Vyhledávání



Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

I v roce 1999 se budou pracoviště Akademie věnovat především své hlavní činnosti spočívající v řešení projektů vyplývajících z jejich výzkumných záměrů, vědecké koncepce, grantů a dalších projektů. Vedení pracovišť i Akademie jako celku budou vedena snahou zlepšit finanční zajištění této práce zejména v oblasti institucionálních prostředků, organizačně ji plně zabezpečit a motivovat pracovníky Akademie k vysokým výkonům.

      Akademii zároveň očekávají i některé další úkoly.

      Prvořadou pozornost bude Akademie věnovat spolupráci na přípravě Národní politiky výzkumu a vývoje České republiky, jejímž smyslem bude vytvořit dlouhodobou, reálnou a stabilní koncepci rozvoje této společensky nesmírně významné oblasti.

        V souvislosti s tím se bude řešit i otázka příštího optimálního právního a ekonomického postavení Akademie jako celku i jejích pracovišť. Podaří-li se záměr dovést až do přijetí příslušných konkrétních zákonných úprav, budou neprodleně připraveny nové stanovy Akademie.

        V roce 1999 bude nutno pečlivě odborně, organizačně i personálně připravit hodnocení výzkumných záměrů a výsledků činnosti vědeckých pracovišť Akademie podle vládního usnesení č. 281/1998 tak, aby hodnocení pomohlo zvýšit kvalitu a úspěšnost badatelské práce. V souvislosti s tím budou znovu posouzeny i pojetí, rozsah a zaměření současné vědní koncepce Akademie, přijaté v roce 1995.

        Velmi důležitým úkolem bude dosáhnout - přes nedokonalost právních základů, které poskytuje zákon o vysokých školách - na základě příslušných akreditací, dohod s vysokými školami a dobrých vzájemných partnerských vztahů optimálního zapojení vědeckých pracovišť Akademie do uskutečňování doktorských studijních programů ve všech oborech, kde k tomu jsou předpoklady.

        Obdobně důležitým - a bohužel stále přetrvávajícím - úkolem je řešení nepříznivé věkové struktury Akademie. Je nezbytné zlepšit dosavadní zcela nedostatečné materiální (zejména platové) podmínky mladých vědeckých pracovníků. Ty jsou jednou z hlavních příčin malého zájmu mladých absolventů magisterského i doktorského studia o profesi vědeckého pracovníka. Navíc jsou i závažným důvodem pro odchod vědeckých pracovníků z Akademie po dokončení jejich vědecké přípravy.

        Pro další úspěšný rozvoj Akademie je třeba zlepšit finanční a materiální zajištění její činnosti, což by se mělo projevit ve výraznějším posílení jejího rozpočtu na rok 2000.