Search



Týden mozku 2014

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Od mozku přes srdce až po tkáňové náhrady

Oslavy 60. výročí založení Fyziologického ústavu AV ČR

V rámci oslav 60. výročí založení Fyziologického ústavu AV ČR můžete v březnu poznat toto pracoviště blíže i formou výstavy ve výloze knihkupectví Academia v Praze na Václavském náměstí č. p. 34. Expozice je věnovaná historii a současnosti ústavu a nese název „Od mozku přes srdce až po tkáňové náhrady“. V 1. patře knihkupectví se pak seznámíte s historicky nejuznávanějšími publikacemi pracovníků ústavu a s nejvýznamnějšími současnými výsledky aplikovatelnými do lékařské praxe.

 
Na stejném místě si můžete prohlédnout a vyzkoušet také Interaktivní prezentaci Fyziologického ústavu AV ČR, jež bylavytvořena ve spolupráci se Střediskem společných činností AV ČR a která se probojovala mezi čtyři nejlépe hodnocená multimediální díla v mezinárodní soutěži The European Science TV and New Media Festival v Dublinu v kategorii Nová média.
 
 
Ve středu 19. března 2014 jsou v kavárně knihkupectví Academia na programu od 16 hodin setkání s vědeckými osobnostmi Fyziologického ústavu AV ČR v rámci přednášek pro veřejnost, na něž bude navazovat tisková konference a diskusní podvečer s přednášejícími.
 
Časový harmonogram akce:
16.00 h Prof. MUDr. Bohuslav Ošťádal, DrSc.: Jak se liší ženské a mužské srdce? (přednáška)
16.25 h Doc. MUDr. Přemysl Jiruška, Ph.D.: Epilepsie ve světle moderní vědy (přednáška)
16.45 h Tisková konference s ředitelkou RNDr. Lucií Kubínovou, CSc., a s dalšími představiteli Fyziologického ústavu AV ČR následovaná diskusí nad kávou s oběma přednášejícími (moderuje Jiří Padevět, ředitel nakladatelství Academia)
Předpokládaný konec do 18.00 h
 
Bližší informace o akci získáte ve Fyziologickém ústavu (kontakt: fgu@fgu.cas.cz, tel. 241 062 424) nebo v knihkupectví Academia (kontakt: p. Mezerová, tel: 221 403 841). Vzhledem k omezené kapacitě kavárny doporučujeme si na přednášky a diskusní podvečer rezervovat místo.
 
Fyziologický ústav Akademie věd České republiky je přední česká vědecká instituce, která od svého založení 1. ledna 1954 zaměřuje svůj výzkum na studium funkce a činnosti mozku, nervové soustavy a srdce. Další výzkumnou oblastí v ústavu je molekulární a buněčná fyziologie, jež zahrnuje např. studium energetického metabolismu buněk, transportních funkcí buněčných membrán či přenosů signálů mezi buňkami. Vědci Fyziologického ústavu AV ČR objasňují podstatu mnoha závažných nervových, kardiovaskulárních a metabolických onemocnění člověka. Jedním z nejnovějších témat jejich výzkumu s aplikací do lékařské praxe je vývoj umělých materiálů pro tkáňové náhrady.
 

26 Feb 2014