Search


ETNOFOLK - portál o tradicích a lidové kultuře - uveřejňuje tři dokumentární filmy

logotyp_-_basic_-_cmyk.jpg logos_CEEUerdf.jpg

 

Etnologický ústav AV ČR, v.v.i. jako vedoucí partner mezinárodního projektu   3CE296P4 ETNOFOLK - Zachování a rozvíjení tradic lidové kultury střední Evropy- programu CENTRAL EUROPE financovaný z evropských strukturálních fondů natočil v rámci své práce tři dokumentární filmy. Filmy jsou od nynějška zpřístupněny na webovém portálu ETNOFOLK v sekci Články a videa .

            Filmy se natáčely ve spolupráci s partnery projektu z ČR, Slovenska, Slovinska, Maďarska a Rakousku a jejich tématem bylo dnešní pojetí vybraných tradic.
            První dokument Proměny tradiční stravy. Štrúdl se soustředil na vysvětlení původu této pochoutky a obsahuje také přípravu taženého štrúdlu s odborným komentářem.
            Druhý film Proměny tradiční zbožnosti. Poutě se zaměřil na odborné vysvětlení fenoménu poutnictví v období posledních 250 let a dále přináší záznam současných podob poutí na příkladu Litmanové (SK) a Mátraverebély Szentkút (H).
            Třetí film s názvem Jak se vaří ETNOFOLK. Partneři projektu pak seznamuje diváky s jednotlivými projektovými partnery na jejich pracovištích.
            Všechny dokumenty obsahují české, anglické, slovenské, slovinské i maďarské titulky, protože účinkující ve filmech hovoří svými rodnými jazyky. Filmy jsou natočeny srozumitelnou formou a doplněné hudebními ukázkami z repertoárů lidových hudebníků. Kromě internetové prezentace snímků jsou zájemcům bezplatně k dispozici i varianty všech filmů na DVD.
           
 
Etnologický ústav AV ČR, v. v. i. - vedoucí projektu
Na Florenci 3
CZ 110 00 Praha 1
 
kontakt: PhDr. Jaroslav Otčenášek, Ph.D. - projektový manager
e-mail: jotcenasek@yahoo.com
mobil: +420 603412598


29 Jan 2014