Search



Věda pro vás

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Slavnostní novoroční představení opery Prodaná nevěsta

Opera Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany byla v pátek 17. ledna 2014 uvedena jako tradiční slavnostní novoroční představení v historické budově Národního divadla v Praze. Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš a ředitel Národního divadla doc. Jan Burian na něj pozvali významné osobnosti ze všech klíčových sfér naší společnosti, ale též zahraniční hosty, zástupce partnerských organizací a sponzory. Slavnostního večera se zúčastnili i vedoucí představitelé obou komor Parlamentu České republiky – předseda Senátu PČR Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny PČR Jan Hamáček.

 
Pozvání rovněž přijali arcibiskup pražský a primas český kardinál Dominik Duka, kandidát na ministra kultury Daniel Herman, čestný předseda AV ČR prof. Rudolf Zahradník, předseda Slovenské akademie věd prof. Jaromír Pastorek a řada dalších významných osobností.
 
„Věda, stejně jako umění, jsou vysoce tvůrčími činnostmi, kterým se logicky nemůže dařit ve společnostech založených a udržovaných rigidními ideologiemi, kariérismem či byrokratickým rutinérstvím – takové společnosti kreativitu nepodporují, ba dokonce ji ve své podstatě popírají. Kreativita je svoboda a odvaha hledět vzhůru a dál. Obě disciplíny, věda i umění, vedou k poznání, ale tam cesta zdaleka nekončí. Jejich bytostným úkolem totiž není pouze vysvětlovat okolní svět, ale pokusit se ho povznést, jakkoliv každá poněkud jiným způsobem. Jde proto o vzájemnou inspiraci vědců a umělců jako tvůrců, kteří svou prací usilují o překlenutí horizontu všedních dnů. Má-li člověk dosáhnout úspěchu ve vědě, musí být – stejně jako v umění – obdařen fantazií,“ uvedl v úvodu slavnostního večera předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš.
 
 
Get the Flash Player to see this player.
Odbor audivizuálních tecnologií, SSČ AV ČR, v. v. i.
 
Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře Akademie věd ČR

 

20 Jan 2014