Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu

Zprávy

Jsou důchody z prvního pilíře jistotou?

21.5.2013: V nové studii IDEA při CERGE-EI Ondřej Schneider a Jiří Šatava kvantifikují  dopady parametrických změn v průběžně financovaném pilíři důchodového systému, jak k nim docházelo od roku 1996. 

Studie Dopady reforem I. důchodového pilíře po roce 1996 na starobní důchody jednotlivců srovnává současnou výši a délku pobírání důchodů z 1. pilířehypotetickou situací, kdyby  bývalo po roce 1996 k žádným změnám nedošlo.

Hlavním zjištěním studie IDEA je, že parametrické změny prováděné po roce 1996 měly výrazný negativní finanční dopad na všechny příjmové skupiny. Tyto dopady na jednotlivce se pohybují v řádu statisíců i více.

Významný pokles výhodnosti důchodového pojištění byl způsoben zejména výrazným zvyšováním věkové hranice pro odchod do důchodu. V jeho důsledku většina jednotlivců dnes platí pojistné o několik let déle a starobní důchod budou pobírat o několik let méně. Druhotným důsledkem nárůstu důchodového věku je mírný nárůst výše měsíčního starobního důchodu. Ten však v žádném případě nekompenzuje pokles výhodnosti důchodového pojištění v důsledku zvýšení důchodového věku.

Analyzovaná historická zkušenost ukazuje, že výplaty důchodů z I. důchodového pilíře nemusí ani do budoucna představovat jistotu, za jakou jsou často považovány.