|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Čestné oborové medaile třem vědcům

Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš předal 17. února 2014 v budově AV ČR na Národní třídě v Praze čestné oborové medaile třem významným badatelům. Za zásluhy v historických vědách obdržel medaili Františka Palackého prof. Jaroslav Pánek. Medaili Františka Křižíka za zásluhy v oblasti technických věd a za realizaci výsledků vědeckého výzkumu převzal prof. František Maršík a za zásluhy ve fyzikálních vědách byl oceněn medailí Ernsta Macha prof. Gunther Friedrich Eggeler.

 

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Prof. Jaroslav Pánek po studiích pracoval jako archivář a od r. 1976 jako odborný. Po obhájení disertace v r. 1980 působil jako vědecký pracovník Ústavu československých a světových dějin ČSAV. V r. 1989 byl hostujícím profesorem na Universität Freiburg, přednášel na mnoha univerzitách v Evropě, USA a na Taiwanu. Zabývá se českými i evropskými dějinami raného novověku a také dějinami historiografie a novodobého historického vědomí v Historickém ústavu AV ČR, jehož byl sedm let ředitelem. Jak uvádí v laudatio prof. Jiří Pešek: „Obecněji se dá říci, že Jaroslav Pánek je v síti evropských historiků mezinárodně nejlépe zakotveným a známým českým historikem. Publikuje desítky a dnes již vlastně stovky studií v mnoha jazycích v řadě zemí celé Evropy i v USA. Není činný jen na poli raně novověkých dějin, ale zpřítomňuje českému dějepisu i současnou tvář našeho oboru. Svojí prací v mezinárodních grémiích a podílnictvím na světových kongresech pak cíleně přispívá k internacionalizaci české historické vědy.“
V letech 1997–2000 zastával post prorektora pro zahraniční styky UK. Zde reorganizoval a v rozsáhlém koncepčním rámci vybudoval síť zahraničních styků UK, která obepjala celý svět a především nebyla pouze formální, nýbrž cíleně funkční. „Rektor prof. Karel Malý hovořil a dodnes hovoří o Pánkovi vždy jako o akademickém diplomatu par excellence,“ dodává prof. Jiří Pešek.
Prof. Pánek byl oceněn medailemi UK a několika zahraničních univerzit (Belgie, Francie). V r. 2001 za svou vědeckou práci i za zásluhy o česko-polské vztahy obdržel čestný doktorát historických věd na univerzitě v Opoli, v r. 2010 pak čestný doktorát na univerzitě v Pardubicích za mimořádné zásluhy o rozvoj vědy a výzkumu, za rozvoj slavistických studií a za výrazný podíl na prosazování váhy humanitních věd v systému vědních oborů. Prof. Pánek působil a působí jako vedoucí redaktor, spoluredaktor či člen redakčních rad řady ústředních národních i mezinárodních vědeckých časopisů. Vedl profesní organizaci Sdružení historiků ČR a zastával post předsedy Českého národního komitétu historiků. Soustavně rozvíjí mezinárodní spolupráci a zabývá se i problematikou historické encyklopedie, kde je vedoucím redaktorem projektu Akademická encyklopedie českých dějin, z něhož byly publikovány 3 svazky. V období 2005–2013 zastával funkci místopředsedy Akademie věd ČR pro III. vědní oblast.
 

cestne_oborove_medaile_2014_02.jpg
Jaroslav Pánek během slavnostního předání medailí s předsedou AV ČR Jiřím Drahošem.

Prof. František Maršík je odborníkem v oblasti aplikované fyziky s rozsáhlými mezioborovými znalostmi. Jeho teoretické, numerické i experimentální práce zásadním způsobem ovlivnily rozvoj nerovnovážné termodynamiky a přispěly ke znalostem mechaniky tekutin, biomechaniky, chemie, či elektrochemie. Jeho původní výzkumné výsledky např. vedly k formulacím a řešením úloh o stabilitě systémů, přispěly k řešení problémů fázových přeměn při proudění heterogenních směsí s relaxačními procesy a při procesech v materiálech s tvarovou pamětí. V oboru biotermodynamiky přispěly k poznání zákonitostí svalové energetiky, termomechanického vývoje kostí a modelování hemodynamiky srdečně cévního systému člověka a v oboru elektrochemie k poznání transportních procesů ve vodíkových palivových článcích. Mnohé poznatky byly dotaženy až do průmyslových aplikací. Např. metoda výpočtu kolapsu kavitačních bublin posunula návrhy hydraulických strojů na světovou úroveň. Metodika experimentální identifikace objemové viskozity je zase využívána při výpočtech vodních turbin a metodu převzala např. fy Voith Hydro Holding GmbH&Co. KG, druhý největší výrobce vodních turbín ve světovém měřítku.
Kromě vlastního odborného přínosu je třeba ocenit i jeho vědecko-organizační činnost v rámci AV ČR a spolupracujících univerzit a zejména jeho pedagogické působení při výchově vědeckých pracovníků na Karlově univerzitě, Západočeské univerzitě. Technické univerzitě v Liberec a dalších. Díky odborné erudici se mu mj. podařilo vybudovat v Ústavu termomechaniky moderní výzkumné oddělení, společné pracoviště s TUL. Významná je i jeho činnost v mezinárodních vědeckých společnostech, např. v letech 2005–2006 byl Presidentem International Association for Properties of Water and Steam a od roku 2010 je členem World Council on Biomechanics.
 

cestne_oborove_medaile_2014_02.jpg
Nositel medaile Františka Křižíka František Maršík

Prof. Gunther Friedrich Eggeler, vedoucí katedry materiálových věd na universitě v Bochumi ve Spolkové republice Německo, patří k předním světově uznávaným osobnostem v oboru fyziky materiálů, kde se věnuje studiu vztahu mezi mikrostrukturou moderních slitin, jejich plastickou deformací a fázovými transformacemi. Ve svých původních pracích položil základy systematických kvantitativních metod analýzy mikrostruktury, které přispěly k objasnění mechanismů fázových transformací a creepu v řadě složitých materiálových systémů. Jako příklad lze uvést práce z let 1987–1991 věnované vlivu dislokační struktury na vysokoteplotní deformaci temperovaných martenzitických ocelí, dále pak formulaci mikrostrukturního modelu creepu kompozitů s kovovou matricí publikovanou v letech 1993–1996, popis vzniku a vlastností nově objevených typů dislokačních defektů v mikrostruktuře monokrystalů superslitin vypracovaný v období mezi lety 1997–2 000. Jeho práce publikované v období mezi lety 2001–2008 přinesly zcela nový pohled na souvislosti mezi stavem mikrostruktury a dráhou martenzitických transformací v aplikačně významných slitinách na bázi NiTi. Novější práce z let 2008–2012 zabývající se nanoindentací pomohly vyjasnit některé fundamentální otázky spojené s testováním malých objemů materiálu. Podněty k základnímu výzkumu procesů v pevných látkách profesor Eggeler nachází vždy v systémech, které jsou svou povahou velmi blízko ke sféře aplikací. Profesor Eggeler se rovněž zásadním způsobem zasloužil o vznik trvalé spolupráce mezi pracovišti materiálové fyziky v České republice, ve Spolkové republice Německo a ve Švýcarské konfederaci. Sdílené úsilí při řešení výzkumných projektů v posledních dvaceti letech vedlo ke vzniku 63 společných publikací českých a německých autorů, z nichž většina byla zveřejněna v prestižních mezinárodních časopisech, např. Philosophical Magazine, Acta Materialia, Physica Status Solidi A a dalších.
 

cestne_oborove_medaile_2014_02.jpg

Gunther Friedrich Eggeler (vlevo) s předsedou AV ČR Jiřím Drahošem

 

17 Feb 2014