|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Program aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací GAMA

Technologická agentura ČR vyhlásila 30. ledna 2014 veřejnou soutěž programu aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací GAMA. Jeho první podprogram umožní ověřit již ve výzkumné organizaci potenciál daného projektu z pohledu jeho aplikovatelnosti, realizovatelnosti, účelnosti či efektů. Nový je i způsob financování. „Program Gama je novým a doufáme, že bude efektivním nástrojem pro úspěšnou proměnu myšlenek, záměrů a výsledků výzkumu na konečné výrobky či technologie, které bude možné prakticky využít,“ uvádí předsedkyně TA ČR Ing. Rut Bízková.

V této veřejné soutěži bude pro první rok řešení rozděleno mezi příjemce 15 mil. Kč.
Maximální částka finanční podpory vynaložená na jeden projekt na celou dobu řešení se omezuje na 21 mil. Kč, nejvyšší povolená míra podpory na jeden projekt je 100 % celkových uznaných nákladů.

Významnou odlišností je způsob financování jednotlivých projektů v rámci prvního podprogramu programu GAMA. Kompetence, tedy zodpovědnost i kontrola nad finančními toky se přesouvá o stupeň blíže k realizátorům projektů. Výzkumné organizace prokáží Technologické agentuře, že splňují všechny technické a organizační podmínky pro to, aby byly schopny vybrat nejlepší nápady, které vznikly v této organizaci a mohou vést k užitečnému výsledku. Na základě tohoto prokázání dostanou z TA ČR finanční prostředky do svého vnitřního fondu. Z tohoto fondu pak budou podporovat jednotlivé projekty uvnitř organizace. Průměrná výše prostředků by měla činit 4 mil. Kč na rok pro jednu organizaci, která podpoří 4–5 projektů s průměrnými náklady 800 tis.Kč na projekt. Výhodou je urychlení rozhodovacích procesů a fakt, že know-how zůstává plně pod kontrolou výzkumné organizace.

Více na www.tacr.cz
 

31 Jan 2014