Papoušková L., Bradová J., Milec Z.
ÚRODA (VĚDECKÁ PŘÍLOHA)
12:
177-180,
2011
Klíčová slova:
waxy,pšenice, protein, SDS-PAGE, čipová elektroforéza
Abstrakt:
Pro hodnocení waxy alel u pšeničných materiálů byly pouţity elektroforetické metody SDS-PAGE (ve
dvou modifikacích) a automatická čipová elektroforéza Experion. V obou modifikacích SDS-PAGE
bylo výsledné elektroforetické spektrum téměř totožné. Výsledný elektroforeogram čipové
elektroforézy se značně lišil jak v počtu, tak ve vzájemné pozici a intenzitě detekovaných
bílkovinných pruhů. Vyhodnocovací software čipové elektroforézy udává obsah detekovaných
proteinů, který lze použít jako indikátor přítomnosti waxy alel. Čipová elektroforéza tedy umožnila
zaznamenat kvantitativní a SDS-PAGE kvalitativní změny proteinů spojených se syntézou škrobu
v pšenici.
Fulltext: kontaktujte autory z ÚEB
Autoři z ÚEB: Zbyněk Milec