Vyhledávání



Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

Účelové finanční prostředky, které jsou každoročně vyčleňovány z rozpočtové kapitoly Akademie, umožňují zejména selektivně podporovat jednotlivé progresivní vědní obory. Základem pro cílené rozdělování finančních prostředků jsou výsledky veřejných soutěží. K podpoře rozsáhlých oborových projektů slouží soutěže o účast ve dvou Programech Akademie, které byly zahájeny v roce 1996. Naproti tomu kvalitní projekty vycházející především z individuální aktivity badatelů jsou podporovány Grantovou agenturou Akademie (dále GA AV), která každoročně vypisuje veřejnou soutěž o standardní a doplňkové granty.

Programy podpory rozvoje výzkumu

        Stejně jako v předchozích dvou letech byl i v roce 1998 rozhodující podíl účelových neinvestičních prostředků, kterými Akademie v tomto roce disponovala, věnován na podporu projektů zahrnutých do “Programu podpory rozvoje badatelského výzkumu v klíčových oblastech vědy pěstovaných v AV ČR”. XIII. zasedání Akademického sněmu přidělilo prostředky na jednotlivé projekty Programu v celkové výši 287,6 mil. Kč. Postup prací a výsledky všech 28 projektů byly na základě průběžných zpráv zhodnotila Vědecká rada Akademie. V naprosté většině zpráv byla kvalita dosažených výsledků doložena úctyhodným množstvím publikací v prestižních časopisech.

        V lednu 1998 byly v rámci již třetího kola veřejné soutěže o účast v “Programu podpory rozvoje přístrojového vybavení progresivních vědních oborů pěstovaných v AV ČR” nově vyhlášeny dva projekty:

  • Mikroanalytické metody zkoumání struktury a procesů v živé a neživé hmotě,
  • Systémy přenosu, zpracování a ochrany velkých objemů dat.
Na jejich podporu bylo vyčleněno celkem 58 mil. Kč investičních prostředků.

        Po zhodnocení průběhu a výsledků šesti projektů zahájených v letech 1996 a 1997 Vědeckou radou bylo na jejich pokračování vynaloženo celkem 6,9 mil. Kč investičních prostředků.

Grantová agentura Akademie

        Pro GA AV bylo v roce 1998 z rozpočtu Akademie vyčleněno celkem 104 milionů Kč účelových prostředků (z toho 5 mil. Kč určených na investice), které byly rozděleny na podporu řešení nově zahajovaných i pokračujících grantových projektů. 

Podpora nových projektů v VIII. kole grantové soutěže

        V rámci soutěže o standardní granty bylo 113 novým projektům, které v soutěži uspěly, přiděleno v roce 1998 celkem 33,5 mil. Kč neinvestičních a 5,0 mil. Kč investičních prostředků.

        V soutěži o doplňkové granty byly uděleny:

  • 1 postdoktorandský grant ve výši asi 0,12 mil Kč,
  • 25 integračních grantů v celkové výši 3,22 mil. Kč.,
  • 6 publikačních grantů v celkové výši asi 0,75 mil. Kč
Zatímco žádosti o publikační granty přicházely v naprosté většině z oblasti humanitních věd, integrační granty, které jsou určeny na podporu provozu nákladných přístrojů a zařízení, směřovaly do oblasti přírodních a technických věd.

Financování pokračujících projektů

        Oborové rady GA AV posoudily na podkladě výročních zpráv průběh řešení 228 pokračujících projektů, kterým byl v letech 1996 a 1997 udělen standardní grant, a ve všech případech doporučily také v tomto roce jejich podporu. Celkem na ni bylo uvolněno 61,4 mil. Kč.

Hodnocení ukončených grantových projektů

        K 31. 12. 1997 bylo ukončeno 124 projektů podporovaných standardními granty, které byly řešeny v převážné většině tři roky. Kvalita výsledků těchto projektů byla oborovými radami hodnocena podle závěrečných zpráv řešitelů doplněných seznamem doložených publikací (v průměru více než šest publikací v recenzovaných časopisech na projekt). Kromě vědecké kvality získaných výsledků posuzovaly oborové rady rovněž účelnost vynaložených finančních prostředků. Výsledky 62 projektů hodnotily oborové rady jako mimořádně úspěšné. Žádný projekt nebyl hodnocen jako nesplněný.

        Ze 14projektů dotovaných jednoletými postdoktorandskými granty byly všechny splněny, dva z nich mimořádně úspěšně. Z 15 projektů podpořených v roce 1997 doplňkovými publikačními granty bylo 10 projektů splněno mimořádně úspěšně.

Průběh a výsledky IX. kola grantové soutěže

        V druhé polovině roku 1998 vyhlásila GA AV další (IX.) kolo veřejné soutěže o standardní a doplňkové granty udílené projektům zahajovaným na počátku roku 1999.

        Každoročně vypisovaná soutěž o standardní granty byla v IX. kole rozdělena na kategorii základní a juniorskou, určenou pro navrhovatele do 35 let věku. Do soutěže bylo podáno celkem 360 přihlášek - 324 v základní a 36 v juniorské kategorii. Pět přihlášek v základní kategorii bylo vyloučeno pro nedodržení stanovených soutěžních podmínek. Během posuzovacího řízení bylo na zbývajících 355 grantových návrhů získáno celkem 717 posudků od domácích a 487 posudků od zahraničních posuzovatelů, tedy v průměru téměř 3,4 posudku na grantový návrh.

        Grant byl udělen 101 projektům v základní kategorii(úspěšnost v soutěži 31,2 %) a 17 projektům v juniorské kategorii (úspěšnost 47,2 %). Navrhovateli 109 úspěšných projektů jsou pracovníci Akademie, na řešení 23 z nich se jako spoluřešitelé budou podílet pracovníci z 30 mimoakademických pracovišť. Mimoakademičtí pracovníci získali 9 grantů.

        V soutěži o doplňkové granty bylo uděleno 44 integračních a 11 publikačních grantů. Do soutěže o doplňkové postdoktorandské granty bylo podáno pouze 6 přihlášek a byly uděleny 3 granty.

Podpora získaná z jiných zdrojů

        Významná část účelově poskytovaných finančních prostředků byla stejně jako v minulých letech získána prostřednictvím Grantové agentury České republiky (GA ČR). Podíl pracovníků Akademie v grantové soutěži GA ČR lze, alespoň v hrubých rysech, posoudit z tabulky 4 přílohy č. 2, která podává přehled o počtech grantů získaných v roce 1998 i počtech projektů, jimž byly uděleny grantové podpory v předcházejících letech a jejichž řešení pokračovalo také v tomto roce.

        V roce 1998 pracovníci Akademie byli úspěšní rovněž v grantových a projektových soutěží zadávaných ústředními orgány státní správy - Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem životního prostředí a dalšími. Důležitým zdrojem prostředků jsou i zahraniční grantové projekty získané zejména v rámci Evropské unie, COST, JOULE, COPERNICUS, dále projektů US-ČR Aid, US EPA, NATO, CERN, World Bank a zahraničních vědeckých organizací, nadací a univerzit.