Významný světový ekonom a dlouholetý podporovatel CERGE-EI, společného pracoviště Centra pro ekonomický výzkum a doktorské studium Univerzity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR, prof. Orley Ashenfelter byl ve středu 15. ledna 2014 oceněn ve Velké aule Karolina vědeckou hodností doktor honoris causa filozofických věd Univerzity Karlovy. Slavnostní ceremonie se vedle mnoha dalších významných hostů zúčastnil i předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš. Profesor Ashenfelter byl mimo jiné v roce 2007 vyznamenán v AV ČR čestnou oborovou medailí Karla Engliše za zásluhy v sociálních a ekonomických vědách.
Čestný doktorát se Univerzita Karlova rozhodla prof. Ashenfelterovi udělit nejen za jeho
špičkovou úroveň výzkumu, ale i za aktivní podporu výzkumných témat týkajících se transformačních
ekonomik a vřelý vztah k České republice, kde v rámci pracoviště CERGE-EI dlouhodobě
napomáhá formování nové generace ekonomů.
Profesor Ashenfelter, jeden z největších ekonomů současnosti, je editorem nebo
spolueditorem více než deseti knih a více než stovky článků v prestižních vědeckých časopisech
a kapitol v knihách. Jeho práce nasbíraly několik tisíc citací ve Web of Science. Prof.
Ashenfelter je považován za původce metody „přirozeného experimentu“, používané pro odhalení
kauzality ekonomických vztahů. Jeho vědecké dílo také zásadním způsobem změnilo pohled na ekonomii
trhu práce. Ve svých četných článcích položil nové základy ekonomického výzkumu zejména
v oblasti mezd a zaměstnanosti, odborů, analýzy nabídky na trhu práce, nebo v otázkách
diskriminace, vzdělání a rekvalifikace.
V posledních letech prof. Ashenfelter pokračuje na Princetonské univerzitě ve výzkumu
v oblasti trhu práce, například v projektu založeném na sběru dat o hodinové mzdě
zaměstnanců restaurací McDonald’s, který nabízí snadno dostupné měřítko mezd plně srovnatelné mezi
zeměmi. Věnuje se ale i jiným tématům, například studiu cen a determinantů kvality vín včetně
analýzy slavného hodnocení vín (Judgement of Paris), kde francouzští experti oznámkovali vína
z Kalifornie jako lepší než ta francouzská.
16.1.2014