|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Centrum excelence pro super-rezoluční mikroskopii

Ústav molekulární genetiky AV ČR se sídlem v areálu akademických pracovišť v pražské Krči zahájil 21. ledna 2014 ve spolupráci se společností Nikon provoz nového centra excelence pro super-rezoluční mikroskopii. Průlomová mikroskopická metoda umožňuje pozorovat menší detaily především v buněčné biologii, než tomu bylo dosud možné prostřednictví konvenčních mikroskopických metod. Jak uvedl při zahájení nového provozu pracoviště ředitel ÚMG prof. Václav Hořejší, cílem partnerství je propojit technické znalosti světového výrobce zobrazovacích přístrojů s vědeckou expertizou badatelů v ústavu: „Věřím, že tak přispějeme k novým objevům v biomedicínských vědách.“

Nikon_01.jpg Nikon_02.jpg Nikon_02.jpg Nikon_02.jpg Nikon_02.jpg Nikon_02.jpg Nikon_02.jpg Nikon_02.jpg                     
 
Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
                                                                                             

 Rovněž podle prezidenta Nikon Europe Sumio Eimoria je umístění nejmodernějších mikroskopických systémů do špičkových laboratoří oboustranně výhodné – vědci získají přístup k pokročilým světelným mikroskopům, druhá strana zpětnou vazbu, jež přispěje k dalšímu vývoji přístrojové techniky.
Pracoviště, které využije oddělení biologie buněčného jádra vedené prof. Pavlem Hozákem, je součástí evropské sítě center excelence NIKON. V Evropě jich je pouze pět – kromě ÚMG dále v Barceloně, Budapešti, Amsterdamu a Stockholmu. Přístroje, jimiž je nová laboratoř vybavena a jejichž cena na trhu dosahuje 30 milionů, získal ÚMG minimálně na rok zdarma.

30 Jan 2014