Search



Týden mozku 2014

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Se vstupem České republiky do Evropské unie (EU) a celosvětovým vývojem k udržitelnému rozvoji nabývá věda a výzkum a mezinárodní spolupráce v této oblasti většího významu. AV ČR je si vědoma této skutečnosti a velmi intenzivně se snaží posílit a zkvalitnit nejen svoji spolupráci s EU a evropskými vědeckými institucemi, ale i s dalšími význačnými vědeckými institucemi na celém světě.

Vědecké spolupráce AV ČR se zahraničními partnery jsou rozvíjeny různým způsobem. Jednotlivým formám této spolupráce jsou věnovány následující odstavce. Výčet hlavních aktivit pracovišť AV ČR v oblasti mezinárodní spolupráce je shrnut v tabulce této zprávy. Dále jsou uvedeny i příklady zapojení pracovišť AV ČR do vybraných významných mezinárodních programů a projektů důležité mezinárodní konference a sympozia, pořádané ústavy AV ČR v roce 2002.

Spolupráce v rámci struktur EU a NATO

I v roce 2002 AV ČR velmi pozorně sledovala stav a vývoj oblasti výzkumu a vývoje technologií v EU, nadále aktivně upevňovala své postavení v jejích vědeckých strukturách a výzkumných projektech a zprostředkovala informace o různých vědeckovýzkumných aktivitách EU do všech ústavů AV ČR. Dominantním úkolem byla příprava na účast výzkumných týmů a pracovišť v nadcházejícím 6. rámcovém programu EU.

Ke dvěma Centrům excelence uznaným EU již v 5. rámcovém programu, a to ARCCHIP v Ústavu teoretické a aplikované mechaniky a MEDIPRA v Ústavu experimentální medicíny, přibylo v roce 2002 tzv. výzkumné centrum BEMUSAC (pro výzkum chování vícefázových systémů za superambientních podmínek) v Ústavu chemických procesů AV ČR. V AV ČR dále působí čtyři školící pracoviště se statutem “Marie Curie Training Site”. Téměř 40 výzkumných týmů z AV ČR se zapojilo do výzvy “Expression of Interest” v přípravné fázi 6. rámcového programu.

Technologické centrum AV ČR zůstává Národním kontaktním střediskem i pro 6. rámcový program EU a jeho úloha pro úspěšné zapojování vědeckých pracovišť do tohoto programu stále narůstá. Technologické centrum AV ČR bylo rovněž gestorem stánku ČR na výstavě uskutečněné v Bruselu v rámci konference “Research 2002” k zahájení 6. rámcového programu. Úkolu se zhostilo velmi dobře, o čemž svědčí to, že návštěvníci hodnotili koncepci expozice ČR jako nejlepší z kandidátských zemí.

Na sklonku roku 2002 začaly v AV ČR na výzvu MŠMT přípravné kroky k ustavení tzv. Centra mobility v ČR − národního informačního a asistenčního střediska pro podporu mobility vědeckých pracovníků přijíždějících do ČR ze zemí EU. Vznik takových středisek a jejich propojení v celoevropskou síť je iniciován a podporován Evropskou komisí ve všech zemích EU.

Spolupráce AV ČR s mezinárodními vládními vědeckými organizacemi

Spolupráce ČR s CERN (Conceil Européen pour la Recherche Nucléaire) byla značně rozsáhlá a úspěšná. Podílelo se na ní 13 vědeckovýzkumných pracovišť. Z AV ČR to byl Fyzikální ústav, Ústav informatiky, Ústav jaderné fyziky a Ústav přístrojové techniky v Brně. Do spolupráce s CERN bylo zapojeno celkem přes 250 pracovníků. Jejich činnost se týkala čtyř hlavních oblastí:

  1. Spolupráce na 9 experimentech a teorii týkající se základního výzkumu v subjaderné a jaderné fyzice, která přinesla řadu zcela unikátních výsledků, jako je extrémně přesné ověření tzv. standardního modelu, který v současné době představuje souhrn našich znalostí o struktuře a vlastnostech základních částic mikrosvěta a o jejich elektroslabých a silných interakcích.
  2. Spolupráce na 9 výzkumně vývojových a aplikačních programech v oblasti špičkových technologií a nových materiálů; např. špičkové elektroniky a výpočtové techniky, vakuové techniky, supravodivých magnetů i s aplikacemi do dopravy, vývoje nových diagnostických a léčebných metod nádorových onemocnění apod.
  3. Spolupráce v oblasti průmyslových zakázek − celkový objem všech zakázek do českého průmyslu se zvýšil na částku 76,2 mil. Kč.

V roce 2002 pokračovaly pracovní kontakty ústavů AV ČR (ÚJF, ÚMCH, ÚSMH, FZÚ, ÚPT a BFÚ) s laboratořemi SÚJV Dubna (Spojený ústav pro jaderný výzkum) jak v experimentální, teoretické a matematické fyzice, tak ve fyzice iontů a dalších fyzikálních oborech. Pokračovala i spolupráce při vývoji a zdokonalování detektorů apod. Byla dosažena řada významných výsledků, například o vlivu záření na zhoubné buňky o mikrodozimetrických a dozimetrických charakteristikách svazků pro účely radioterapie a radiační ochrany, bylo získáno 12 unikátních vzorků ultrabazických hornin, zejména xenolitů atd. Ústavy AV ČR se podílely 60 pracovníky na celkem 20 projektech z 37.

Spolupráce AV ČR s UNESCO probíhá prostřednictvím České komise pro UNESCO, ve které je AV ČR zastoupena čtyřmi pracovníky. Tři pracoviště AV ČR se podílejí na spolupráci s UNESCO především organizací postgraduálních kurzů UNESCO: MBÚ zajišťuje dlouhodobý kurz UNESCO−ROSTE o moderních problémech biologie a mikrobiologické technologie, ÚMCH organizuje kurz výzkumu polymerů a BÚ organizuje ve spolupráci s Rakouskou AV mezinárodní postgraduální kurz v limnologii. Velmi významná a aktivní je činnost Českého národního komitétu (ČNK) programu UNESCO – Člověk a biosféra (MAB). Program zajišťuje interdisciplinární spolupráci na vědeckém základě v oblasti ochrany životního prostředí a intenzívně se zabývá problematikou biosférických rezervací v ČR. V rámci tohoto programu se uskutečnila zásluhou představitelů ČNK MAB řada významných akcí na území ČR i v zahraničí; např. seminář “Účast ČR v programu UNESCO Člověk a biosféra a problematika biosférických rezervací” v Senátu Parlamentu ČR. ČNK MAB organizoval v Mikulově “Mezinárodní konferenci EuroMAB o významu mokřadů”, které se zúčastnili odborníci z 20 zemí z Evropy a Asie.Tento projekt byl Českou komisí pro UNESCO zařazen s prioritou 2 mezi dvanáct dalších projektů v ČR.

Česká republika je v současné době před podpisem dohody o vstupu ČR do významné kosmické agentury ESA (European Space Agency). I když v roce 2002 ještě nebyla jejím řádným členem, aktivně se podílela na řadě vědeckých projektů. Dvě pracoviště AV ČR jsou členy Rady pro spolupráci ČR s ESA, která spolupráci s touto evropskou agenturou koordinuje. Konkrétně zodpovídají za řešení projektů v oblasti kosmické astronomie a astrofyziky (ASÚ) a kosmické fyziky (ÚFA) i za naši účast na projektu INTEGRAL (International Gamma Ray Laboratory).

Aktivity v rámci INTAS (International Association for the Promotion of Co-operation with Scientists from the New Independent States of the former Soviet Union) byly v roce 2002 poznamenány nejistotou, zda bude existence INTAS prodloužena. Proto nebyly vyhlášeny nové programy s výjimkou programu “Young scientists”. Z dřívější doby ale pokračuje 10 programů, v šesti z nich jsou koordinátory pracovníci AV ČR. Teprve v závěru roku bylo definitivně rozhodnuto prodloužit existenci INTAS do roku 2006 s tím, že její činnost bude financována přímo Evropskou komisí. 

Spolupráce AV ČR s mezinárodními nevládními vědeckými organizacemi

Představitelé AV ČR se aktivně zúčastnili Valného shromáždění ALLEA (All European Academies) v březnu 2002 v Itálii. Na zasedání byly schváleny budoucí aktivity ALLEA do r. 2004 a zvolen nový Steering Committee. Přednesené přednášky a diskusní příspěvky se týkaly např. “Migračních vln populace”, “Národní strategie výzkumu malých evropských zemí”, otázek “Vědy a etiky”, “Intelektuálního vlastnictví” a dalších problémů.

ICSU (International Council for Science) zastřešuje činnost Národních vědeckých komitétů pro přírodní a sociální vědy. V roce 2002 vystupovala jako odborný poradce pro Světový summit o udržitelném rozvoji v Johannesburgu. Představitelé AV ČR se zúčastnili v roce 2002 Valného shromáždění ICSU.

Řada aktivit proběhla i ve spolupráci s IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis). Český výbor IIASA zorganizoval např. účast pracovníka CERGE na řešení projektu “Economic Transition and Integration”, účast zástupce v evaluační komisi, přípravu projektu v oblasti ekologie apod. Český zástupce byl zvolen předsedou Komise pro členské záležitosti a za člena výkonného výboru IIASA. Vzhledem k nevyjasněnému způsobu dalšího financování členství ČR v této organizaci (dotace z MŠMT pokrývající členský příspěvek a organizační náklady bude patrně zrušena) hrozí přerušení další spolupráce.

Nejvýznamnější aktivitou IAP (InterAcademy Panel) − celosvětové organizace národních akademií − bylo jak svým rozsahem, tak především významem uspořádání “Světového summitu o udržitelném rozvoji”, který se konal na přelomu srpna a září 2002 v Johannesburgu. Členem delegace ČR byl i zástupce AV ČR.

V roce 2002 se uskutečnilo v Paříži první celosvětové zasedání IAMP (InterAcademy Medical Panel) na téma “Jak čelit celosvětově infekcím a resistenci na antibiotika: úloha lékařských akademií". AV ČR vyslala na toto zasedání dva zástupce.

UAI (Union Académique International) sdružuje 51 členských zemí. Koordinuje a ve vybraných případech i finančně podporuje mezinárodní projekty z humanitních vědních disciplín. V současné době se pod záštitou UAI řeší 62 projektů, z nichž na šesti se úspěšně podílí osm ústavů AV ČR.

V Českém historickém ústavu v Římě - společném pracovišti AV ČR a Filozofické fakulty UK v Praze − patřily k hlavní činnosti tři dlouhodobé úkoly: pro období pozdního středověku je to dokončení přípravy a vydání edice Monumenta Vaticana res gestas Bohemicas illustrantia, jež zpřístupňuje základní písemný materiál vydaný papežskou kanceláří nebo komorou určený do zemí českého středověkého státu; pro období raného novověku se ústav podílí na mezinárodním projektu vydávání zpráv papežských nunciů při císařském dvoře za období, kdy Rudolfův dvůr sídlil v Praze; v neposlední řadě je to soustavný výzkum bohemikálních rukopisů Vatikánské a dalších římských knihoven.

Pracovníci AV ČR se aktivně podíleli na činnosti ESF (European Science Foundation). Nejdůležitější aktivita probíhala ve 23 programech ESF (7 biologických, 12 fyzikálních a matematických, 2 sociologických, 1 muzikologickém a 1 historickém). V závěru roku 2002 skončilo pět programů ESF (SMARTON, STRUC, CYANOFIX, IMPACT a Musical Life in Europe), schválen byl vstup do tří nových programů. V České republice bylo uspořádáno 8 konferencí či pracovních setkání v rámci uvedených programů, dále zde zasedala řídící skupina Stálého výboru pro fyzikální a inženýrské vědy a též se uskutečnilo společné zasedání Stálého výboru pro humanitní vědy s administrativními pracovníky. AV ČR společně s GA ČR se od loňského roku účastní aktivity EUROCORES (ESF Collaborative Research Programmes), a to projektu SONS (Self Organized Nano Structures).

Příklady mezinárodních projektů řešených pracovišti AV ČR v rámci mezinárodních vládních i nevládních organizací:

Oblast věd o neživé přírodě
  • ATLAS (CERN)
    Fyzikální ústav, ČVUT a UK, dále 37 zahraničních pracovišť.
  • PALS Research Centre (projekt EU, 5. rámcový program)
    Fyzikální ústav ve spolupráci s FJFI ČVUT Praha, dále řešitelé z Itálie, Polska a SRN.
  • TARSKI - Theory and Applications of Relational Structures as Knowledge Instru-ments (COST Action)
    Ústav informatiky, Vysoká škola ekonomická za ČR a 27 pracovišť z 15 zemí západní a střední Evropy.
  • Produkce mezonů ve srážkách těžkých iontů - experiment CERES (spolupráce ČR s CERN)
    Ústav jaderné fyziky, ze zahraničí řešitelé ze Švýcarska, SRN, Izraele, Ruska a USA.
  • Design methodology and environment for dynamic reconfigurable FPGA, RECONF 2 (projekt EU, 5. rámcový program)
    Ústav teorie informace a automatizace, instituce z Francie, Belgie, Itálie a Španělska.
  • Ultra efficient, low emission power plant: Gas turbine group(COST Action)
    Ústav fyziky materiálů, instituce z Velké Británie, SRN, Polska, Itálie, Holandska, Řecka a Dánska.
  • NANO-FIB (Nano-fabrication with focused ion beams) (projekt EU, 5. rámcový pro-gram)
    Ústav přístrojové techniky, dále výzkumné ústavy z Francie, SRN, Nizozemí a Velké Británie.
  • PCIC - Photonic Crystal Integrated Circuits (projekt EU, 5. rámcový program)
    Ústav radiotechniky a elektroniky a zahraniční řešitelé z Francie, Švýcarska, Řecka, Švédska, SRN atd.
  • Quality and Trust in the Industrial Application of CFD (projekt EU, 5.rámcový pro-gram)
    Ústav termomechaniky spolu s univerzitami a výzkumnými pracovišti Belgie, SRN, Švý-carska, Francie, Řecka, Itálie, Velké Británie a dalšími.
  • ANDIDOZ (Chemical and Dynamical Influences on Decadal Ozone Change)(projekt EU, 5. rámcový program)
    Ústav fyziky atmosféry a Český hydrometeorologický ústav spolu s řadou výzkumných in-stitucí z Finska, Švýcarska, Velké Británie, Francie, Dánska, Norska, SRN.
  • Comparison of composition, structure and physical properties of rocks and miner-als in the Kola Superdeep borehole and their homologues on the surface (projekt UNESCO)
    Ústav struktury a mechaniky hornin a pracoviště obdobného odborného zaměření z Ruska, SRN, Finska, Norska, Slovenska a USA.
Oblast věd o živé přírodě a chemických věd
  • Selecive extraction of minor actinides from high activity liquid waste by organized matrices (projekt EU, 5. rámcový program)
    Ústav anorganické chemie a řešitelé z Francie, SRN, Itálie a Španělska.
  • New dealumination routes to produce transport-optimized catalysts for crude oil conversion (projekt EU)
    Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského, Chemopetrol, a.s., Litvínov, spolu s výzkumnými pracovišti ze SRN, Španělska, Řecka a Norska.
  • Subgrid scale investigations of factors determining the occurrence of ozone and fine particles (projekt EU, 5. rámcový program)
    Ústav chemických procesů, Ústav analytické chemie a technické univerzity z Řecka, Vel-ké Británie, Norska a Itálie.
  • Environmentally friendly crosslinked polyurethane materials from precursors of compact architecture (projekt EU - INCO-Copernicus)
    Ústav makromolekulární chemie, SYNPO, a.s., Pardubice za ČR a řešitelé z Francie, Holandska, SRN, Polska a Slovinska.
  • Rational approaches towards understanding and overcoming HIV protease inhibitor resistance (projekt EU, 5. rámcový program)
    Ústav organické chemie a biochemie, Ústav chemických technologií, Praha, spolu se za-hraničními pracovišti ze SRN, Portugalska, Francie a Nizozemí.
  • Loss and gain of typical telomere repeats in a major radiation monocots (The Lever-hulme Trust)
    Biofyzikální ústav spolu s univerzitami z Velké Británie.
  • Interference with steroid response genes in lepidoptera (financováno ze zdrojů GA ČR, National Institute of Health USA, Japan Society for the Promotion of Science)
    Entomologický ústav a instituce z USA a Japonska.
  • Construction of Corynebacterium glutamicum strains producing either l-valine or d-pantothenic acid - a rational approach using genome research (projekt EU, 5. rámcový program)
    Mikrobiologický ústav spolu s univerzitami a výzkumnými ústavy v SRN, Francii, Španěl-sku, Lotyšsku a Velké Británii.
  • EPILEPTOSOME - Looking for new targets for anti-epileptic therapy: focus on pre-synaptic glutamate receptor complex (projekt EU, 5. rámcový program)
    Ústav experimentální medicíny a řešitelé z Francie, SRN, Rakouska, Španělska a Velké Británie.
  • Improved diagnostic tools for the certification of strawberry propagation material (projekt EU, 5. rámcový program)
    Ústav molekulární biologie rostlin, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy, a výzkumná pracoviště z Nizozemí, SRN, Itálie a Polska.
  • In vitro production of high quality mammalian oocytes for biotechnology, assisted reproduction, breeding and toxicology-teratology purposes (projekt EU, 5. rámcový program)
    Ústav živočišné fyziologie a genetiky a instituce z Belgie, Francie, Itálie, Dánska a SRN.
  • Giant hogweed (Heracleum mantegazzianum) a pernicious invasive weed: Develo-ping a sustainable strategy for alien invasive plant management in Europe (projekt EU, 5. rámcový program)
    Botanický ústav, univerzity a výzkumná centra z Dánska, Švýcarska, Velké Británie a SRN.
  • Diagnostic and epidemiological markers for tracking of endemic and resurgent Eu-ropean leishmaniasis (projekt EU, 5. rámcový program)
    Parazitologický ústav, instituce Velké Británie, Španělska, SRN, Portugalska, Řecka, Francie a Belgie.
  • CARBOMONT Interactions between ecosystems and the carbon and nitrogen cycles (projekt EU, 5. rámcový program)
    Ústav ekologie krajiny, univerzity v Rakousku a Itálii a dalších 8 zahraničních pracovišť.
  • The conservation of a vital european scientific and biotechnological resource: Mi-croalgae and Cyanobacteria (COBRA) (projekt EU, 5. rámcový program)
    Ústav půdní biologie, Botanický ústav a instituce z Velké Británie, Portugalska, SRN a Francie.
Oblast humanitních a společenských věd
  • Financial institutions and corporate governance (Phare ACE)
    Národohospodářský ústav spolu s univerzitami z Velké Británie, Maďarska a USA.
  • Enlargement, gender and governance: The civic and political participation and re-presentation of women in the EU candidate countries (projekt EU, 5. rámcový program)
    Sociologický ústav.
  • Tackling inequalities in health (projekt EU Health and Consumer Protection Directorate-General)
    Psychologický ústav spolu se Státním zdravotním ústavem a s dalšími řešiteli z Maďarska, Estonska, Dánska, Belgie, Nizozemska, Velké Británie, SRN a Rakouska.
  • Pathways to cultural landscapes (projekt EU - program Europe 2000)
    Archeologický ústav, Praha.
  • Les mots de la ville (nositel projektu CNRS - Paříž)
    Etnologický ústav.
  • Recognising Central and Eastern European Centres of RTD: Perspectives for the European Research Area (RECORD) (projekt EU, 5. rámcový program)
    Filozofický ústav a výzkumné instituce z 3 členských států EU (Rakousko, Irsko, Velká Británie) a 6 asociovaných zemí (Česká republika, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko).
  • Occupation in Europe. The impact of national socialist and fascist rule, 1938-1945 (projekt pod patronací Standing Committee for the Humanities of the European Science Foundation)
    Historický ústav s pracovišti z Polska, Itálie, Velké Británie a dalších zemí.
  • Latinitatis medii aevi Lexicon Bohemorum (projekt Union Académique Internationale, Brusel)
    Ústav pro klasická studia.

Spolupráce AV ČR se zahraničím v rámci mezinárodních dvoustranných dohod

Vědecká spolupráce se zahraničními partnery na základě dvoustranných dohod má v Akademii dlouhou tradici. Spolupráce v rámci dohod se v poslední době stále více zaměřuje na společné dvouleté a tříleté projekty, jejichž výběr je svěřen odborným komisím. Takových dohod má AV ČR uzavřeno 56 s partnery ze 42 zemí a stále vyhledává nové partnery. Tak se podařilo v roce 2002 uzavřít novou dohodu s francouzským partnerem z oblasti lékařských věd INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale), dále s německým partnerem DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst), který podporuje program společných projektů pro mladé vědce. Novým partnerem je Kanadská národní rada pro výzkum (NRC), s níž byla dohodnuta spolupráce na vybraných společných projektech. (Započala i realizace projektů “Nano and Amorphous Materials”, na kterém participuje Ústav fyziky plazmatu a “Protein−Carbohydrate Interaction Area”, jehož řešitelem je PAÚ). Nově, po několikaleté odmlce, byla uzavřena dohoda s Chorvatskou akademií věd.

V zemích, kde AV ČR nemá vlastního smluvního partnera nebo kde pro velký zájem vlastní dohody nestačí pokrývat požadavky, využívají pracoviště AV ČR, jejich výzkumné kolektivy i jednotlivci zahraničních programů a projektů prostřednictvím mezivládních kulturních dohod uzavíraných MZV ČR (např. s Dánskem, Norskem, Řeckem, SRN) a mezivládních dohod o vědecko−technické spolupráci, jejichž garantem je MŠMT ČR. Příkladem jsou mezivládní dohody o vědecko−technické spolupráci např. s Japonskem, Slovinskem, Maďarskem, SRN, v programu Barrande s Francií, v programu AKTION s Rakouskem, společné projekty v rámci programu KONTAKT − dohoda s NSF USA (National Science Foundation). Odborníci AV ČR se pravidelně podílejí na posuzování návrhů nových projektů a účastní se zasedání smíšených výběrových komisí.

V roce 2002 bylo vysláno v rámci meziakademických dvoustranných dohod AV ČR do zahraničí 550 vědeckých pracovníků na 6796 pobytových dnů a naopak na pracoviště AV ČR (a někdy i do vysokých škol) bylo zprostředkováno přijetí 499 osob na 4682 pobytových dnů, což ve srovnání s rokem 2001 představuje mírný nárůst. V těchto údajích nejsou zahrnuty výjezdy v rámci projektů s NSF USA, DFG a DAAD v SRN, CNRS ve Francii, CNR v Itálii i v rámci projektů s mezinárodními organizacemi, pro něž platí odlišné podmínky pro výběr a realizaci. Např. Komisí pro spolupráci ČR a NSF bylo schváleno 9 nových projektů, na nichž se podílejí pracoviště AV ČR a z roku 2001 pokračuje 12 projektů pracovišť AV ČR; v rámci spolupráce s DFG (Deutsche Forschungsgemeinschaft) se realizovala spolupráce na 10 projektech a další návrhy jsou ve schvalovacím řízení. 

Další formy mezinárodní spolupráce

V rámci Fóra Akademií V4 − volného uskupení akademií věd zemí Visegrádské čtyřky − se představitelé akademií věd ČR, Polska, Slovenska a Maďarska dvakrát ročně setkávají na společných jednáních, na kterých se snaží koordinovat své postoje k aktuálním otázkám v oblasti strategie vědy a výzkumu a především ve vztahu k EU. V roce 2002 byly na setkáních na Slovensku a v Maďarsku konzultovány postoje jednotlivých akademií např. k problematice propojování sítí Center excelence v rámci nového rámcového programu EU, vědní politiky Evropské komise, aktivit ESF, spolupráce akademií věd s průmyslem, účasti v 6. rámcovém programu, postoje k otázce existence Evropské rady pro výzkum a další.

Vědečtí pracovníci AV ČR jsou v zahraničí velmi aktivní i v přednáškové činnosti na zahraničních univerzitách a mezinárodních kongresech, vedou zahraniční studenty, jsou členy redakčních rad zahraničních vědeckých časopisů atd. (statistický výčet těchto aktivit je uveden v příloze této kapitoly).

Kromě vědeckých setkání, organizovaných pracovišti AV ČR, se realizovala i vědecká setkání organizovaná AV ČR (např. 4. kolokvium “Science, or Else?”, ve spolupráci s GA ČR a Ústavem fyziky plazmatu zasedání výboru PESC/ESF “PESC Core Group and ESF Member Organisations”, či ve spolupráci s NATO Advanced Study Institute dvě letní setkání v zámku Třešť).

Představitelé AV ČR přijali v roce 2002 řadu významných zahraničních hostů a delegací, např. prof. Erica Bandu, výkonného sekretáře ESF, který přednesl přednášku na téma “New ESF Plan for 2002–2006”, prezidenta CNRS prof. Gérarda Mégie, který přednesl přednášku o struktuře a aktivitách CNRS Francie a setkal se s mladými vědci pracovišť AV ČR, prof. Eduarda Kriegera, předsedu Brazilské akademie věd a předsedu InterAcademy Panel, prof. Haralda zur Hausen (Deutsches Krebsforschungszentrum, Heidelberg, SRN), který přednesl přednášku “Vaccines for Cancer Prevention and Therapy” atd. V roce 2002 se uskutečnilo tradiční setkání vedení české a slovenské AV, tentokrát na Slovensku ve Smolenicích. Tradičně velmi dobré jsou kontakty AV ČR se zástupci diplomatického sboru.

Mezi nejvýznamnější konference s mezinárodní účastí pořádané pracovišti AV ČR v roce 2002 patří:

10th European solar physics meeting Solar variability: From core to outer frontiers
Pořadatel: Astronomický ústav; 250 zahraničních účastníků
Evropská konference o sesuvech
Pořadatel: Ústav struktury a mechaniky hornin; 165 účastníků, z toho 134 zahraničních
20th Symposium on plasma physics and technology
Pořadatel: Ústav fyziky plazmatu; 184 účastníků, z toho 94 zahraničních z 23 zemí
Inženýrská mechanika 2002
Pořadatel: Ústav teoretické a aplikované mechaniky; 230 účastníků, z toho 32 zahraničních
3rd ECFA DESY Kinear collider workshop
Pořadatel: Fyzikální ústav; 170 účastníků, z toho 150 zahraničních
Konference 2000 − eWork& e Business
Pořadatel: Ústav teorie informace a automatizace; 500 účastníků
19th scientific meeting of the International Society of Hypertension and 12th European meeting on hypertension
Pořadatel: Fyziologický ústav; téměř 7800 účastníků
15th international congress of chemical and process engineering CHISA 2002
Pořadatel: Ústav chemických procesů; 948 účastníků, z toho 784 zahraničních z více než 50 zemí
16th European experimental NMR conference
Pořadatel: Ústav organické chemie a biochemie a Ústav chemických procesů; 521 účastníků, z toho 480 zahraničních, mezi nimi dva nositelé Nobelovy ceny
Mezinárodní konference From oocyte to embryonic stem cell: A lesson from pluripotency
Pořadatel: Ústav experimentální medicíny; 99 účastníků, z toho 50 zahraničních
Mezinárodní workshop − The impact of immobilization on the physiology of immobilized organisms
Pořadatel: Ústav experimentální botaniky; 85 účastníků, z toho 76 zahraničních
Metapopulation dynamics and landscape fragmentation, 15. setkání pracovní skupiny populační biologie rostlin společnosti Gesellschaft für Ökologie
Pořadatel: Botanický ústav, 80 účastníků ze zahraničí
Laboratorní kurs − Genome−wide approaches to understanding bacterial pathogenesis
Pořadatel:Mikrobiologický ústav ve spolupráci s Howard Hughes Medical Institut, Harvard Medical School, Boston a The National Academies of Sciences of USA za účasti 15 předních profesorů z oboru a 20 kurzistů z deseti zemí střední a východní Evropy
Osudy čs. občanů v bývalém SSSR, 1918–1956
Pořadatel: Ústav pro soudobé dějiny; 72 účastníků, z toho 15 zahraničních
Etymologické sympozium Brno 2002
Pořadatel: Ústav pro jazyk český; 60 účastníků, z toho 28 zahraničních.

Přehled mezinárodní vědecké spolupráce pracovišť AV ČR v roce 2002