Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < březen > 
Po Út St Čt So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

7. Sekce sociálně-ekonomických věd
Seznam anotací
1. Poslanci, senátoři a vstup České republiky do Evropské unie (SOÚ)
2. The Parliament of the Czech Republic, 1993-1998 (SOÚ)
3. Labour Market Flexibility and Employment Security, Czech Republic (SOÚ)
4. Note On Specification Tests of (Binary) Choice Models: A Non-Parametric Approach (NHÚ)
5. An Alternative to the BDS Test: Integration Across the Correlation Integral (NHÚ)
6. Enterprise Breakups and Performance during the Transition (NHÚ)
7. Sebepojetí v osobnostním kontextu (PSÚ)
8. Aplikace typologie v psychologii: užití metod shlukové analýzy (PSÚ)
9. Soudní kontrola ústavnosti. Srovnávací pohled (ÚSP)
10. Mezinárodní dohody o ochraně investic a řešení sporů (ÚSP)
11. Principy a východiska nového kodexu soukromého práva (ÚSP)
12. T. G. Masaryk - Za ideálem a pravdou 2 (1882-1895) (MSÚ)
13. Prezident Republiky československé. Instituce a osobnost TGM (MSÚ)
14. T. G. Masaryk: Parlamentní projevy 1891-1893 (MSÚ)


7.1. Poslanci, senátoři a vstup České republiky do Evropské unie
Brokl, L. (ed.), Sociologický ústav, Praha 2001. 131s.

Sborník obsahuje příspěvky přednesené na stejnojmenném semináři konaném výzkumným týmem Politická sociologie Sociologického ústavu AV ČR v květnu 2001 v Poslanecké sněmovně. Základem publikace je dlouhodobý projekt týmu věnovaný výzkumu poslanců a senátorů, jehož výsledky zahrnují všechna dosavadní funkční období parlamentu České republiky. Téma Evropské unie a vstupu ČR do EU je jedním z tematických bloků tohoto projektu vzhledem k tomu, že vstup do Evropské unie se stává v posledních letech procesem, který ovlivňuje činnost všech státních orgánů, Parlamentu ČR i samotných občanů.
Zkoumat roli českých poslanců a senátorů v přístupovém procesu (jako zákonodárců či jako tvůrců veřejného mínění) je navýsost důležité, vzhledem k již několik let probíhajícímu jednání ČR (resp. vládou) s EU o vstupu ČR do EU. Všeobecně jsou jako problém vnímány otázky informační nerovnováhy mezi vládou a poslanci a senátory, postojů zastupitelů ke vstupu do EU a ochoty občanů podpořit vstup do EU. Publikovaných příspěvků je celkem 9 - šest článků je od autorů působících ve vědeckých institucích a 3 od autorů, kteří se věnují marketingovým výzkumům a komunikačním strategiím. Sborník tak obsahuje jak pohled autorů, kteří zkoumají činnost českých politických elit v kontextu vstupu do Evropské unie, tak pohled "praktiků", kteří pomáhají ovlivňovat zkoumanou realitu.


7.2. The Parliament of the Czech Republic, 1993-1998
Linek, L., Šalamounová, P. (eds.), Factbook Prague, Institute of Sociology, Prague 2001. 95 s.

Kniha je vydána jako součást projektu Parliamentary DICe (Dokumentační a informační středisko o parlamentech střední Evropy), který je podporován Grantovou agenturou AV ČR. Samotné vydání knihy bylo podpořeno Grantovou agenturou ČR.Tématem knihy je analýza činnosti českého parlamentu v prvních dvou volebních obdobích Poslanecké sněmovny (1993-1996 a 1996-1998) a prvního funkčního období Senátu (1996-1998). Samotná publikace je rozdělena do 5 částí - čtyř kapitol a jedné přílohy.
Nejprve je v první kapitole činnost samotného Parlamentu ČR umístěna do kontextu, do jehož rámce autoři zařadili politickou historii ČR, legislativní proces a změny pravidel projednávání zákonů v obou komorách českého parlamentu. Druhá kapitola charakterizuje činnost parlamentu v číslech. Nejprve jsou popsány první dvě volební období Poslanecké sněmovny, následně první funkční období Senátu a třetí část kapitoly je věnována působení prezidenta republiky v legislativním procesu. Autorka třetí kapitoly popisuje demografické a sociální charakteristiky zákonodárců ve sledovaném období šesti let. Mezi sledované vlastnosti patří pohlaví, věk, vzdělání a předchozí politická zkušenost. Tématem čtvrté kapitoly jsou parlamentní orgány: výbory a kluby. Autoři kapitoly popisují jak jejich právní úpravu, tak samotný vývoj (strukturu výborů, členství ve výborech, stranické složené výborů či změny v členství v poslaneckých klubech). Obsahem příloh je 5 rozsáhlých tabulek, v nichž jsou zachyceny níže uvedené údaje o členech obou komor Parlamentu ČR ve sledovaném období (navrhující strana, členství ve výboru, členství v klubu, volební obvod). Tabulky obsahují i seznamy poslanců, kteří v průběhu volebního období nahradili odstoupivší poslance, a přestupy poslanců mezi poslaneckými kluby.



7.3. Labour Market Flexibility and Employment Security, Czech Republic.
Večerník, J., International Labour Organization, Ženeva 2001. 95 s.

Cílem studie je popsat, co v České republice určuje napětí mezi potřebou flexibility pracovní síly a požadavkem pracovníků na adekvátní sociální jistoty. Autor problém hodnotí z pohledu zaměstnanců i zaměstnavatelů a zkoumá, jakou roli při vyvažování sociálních a ekonomických politik hrála vláda, odbory a neopomíná ani vliv zkušeností z minulého režimu. V centrálně řízené ekonomice lidé přivykli jistotě, stabilitě, extrémnímu přerozdělování a tomu, že jejich životní standard nezohledňoval jejich pracovní úsilí. Reformy na počátku 90. let toto změnily. Rozsáhlé strukturální změny zvýšily toky na trhu práce. Mnoho lidí změnilo práci, začalo podnikat, pracovat v zahraničí a podobně. Po roce 1997 vlivem hospodářské recese začaly firmy chovat hospodárněji, což se projevilo růstem nezaměstnanosti a snahou šetřit na pracovních nákladech. Rozšířily nestandardní více praktiky jako vyplácení neformálních (nezdaněných) bonusů k základní (minimální) mzdě, zaměstnávání cizinců za nízkou mzdu a zaměstnanců na živnostenský list s cílem ušetřit na zdravotním a sociálním pojištění. Odbory na tyto strategie upozorňovaly, ale recese jim neposkytla široký manévrovací prostor. Ale ani firmy neměly lehké postavení vzhledem k špatné struktuře pracovní síly a malé ochotě pracovníků zvyšovat si vzdělání a kvalifikaci.
Studie se pozastavuje i nad rolí vlády, která na počátku transformace chtěla zabránit nezaměstnanosti prostřednictvím zvýhodnění předčasných a invalidních důchodů a sociálních dávek, což oslabilo pracovní motivace nekvalifikovaných pracovníků. Malá pozornost byla naopak věnována novým flexibilním formám práce, které byly i ze strany odborů vnímány negativně jako "smrtící koktejl," zaměstnavatelů, před nímž je třeba pracovníky chránit. Práce upozorňuje i na výzvy, které čekají ČR před vstupem do EU, a to revitalizace klíčových odvětví, podpora drobného a středního podnikání a rozvoj strategických služeb. Od nich se očekává pozitivní dopad na efektivitu trhu práce a tím i na sociální jistoty pracovníků.



7.4. Note On Specification Tests of (Binary) Choice Models: A Non-Parametric Approach
Hanousek, J., Central European Journal of Operation Research, 8 (2001), 3, pp. 259-264.

Článek J. Hanouska popisuje nový statistický test, který neparametricky porovnává predikční schopnosti binárních modelů výběru alternativy. Výhodou testu je, že není závislý na konkrétní specifikaci jednotlivých modelů a proto není porovnání zatíženo chybou specifikace. Kromě asymptotických vlastností jsou též známy vlastnosti testu pro malé vzorky. Hlavní výhodou testu je, že umožňuje porovnávat nevnořené alternativy specifikace.



7.5. An Alternative to the BDS Test: Integration Across the Correlation Integral
Kočenda, E., Econometric Reviews, 20 (2001), 3: pp. 337-351.

Článek E. Kočendy popisuje neparametrickou metodu testování přítomnosti nelineárních závislostí v časových řadách. Test je konstruován jako alternativa k metodě, která postupně vešla ve známost jako tzv. BDS test. BDS test testuje nulovou hypotézu, že jednotlivá pozorování tvořící časovou řadu jsou rozdělena nezávisle a identicky (independent and identically distributed-iid), oproti blíže nespecifikované alternativě. Jak BDS test, tak jím navržená metoda (zkráceně K2K test), vycházejí z konceptu korelačního integrálu. V BDS testu samotném je nutno zvolit ex ante tzv. distanční parametr, k jehož výběru neposkytuje statistická teorie téměř žádnou volbu. Může se proto stát, že tento parametr bude zvolen nesprávně, což přirozeně zkreslí výsledky celého testu. Navrhovaný K2K test odstraňuje tento nedostatek pomocí integrace přes korelační integrál. Oba testy jsou schopny implicitně odhalit nelineární závislosti mezi jednotlivými pozorováními v časové řadě, a to nezávisle na vztazích lineárních. Srovnání ukazuje, že K2K test dokáže detekovat zbytkové nelineární závislosti ve standardizovaných reziduích i v případech, kde původně užitý BDS test žádné takové závislosti nenachází.



7.6. Enterprise Breakups and Performance during the Transition
Lízal, L., Singer, M., Švejnar, J., Review of Economics and Statistics.

Článek L. Lízala, M. Singera a J. Švejnara se zabývá efekty rozpadu podniků v počátečním stádiu transformace, ještě před vyhlášením privatizačního programu. Autoři ukazují, že rozpad měl identický vliv na obě části podniku, jak mateřskou část, tak nově vzniklou jednotku. Při menších rozpadech dosahovaly obě části lepších výsledků, tedy došlo k eliminaci neefektivit plynoucích z přílišné velikosti podniku. Na druhou stranu, při velkých rozpadech došlo ke zhoršení výsledků obou částí. To lze vysvětlit například tím, že samotný rozpad vedl ke vzniku konkurence, která eliminovala monopolní zisky. Autoři též poznamenávají, že negativní efekt rozpadu na obě části podniku je signálem deformovaných manažerských preferencí. Manažeři nesledují zájem podniku, ale své vlastní cíle.



7.7. Sebepojetí v osobnostním kontextu
Blatný, M., Psychologický ústav AV ČR a vydavatelství Masarykovy univerzity, Brno 2001. 120 s.

Kniha shrnuje autorův výzkum determinant individuálních rozdílů v sebepojetí. V první části práce je uveden souhrn současného stavu poznatků o sebepojetí v sociálně kognitivní psychologii a podán výklad teoretických předpokladů výzkumu (kapitoly 1 až 9), v druhé části je pak shrnuto deset nejvýznamnějších studií, věnovaných problému (kapitoly 10 až 16). Svou koncepcí je kniha určena především odborníkům v dané oblasti výzkumu a může také být využita jako studijní materiál pro výuku psychologie sebepojetí. Zjištěné rozdíly v sebepojetí v závislosti na temperamentových rysech extraverze a neuroticismu je možné rozdělit do dvou oblastí. První z nich se týká vlastností osobnosti a odpovídá reálně existujícím rozdílům v temperamentu - jsou podmíněny prostou reflexí osobních charakteristik a lze je označit jako "sebepojetí temperamentu". Druhá oblast rozdílů zahrnuje hodnocení: extraverti a emočně stabilní osoby se hodnotí vždy příznivěji, ačkoliv to nemusí odpovídat skutečně existujícím rozdílům. V případě těchto rozdílů se uplatňuje vliv pozitivních a negativních emocí. Temperament se uplatňuje jako báze emočního naladění prožívání reality i vlastního já.



7.8. Aplikace typologie v psychologii: užití metod shlukové analýzy
Osecká, L., Academia, Praha 2001. 164 s.

Kniha je věnována metodám empirické klasifikace v psychologii, prováděné pomocí vhodných statistických procedur, známých pod tradičním názvem shluková analýza. V prvních kapitolách se autorka zabývá metodologickými a technickými otázkami používání těchto metod, přičemž uvádí a srovnává různé typy shlukové analýzy, popisuje způsoby transformace dat a diskutuje otázky teoretické platnosti výsledků takových analýz. V další části knihy se autorka věnuje aplikacím popsaných postupů v různých oblastech psychologické problematiky: prožívání emocí, sociální percepce, hodnotové orientace, výkonové motivace, deprese, zdravotní stesky a inteligence. Každá z kapitol této prakticky orientované části knihy tak může sloužit jako učebnice metody i jako studie zkoumané problematiky.



7.9. Soudní kontrola ústavnosti. Srovnávací pohled
Blahož, J., ASPI Publishing, Praha 2001. 489 s.

Monografie přináší výsledky komparativního výzkumu soudní kontroly ústavnosti ve značném počtu států. Zaplňuje tak mezeru v české právní literatuře. Výzkum se zabýval všemi modely soudní kontroly ústavnosti. Kromě jejich analýzy obsahuje kniha také komparaci institucionálního řešení a funkce soudní kontroly ústavnosti, respektive ústavního soudnictví, v řadě států (USA, Velká Británie, Německo, Francie, Itálie, Švýcarsko, Rakousko, Řecko, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Finsko, státy Latinské Ameriky - Argentina, Brazílie, Mexiko, dále Indie, Japonsko a státy bývalého Britského společenství národů). Těžiště díla spočívá v analýze poměrů v USA, dále v komparativní analýze modelu v Německu, Francii, Itálii a Rakousku, neboť do tohoto modelu náleží také ústavní soudnictví ČR. Monografie může sloužit jako vědecky fundovaná učebnice, ale také jako zdroj námětů pro zdokonalení úpravy ústavního soudnictví v ČR. Závěrem je připojen rejstřík.



7.10. Mezinárodní dohody o ochraně investic a řešení sporů.
Šturma, P., Linde, Praha 2001. 268 s.

Monografie zaplňuje mezeru v české právní literatuře, protože právní úprava mezinárodních investic a způsobů řešení sporů z nich vznikajících nebyla dosud komplexně zpracována. Kniha je rozdělena do dvou hlavních okruhů. První z nich podává přehled problematiky mezinárodních investic se zaměřením na obvyklý obsah dvoustranných dohod o ochraně investic uzavřených Českou republikou a upozorňuje na případné odchylky v některých z těchto dohod. Druhý tematický okruh je věnován specifické problematice řešení sporů z ochrany mezinárodních investic. Hlavní těžiště je v porovnání ustanovení o řešení sporů (arbitrážních doložek) v dvoustranných dohodách, jejichž stranou je ČR. Pozornost je věnována také aktuálnímu vývoji v oblasti řešení sporů z investic, zejména pokud se týká ČR. Jako přílohy jsou do knihy zařazeny texty některých významných mezinárodních dohod o ochraně investic, které ČR uzavřela. Publikace je doplněna seznamem použité literatury a judikatury.



7.11. Principy a východiska nového kodexu soukromého práva
Eliáš, K., Zuklínová, M., Linde, Praha 2001. 302 s.

Autoři monografie byli pověřeni zpracováním návrhu věcného záměru kodifikace soukromého práva. Kniha předkládá již propracovanější teze připravované právní úpravy upravené s odkazem na výsledky projednávání věcného záměru ve stálých pracovních komisích Legislativní rady vlády a v Legislativní radě samotné. Dílo vyjadřuje představu autorů, na jakém myšlenkovém základě má být po zohlednění řady podnětů nový český občanský zákoník vybudován a jak má být systematicky uspořádán. Kromě tezí zamýšleného kodexu jsou do knihy zařazeny také dodatky o kolizním právu a dva texty Karla Eliáše. Prvním je obecně pojatá studie o soukromém právu, druhý je označen jako zpráva o vznikání věcného záměru civilního kodexu a o jeho projednávání. Kniha je doplněna přehledem použité literatury a resumé v němčině a angličtině.



7.12. T. G. Masaryk - Za ideálem a pravdou 2 (1882-1895)
Polák, St., MSÚ AV ČR, Praha 2001, 499 s.

Kniha se zabývá prvním obdobím Masarykova pražského působení. Dvaatřicetiletý Masaryk přichází z Vídně na českou univerzitu a od počátku usiluje o radikální obrodu českého národního života: pronikavě působí na studenty, organizuje vědeckou a osvětovou práci a konečně vstupuje i do aktivní politiky. Zde se však tvrdě střetává s vedením své vlastní (mladočeské) strany a politickou arénu zase opouští, aby zahájil velkoryse koncipovanou "politiku nepolitickou". Publikace je příspěvkem ke studiu života a díla T. G. Masaryka a k historii české demokracie a některých jejích problémů ("nepolitická politika").



7.13. Prezident Republiky československé. Instituce a osobnost TGM
Broklová, E., MSÚ AV ČR, Praha 2001. 144 s.

Edice diskusí ústavního výboru revolučního Národního shromáždění RČS v roce 1919 k novelizaci prozatímní ústavy v otázce postavení prezidenta a jeho pravomocí spolu se studií jsou historickým pojednáním role prezidenta v parlamentní demokracii a působení T. G. Masaryka v této funkci. Zahrnutím teoretických i praktických aspektů prezidentské funkce tvoří současně příspěvek k aktuální diskusi o event. změně volby prezidenta republiky v ČR. Součástí publikace jsou texty zákona o prozatímní ústavě, jeho novelizace, zákona o kanceláři prezidenta a hlava třetí Ústavní listiny Československé republiky. Publikace řeší problém postavení prezidenta a jeho pravomocí v parlamentní demokracii s přihlédnutím k československé historii. Tento problém neztrácí na své aktuálnosti nejen v ČR.



7.14. T. G. Masaryk: Parlamentní projevy 1891-1893
Doubek, Vr., Kárník Zd., Kučera M. (ed.), Spisy T. G. Masaryka, Sv. 21, Praha 2001. 452 s.

Edice přináší soubor projevů T. G. Masaryka přednesených v zastupitelských sborech Rakouska-Uherska, jejichž mandát poslanec Masaryk vykonával v letech 1891-93. Jedná se o svého druhu vůbec první ucelenou českou edici parlamentních projevů, která zachycuje aktivity a způsob politické práce samotného Masaryka, stejně jako dokumentuje práci parlamentních sborů mnohonárodnostního státu v době formování politické parlamentní praxe konce 19. století. Obsahuje plné znění parlamentních řečí i textů návrhů a interpelací formulovaných na půdě českého zemského sněmu, poslanecké sněmovny a delegací říšské rady. Publikace je významným příspěvkem k českým dějinám v širších souvislostech, jejichž některé aspekty neztratily svoji časovost.