. Berlin : BibSpider Info-Networking für Bibliotheken, 2007. s. 92-101


 

7.2 Bibliografie spisů J. A. Komenského vytištěných do r. 1800 / Bibliography of the Works of J. A. Comenius Printed Before 1800



Baďurová, A., Brtová, B., Vidmanová, S., Knihovna Akademie věd CD-ROM obsahuje reprodukce bibliografických karet s cca 1035 záznamy o vydáních děl J. A. Komenského, zjištěných heuristikou a excerpcí komeniologické literatury a katalogů 130 domácích a 220 zahraničních knihoven. Do Bibliografie byly zahrnuty nejen spisy J. A. Komenského, které vyšly jako samostatná vydání, ale i díla, jež tvoří součást spisů jiných autorů, a rovněž i díla, u nichž byl Komenský spolu-autorem, překladatelem, vydavatelem nebo editorem. K záznamům jsou připojeny soupisy zjištěných výtisků, dochovaných do dnešních dnů z původního počtu celého nákladu. U přibližně jedné pětiny z nich zatím není znám konkrétní dochovaný výtisk, ostatní vydání byla podrobně bibliograficky popsána v duchu zásad používaných pro zpracovávání Bibliografie cizojazyčných bohemikálních tisků 1501 až 1800.
Část nazvaná J. A. Komenský – rukopisy neobsahuje soupis rukopisné pozůstalosti J. A. Komenského, nýbrž záznamy citované v komeniologické literatuře, u nichž bylo ověřeno, že jde o dochovaný rukopis, nikoliv vytištěný text. V bibliografii byly ponechány jako informativní výsledek o identifikaci shromážděných excerpt.

Baďurová, A., Brtová, B., Vidmanová, S.: Bibliografie spisů J. A. Komenského vytištěných do r. 1800 / Bibliography of the Works of J. A. Comenius Printed Before 1800. Knihovna Akademie věd ČR, v. v. i. Praha 2007. CD-ROM


 

7.3 Úvěrové trhy a šíření šoků způsobených monetární politikou


Boháček, R., Mendizábal, H. R., Národohospodářský ústav
Článek analyzuje šíření šoků způsobených monetární politikou v důsledku tvorby úvěru v ekonomice. Na rozdíl od předchozích prací není tato analýza založena na nákladech spojených se změnou chování spotřebitelů v reakci na šoky způsobené monetární politikou, ale na jejich volbě povolání a rozdílech v dostupnosti úvěru pro produktivní a neproduktivní podnikatele.

Boháček, R., Mendizábal, H. R.: Credit markets and the propagation of monetary policy shocks. Journal of Money Credit and Banking 39, 6: 1429-1455 (2007)


 

7.4 Původ a koncentrace: vlastnictví korporací, jejich kontrola a efektivita po ukončení privatizace


Hanousek, J., Kočenda, E., Švejnar, J., Národohospodářský ústav
Článek analyzuje vliv různých typů a koncentrace vlastnictví korporací na jejich efektivitu s pomocí rozsáhlého náhodného výběru z podniků v ČR po ukončení kupónové privatizace. Výsledky dokumentují potenciální pozitivní dopad strategické restrukturalizace spojené s přílivem zahraničního kapitálu a s přichodem zahraniční manažerské kultury.

Hanousek, J., Kočenda, E., Švejnar, J.: Origin and concentration: corporate ownership, control and performance in firms after privatization. Economics of Transition 15, 1: 1-31 (2007)


 

7.5 Kdy se platí v „ženských“ povoláních více?


Jurajda, Š., Harmgart, H., Národohospodářský ústav
Tato studie používá náhodný výběr z platového výměru a zdravotního a sociálního pojištění německých pracujících z roku 1995. Ukazuje, že platy v převážně ženských povoláních ve východním Německu jsou vyšší pro muže i ženy a že neexistuje vztah mezi koncentrací žen v různých profesích a velikostí výdělku v západním Německu.

Jurajda, Š., Harmgart, H.: When do female occupations pay more?. - Journal of Comparative Economics 35, 1: 170-187 (2007)


 

7.6 Průbojné batole, sebevědomý dospělý: dětský temperament predikuje dospělou osobnost i po 40 letech



Blatný, M., Jelínek, M., Osecká T., Psychologický ústavStudie se zabývá možnostmi predikce osobnosti v dospělosti na základě dětského chování v kojeneckém a batolecím období. Soubor představovalo 83 osob (35 mužů a 48 žen ve věku od 38 do 44 let), které se zúčastnily longitudinálního výzkumu dětí a které souhlasily s účastí v navazujícím výzkumu dospělých. Dětské chování bylo hodnoceno experimentátorem v průběhu vyšetření na 34 deskriptivních škálách. Pomocí faktorové analýzy na průměrných skórech vybraných škál pro věkové období od 12 do 30 měsíců identifikovali autoři tři dimenze dětského temperamentu: pozitivní afektivitu, negativní afektivitu a inhibici/disinhibici. Pouze dětská disinhibice má významný vztah k osobnostním charakteristikám v dospělosti: souvisí pozitivně jednak s extroverzí, jednak s generalizovanou představou o vlastních schopnostech vyrovnávat se s životní zátěží (tzv. self-efficacy). Malá souvislost mezi dětským temperamentem a osobnostními charakteristikami v dospělosti s tu vysvětluje tím, že na formování osobnosti mají vliv vnější sociální faktory. Výsledek studie je přesto závažným důkazem o vrozené podstatě bazálních (temperamentových) rysů osobnosti.

Blatný, M., Jelínek, M., Osecká T.: Assertive toddler, self-efficacious adult: Child temperament predicts personality over forty years. Personality and Individual Differences 43, 8: 2127-2136 (2007)


 

7.7 Genetika jazykových poruch: klinické syndromy, fenotypy a geny


Rice, M., Smolík, F., Psychologický ústav
Kapitola podává přehled přístupů ke studiu genetiky jazykových poruch a výzkumných výsledků v této oblasti. V kapitole jsou popsány způsoby, jakými může být jazyk narušen, a geneticky podmíněné poruchy, u nichž je porucha jazyka součástí obrazu. Dále je podán základní popis metod, které lze použít při identifikaci konkrétních genů zodpovědných za poruchy různých aspektů jazyka: to je dokumentováno na příkladu genu FOXP2. Poté jsou diskutovány technické a psychometrické aspekty výzkumu jazykových schopností, které mohou mít vliv na výsledky genetického výzkumu jazyka, zejména na schopnost rozlišit mezi doménově specifickými jazykovými mechanismy a mechanismy obecně kognitivními.

Rice, M., Smolík, F.: Genetics of language disorders: Clinical conditions, phenotypes, and genes. In: Gaskell, G. (Ed.), Oxford Handbook of Psycholinguistics. Oxford, England: Oxford University Press, 685-700 (2007)


 

7.8 Zkoumání dialogických já dialogicky: Multihorizontální analýza kritických momentů v pracovním životě herců ve dvou kulturách



Lindén, J., Čermák, I., Psychologický ústav
V článku autoři popisují specifickou metodologii, která umožňuje postihnout jak subjektivní obsahy, tak proces konstrukce jejich významů. Její součástí je metoda „Deník ve skupině“ kombinující osobní deníkové záznamy se skupinovou konverzací a proces čtení textu v rámci multihorizontální analýzy, tj. dialogické analýzy na úrovni různých oborových pohledů – psychologického, teatrologického, kulturně antropologického, apod. Autoři uvedený postup uplatnili v empirickém výzkumu života divadelních herců. Explorovali kritické momenty v pracovním životě herců v perspektivě zdraví a psychické pohody tak, jak byly zachyceny prostřednictvím „Deníku ve skupině“ jak ve švédské, tak v české kultuře. Výsledky výzkumu jsou příspěvkem k hlubšímu porozumění kulturou podmíněného osobního a profesního Já.

Lindén, J., Čermák, I.: Studying dialogical selves dialogically: Multiple-horizon analysis of critical moments in the working life of theatre actors in two cultures. Qualitative Research 7, 1: 45-62 (2007)


 

7.9 Voliči a volby 2006



Lebeda, T., Linek, L., Lyons, P.,. Vlachová, K., Sociologický ústavKniha detailně analyzuje volební chování ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006. Autoři v ní zkoumají, které skupiny občanů a proč se voleb zúčastnily a proč se rozhodly právě pro ty strany, které volily. Hledají motivační zdroje a příčiny jednotlivých volebních rozhodnutí. Autorský tým vystavěl své analýzy převážně na základě unikátního akademického výzkumu, přičemž využil teoretickou i metodologickou výbavu soudobé politologie a sociologie. Kniha nabízí pohled na volební rozhodnutí z hlediska role sociální třídy, stranické identifikace, volebních témat a osobností předsedů stran. Věnuje se specifikům nerozhodnutých voličů, mapuje dopady působení volebního systému a analyzuje roli předvolebních výzkumů volebních preferencí. Mezi základní zjištění patří nízká významnost třídních charakteristik pro vysvětlení hlasování pro konkrétní strany a větší role hodnocení předsedů jednotlivých stran a hlasování na základě témat.

Lebeda, T., Linek, L., Lyons, P.,. Vlachová, K.: Voliči a volby 2006. Praha, Sociologický ústav AV ČR, v. v. i., 2007, 234 s.

obr_SOU_1c_01.jpg
Ilustrativní obrázek (obr_SOU_1c_01.jpg) – obálka knihy

 


 

7.10 Volby do Evropského parlamentu 2004



Linek, L., Outlý,J., Tóka, G., Batory, A., Sociologický ústav Publikace analyzuje volby do Evropského parlamentu v roce 2004 z různých úhlů a zahrnuje celkem 15 studií. Kniha je rozdělena do čtyř částí, z nichž první se věnuje postojům voličů, stran a jejich vzájemnému vztahu, druhá se zaměřuje na volební chování, především volební účast a výběr strany, a třetí na evropský stranický systém. Poslední část prezentuje studie voleb do Evropského parlamentu v Česku a na Slovensku. Mezi hlavní zjištění patří výrazná podobnost v chování voličů ve všech zemích EU (a tedy i v postkomunistických státech); způsob rozhodování a výběru strany proto nepředstavuje překážku pro konání voleb do EP, které by se konaly nikoli na národním principu, ale na bázi celoevropských kandidátních listin. Další důležité zjištění vychází z porovnání role dvou postojových dimenzí (dimenze evropské integrace a levo-pravé dimenze) pro volební rozhodování občanů. Autoři ukázali zanedbatelnost postojů k evropské integraci a strukturující významnost levo-pravé škály.

Linek, L., Outlý,J., Tóka, G., Batory, A. (eds.). Volby do Evropského parlamentu 2004 [2004 European Parliament Elections]. Praha 2007, Sociologický ústav AV ČR, 314 s.

obr_SOU_1c_02.jpg
Ilustrativní obrázek – obálka knihy

 


 

7.11 Děti na psí knížku? Mimomanželská plodnost v ČR


Hamplová, D. (ed.), Chaloupková, J., Soukupová, E., Sunega, P., Zeman, K, Sociologický ústav
Kniha mapuje jednu z významných, ale poměrně opomíjených proměn české rodiny po roce 1989, která spoluutváří nejen současnou podobu českých domácností, ale i formu rodin v následujících generacích. Autoři se snaží odpovědět na otázku, do jakých rodin a v jaké situaci se dnešní děti rodí. Zatímco na počátku devadesátých let se v České republice rodilo mimo manželství jen osm procent dětí, v dnešní době to platí již o třetině všech narozených. Publikace boří mýty o tom, že děti rodící se mimo manželství přicházejí na svět do úplné rodiny, která plní stejné funkce jako tradiční rodina manželská. Autoři ukazují, že typickou neprovdanou matkou není žena úspěšná, vzdělaná a emancipovaná, ale naopak žena se základním vzděláním z ekonomicky slabého regionu. Plná polovina mimomanželských dětí se navíc rodí ženám bez partnera.
Kniha přináší nejen přehled základních demografických statistik, ale zpracovává i v českém prostředí ojedinělá data ze speciálního šetření, z něhož čerpá informace o neprovdaných matkách nedostupné v demografických statistikách a běžných sociologických výzkumech. Doplňuje tak poznatky o často negativních sociálních a ekonomických souvislostech mimomanželské plodnosti uveřejněné v jiných českých a zahraničních publikacích a přináší unikátní informace o důvodech, ze kterých ženy zůstávají při narození dítěte neprovdané. V knize lze najít mimo jiné odpovědi na otázky: Pro koho je nemanželská plodnost typická? Jaké jsou postoje české veřejnosti k rození dětí mimo manželství? Proč některé ženy nevstupují před narozením dítěte do manželství? Může se někomu vyplatit být svobodnou matkou? Jaké je postavení osamělých matek na trhu práce? Kteří otcové se starají o své děti? Liší se hospodaření úplných a neúplných rodin?

Hamplová, D. (ed.), Chaloupková, J., Soukupová, E., Sunega, P., Zeman, K.: Děti na psí knížku? Mimomanželská plodnost v ČR. Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., Praha 2007, 156 s.


 

obr_SOU_1c_03.jpg

 


 

7.12 Ochrana práv pacienta ve zdravotnictví.


Doležal, T., Doležal, A., Ústav státu a práva
První souborné zpracování ochrany práv pacientů v České republice. Publikace se zabývá rozličným postavením pacienta od nemocné osoby, závislé osoby až po klienta či spotřebitele a podává komplexní výklad soukromoprávní ochrany i veřejnoprávní regulace, a to včetně judikatury.

Doležal, T., Doležal, A.: Ochrana práv pacienta ve zdravotnictví. Praha, Linde 2007, 144 s.


 

7.13 Dějiny myšlení o právu



Adamová, K., Křížkovský, L., Ústav státu a právaPublikace encyklopedicky objasňuje vybrané názory na myšlení o právu v širších souvislostech ekonomického, politického a duchovního vývoje příslušných společností. Vedle překladu a rozboru reprezentativních teorií myšlení o právu a charakteristiky jejich nositelů, zpracovaného v kontextu dějinného vývoje hlavních civilizačních oblastí, rozebírají autoři vznik a obsahové proměny výchozích kategorií, vztahů a procesů tvořících základ soudobých učení.

Adamová, K., Křížkovský, L.: Dějiny myšlení o právu. Praha, Eurolex Bohemia - VIP Books 2007

Kontaktní osoba: RNDr. Karel Kirchner, CSc., 545422730, kirchner@geonika.cz


 

7.14 Brusel II bis: jeho působení a aplikace v členských státech



Pauknerová, M., Ústav státu a právaOtázky práva EU a jeho vliv na právo členských státu, potažmo Českou republiku. Otázky aplikace Nařízení o soudní příslušnosti a uznání a výkonu rozsudků ve věcech manželských a rodičovské odpovědnosti (Brusel II) v judikatuře českých soudů s českým právem.

Pauknerová, M.: Brussels II bis: Its Impact and Application in the Czech Republic. In: Boele-Woelki - Gonzáles-Beifluss (eds): Brussels II bis: Its Impact nad Application in the Memeber States. Antverpen-Oxford, Intersentia 2007