Astronomický ústav AV ČR   Ondřejov

Fričova 298
251 65 Ondřejov

Tel. +420 323649201
Fax: +420 323620 110, 117
Email:

Akademie věd
České republiky

 

Novinky

Na hvězdárně v Ondřejově se pozorovala obloha i o silvestrovské noci
07.01.2014

I v noci ze Silvestra na Nový rok se na hvězdárně Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově pozorovala obloha. Přípravu astronomové začínali zvečera kontrolou aktuálního stavu a předpovědi počasí. Počasí v České republice ale pozorování nepřálo. I přesto pozorování proběhlo. Měli přidělen pozorovací čas na dálkově ovládaném dalekohledu s průměrem objektivu 154 cm na observatoři La Silla na jižní polokouli v chilské poušti Atacama. Pozorovací čas takového dalekohledu je velmi drahý, a tak se nelze ohlížet na to, jaký je den a jestli zrovna není státní svátek. Pozoruje se neustále.

Observatoř La Silla je součástí Evropské jižní observatoře, jíž je od roku 2007 Česká republika členem. Na observatoři La Silla byla na začátku pozorování teplota 16 stupňů, vlhkost 58 % a téměř bezvětří. Na snímku z kamery je vidět vpravo kopule dánského dalekohledu, který na základě trojstranné smlouvy mezi Univerzitou v Kodani, Evropskou jižní observatoří a Astronomickým ústavem AV ČR čeští astronomové využívají. Vlevo je vidět kopule německého dalekohledu s průměrem 2,2 m, také s otevřenou štěrbinou. Nahoře svítí planeta Jupiter, vpravo pod Jupiterem je souhvězdí Orion, dva "obláčky" dole jsou nejbližší galaxie Velké a Malé Magellanovo mračno. Je vidět také Mléčná dráha. Vlevo dole na konci Mléčné dráhy je patrné souhvězdí Jižní kříž.

Celooblohový snímek hvězdného nebe jižní polokoule s pásem mléčné dráhy, Magellanovými oblaky a souhvězdím Jižního kříže.

Cílem pozorování silvestrovské noci bylo šest planetek (= asteroidů), např. planetka (2062) Aten s periodou rotace 42 hodin. Pro každou z nich byla pořízena časově rozlišená fotometrie, tedy série fotometrických měření. Přesnost měření byla od třech tisícin u té nejjasnější (14 mag) po tři setiny magnitudy u té nejslabší (>19 mag). Sledování těchto planetek proběhlo v rámci projektu NEOSource řešeném na Astronomickém ústavu AV ČR v pracovní skupině "Asteroidy". V tomto projektu se pozorují nejen konkrétní blízkozemní planetky, ale i jejich zdroj, tedy objekty z hlavního pásu planetek ve Sluneční soustavě. Množství a kvalita takto získaných dat je světově ojedinělá!

Hlavním tématem skupiny "Asteroidy" Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR, kterou vede Dr. Petr Pravec, je fyzikální výzkum asteroidů, zvláště jejich binárnosti a rotačních a objemových parametrů. Nejdůležitějším pozorovacím přístrojem je dalekohled o průměru 65 cm vybavený CCD kamerou, který se nachází v Ondřejově . Spolupráce s observatořemi po celém světě pak poskytuje data z množství jejich přístrojů, což umožňuje mnohem důkladněji poznat studované objekty. V současnosti je využíván také Dánský 1,54 m dalekohled na observatoři La Silla Evropské jižní observatoře. Tím se dnes v noci pozorovalo.

Představujeme operátora dalekohledu v Chile sloužícího ve středočeském Ondřejově o silvestrovské noci. Byl jím Kamil Hornoch. V roce 2006 jej americká Pacifická astronomická společnost vybrala jako nejlepšího na světě, tehdy ještě amatérského astronoma a vizuálního a CCD pozorovatele komet, meteorů a proměnných hvězd. Cena „The Amateur Achievement Award“ mu byla slavnostně předána v rámci jednání 26. valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie v Praze. Je také nositelem Kvízovy ceny udělované Českou astronomickou společností. Celosvětově známý je objevováním nov v cizích galaxiích, především v galaxii M 31 v Andromedě. Dnes pracuje v Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR jako velmi zkušený pozorovatel.

Zatímco probíhalo pozorování v Chile, dvojice monitorů za zády operátora zobrazovala aktuální počasí nad Českou republikou a snímky z kamer nad observatoří v Ondřejově. Co kdyby se vyjasnilo ...

Nejen planetky ... Než začalo pozorování asteroidů za dostatečné tmy (Slunce 14 stupňů pod obzorem), nasnímal dálkově řízený dalekohled pravděpodobnou novu v galaxii M 33 v souhvězdí Trojúhelníku. Nad ránem zase proběhla korespondence s ruskými astronomy, kteří právě pořídili šestimetrovým dalekohledem na Kavkaze u vesničky Zelenčukskaja spektra dvou nov v galaxii M 31. Jedna z nich byla objevena na ondřejovské observatoři 17. prosince 2013 dalekohledem 0,65 m.

V šest hodin prvního dne roku 2014 směna skončila své pozorování. Operátor dalekohledu předal protokol další směně, aby zajistil kontinuitu pozorování. Noc na La Silla trvala ještě část našeho dopoledne. Po desáté hodině nad chilskou observatoří vyšlo Slunce a ondřejovští astronomové mohli jít spát. První výsledky tohoto roku v programu pozorování planetek jsou na světě.


Zdroje a informace:

Astronomický ústav AV ČR - www.asu.cas.cz
Zajímavá pozorování - www.asu.cas.cz/~asteroid/
Evropská jižní observatoř - www.eso-cz.cz

Kontakt a informace: Pavel Suchan - suchan@astro.cz, 737 322 815

Zpět na přehled novinek