Vyhledávání



Věda pro vás

Nejbližší akce

Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < únor > 
Po Út St Čt So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

 

7. Sekce sociálně-ekonomických věd

Seznam anotací:

  1. Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16.-18. století (se vztahem k území České republiky) (Knihovna)
  2. Projekt DML-CZ (Česká digitální matematická knihovna): Cíle a první kroky (Knihovna)
  3. Reskturalizace firem v procesu přechodu na tržní ekonomiku: vlastnictví, instituce a obchodní otevřenost ekonomiky (Národohospodářský ústav)
  4. Tvorba a destrukce pracovních míst ve dvou zemích východní Evropy (Národohospodářský ústav)
  5. Rozdělení výroby a distribuce elektřiny v zemích EU: příklad závislosti na legislativě a regulaci? (Národohospodářský ústav)
  6. Podobnost osobnostních rysů mezi manželi ve čtyřech kulturách (Psychologický ústav)
  7. Software pro adaptivní testování CATo (Psychologický ústav)
  8. Narativní psychologie (Psychologický ústav)
  9. Nové šance a rizika: flexibilita práce, marginalizace a soukromý život u vybraných povolání a sociálních skupin (Sociologický ústav)
  10. Příručka sociologie náboženství (Sociologický ústav)
  11. Proměny reprezentace zájmů po vstupu do Evropské unie (Sociologický ústav)
  12. Mezinárodní právo veřejné (Ústav státu a práva)
  13. Evropské mezinárodní právo soukromé (Ústav státu a práva)
  14. Mezinárodní dohody o ochraně investic a řešení sporů (Ústav státu a práva)

 

7.1 Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16.-18. století (se vztahem k území České republiky)

    Knihovna

Dvoudílná publikace, první díl byl Knihovnou Akademie věd ČR vydán v roce 2002. Projekt si vytkl za cíl: a) soupis vyobrazených lokalit či jejich částí, vyskytujících se v knihách, které byly v 16.-18. století vytištěny v tiskárnách na území dnešní České republiky; b) soupis týchž vyobrazení v tiscích zahraničních tiskáren 16.-18. století, pokud námětem zobrazení byla lokalita nalézající se na území dnešní České republiky; c) analytické utřídění získaných údajů, zaměřené jak na možné vztahy a spolupráci mezi tvůrci (tiskař/autor spisu/výtvarník), tak na časovou křivku v uplatnění topografických motivů i grafických technik v tištěné knize. V 1. dílu, vydaném v roce 2002, je registrováno cca 180 lokalit či jejich částí v 812 vyobrazeních, u nichž bylo zjištěno 85 jmen výtvarníků (asi třetina vyobrazení signována není) a 113 tiskáren. 2. díl registruje 298 lokalit či jejich částí v přibližně 1100 různých variantách vyobrazení, s 208 jmény výtvarníků a vztahují se k produkci 253 tiskařů či nakladatelů. Vyloučíme-li názvy a jména opakující se v obou dílech, jde dohromady o 395 lokalit v přibližně 1900 vyobrazeních, která představují tvorbu 250 výtvarníků, podílejících se na ilustrační úpravě textů u 306 tiskařů a nakladatelů. Doprovodný CD-ROM obsahuje ilustrace z cizojazyčných bohemikálních tisků.

Bártová, L. - Baďurová, A.: Vyobrazení měst a jiných lokalit v tiscích 16.-18. století (se vztahem k území České republiky). II/1. Bibliografie cizojazyčných bohemikálních tisků z let 1501-1800. Textová část a soupis. II/2. Rejstříky + CD-ROM. Knihovna Akademie věd ČR, v. v. i., Praha 2008, 410 s. + 13 příl.

Kontaktní osoba: PhDr. Lenka Veselá, PhD., 221403251 vesela@lib.cas.cz

7.sekce-ceska_lipa.jpg
Česká Lípa v žitavském tisku z r. 1780

 


 

7.2 Projekt DML-CZ (Česká digitální matematická knihovna): Cíle a první kroky

    Knihovna

Česká matematická společnost iniciovala digitalizažní projekt "DML-CZ: Česká digitální matematická knihovna", jehož cílem je zajištění dostupnosti matematické literatury publikované v průběhu historie v českých zemích. Na řešení projektu spolupracuje pět specializovaných skupin z různých institucí. Článek prezentuje dosažené výsledky a zmiňuje otázky, které v průběhu řešení vyvstaly.

Bartošek, M. - Lhoták, M. - Rákosník, J. - Sojka, P. - Šárfy, M.: The DML-CZ project: Objectives and first steps. Communicating mathematics in the digital era. Wellesley, Massachusetts : A. K. Peters, 2008. p. 75-86

Kontaktní osoba: Ing. Martin Lhoták, 221 403 260, lhotak@knav.cz


 

7.3 Reskturalizace firem v procesu přechodu na tržní ekonomiku: vlastnictví, instituce a obchodní otevřenost ekonomiky

    Národohospodářský ústav

Ve stati jsou popsány teoretické základy obranné a strategické restrukturalizace, které jsou použity k odhadu důsledků restrukturalizace ve vyvinuté tranzitivní ekonomice Slovinska. Výsledky naznačují, že privatizované firmy maximalizují zisk a chovají se podobně jako jejich konkurenti na světovém trhu. Tento výsledek nezávisí na typu privatizace, vlastnictví zaměstnanců či jejich kontrole nad podnikem.

Domadenik, P. - Prašnikar, J. - Švejnar, J.: Restructuring of firms in transition: ownership, institutions and openness to trade. Journal of International Business Studies, 2008, Roč. 39, č. 4, s. 725-746

Kontaktní osoba: Prof. Jan Švejnar, Ph.D., 224005193, jan.svejnar@cerge-ei.cz


 

7.4 Tvorba a destrukce pracovních míst ve dvou zemích východní Evropy

    Národohospodářský ústav

V publikaci je s použitím dat z šetření domácností provedena analýza tvorby a destrukce pracovních míst během strukturálních změn. S pomocí makroekonomických modelů strukturálních změn je kontrastován postupný český a akcelerovaný estonský přístup k ekonomické transformaci.

Jurajda, Š. - Terrell, K.: Job reallocation in two cases of massive adjustment in Eastern Europe. World Development, 2008, Roč. 36, č. 11, s. 2144-2169

Kontaktní osoba: Doc. Ing. Štěpán Jurajda, Ph.D., 224005139, stepan.jurajda@cerge-ei.cz


 

7.5 Rozdělení výroby a distribuce elektřiny v zemích EU: příklad závislosti na legislativě a regulaci?

    Národohospodářský ústav

Teoretické a empirické výsledky naznačují, že vertikální integrace výroby a distribuce elektřiny zvyšují ziskovost existujících elektrárenských společností. Tato integrace často omezuje konkurenci a Evropská unie se ji snaží zamezit rozdělením výroby a distribuce. Rozdělení může být méně striktní (legální) či striknější (rozdělení vlastnictví). Ukazuje se, že v zemích s vyšším výskytem korupce je rozdělení méně přísné, což ale překvapivě neplatí pro nové členy Evropské unie.

van Koten, S. - Ortmann, A.: The unbundling regime for electricity utilities in the EU: a case of legislative and regulatory capture. Energy Economics, 2008, Roč. 30, č. 6, s. 3128-3140

Kontaktní osoba: Doc. Andreas Ortmann, Ph.D., 224005117, andreas.ortmann@cerge-ei.cz


 

7.6 Podobnost osobnostních rysů mezi manželi ve čtyřech kulturách

    Psychologický ústav

V mezinárodním výzkumném projektu byla zkoumána podobnost osobnostních rysů mezi manželi (asortativní párování). Výzkum byl realizován ve čtyřech zemích za použití sebeposouzení a posuzování manželem (manželkou) na základě NEO osobnostního inventáře (NEO-PI-R). Zjistili jsme nepatrné, ale všudypřítomné zkreslení na základě kontrastu při vzájemném posuzování manželů. Dále jsme zaznamenali výraznou shodu napříč použitými metodami a nevýraznou shodu mezi výsledky od respondentů z různých zemí. Většina korelací mezi vlastnostmi manželů byla nízká, v některých případech však korelace překročily hodnotu 0,40 u rysů spadajících do dimenze otevřenost vůči zkušenosti a přívětivost pětifaktorového modelu. S výjimkou ruského souboru, kde bylo zaznamenáno více pozitivního asortativního párování u mladších manželských párů, v ostatních souborech mezi mladšími a staršími kohortami nebyly zaznamenány výraznější odlišnosti. Další výzkum podobnosti osobnostních vlastností v dyádách by měl využít odlišný výzkumný postup, ale měl by zahrnout kromě pěti charakteristik osobnosti také dílčí vlastnosti.

McCrae, R., R. - Martin, T., A. - Hřebíčková, M. - Urbánek, T. - Boomsma, D., I. - Willemsen, G. - Costa, P., T.: Personality trait similarity between spouses in four cultures. Journal of Personality. Roč. 76, č. 5 (2008), s. 1-27

Kontaktní osoba: Martina Hřebíčková, 532290258, martina@psu.cas.cz


 

7.7 Software pro adaptivní testování CATo

    Psychologický ústav

Počítačové adaptivní testování představuje nový přístup k testování psychologických (i jiných)charakteristik, který umožňuje proces testování zefektivnit a zpřesnit. Základní ideou je administrace pouze takových položek, které jsou pro danou testovanou osobu adekvátní a poskytují tedy v terminologii Teorie odpovědi na položku (IRT - Item Response Theory), která je pro adaptivní testování základním matematickým aparátem, maximum informace. Software implementuje funkce pro počítačové adaptivní testování, což zahrnuje interaktivní administraci a výběr adekvátních položek, odhad měřené charakteristiky, a vyhodnocení definované podmínky ukončení testu. Tyto funkce jsou založeny na matematickém aparátu Teorie odpovědi na položku. Software byl pojmenován 'Computerized Adaptive Testing optimized', ve zkratce CATO.

Jelínek, M. - Květon, P. - Denglerová, D.: Software pro adaptivní testování CATo. Psychologický ústav AV ČR, v.v.i., Brno 2008

7.sekce-logo.jpg
Logo softwaru CATo (Computerized Adaptive Testing optimized)



Logo softwaru CATo (Computerized Adaptive Testing optimized) vytvořeného v Psychologickém ústavu AV ČR, v.v.i.

Kontaktní osoba: Martin Jelínek, 532290130, jelinek@psu.cs.cz


 

7.8 Narativní psychologie

    Psychologický ústav

Narativní výzkum je považován za nejnovější přístup v kvalitativní metodologii. Autoři stručně nastiňují vývoj v této oblasti a zdůrazňují význam narativity v soudobé psychologii. Autoři vyvinuli model výzkumného přístupu, který nazvali Narativně orientovaný výzkum (NOI) a jehož model představují. V kapitole pak demonstrují šest postupů v analýze a interpretaci na příběhu ženy trpící rakovinou prsu: syžet-obsahová, holisticko-obsahová, holisticko-formální, kategoriálně-obsahová, kategoriálně-formální, kritická narativní analýza. Narativní analýza a interpretace se překrývají, což vyžaduje důraz na transparentnost jako základní princip kvalitativního výzkumu a aplikaci hermeneutických principů rozumění.

Hiles, D. - Čermák, I.: Narrative Psychology. In: C. Willig, W. Stainton-Rogers (Eds.): The Sage Handbook of Qualitative Research Psychology. Sage, 2008, s. 147-164

Kontaktní osoba: Ivo Čermák, 532290259, cermak@psu.cas.cz


 

7.9 Nové šance a rizika: flexibilita práce, marginalizace a soukromý život u vybraných povolání a sociálních skupin

    Sociologický ústav

Kniha se zaměřuje na problematiku sociální marginalizace a vyloučení v evropském a světovém kontextu a na teorie individualizace společnosti, přičemž odhaluje česká specifika. Nejzávažnějším zjištěním je fakt, že u mnoha povolání a pracovních pozic se apriori vůbec nepředpokládá, že by je vykonával někdo, kdo má kromě pracovních i soukromé závazky - například zodpovědnost za děti či jiné závislé osoby. Kniha ukazuje, že rozhodnutí nemít děti může být tím nejzásadnějším dopadem proměn pracovního trhu na soukromý život v současných podmínkách nepříznivých kombinování pracovní a rodičovské role.
Ve středu pozornosti přitom stojí dva fenomény, které mohou, ale nemusí být vzájemně provázané: zvyšující se flexibilita pracovních trhů a pracovních podmínek a marginalizace určitých skupin na pracovním trhu. Tyto fenomény byly zkoumány na příkladu deseti případových studií - kvalitativních výzkumů zaměřených na určité skupiny obyvatelstva nebo povolání. Studie ukazují, že flexibilizace práce nabývá odlišných charakteristik v různých pracovních oborech a pozicích, přičemž její výhody jsou koncentrovány na vyšších úrovních z hlediska příjmu a kvalifikace a nevýhody naopak na úrovních nejnižších. Novým zjištěním pak je, že vnímání stejných charakteristik flexibility práce i schopnost adaptovat se na netypické pracovní podmínky se významně liší podle soukromé situace dotázaných a zejména podle toho, zda pečují, či nikoli o jiné závislé osoby. Mezi lidmi přitom existují velmi různé způsoby vnímání téže práce, konkrétně jejích výhod a nevýhod či vhodnosti a nevhodnosti pro muže a pro ženy.

Dudová, R. (ed.): Nové šance a rizika: Flexibilita práce, marginalizace a soukromý život u vybraných povolání a sociálních skupin. Praha, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., 2008, 308 s.

7.sekce-kniha_dudova.jpg
Kniha publikovaná Sociologickým ústavem AV ČR, v.v.i.



Dudová, R. (ed.). Nové šance a rizika: Flexibilita práce, marginalizace a soukromý život u vybraných povolání a sociálních skupin. Praha: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Kontaktní osoba: Radka Dudová, tel: 221 183 352, radka.dudova@soc.cas.cz


 

7.10 Příručka sociologie náboženství

    Sociologický ústav

Cílem encyklopedické příručky je přiblížit odborné i laické veřejnosti současný stav, přístupy, teorie i metody této disciplíny ve světovém měřítku, a tím etablovat českou sociologii náboženství, která by byla srovnatelná se zahraničním vývojem oboru a mohla na něm participovat jako rovnocenný partner. Kniha je rozdělena na tři části, z nichž první je věnována sociologii náboženství jako vědnímu oboru, druhá hlavním tématům současné sociologie náboženství a třetí bio- a bibliografickým medailonům významných postav; kniha je doplněna podrobným rejstříkem. Nejrozsáhlejší druhá část knihy přitom zkoumá vzájemné vazby mezi náboženstvím a demografickými veličinami, jako je věk, pohlaví a gender, etnicita a příbuzenství, dále náboženství a transnacionalismus, vznikající v důsledku migrací a globalizace, průniky náboženství a ekonomiky, politiky a médií. Ve všech těchto sférách se totiž religiozita uplatňuje, někdy jako závislá a jindy určující veličina, a to v mnohem větším měřítku, než sociální vědci i veřejnost ještě přednedávnem očekávali.

Nešpor, Z. R. - Václavík D., a kol.: Příručka sociologie náboženství. Sociologické nakladatelství (SLON), Praha 2008, 449 s.

7.sekce-kniha_slon.jpg
Kniha publikovaná nakladatelstvím SLON



Kniha publikovaná nakladatelstvím SLON

Kontaktní osoba: Zdeněk R. Nešpor, 221 183 223, zdenek.nespor@soc.cas.cz


 

7.11 Proměny reprezentace zájmů po vstupu do Evropské unie

    Sociologický ústav

Změny, které přinesl vstup do Evropské unie, a také stále užší spolupráce mezi státy, propojení domácí a evropské politiky znamenají velkou výzvu pro společenskovědní výzkum. Tento proces, stručně označovaný jako evropeizace, představuje zcela novou výzkumnou agendu, nutí klást si otázku o procesu vládnutí a vztahu mezi občany, národními a evropskými institucemi. Kolektiv autorů se snaží v publikaci v osmi kapitolách podat empiricky podloženou a vědecky fundovanou výpověď o proměnách politicko-právního institucionálního rámce České republiky, o existujících institucionálních strukturách prostředkování zájmů, o faktorech, které ovlivňují vytváření podmínek pro rozvoj a formování otevřené občanské společnosti, participaci obyvatel na politickém a sociálním životě a prostředkování zájmů mezi jedinci, sociálními skupinami a státem. Jednotlivé kapitoly představují určitou mozaiku poznatků o rozličných aspektech proměny reprezentace zájmů v České republice, ke kterým došlo po vstupu do EU. Autoři si kladou otázku, jakým způsobem a jakými cestami se evropská témata prosazují do českého prostředí, jak dochází k jejich institucionalizaci, jak se díky vstupu do EU mění zájmové skupiny, jejich kapacita, cíle, programy, členská základna, konflikty a jak reagují na změny politik a legislativního prostředí.
Koncepce evropeizace se přes svou rozpracovanost vyznačuje určitou nejednoznačností a střetávají se v ní jak přístupy, které chápou evropeizaci především jako jednosměrný proces transferu z evropské na národní úroveň, tak přístupy, které evropeizaci chápou spíše jako výsledek interakce národních a nadnárodních institucí. Toto dilema se projevuje i v této publikaci a každý z autorů se s koncepcemi evropeizace musel s ohledem na své téma vyrovnat. Nacházíme tu jak přístupy, vycházející z jednosměrného pojetí transferu, tak přístupy založené více na interakci evropské a národní úrovně. Rozdílné přístupy byly vedeny především snahou zvolit koncept nejlépe odpovídající realitě v konkrétní zkoumané oblasti.

Mansfeldová, Z. - Kroupa, A. (eds.): Proměny reprezentace zájmů po vstupu do Evropské unie. Sociologické nakladatelství (SLON) 2008, 274 s.

7.sekce-kniha_mansfeldova.jpg
Kniha publikovaná nakladatelstvím SLON



Kontaktní osoba: Zdenka Mansfeldová, 221 183 563, zdenka.mansfeldova@soc.cas.cz


 

7.12 Mezinárodní právo veřejné

    Ústav státu a práva

Obsáhlá monografie vysvětluje roli mezinárodního práva veřejného v soudobém mezinárodním systému a podrobně rozebírá jeho instituty. Po rozboru hlavních etap ve vývoji tohoto hlavního normativního systému, kterým se řídí soudobé mezinárodní společenství, podává přehled o jeho stávajícím systému. Seznamuje tak na prvním místě s tím, za jakých okolností se politické entity stávají subjekty mezinárodního práva a jakým způsobem se normy mezinárodního práva tvoří a aplikují (problematika pramenů mezinárodního práva). Podrobně je rozebrána mezinárodní odpovědnost jako hlavní mechanismus prosazování norem mezinárodního práva, způsoby pokojného řešení mezinárodních sporů a dále právo mezinárodní bezpečnosti a regulace ozbrojených konfliktů. V této podobě představuje práce nezbytnou pomůcku nejen pro právníky se specializací na mezinárodní právo, ale též specialisty o mezinárodní vztahy nebo moderní historii.

Čepelka, Č. - Šturma, P.: Mezinárodní právo veřejné. C. H. Beck, Praha 2008, 840 s.

Kontaktní osoba: J. Čermáková, 221990730, jcermak@ilaw.cas.cz


 

7.13 Evropské mezinárodní právo soukromé

    Ústav státu a práva

Monografie, která osvětluje, jak právo EU ovlivňuje regulaci právních vztahů mezi osobami soukromého práva, které se vyznačují tzv. cizím prvkem, tedy prvkem, který je spojuje se zahraničím a zahraničním právním řádem (rozvod mezi osobami s různou státní příslušností, odpovědnost za škodu způsobenou cizímu státnímu příslušníkovi, dědění v zahraničí apod.). V takových případech vyvstává otázka, normami jakého právního řádu se daný vztah řídí a jaké soudy jsou příslušné pro řešení sporů z nich. Zatímco tradičně státy řešily tyto otázky unilaterálně prostřednictvím tzv. kolizních norem popř. tzv. přímými normami vyplývajícími z mezinárodních smluv, s postupující evropskou integrací dochází k sjednocování těchto norem napříč členskými státy, což zásadně modifikuje tradiční vnitrostátní přístupy k těmto otázkám.

Pauknerová, M.: Evropské mezinárodní právo soukromé. C. H. Beck, Praha 2008, 448 s.

Kontaktní osoba: J. Čermáková, 221990730, jcermak@ilaw.cas.cz


 

7.14 Mezinárodní dohody o ochraně investic a řešení sporů

    Ústav státu a práva

rozbor právních problémů souvisejících s mezinárodních ochranou investic s ohledem na praxi České republiky. S rozvojem mezinárodních investic vzrostla i potřeba sjednotit přístupy k ochraně těchto investic; v existenci této ochrany je dokonce často spatřován důležitý faktor podmiňující příliv zahraničních investic vůbec. Státy proto dnes formou dvou a vícestranných úmluv vymezují podmínky ochrany zahraničních investorů a také pravidla pro řešení sporů, které by v souvislosti s investicemi a investory ze smluvních států vyvstaly. S tím se otevírá široké spektrum hmotně i procesněprávních otázek, které rezonují mj. i v právní praxi ČR.

Šturma, P.: Mezinárodní dohody o ochraně investic a řešení sporů, Linde, Praha 2008

Kontaktní osoba: J. Čermáková, 221990730, jcermak@ilaw.cas.cz