Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


Artefakty a fantazie z mikrosvětů

V Malé galerii vědeckého obrazu Matematicko-Fyzikální fakulty UK je veřejnosti do 28. března 2014 přístupná výstava entomologa a fotografa Františka Weydy – Artefakty a fantazie z mikrosvětů. Odhalování tajemství mikrosvěta nebo lépe řečeno mikrosvětů se pro autora výstavy stalo takřka denním chlebem. Pomocí elektronových mikroskopů řešil celou řadu problémů týkajících se nejrůznějších mikrostruktur biologických objektů. Vědecká metoda, tisíce hodin intenzívní vědecké práce, seriózní vědecké publikace, vystupování na vědeckých konferencích doma i ve světě – toho si autor užil do sytosti. Při noření se do mikrosvětů pomocí elektronových mikroskopů si autor záhy uvědomil, co krásy se zde skrývá.

weyda_vystava_MFF_02.jpg
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

weyda_vystava_MFF_02.jpg

 

weyda_vystava_MFF_02.jpg

  

Ve vzácných chvilkách mezi výzkumy pro vědecké poznání si začal těchto krás více všímat a také je zaznamenávat. A pak, ve chvílích relaxace doma u počítače, se do mikrosvětů nořil znovu a zkusil si s nafotografovanými obrázky hrát. Pomocí speciálních postupů začal přidávat k těmto obrázkům v šedé škále další rozměr- barvu. Nejprve tyto původně vědecké obrázky jen lehce barevně upravil pro účely popularizace vědy. Později vybrané obrázky výtvarně zpracovával, až některé přešly spíše do oblasti virtuální reality. Tato výstava ukáže především výtvarné snahy autora o zachycení krásy a tajemství mikrosvětů.
Výstava nám může poskytnout chvilku blahodárného zastavení a pokochání se atmosférou mikrosvětů, které jsou bohudík jiné než náš příliš uspěchaný „makrosvět“. V mikrosvětech představených F. Weydou vládne převážně ticho a klid. Nikdo tu nikam nechvátá. Mikrosvěty nás překvapí nebývalou krásou svých krajin a struktur dosud nepoznaných. Při troše fantazie můžeme rozeznat i tváře jejich obyvatel. Právě fantazii se tu meze nekladou a to je osvěžující.

 

weyda_vystava_MFF_02.jpg

13.2.2014