Search



Týden mozku 2014

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Spolupráce v rámci struktur EU
AV ČR soustředila v roce 2006 velkou pozornost na připravovaný 7. rámcový program Evropské unie. Sestavování a schvalování nového programu znamenalo dlouhodobý, náročný proces a bylo ztíženo požadavkem podstatného navýšení celkového rozpočtu. AV ČR reagovala na podněty Evropské komise ať již prostřednictvím veřejných konzultací, či připomínek k předkládaným záměrům či konkrétním dokumentům: souhlasně se vyjádřila k pilotním dokumentům nového programu, např. k návrhům specifických programů, pravidlům účasti, modelové grantové smlouvě, Chartě pro vědecko-výzkumné pracovníky a Kodexu chování pro přijímání vědecko-výzkumných pracovníků. Hlavní myšlenky Charty a Kodexu byly zapracovány do Koncepce rozvoje výzkumu a vývoje v AV ČR, nových Stanov AV ČR, Etického kodexu a Kariérního řádu. Svůj názor vyjádřili představitelé AV ČR i k dílčím problémům – například k účasti Evropské investiční banky v dluhovém systému financování, k nové koncepci fungování Evropské výzkumné rady a jejímu způsobu financování „hraničního výzkumu“.
Nový rámcový program klade velký důraz na integrační proces – podporu nadnárodních sítí a spolupráce, například typu ERA-NET. Pevným základem tohoto procesu musí být dobře fungující mobilita vědeckých a výzkumných pracovníků. Proto AV ČR prohlubovala činnost Českého centra pro mobilitu. Podařilo se upevnit spolupráci s regionálními místy na vybraných vysokých školách ČR, zlepšila se propagace centra na evropském i českém portálu, proběhla řada školení a seminářů k problematice přijímání zahraničních vědců v ČR, k Chartě a Kodexu EU apod., byla vydána informační brožura v anglickém jazyce určená zahraničním vědcům a byly zpracovány připomínky k problematice zřízení a systému fungování Evropského technologického institutu.
AV ČR doporučila své zástupce do řad expertů pro hodnocení projektů 7. rámcového programu, do programových výborů tohoto programu (AV ČR má zástupce v 11 z 19 výborů), dále do expertních panelů Evropské výzkumné rady (ERC) a nového prioritního programu 7. RP (Bezpečnost). Pro efektivní přenos aktuálních informací s cílem poskytování účinné pomoci a konzultací řešitelům projektů byla vytvořena interní síť kontaktních pracovníků ústavů.
V dubnu AV ČR uspořádala pravidelné zasedání Fóra akademií věd ze zemí visegrádské čtyřky. Účastníci se vyjádřili k Evropské finanční perspektivě a citelnému snížení finančních prostředků plánovaných pro výzkum a vývoj na roky 2007–2013, účelnosti zřízení Evropského technologického institutu, funkci a fungování ERC a dalším evropským tématům. Na závěr tohoto setkání byla přijata společná Deklarace Fóra visegrádské skupiny akademií věd.
AV ČR ve spolupráci s Evropskou akademií věd a umění zorganizovala sedmé setkání zástupců akademií věd střední a východní Evropy, jehož cílem byla koordinace výměny názorů k problémům 7. rámcového programu. Účastníci mj. přijali společnou deklaraci k Evropskému technologickému institutu a rozhodli o podání společného koordinačního projektu do 7. rámcového programu na úseku mezinárodní spolupráce (INCO – International co-operation activities), ale především zdůraznili podporu užší a konkrétní spolupráci jednotlivých vědeckých pracovišť.
V oblasti strukturálních fondů EU se AV ČR podílela na přípravě operačních programů Výzkum a vývoj pro inovace a Vzdělání pro konkurenceschopnost, Podnikání a inovace a účastnila se připomínkového řízení Operačního programu Praha adaptabilita a Praha konkurenceschopnost pro realizaci podpory z Evropského sociálního fondu a Evropského fondu pro regionální rozvoj v období 2007–2013. AV ČR vyvinula maximální úsilí při snaze vytvořit svým pracovištím optimální podmínky pro co nejširší účast v těchto projektech.
Celková účast pracovišť AV ČR v rámcových programech Evropské unie v porovnání s rokem 2005 zůstala na prakticky stejné úrovni, tj cca 209 projektů, naopak zvýšil se objem celkových finančních prostředků, a to ze 4,2 mil. € na 5,9 mil. €. Tento potěšitelný fakt má své logické zdůvodnění v tom, že vědecké týmy na našich pracovištích se stále více zapojují do finančně náročnějších projektů (zatímco v roce 2005 průměrná kontrahovaná částka na jeden projekt činila 552 112 Kč, v roce 2006 tato průměrná hodnota dosáhla 790 430 Kč). Zvýšila se rovněž účast našich pracovišť v roli koordinátorů projektů. Nejvyšší počet řešených projektů vykázaly Fyzikální ústav (28), Ústav experimentální medicíny (13), Ústav fyziky atmosféry (9) a Fyziologický ústav a Mikrobiologický ústav (po 8). K finančně nejnákladnějším projektům patřily Genová terapie: integrovaný přístup k léčbě neoplastických onemocnění (Ústav makromolekulární chemie), European rat tools for functional genomics (Fyziologický ústav), Lidské zdroje I, Lidské zdroje II (Ústav systémové biologie a ekologie).

Tabulka 2: Hlavní nástroje 6. rámcového programu

Typ nástroje Celkem projektů 2005 Celkem projektů 2006
IP (Integrated projects) 33 40
Jiné typy projektů 28 40
STREP (Specific targeted research projects) 23 38
NoE (Network of Excellence) 12 16
Marie Curie 11 21
INTAS (The International Association for the Promotion of Co-operation with Scientists from the New Independent States of the Former Societ Union) 7 48
SSA (Specific support actions) 9 15
CA (Coordinated actions) 3 6
EURATOM   4
I3 (Integrated Infrastructure Iniciative)   4

Spolupráce AV ČR s dalšími mezinárodními vládními organizacemi
Spolupráce AV ČR s CERN (Conceil Européen pour la Recherche Nucléaire) se týkala základního výzkumu fyziky částic, rozvoje nových technologií a materiálů, užití detektoru a svazků částic v lékařství a budování celosvětové nejmodernější informační a výpočetní sítě GRID. Čeští badatelé se podíleli na 101 pracích a 88 příspěvcích do sborníků z mezinárodních konferencí a odborných schůzek při spolupráci na experimentech. Pracovníci Fyzikálního ústavu vyvinuli unikátní metodiku analýzy dat pružného rozptylu protonu na protonech pro superurychlovač LHC v CERN. Technologicky velmi náročné detektory tvořící část trubic urychlovače dodává firma Vakuum Praha, s. r. o. Spolupráce s CERN také přispěla ke zvýšení kvalifikace mladých českých badatelů a techniků (projektu se účastní 29 doktorandů a 14 diplomantů), jakož i ke vzdělávání učitelů a studentů středních škol i laické veřejnosti a byla popularizována i ve sdělovacích prostředcích apod.
Pracovní kontakty některých pracovišť AV ČR, především Ústavu jaderné fyziky, Ústavu makromolekulární chemie, Geofyzikálního ústavu a Fyzikálního ústavu, se SÚJV (Spojený ústav pro jaderný výzkum v Dubně) pokračovaly především v oblasti experimentální, teoretické a matematické fyziky, ve fyzice iontů, v chemii transuranů, spolupráce v radiobiologii a lékařské fyzice, při aplikaci metod neutronové fyziky, ve fyzice pevné fáze, v geofyzice, při výzkumu polymerů a v dalších oborech. Realizovala se spolupráce při zdokonalování a vývoji detektorů a jiných experimentálních zařízení. Pracoviště AV ČR se podílela na 26 cílových projektech (z celkového počtu 44), bylo publikováno 28 článků a předneseno 39 příspěvků na mezinárodních konferencích.
ESF (European Science Foundation) je prestižní organizací, která významně finančně podporuje celoevropské vědecké programy a projekty. Za Českou republiku jsou jejími členy AV ČR a Grantová agentura ČR. Pracovníci AV ČR se uplatňují v jejích řídících orgánech a dalších grémiích. Dva vědecké programy koordinují pracovníci AV ČR.
Zástupci AV ČR jsou činní i v České komisi pro UNESCO; do čela tohoto poradního orgánu vlády ČR byla zvolena bývalá předsedkyně AV ČR Helena Illnerová. Některá pracoviště rovněž organizují postgraduální kurzy, např. ÚMCH nebo BÚ ve spolupráci s ÚSBE. Aktivní je rovněž národní komitét MAB UNESCO (Člověk a biosféra), který se zabýval problematikou biosférických rezervací. Na jaře se v Lednici na Moravě uskutečnilo zasedání pracovní skupiny Českého národního komitétu pro biosférické rezervace. Český národní komitét MAB zorganizoval řadu exkurzí pro studenty českých vysokých škol.
Představitelé AV ČR jednali se zástupci ESO (European South Observatory) i s vládními představiteli ČR o vstupu České republiky do této instituce; došlo k němu v prosinci podpisem dohody na vládní úrovni.

obr36.jpg

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Miroslava Kopicová a zástupce generální ředitelky Evropské jižní observatoře Thomas Wilson podepisují dohodu o vstupu České republiky do Evropské jižní observatoře.
Spolupráce AV ČR s mezinárodními nevládními vědeckými institucemi
ALLEA (All European Academies) sdružuje 53 evropských akademií věd. Tato organizace velmi těsně spolupracuje s dalšími evropskými i světovými organizacemi a podílí se na pořádání významných světových akcí, jako je např. Světové vědecké fórum. AV ČR má svého zástupce v jejím stálém výboru pro vědu a etiku a rovněž má své zástupce v odborných pracovních skupinách.
EASAC (European Academies Advisory Council) je instituce složená ze zástupců 24 národních akademií věd většiny členských států EU, jejímž hlavním posláním je příprava expertních studií a poskytování objektivních informací z oblasti vědy a výzkumu evropským institucím (např. Evropskému parlamentu). Zástupci AV ČR se podílejí na práci expertních skupin pro oblast životního prostředí, infekčních chorob a energetiku.
ICSU (International Council of Scientific Unions) je nevládní organizace sdružující 111 národních vědeckých institucí – za ČR je členem AV ČR a dále 29 vědeckých unií, které jsou zastřešujícími organizacemi národních vědeckých komitétů. AV ČR je garantem 35 národních vědeckých komitétů a prostřednictvím Rady pro zahraniční styky je s nimi ve stálém kontaktu, řeší situace, které svou povahou přerůstají kompetence komitétů, a přispívá na některé jejich aktivity.
IAP (InterAcademy Panel) a IAMP (InterAcademy Medical Panel) jsou celosvětové organizace, které sdružují akademie věd ze zemí celého světa. Valných shromáždění obou organizací se účastnili i zástupci AV ČR.
UAI (Union Académique Internationale) sdružuje 58 národních akademií z celého světa. Koordinuje a v některých případech finančně podporuje spolupráci na mimořádně významných projektech z oblasti humanitních oborů, přesahujících rámec jednoho státu. Ústavy AV ČR se účastní šesti projektů: Moravia Magna, Clavis monumentorum litterarum Bohemiae, Lexicon iconographicum mythologiae classicae/Thesaurus cultus et rituum antiquorum, Corpus vasorum antiquorum, Slovník středověké latiny, Aristoteles Latinus. Ve fázi přípravy je projekt Řecko-staroslověnského slovníku. Zástupce AV ČR se podílel na evaluaci dalších projektů.
Český historický ústav v Římě, společné pracoviště AV ČR a FF UK v Praze, se soustřeďuje na soustavný pramenný výzkum bohemikálního materiálu v římských, zejména vatikánských, ale i ostatních italských archivech a knihovnách. Jeho výsledky jsou publikovány zejména v edičních řadách Monumenta Vaticana res gestas Bohemicas illustrantia a Epistulae et acta nuntiorum apostolicorum apud imperatorem. Zároveň je pořizován katalog bohemikálních rukopisů ve sbírkách vatikánské knihovny. O výsledcích své práce ústav pravidelně informuje v periodickém sborníku Bollettino dell ‘Istituto Storico Ceco di Roma.
Spolupráce se zahraničím v rámci mezinárodních dvoustranných dohod
Dvoustranné meziakademické kontakty mají svou nezastupitelnou úlohu v mezinárodní vědecké spolupráci AV ČR. V současné době má AV ČR uzavřeno 59 dohod s partnery ze 44 zemí (nově byla podepsána dohoda o spolupráci s partnerem v Peru). Tyto dohody jsou určeny pro navazování nových kontaktů, k účasti na mezinárodních vědeckých setkáních a stále častěji se orientují na spolupráci v rámci dvoustranných projektů. Již uzavřené dohody se průběžně aktualizují a přizpůsobují novým trendům v mezinárodní spolupráci.
V rámci těchto dvoustranných dohod bylo do zahraničí vysláno 711 osob na celkový počet 7898 pobytových dnů. Ze zahraničí bylo přijato 571 zahraničních vědců na 5151 pobytových dnů. AV ČR rovněž využívala kontaktů vytvořených na vládní úrovni především v těch zemích, kde nemá vlastního partnera (např. v Řecku nebo Norsku), kde je vědecká spolupráce zastřešena mezivládní kulturní dohodou.
Kromě těchto možností mohou vědečtí pracovníci rozvíjet zahraniční spolupráci na základě přímých kontaktů pracovišť AV ČR, která uzavírají vlastní meziústavní dohody. V roce 2006 to bylo 288 dohod. Pracoviště AV ČR a jejich vědecké týmy se tímto způsobem stále více zapojují do mezinárodních programů a projektů, zvláště v rámci Evropské unie (viz přehled nejvýznamnějších projektů a statistická tabulka v přílohách k této kapitole).
Další aktivity v rámci mezinárodních vztahů
AV ČR se intenzivně zapojovala do činnosti Mezinárodní sítě pro lidská práva akademií a vědeckých společností. Hlavním posláním této sítě je důsledně vyhledávat případy bezpráví páchaného na osobnostech vědy a protestovat proti nim. AV ČR intervenovala v řadě závažných kauz, například proti uvěznění skupiny etiopských vědců, kteří jsou obviněni z přípravy násilného převratu, nebo proti neoprávněnému věznění a odsouzení bulharských zdravotních sester, nařčených z šíření virů HIV a HCV. Tento protest byl doložen i odbornou molekulárně epidemiologickou studií, která dokazuje, že kmeny HIV a HCV se do nemocnice dostaly ze západní Afriky již před příchodem odsouzených zdravotníků.

Příklady mezinárodních projektů řešených pracovišti AV ČR v r. 2006

6. rámcový program EU
Ensemble-based Predictions of Climate Change and its Impacts • koordinátor: Meteorological Office, Exeter, Velká Británie; řešitelé: Ústav fyziky atmosféry a 73 dalších pracovišť z 20 zemí

Multimedia Understanding through Semantics, Computation and Learning • koordinátor: European Research Consortium for Informatics and Mathematics, Francie; řešitelé: Ústav teorie informace a automatizace a 42 dalších pracovišť z 15 zemí

Integrated Infrastructure Initiative for Neutron Scattering and Muon Spectrometry • koordinátor: Rutherford Appleton Laboratory, Chilton – Didcot, Velká Británie; řešitelé: Ústav jaderné fyziky a 21 dalších pracovišť z 13 evropských zemí

Providing Milk Supply Chain with a Rapid, Portable and Cost Effective Biosensor for Multi-Pathogen Detection in Milk • koordinátor: N. Clavell, Španělsko, řešitelé: Ústav radiotechniky a elektroniky a 20 pracovišť z 11 evropských zemí

Proactive Management of the Impact of Cultural Tourism upon Urban Resources and Economies • koordinátor: Univerzita v Li?ge, Belgie; řešitelé: Ústav teorie informace a automatizace a 10 dalších pracovišť z 8 evropských zemí

Brain, Respiration and Cardiac Causalities in Anaesthesia • koordinátor: Lancasterská Univerzita, Velká Británie; řešitelé: Ústav informatiky a partneři z pěti evropských zemí

Advanced Techniques for Optical Manipulation using Novel 3D Light Synthesis • koordinátor: Univerzita v St. Andrews, Velká Británie; řešitelé: Ústav přístrojové techniky a 5 zahraničních pracovišť

Induced Microseismics Applications from Global Earthquake Studies • koordinátor: Schlumberger Cambridge Research, Velká Británie; řešitelé: Geofyzikální ústav a 5 pracovišť ze 4 zemí

Integrated Multiscale Process Units with Locally Structured Elements • koordinátor: CNRS Nancy, Francie; řešitelé: Ústav chemických procesů, 4 průmyslové společnosti a 16 pracovišť z 5 zemí EU

Emerging Diseases in a Changing European Environment • koordinátor: CIRAD Montpellier, Francie; řešitelé: Ústav biologie obratlovců a dalších 47 pracovišť z Evropy, Asie a Afriky

Gene Therapy: an Integrated Approach for Neoplastic Treatment • koordinátor: Univerzita v Yorku, Velká Británie; řešitelé: Ústav makromolekulární chemie a 5 zahraničních pracovišť

Functional Analysis of Accessory Factors in RNA Editing – Project Integrated Consortium • koordinátor: Utrechtská univerzita, Nizozemsko; řešitelé: Biologické centrum a dalších 42 pracovišť z 29 zemí

3D Genome Structure and Function • koordinátor: Amsterdamská univerzita, Nizozemsko; řešitelé: Biofyzikální ústav a dalších 7 pracovišť z Nizozemska, Německa a Francie

COST

Quality Assurance and Improvement of Microscale Meteorological Models „Physical Modelling of Transport Processes in Micrometeorological Flows“ • koordinátor: Meteorologický ústav Hamburské univerzity, Německo; řešitelé: Ústav termomechaniky a 31 pracovišť z 19 zemí

The Role of the upper Troposphere and Lower Stratosphere in Global Change „Atmospheric Chemistry Influence on the upper Troposphere – Simulation in the Wind Tunnel” • koordinátor: Institut für Umweltphysik, Brémská univerzita, Německo; řešitelé: Ústav termomechaniky, celkem 24 pracovišť z 18 zemí

3-D monitoring aktivních tektonických struktur • koordinátor: Consiglio Nazionale delle Ricerce, Istituto di Geoscienze e Georisorse, Itálie; řešitelé: Ústav struktury a mechaniky hornin a další pracoviště z 13 zemí

Oral Facial Development and Regeneration • koordinátor: Lyonská univerzita, Francie; řešitelé: Ústav živočišné fyziologie a genetiky a další pracoviště z 22 evropských zemí

EU – Marie Curie

Diamond Research on Interfaces for Versatile Electronics (RTN) • koordinátor: Uppsalská univerzita, Švédsko; řešitelé: Fyzikální ústav a 11 evropských pracovišť

Consumption, Household's Welfare, and Dynamics of Property Prices (International Reintegration Programme) • řešitelé: Národohospodářský ústav ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a s dalšími pracovišti z více než 15 evropských zemí

EU – STREP

Nanocrystalline Heterosupermolecular Materials for Optoelectronic Applications • koordinátor: Univerzita ve Valencii, Španělsko; řešitelé: Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského a 8 dalších pracovišť ze čtyř evropských zemí

From Stem Cell Technology to Functional Restoration after Spinal Cord Injury • koordinátor: Institute of Neuroscience, Montpellier, Francie; řešitelé: Ústav experimentální medicíny a dalších 7 pracovišť z 5 zemí EU

Optimized Delivery Systems for Vaccines Targeted to Dendritic Cells • koordinátor: Pasteurův ústav v Paříži, Francie; řešitelé: Mikrobiologický ústav a 4 další evropská pracoviště

Targeted Gene Interaction in Plants: Vectors, Mechanisms and Applications for Protein Production • koordinátor: Weizmannův vědecký ústav, Rechovot, Izrael; řešitelé: Ústav experimentální botaniky a dalších 7 pracovišť ze 3 evropských zemí

Ostatní

Speleothems and other Cave Sediments from Siberia: An Archive from the Boreal Climate Zone with the Potential for Climate Reconstruction on an Annual to Decadal Basis • koordinátor: GeoForschungsZentrum Postupim, Německo; řešitelé: Geologický ústav a 6 dalších pracovišť ze tří evropských zemí

Integrated European Laser Laboratories • koordinátor: Forschungsverbund Berlín, Německo, řešitelé: Fyzikální ústav a 15 evropských pracovišť

Spectral-spatial Scaling from Leaf to Canopy Level Using Spectro-directional Approaches in Support of the GMES Sentinel 2: 'Superspectral' Mission • koordinátor: Evropská kosmická agentura; řešitelé: Ústav systémové biologie a ekologie a 2 další pracoviště z Francie a Nizozemska

Integrated Project to Evaluate the Impacts of Global Change on European Freshwater Ecosystems • koordinátor: University College of London, Velká Británie; řešitelé: Biologické centrum a dalších 35 pracovišť ze 17 evropských zemí a Kanady

Novel Inhibitors of the Replication of Poxviruses • koordinátor: Katolická univerzita v Lovani, Belgie; řešitelé: Ústav organické chemie a biochemie, Gilead Science, USA a v návaznosti Gilead Science Research Centre Prague

Consomic Strains between C57/BL/6 and PWD • koordinátor: Jackson Laboratory, USA; řešitelé: Ústav molekulární genetiky a dalších 9 spoluřešitelů z USA

Network of Excellence ALTERNET: “A Long-Term Biodiversity, Ecosystem and Awareness Research Network” • koordinátor: Centrum pro ekologii a hydrologii v Lancasteru, Velká Británie; řešitelé: Biologické centrum a dalších 23 pracovišť ze 17 evropských zemí

Health Benefits of Excercise: Identification of Genes and Signalling Pathways Involved in Effect of Excercise on Insulin Resistance, Obesity and Metabolic Syndrome • koordinátor: Univerzita v Dundee, Velká Británie; řešitelé: Fyziologický ústav a dalších 23 pracovišť ze 13 zemí Evropy

International Social Survey Programme • řešitelé: Sociologický ústav a pracoviště z dalších 41 zemí

Transformation. The Development of a Common Culture in the Northern Provinces of the Roman Empire from Britain to the Black Sea • řešitelé: Archeologický ústav Brno a pracoviště z 14 evropských zemí

Representations of the Past: National Histories in Europe • řešitelé: Historický ústav ve spolupráci s 22 pracovišti ze 14 evropských zemí

Baroque Wall Painting in Central European Context • řešitel: Ústav dějin umění ve spolupráci s Masarykovou univerzitou, Rakouskou AV a Slovinskou akademií věd a umění

History after Fall. The Indeterminacy of the Short Twentieth Century • řešitelé: Ústav pro soudobé dějiny ve spolupráci se Středoevropskou univerzitou v Budapešti a dalšími 3 partnery z Polska a Rumunska

Supporting Potential and Existing Research Intensive SMEs • řešitelé: Filozofický ústav spolu s dalšími partnery z 10 evropských zemí

Der Beitrag des slavischen Funktionalismus zur internationalen Narratologie • řešitelé: Ústav pro českou literaturu spolu s univerzitou v Hamburku

Evropský jazykový atlas – Atlas linguarum Europae • řešitelé: Ústav pro jazyk český spolu s dalšími partnery z 51 evropských zemí

Příklady významných konferencí s mezinárodní účastí pořádaných pracovišti AV ČR

26. valné shromáždění Mezinárodní astronomické unie • spolupořadatel: Astronomický ústav; 2412 účastníků, z toho 2297 zahraničních

4th International Symposium on Laser, Scintillator and Non Linear Optical Materials • pořadatel: Fyzikální ústav; 106 účastníků, 16 domácích

44th European High Pressure Research Group – International Conference • pořadatel: Fyzikální ústav; 215 účastníků, 22 domácích

10th Prague Topological Symposium • pořadatel: Matematický ústav; 212 účastníků, z toho 180 zahraničních

The Conference on Current Trends in Theory and Practice of Computer Science SOFSEM 2006 • pořadatel: Ústav informatiky; 109 účastníků, z toho 77 zahraničních

Prague Stochastics 2006 – společné zasedání 7th Prague Symposium on Asymptotic Statistics a 15th Prague Conference on Information Theory, Statistical Decision Functions and Random Processes • pořadatelé: Ústav teorie informace a automatizace a Matematicko-fyzikální fakulta UK; 169 účastníků, z toho 130 zahraničních

22. symposium o fyzice a technice plazmatu • pořadatelé: Ústav fyziky plazmatu a Fakulta elektrotechnická ČVUT; 284 účastníků z 25 zemí

7. evropská konference Sauveur „Zachráněné kulturní dědictví. Záruka porozumění a života v rozšířené Evropě“ • pořadatel: Ústav teoretické a aplikované mechaniky; 286 účastníků z 37 zemí
obr37a.jpg obr37b.jpg

Geopolymery pro rekonstrukci historického královského paláce v Ctesphonu (arabsky Al-Mada´in) v Iráku, Ústav struktury a mechaniky hornin, prezentováno na 7. mezinárodní konferenci „SAUVEUR“ 31. 5. – 3.6. 2006 v Praze.
10th Symposium on Study of the Earth´s Deep Interier • pořadatel: Geofyzikální ústav; 158 účastníků, z toho 150 zahraničních

7th European Paleobotany-Palynology Conference • pořadatelé: Geologický ústav, Archeologický ústav, Praha Přírodovědecká fakulta UK, Národní muzeum Praha, Západočeské muzeum Plzeň; 343 účastníků, z toho 309 zahraničních

19. mezinárodní konference o molekulové spektroskopii vysokého rozlišení • spolupořadatel: Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského; 260 účastníků, z toho 227 zahraničních

17. mezinárodní kongres CHISA 2006 • spolupořadatel: Ústav chemických procesů; 957 účastníků, z toho 763 zahraničních

Seventh Liblice Konference on the Statistical mechanics of Liquids • pořadatelé: Ústav chemických procesů, Université Paris-Sud, Imperiál College London, North Karolina State University, Raleigh; 144 účastníků, z toho 120 zahraničních

17th International Mass Spectrometry Conference • hlavní pořadatel: Mikrobiologický ústav; 1900 účastníků, z toho 1810 zahraničních

10th International Symposium on the Genetics of Industrial Microorganisms • hlavní pořadatel: Mikrobiologický ústav; 1000 účastníků, z toho 790 zahraničních

36th Annual Meeting of the European Environmental Mutagen Society: „From Genes to Molecular Epidemiology“ • pořadatel: Ústav experimentální medicíny; 450 účastníků, z toho 420 zahraničních

6th International Conference „Scientific and Clinical Applications of Magnetic Carriers“ • organizátor: Ústav systémové biologie a ekologie; 326 účastníků, z toho 315 zahraničních

23. kongres Společnosti věd a umění • spolupořadatel: Biologické centrum; 500 účastníků, z toho přes 300 zahraničních

EALE Conference 2006 (European Association of Labour Economists) • spolupořadatel: Národohospodářský ústav (CERGE-EI); 400 účastníků, většina z EU a USA

School and Health for 21st Century • spolupořadatel: Psychologický ústav; 272 účastníků, z toho 51 zahraničních.

Science Policies Meet Reality: Gender, Women and Youth in Science in Central and Eastern Europe • spolupořadatel: Sociologický ústav; 150 účastníků, především z evropských zemí

Grundprobleme der frühgeschichtlichen Entwicklung im mittleren Donauraum. Mitteleuropa zur Zeit Marbods • spolupořadatel: Archeologický ústav, Brno; 48 účastníků, z toho 36 zahraničních

Sacri canones servandi sunt • pořadatel: Historický ústav; 115 účastníků, z toho 14 zahraničních

Mors immortalis – 5. zasedání k problematice sepulkrálních památek • spolu-pořadatel: Ústav dějin umění; 68 účastníků, z toho 8 zahraničních

Philosophy and Social Science • pořadatel: Filozofický ústav; 95 účastníků, z toho 62 zahraničních

Bohemikální aspekty života a díla Wolfganga Amadea Mozarta • pořadatel: Etnologický ústav; 20 účastníků, z toho 14 zahraničních

Slavjanskij institut v Prage – včera i segodnja • pořadatel: Slovanský ústav; 89 účastníků, z toho 80 zahraničních
obr38.jpg

Vědecká tajemnice Slovanského ústavu Eva Šlaufová podává interview pro Ruskou státní televizi při vernisáži výstavy „Slovanský ústav včera i dnes“ v prostorách Biblioteky-fondu Russkoje zarubežje v Moskvě, březen 2006.


Tabulka 3: Přehled aktivit mezinárodní vědecké spolupráce pracovišť AV
1. Počet konferencí s účastí zahraničních vědců (pracoviště jako pořadatel nebo spolupořadatel)
2. Počet zahraničních cest vědeckých pracovníků ústavu
2a. z toho mimo rámec dvoustranných dohod
3. Počet aktivních účastí pracovníků ústavu na mezinárodních konferencích
3a. Počet přednášek přednesených na těchto konferencích
3b. z toho z v a n é přednášky
3c. Počet posterů
4. Počet přednášejících na zahraničních univerzitách
5. Počet členství v redakčních radách mezinárodních časopisů
6. Počet členství v orgánech mezinárodních vědeckých vládních a nevládních organizací (společnosti, komitéty)
7. Počet přednášek zahraničních hostů v ústavu
8. Počet grantů a projektů financovaných ze zahraničí
8a. z toho z programů EU

  1 2 2a 3 3a 3b 3c 4 5 6 7 8 8a
1. Sekce 38 2356 1188 1152 784 227 411 23 164 102 151 61 45
2. Sekce 27 836 780 670 528 69 262 10 57 99 77 31 26
3. Sekce 16 488 423 380 267 43 188 7 46 65 35 31 18
CELKEM 81 3680 2391 2202 1579 339 861 40 267 266 263 123 89
4. Sekce 34 1221 1154 753 313 92 602 4 92 85 109 84 48
5. Sekce 40 1461 1391 1157 464 193 669 29 140 96 180 91 50
6. Sekce 18 678 586 499 243 79 293 17 108 64 43 47 30
CELKEM 92 3360 3131 2409 1020 364 1564 50 340 245 332 222 128
7. Sekce 30 242 233 298 257 114 16 9 11 57 90 24 15
8. Sekce 29 267 272 252 244 192 13 4 33 58 64 19 4
9. Sekce 39 345 270 275 287 172 5 14 84 52 128 13 7
CELKEM 98 854 775 825 788 478 34 27 128 167 282 56 26
Ostatní celkem 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
AV CELKEM 275 7894 6297 5436 3387 1181 2459 117 735 678 877 401 243