Search



Týden mozku 2014

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Prezentace vědeckých výsledků pracovišť AV ČR široké veřejnosti pokračovala v roce 2006 neztenčenou měrou. Popularizační činnost vycházela především ze spolupráce vědeckých pracovníků s médii a dále z jejich aktivního přístupu ke všem akcím propagujícím vědu.

Již tradičně byly připraveny některé rozsáhlé akce. Na prvním místě je třeba uvést Týden vědy a techniky (TVT) a Dny otevřených dveří (6. až 12. listopadu se uskutečnily již pošesté), navazující na Evropský týden vědy. AV ČR získala řadu spolupracovníků (např. Americké vědecké informační středisko, o. p. s., Britskou radu v ČR, Kriminalistický ústav Praha, Muzeum Policie ČR, Národní zemědělské muzeum, Městskou knihovnu v Praze, vysoké školy aj.) i mediálních partnerů (např. Lidové noviny, Český rozhlas, Respekt, Učitelské noviny, internetové portály Science World a Veda.cz). TVT byl zaznamenán ve více než 60 zprávách sledovaných médií a některé přednášky byly přenášeny přímo na internet.

obr39.jpg

Dny otevřených dveří v rámci Týdne vědy a techniky 2006. Ústav přístrojové techniky v Brně.
Stěžejními tématy TVT byly biotechnologie, nanotechnologie a evropské kulturní dědictví. Tato témata dominovala nabízeným přednáškám, byly jimi inspirovány i uspořádané výstavy a věnoval se jim i kulatý stůl. Největší ohlas v médiích i zájem diváků zaznamenala výstava Transgenesis – Biotechnologie v současném umění.

Týden vědy a techniky 2006 nabídl celkem 64 přednášek a 20 dalších akcí, které navštívilo celkem asi 6300 zájemců. Také pracoviště AV ČR přivítala celkem na 8500 návštěvníků; další lidé navštívili vysoké školy. Celkově se počet zájemců o Týden vědy a techniky a Dny otevřených dveří vyšplhal na 17 000 (v předchozím roce jich bylo 12 000).

Další z řady úspěšných aktivit byl Evropský týden mozku (13.–19. března), v jehož rámci se konalo 9 hojně navštívených přednášek, jichž se zúčastnili zejména studenti středních škol.

AV ČR se spolu s řadou dalších pracovišť zapojila do druhého ročníku evropské Noci vědců, akce, na níž se široké veřejnosti představují nejrůznější vědecké instituce, ale zejména vědci a vědkyně sami, jak s vlastní vědeckou činností, tak se svými zájmy a koníčky. AV ČR, která jako hlavní koordinátor získala na celou akci finanční příspěvek z 6. rámcového programu pro vědu a výzkum, přispěla do projektu uspořádáním několika veřejných debat za účasti předních českých vědců. Další akce připravily Sociologický ústav a Astronomický ústav.

Mezi velké celoakademické prezentace patří účast na akci Věda v ulicích projektu České hlavy. Ve dnech 23.–24. června prezentovalo 15 akademických pracovišť pouliční interaktivní expozice v Praze a 22.–23. září 13 pracovišť v Plzni. Akce se setkala s velkým zájmem veřejnosti a zúčastnění vědečtí pracovníci hodnotili tento způsob propagace vědy jako úspěšný a potřebný.
obr40.jpg

Ukázka sklářského umění před stánkem s mikrovlnnou sklářskou pecí Ústavu chemických procesů. Věda v ulicích, Plzeň 2006.
Propagační práci akademických pracovišť doprovází také přednášková činnost. Například Astronomický ústav zařadil přednášky pro veřejnost do programu 26. valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie.

Pokračovala spolupráce s Českou televizí a Českým rozhlasem. Pracovníci AV ČR se podíleli na televizních cyklech Česká hlava, Planeta Věda, Popularis, Ústav pro jazyk český připravuje pravidelný týdenní pořad O češtině. Bohatou spolupráci s ČT vykazují také Fyziologický ústav, Ústav molekulární genetiky, Ústav organické chemie a biochemie, Ústav pro soudobé dějiny a další. Podobně se pracovníci AV podíleli na vzniku nejrůznějších rozhlasových pořadů zvláště se stanicí Českého rozhlasu 2 (pořad Meteor) či Leonardo (např. pořad Historie a současnost Akademie věd, připravený Masarykovým ústavem – Archivem, nebo dokument z vlastní produkce AV ČR o Antonínu Holém či pětidílný cyklus Odhalené souvislosti).

Mnohá pracoviště velmi aktivně spolupracují s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR i s jednotlivými středními školami a podílejí se na organizaci soutěží a olympiád. Fyzikální ústav např. připravil celoevropskou akci s názvem European masterclasses in high energy physics pro středoškolské studenty a jejich učitele. Zorganizoval také týdenní pobyt studentů Gymnázia Prostějov na svém pracovišti. Matematický ústav a Ústav pro jazyk český jsou nejen spolupořadateli a odbornými garanty středoškolských olympiád, ale organizují i přednášky pro učitele.

Ústav systémové biologie a ekologie využívá Akademického a univerzitního centra v Nových Hradech k organizaci letní školy pro studenty s názvem Schola ludus a ve stejných prostorách připravil 2. ročník mezinárodního kurzu pro vysokoškolské studenty.

Tiskový odbor AV ČR spolu s vědeckými pracovišti uspořádal celkem 25 tiskových konferencí a vydal 85 tiskových zpráv. S velkým zájmem studentů i novinářů se setkal kulatý stůl na téma Vznik života na Zemi – evoluce nebo stvoření? z cyklu Věda a víra. Pokračovaly desetidílné cykly přednášek pro veřejnost a pro středoškolské studenty Akademická Praha a Nebojte se vědy (průměrná návštěvnost těchto přednášek činí kolem 150 posluchačů).

Měsíčník Akademický bulletin informoval o dění v AV ČR, přinášel reportáže a články jak z významných současných událostí, tak z historie.

V sídle AV ČR bylo připraveno 15 výstav; z toho tři v rámci Týdne vědy a techniky 2006, čtyři ve spolupráci s ústavy AV ČR a osm uměleckých. Velký úspěch zaznamenala výstava zorganizovaná ve spolupráci s Knihovnou Martinická bible a prezentace norského malíře Magne Sandry. Na výstavách spolupracují také jednotlivá pracoviště, např. Archeologický ústav Praha (výstava Lovci mamutů v Národním muzeu, stálá expozice v areálu Pražského hradu Příběh Pražského hradu aj.).

AV ČR rovněž připravuje vlastní vzdělávací projekty, zejména projekt Otevřená věda. Ke zkvalitnění vzdělávání učitelů středních škol v přírodovědných a technických oborech byly zorganizovány tři týdenní kurzy a jeden týdenní seminář. Na podporu talentovaných středoškoláků bylo připraveno 150 míst studentských stáží na 24 vědeckých pracovištích a uskutečnila se studentská konference, na níž 38 studentů představilo výsledky své práce.
obr41.jpg

Jiří Sádlo z Botanického ústavu přednáší účastníkům kurzu chemie v Nových hradech. Projekt Otevřená věda, 2006.
AV ČR průběžně sleduje odezvu svých vědeckých i popularizačních aktivit v médiích. Za rok 2006 bylo zveřejněno přes 7500 informací, průměrně více než 600 článků měsíčně.