Search



Týden mozku 2014

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Siemens ocenil úspěšné vědce, studenty a pedagogy

Ceny Wernera von Siemense byly již po šestnácté předány na slavnostním večeru, který se uskutečnil ve čtvrtek 6. února 2014 v pražské Betlémské kapli. Tradiční soutěž nejlepších mladých mozků se koná ve spolupráci s předními českými univerzitami a Akademií věd České republiky, pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy a ministra průmyslu a obchodu. Společnost Siemens ocenila talentované studenty, mladé vědce a vysokoškolské pedagogy. Vítězové získali odměny v celkové výši 1,2 milionu korun.

 
„Vítězné práce Ceny Wernera von Siemense jsou tradičně na vysoké úrovni a potvrzují kvalitu českého technického a přírodovědného vysokého školství,“ říká generální ředitel společnosti Siemens Eduard Palíšek a dodává: „Kvalitní výzkum a z něho vycházející inovace jsou nezbytné pro zabezpečení budoucí konkurenceschopnosti české ekonomiky. Český Siemens prostřednictvím Ceny Wernera von Siemense podporuje zájem mladé generace o vědu a výzkum, oceňuje špičkové pedagogy, a tím se snaží zvýšit prestiž technických a přírodovědných studijních oborů.“
 
 
Vítězné práce vybírají poroty složené z rektorů a prorektorů pro vědu a výzkum českých technických a přírodovědných vysokých škol a předních zástupců Akademie věd České republiky v čele s jejím předsedou prof. Jiřím Drahošem. Při slavnostním vyhlášení výsledků Cen Wernera von Siemense předseda AV ČR mimo jiné ocenil loňské zavedení kategorie základního výzkumu a připomněl užitečnost jeho propojení s oblastí vývoje, inovací a s průmyslovou sférou v rámci jedné soutěže. V letošním roce poroty vybíraly ze 133 vysoce kvalitních diplomových a dizertačních prací přihlášených ze všech významných technických a přírodovědných univerzit a také z řady projektů základního výzkumu, vývoje a inovací.
 
V kategoriích pro nejlepší diplomové a disertační práce Cena Wernera von Siemense vedle studenta oceňuje také pedagoga – vedoucího práce. V kategoriích nejvýznamnější výsledek základního výzkumu a nejvýznamnější výsledek v oblasti vývoje a inovací jsou oceňovány mladé řešitelské týmy. Ocenění je udělováno také nejlepšímu pedagogovi za přínos oboru, výchovu mladé generace a nové učební metody.
 
 
V 16. ročníku Ceny Wernera von Siemense získal cenu pro nejlepšího pedagogického pracovníka Jan Černý z Přírodovědecké fakulty UK v Praze, cenu za nejvýznamnější výsledek základního výzkumu kolektiv autorů pod vedením Pavla Zemánka z Ústavu přístrojové techniky AV ČR, cenu za nejvýznamnější výsledek v oblasti vývoje a inovací kolektiv autorů pod vedením Radima Chmelíka z Ústavu fyzikálního inženýrství FSI VUT v Brně. V kategoriích studentských prací byla cena za nejlepší diplomovou práci udělena Jiřímu Václavíkovi pod vedením Petra Kačera z VŠCHT Praha, cena za nejlepší dizertační práci Ondřeji Kučerovi pod vedením Pavla Sovky z ČVUT Praha a v kategorii nejlepší diplomová/dizertační práce ve spolupráci se společností Siemens získal první cenu Ondřej Sadílek pod vedením Ondřeje Černého z Univerzity Pardubice.
 
 
Svým rozsahem, výší finančních odměn a historií patří Cena Wernera von Siemense mezi nejvýznamnější nezávislé iniciativy tohoto druhu v České republice. V dosavadních ročnících bylo oceněno 160 studentů, 12 pedagogů a 61 mladých vědců. Ocenění obdrželi kromě finančních odměn také pamětní medaili, jejímž autorem je akademický sochař Zdeněk Kolářský. Více informací na: www.siemens.cz/cenasiemens
 
 
Get the Flash Player to see this player.
Odbor audivizuálních tecnologií, SSČ AV ČR, v. v. i.

 

Get the Flash Player to see this player.
Odbor audivizuálních tecnologií, SSČ AV ČR, v. v. i.

 

6 Feb 2014