Vyhledávání



Kalendář akcí

Dnes < 2014 >  < březen > 
Po Út St Čt So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Akademický bulletin

abicko

Videa ze světa vědy

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

biocev-logo-color-horizontal.jpg

Více o projektu

 

projekt ALISI

ALISI

 

8. Sekce historických věd

Seznam anotací:

  1. Petřkovice. O hrotech s vrubem a ženských figurkách (Archeologický ústav, Brno)
  2. Mutěnice - Zbrod. Zaniklé slovanské sídliště ze 7. - 10. století (Archeologický ústav, Brno)
  3. Hospodářské zázemí časně středověkých center (Archeologický ústav, Brno)
  4. Archeologie pravěkých Čech, dokončení projektu a vydání osmisvazkové syntézy (Archeologický ústav, Praha)
  5. Tafonomie pravěkých sídlištních vrstev (Archeologický ústav, Praha)
  6. Středověké hrady na Malši (Archeologický ústav, Praha)
  7. Válka a armáda v českých dějinách (Masarykův ústav a Archiv)
  8. Soupis rukopisů knihovny při farním kostele svatého Jakuba v Brně (Masarykův ústav a Archiv)
  9. Agrárníci, národní demokraté a lidovci ve druhém poločase první československé republiky (Masarykův ústav a Archiv)
  10. Prameny středověkých dějin, Traktáty Petra Chelčického (Historický ústav)
  11. Biografické studie (Historický ústav)
  12. Krize evropské demokracie a Československo v první polovině 20. století (Historický ústav)
  13. Emauzy. Benediktinský klášter Na Slovanech v srdci Prahy (Ústav dějin umění)
  14. Na základech konzervativní teorie české památkové péče (Ústav dějin umění)
  15. Zelená architektura.cz (Ústav dějin umění)
  16. Zapomenutí hrdinové. Dokumentace osudů aktivních odpůrců nacismu, kteří byli po skončení druhé světové války postiženi v souvislosti s opatřeními uplatňovanými v Československu proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu (Ústav pro soudobé dějiny)
  17. Dějiny českých zemí (Ústav pro soudobé dějiny)
  18. Kniha dvacatera umění mistra Pavla Žídka. Část přírodovědná (Ústav pro soudobé dějiny)

 

8.1 Petřkovice. O hrotech s vrubem a ženských figurkách
    (Archeologický ústav, Brno)

Mezioborově koncipovaná monografie věnovaná reprezentativní lokalitě období lovců mamutů starší doby kamenné (mladý gravettien, fáze Willendorf-Kostěnki) v ČR. Prvá část knihy popisuje sídliště jako celek. Jednotlivé kapitoly shrnují geografickou polohu lokality, historii výzkumu v jeho třech hlavních etapách (J. Folprecht, B. Klíma, J. Svoboda), geologickou a stratigrafickou situaci. Dále je hodnoceno radiokarbonové datování (21-23 tis. let BP), kladoucí osídlení těsně před maximum posledního glaciálu, rozložení sídelních struktur, ohnišť, jam a prostorové distribuce artefaktů. Druhá část knihy je věnována archeologickému materiálu, tedy kamenným surovinám, artefaktům, analýze pracovních stop na jejich povrchu, barvivům včetně proslulé figurky Petřkovické venuše, která byla z úlomku barviva řezána, úlomkům uhlí a pálené hlíny, rostlinným a živočišným materiálům. Třetí část knihy je srovnávací. Sleduje chronologii a rozšíření mladého gravettienu s typickými hroty s vrubem v Evropě, dále (v kontextu figurky Petřkovické venuše) výskyt ženských zobrazení v paleolitu Eurasie a etnologické analogie ze současné Sibiře. Jako celek tato kniha poskytuje komplexní kontextuální údaje k významnému uměleckému předmětu - jemně řezané figurce mladé ženy.

Svoboda, J. A. (ed.): Petřkovice. On Shouldered Points and Female Figurines. The Dolní Věstonice Studies, Volume 15/2008. Brno 2008, 252 s.

Kontaktní osoba: prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc.; 519517637, svoboda@iabrno.cz

8.sekce-cervena_venuse.jpg
Petřkovice. Soška z hematitu - "Červená venuše"

 


 

8.2 Mutěnice - Zbrod. Zaniklé slovanské sídliště ze 7. - 10. století
    (Archeologický ústav, Brno)

V první části knihy jsou prezentovány archeologické prameny, výsledky terénního výzkumu na lokalitě, kterou autor objevil r. 1969 a zkoumal v letech 1975 - 1978. Součást publikace tvoří i odborné posudky, k nálezům zvlášť důležitým pro hodnocení ekonomického vývoje patří zvířecí kosti. Sídliště v Mutěnicích autor zasadil do širokého rámce etnogeneze a problematiky počátků slovanského osídlení v zemích střední a východní Evropy. Z hlediska chronologického existují v Mutěnicích tři skupiny objektů, které však rozhodně nejsou vývojovými fázemi. Daleko největší bylo sídliště, které podle bronzových ozdob původem z evropského jihovýchodu lze datovat do 7. století. Tato skupina nemá v předvelkomoravském horizontu v Mikulčicích odpovídající paralely. Naopak nejmenší ze tří skupin mutěnických objektů je rámcově zařaditelná do 8. století právě podle mikulčických analogií. Třetí skupina objektů na sídlišti v Mutěnicích je relativně početná, datovaná na základě nálezů železných ostruh do 9. století a obsahující keramiku s prožlabenými okraji. Zkoumané objekty pravděpodobně nepatřily jedné osadě. Poznatky získané v Mutěnicích jsou velmi důležité pro studium vzniku nejstarších slovanských kultur a zejména prvotních fází jejich vývoje.

Klanica, Z.: Mutěnice - Zbrod. Zaniklé slovanské sídliště ze 7. - 10. století. Spisy Archeologického ústavu AV ČR, Brno, v. v. i., sv. 36, Brno, 302 s.

Kontaktní osoba: doc. Dr. Zdeněk Klanica, DrSc.; 547353863, sklanicova@iabrno.cz


 

8.3 Hospodářské zázemí časně středověkých center
    (Archeologický ústav, Brno)

Již šestý svazek monografické publikační řady "Internationale Tagungen in Mikulčice" se zaobírá dosud nedostatečně prozkoumaným fenoménem hospodářského a sídelního zázemí významných mocenských center střední Evropy v raném středověku. Obsahuje souhrnná vyhodnocení zázemí center v širších regionech (Braniborsko, Východní Pomořany, západní část uherského království), i zázemí jednotlivých vybraných lokalit (např. Bratislava, Erfurt, Hnězdno, Mělník, Mikulčice, Praha, Quedlinburg, Stará Boleslav). Další příspěvky se soustředí na jednotlivé dílčí aspekty problematiky: hospodářské vztahy mezi středisky a okolím, specializované řemeslné okrsky včetně železářských lokalit pracující pro centra, vnitřní strukturu osídlení v zázemí, přírodní prostředí, pěstované rostliny a jejich konzumaci, pohřebiště, jednotlivé složky materiální kultury (keramika, železné hřivny, mostní stavitelství atd.). Celkem 26 tematických příspěvků v knize pochází z pera 31 badatelů z České republiky, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska a Slovenska.

Poláček, L. (Hrsg.): Das wirtschaftliche Hinterland der frühmittelalterlichen Zentren. Internationale Tagungen in Mikulčice, Band VI - Spisy Archeologického ústavu AV ČR, Brno, v. v. i. sv. 31, Brno, 438 s.

Kontaktní osoba: PhDr. Lumír Poláček, CSc.; 518357292, lpolacek@iabrno.cz


 

8.4 Archeologie pravěkých Čech, dokončení projektu a vydání osmisvazkové syntézy
    (Archeologický ústav, Praha)

Osmidílná publikace představuje ucelenou výpověď jedné generace českých archeologů - souhrnné dílo s obdobnou náplní vyšlo naposled v r. 1978. Jde o dosud nejrozsáhlejší kompendium českého pravěku, jehož záměrem bylo shrnout stav výzkumu na poli pravěké archeologie v Čechách a podat přehled pramenů, otázek i současných řešení. Celé dílo představuje úvod do problematiky pro profesionální archeology a odborníky dalších oborů včetně památkové péče, jistě však bude sloužit také studentům jako vzdělávací text pro širší veřejnost. Na celé práci se podílelo přes 50 autorů, včetně osmi editorů svazků a dvou hlavních editorů; všichni editoři jsou pracovníky Archeologického ústavu AV ČR v Praze. Přestože celé dílo bylo koncipováno i redigováno podle jednoho harmonogramu, vydání všech svazků trvalo nezbytně delší dobu: v r. 2007 vyšly tři díly, další čtyři vycházejí letos, poslední svazek (APČ 8) v lednu 2009 (s vročením 2008).

Jiráň, L., (ed.) et al.: Doba bronzová. Archeologie pravěkých Čech 5. Praha 2008 (ARÚP), 265 s.
Neustupný, E., (ed.) et al.: Eneolit. Archeologie pravěkých Čech 4. Praha 2008 (ARÚP) (v tisku)
Venclová, N., (ed.) et al.: Doba halštatská. Archeologie pravěkých Čech 6. Praha 2008 (ARÚP), 173 s.
Salač, V., (ed.) et al.: Doba římská a stěhování národů. Archeologie pravěkých Čech 8. Praha 2008 (ARÚP) (v tisku)

Kontaktní osoba: doc. PhDr. Luboš Jiráň, CSc., 257014331, jiran@arup.cas.cz ; PhDr. Natálie Venclová, DrSc., 257014342, venclova@arup.cas.cz

8.sekce-letecky_snimek.jpg
Letecký snímek archeologického výzkumu

 



8.5 Tafonomie pravěkých sídlištních vrstev
    (Archeologický ústav, Praha)

Práce se zabývá pravěkým kulturním souvrstvím jako druhem archeologického pramene. V první části shrnuje historii a dosavadní výsledky výzkumu pravěkých a raně středověkých kulturních souvrství zejména na území Čech, sumarizuje a zobecňuje získané poznatky. Ve druhé části obrací pozornost ke vztahu kulturní vrstvy a mikroreliéfu terénu, a to na základě analýzy dosavadních publikací a na konkrétním příkladu z Prahy 9 - Miškovic. Třetí část je věnována analýze detailního výzkumu pravěkého kulturního souvrství zejména z mladší a pozdní doby bronzové v Praze 10 - Záběhlicích v roce 2001. Práce je metodologicky zaměřena. Upozorňuje na paradigmaticky podmíněný přezíravý vztah k tomuto druhu archeologického pramene a z toho vyplývající nedostatky v terénním výzkumu i následná interpretační rizika.

Ernée, M.: Pravěké kulturní souvrství jako archeologický pramen - Urgeschichtliche Kulturschicht als archäologische Quelle. Památky archeologické - Supplementum 20. ARÚP, Praha 2008, 162 s.

Kontaktní osoba: Mgr. Michal Ernée, PhD., 257014346, ernee@arup.cas.cz

8.sekce-keramicky_depot.jpg
Pravěký keramický depot. Nález picího souboru keramické lahve a osmi šálků (tzv. čerpáčků) z období středního eneolitu (3500-3300 př. Kr.). Záchranný archeologický výzkum Archeologického ústavu AV ČR, Praha, v pískovně u Tišic (okr. Mělník). Nález je patrně dokladem rituálu spojeného s pitím alkoholických nápojů.

 


 

8.6 Středověké hrady na Malši
    (Archeologický ústav, Praha)

Zpracování skupiny čtyř středověkých hradů (Velešín, Pořešín, Louzek a Sokolčí), k nimž se druží tvrz v Tiché. Jde o významné lokality, které doposud stály spíše stranou zájmu. Publikace zúročuje provedené komplexní povrchové výzkumy a ve dvou případech i výzkumy archeologické. Mimo původně královský velečin jde o hrady šlechtické. Získané poznatky o jejich podobě, vývoji, genetických souvislostech, každodennosti atd. významnou měrou mění pohled na tyto objekty a představují významné obohacení informační základny nejen archeologie středověku, kastellologie a stavební historie, ale mnoha dalších medievistických disciplin. Publikace má dopad i do tvorby národního kulturního povědomí a výkonu památkové péče.

Durdík, T.: Hrady na Malši. Praha 2008 (Společnost přátel starožitností), v tisku

Kontaktní osoba: prof. PhDr. Tomáš Durdík, DrSc., 257014396, durdik@arup.cas.cz


 

8.7 Válka a armáda v českých dějinách
    (Masarykův ústav a Archiv)

Základním východiskem monografické práce je otázka, jaké místo zaujímala válka a armáda od přelomu středověku a novověku do současnosti v českých dějinách, autoři se soustřeďují především na dějiny české společnosti ve sféře sociální a kulturní. Obecně platná teze, že vojenství a válka jsou pevně ukotveny ve struktuře společnosti, je doložena v různě zaměřených analýzách konkrétního případu českých dějin v dlouhém časovém rozpětí.

Koldinská, M. - Šedivý, I.: Válka a armáda v českých dějinách. Sociohistorické črty. NLN, Praha 2008, 580 s.

Kontaktní osoba: Ivan Šedivý, 286 010 112, sedivy@mua.cas.cz


 

8.8 Soupis rukopisů knihovny při farním kostele svatého Jakuba v Brně
    (Masarykův ústav a Archiv)

Knihovna při kostele sv. Jakuba v Brně je naší nejvýznamnější dochovanou historickou farní knihovnou. Obsahuje 127 středověkých rukopisů. Téměř polovinu tvoří liturgické rukopisy, mezi zbývajícími je zastoupena homiletika, biblistika, hagiografie, kanonické právo, filosofie a patristika. Katalog poskytuje odborné veřejnosti kritický popis rukopisů zpřístupňující tuto důležitou památku našeho kulturního dědictví k následnému využití pro další vědeckou práci.

Petr, S.: Soupis rukopisů knihovny při farním kostele svatého Jakuba v Brně. Studie o rukopisech. Monographia XII. Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i., Praha 2007, XCIV + 587 s.

Kontaktní osoba: Stanislav Petr, 234 612 215, petr@mua.cas.cz


 

8.9 Agrárníci, národní demokraté a lidovci ve druhém poločase první československé republiky
    (Masarykův ústav a Archiv)

Kol. monografie analyzuje, jak se v politice tří významných československých meziválečných stran - agrární, národně demokratické a lidové - odrazila mezinárodní i domácí situace třicátých let 20. století, charakterizovaná světovou hospodářskou krizí, nástupem autoritativních režimů v řadě evropských států i krizí demokracie. Podrobně si všímá různých návrhů na reformu demokratického politického systému v Československu, vzešlých ze sledovaných stran v uvedeném období, a na pramenném materiálu dokazuje, že ani jedna z těchto stran jako celek nepřekročila demokratické pozice.

Broklová, E. - Tomeš, J. - Pehr, M.: Agrárníci, národní demokraté a lidovci ve druhém poločase první československé republiky. Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i., Praha 2008, 268 s.

Kontaktní osoba: Michal Pehr, 222 828 206, pehr@mua.cas.cz


 

8.10 Prameny středověkých dějin, Traktáty Petra Chelčického
    (Historický ústav)

Edice středověkého pramene, 1. sv., 2. sv. v přípravě. Traktáty Petra Chelčického jsou uloženy v pařížké Národní knihovně. První svazek nové edice obsahuje 14 traktátů husitského myslitele v první polovině 15. století Petra Chelčického. Jeho názory ovlivnily především ideje Johna Viklefa, Jana Husa a Tomáše Štítného. Edice je připravena na základě fotokopií rukopisu z Ústavu pro jazyk český AV ČR. Vydávání textů středověké náboženské literatury se ujalo po delší době Centrum medievistických studií v Praze. Spisy Petra Chelčického jsou dosud zpřístupněny jen zčásti, jako první svazek v edici Sbírka pramenů k náboženským dějinám byl vybrán Pařížský sborník, resp. jeho část; publikovaná edice rukopisu byla napsána ve druné polovině 15. století.

Boubín, J.: Petr Chelčický, Spisy z Pařížského sborníku, Praha 2008, 272 s.

Kontaktní osoba: PhDr. Jaroslav Boubín, CSc., 286 882 121, linka 246, boubin@hiu.cas.cz


 

8.11 Biografické studie
    (Historický ústav)

Encyklopedické, biografické dílo širokého společenského dosahu; do roku 2008 vydáno 10 sešitů, seš. 3/1 Čermn-Čž v tisku. Slovník zpřístupňuje biogramy osob narozených v českých zemích, po určitou dobu zde působících nebo jinak spjatých s českým prostředím bez ohledu na jejich etnickou příslušnost. Kritériem výběru je význam životního díla toho kterého jednotlivce. V sešitech jsou uvedeny osobnosti, které zemřely do konce roku 2000. Zpracování lexikonu zajišťuje Historický ústav AV ČR ve spolupráci se více než 200 specialisty z nejrůznějších vědních oborů. Součástí projektu je i řešení metodologických otázek biografického výzkumu ve spolupráci s evropskými biografickými pracovišti.

Vošahlíková, P. a kol., Biografický slovník českých zemí, sv. 2/4 C (134 s.), 2/5 Č-Čerma (104 s.), Praha 2008

Kontaktní osoba: doc. PhDr. Pavla Vošahlíková, DrSc., 286 882 121, l. 235, vosahlikova@hiu.cas.cz

8.sekce-slovnik.jpg
Biografický slovník českých zemí. Dlouhodobý projekt slovníku obsahujícího životopisy vynikajících osobností různého etnického a národního původu, jejichž osudy byly spojeny s historií českých zemí, popřípadě Československa.

 


 

8.12 Krize evropské demokracie a Československo v první polovině 20. století
    (Historický ústav)

Monografie k dějinám československé diplomacie v kontextu politického vývoje ve 30. a 40. letech 20. století. Kniha popisuje proces postupného rozpadu sítě československých zastupitelských úřadů ve světě po německé okupaci 15. března 1939 (včetně likvidace bývalého česko-slovenského ministerstva zahraničních věcí) a jejího postupného obnovování v letech druhé světové války poté, co bylo velmocemi uznáno československé exilové státní zřízení. S těmito procesy nerozlučně souvisel i vznik a pozdější rozpad diplomacie Slovenského státu. Nedílnou součástí je i vyšetřování a hodnocení tohoto procesu, ke kterému došlo po osvobození v letech 1945-1948.

Němeček, J.: Soumrak a úsvit československé diplomacie. Academia, Praha 2008, 640 s.

Kontaktní osoba: PhDr. Jan Němeček, DrSc., 286 882 121, l. 250, nemecek@hiu.cas.cz

8.sekce-soumrak.jpg
Soumrak a úsvit československé diplomacie, podrobná analýza osudu československé diplomacie a zastupitelských úřadů vpředvečer druhé světové války a v jejím průběhu.

 


 

8.13 Emauzy. Benediktinský klášter Na Slovanech v srdci Prahy
    (Ústav dějin umění)

Kniha je souborem statí, věnovaných dějinám kláštera a jeho uměleckým památkám od doby jeho založení v r. 1347 do r. 2003, kdy byl znovuotevřen jeho kostel.

Benešovská, K. - Kubínová, K. (eds.): Emauzy. Benediktinský klášter Na Slovanech v srdci Prahy. Soubor statí věnovaných znovuotevření chrámu Panny Marie a sv. Jeronýma benediktinského kláštera Na Slovanech. Academia, Praha 2007 (vyšlo 2008), 404 s.

Kontaktní osoba: Klára Benešovská, 221 183 715, benesovska@udu.cas.cz

8.sekce-kamenovani.jpg
Kamenování Krista na vinici., Nástěnná malba kolem 1360, Praha Nové Město klášter Na Slovanech ambit severní stěna, Snímek Vlado Bohdan, Ústav dějin uměni AVČR, v.v.i.

 


 

8.14 Na základech konzervativní teorie české památkové péče
    (Ústav dějin umění)

Monografie představuje výbor prací významného historika umění Ivo Hlobila z oboru památkové péče, publikovaných od roku 1970 u nás a v zahraničí. Tématicky se týkají dějin památkové péče, zakladatelských osobností, teorie monumentiky a aktuálních událostí v průběhu dané doby. Celek reflektuje závažné otázky teoretického myšlení a angažovanosti naší památkové péče od předválečného období, přes komunistickou éru a zlomový okamžik konce roku 1989 do počátku 21. století.

Hlobil, I.: Na základech konzervativní teorie české památkové péče. Výbor z textů. Národní památkový ústav, Praha; Filosofická fakulta UP v Olomouci, Praha 2008, 254 s.

Kontaktní osoba: Ivo Hlobil, 221 183 504, hlobil@udu.cas.cz

8.sekce-madona.jpg
Těšínská madona, po 1375. Sochař z okruhu pražské svatovítské huti, v. 123 cm

 


 

8.15 Zelená architektura.cz
    (Ústav dějin umění)

Katalog stejnojmenné výstavy, kterou Petr Kratochvíl připravil jako kurátor pro Galerii Jaroslava Fragnera v Praze. Dvojjazyčná publikace obsahuje 3 úvodní studie (mj. Petr Kratochvíl, Jakou barvu má zelená?) a 45 komentovaných příkladů současné české tvorby, v níž je zřetelný citlivý vztah k přírodnímu prostředí a krajině, hledání energeticky i materiálově úsporného stavění a inspirace přírodními formami.

Kratochvíl,P. (ed.): Zelená architektura.cz. Galerie Jaroslava Fragnera, Praha 2008, 218 s.

Kontaktní osoba: PhDr. Petr Kratochvíl, CSc., 221 183 504, kratochvil@udu.cas.cz

8.sekce-dum.jpg
Petr Suske - SEA, Dům v kožichu s deštníkem 2002, Mladá Boleslav - Michalovice. Snímek archív autora

 


 

8.16 Zapomenutí hrdinové. Dokumentace osudů aktivních odpůrců nacismu, kteří byli po skončení druhé světové války postiženi v souvislosti s opatřeními uplatňovanými v Československu proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu
    (Ústav pro soudobé dějiny)

Závěrečné vyhodnocení badatelského projektu, který se uskutečnil za účasti domácích i zahraničních vědců ve spolupráci s pamětníky, zástupci politických reprezentací ze SRN, Rakouska a ČR. Výsledkem je nový pohled na úlohu německých bojovníků proti nacismu v Československu, zpřístupnění rozsáhlé pramenné dokumentace, realizace tří filmových dokumentárních projektů, jakož i stálá expozice projektu Zapomenutí hrdinové a dokumentační centrum v Ústí nad Labem.

Okurka, T. (ed.): Zapomenutí hrdinové / Vergessene Helden. Průvodní text dlouhodobé výstavy. Muzeum města Ústí nad Labem, Ústí nad Labem 2008, 96 s,
Čermáková, B. - Weber, D. (eds.): Československu věrni zůstali. Životopisné rozhovory s německými antifašisty. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i., Praha 2008. 250 s.
Kokoška, S. - Oellermann, T. (eds.). Sudetští Němci proti Hitlerovi. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i., Praha 2008, 231 s.
Kokošková, Z. a kol.: 0sudy zapomenutých hrdinů. Příběhy německých antifašistů z ČSR. Národní archiv ČR, Praha 2008. 112 s.

Kontaktní osoba: Jiří Kocian, tel. 257 286 348, kocian@usd.cas.cz

8.sekce-osudy.jpg
Osudy zapomenutých hrdinů

 


 

8.17 Dějiny českých zemí
    (Historický ústav a Ústav pro soudobé dějiny)

Kolektivní monografie širšího okruhu předních odborníků na jednotlivá období poskytuje odborné i širší veřejnosti (nejen české, anglická verze knihy se dokončuje a počítá se i s dalšími jazykovými verzemi) fundovaný a věcně spolehlivý přehled dějin českých zemí od pravěku až po současnost. Vývoj od pravěku až do r. 1945 zpracovali historici z Historického ústavu AV ČR, posledních šest kapitol (od konce druhé světové války až po rozpad Československa) zpracovali historici z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Monografická publikace podává komplexní obraz dějin všech součástí českého státu, všech národů a národností žijících na jeho území a zároveň všech podstatných stránek vývoje společnosti, kultury, náboženství, vnitřní politiky a mezinárodních vztahů.

Pánek, J., Tůma, O., a kol.: Dějiny českých zemí. Karolinum, Praha 2008. 487 s.

Kontaktní osoba: Oldřich Tůma, tel. 257 286 362, tuma@usd.cas.cz

8.sekce-panek.jpg
Titulní list publikace Pánek, Jaroslav - Tůma, Oldřich a kol.: Dějiny českých zemí

 


 

8.18 Kniha dvacatera umění mistra Pavla Žídka
    (Ústav pro soudobé dějiny)

Kniha přináší první vydání přírodovědné části rozsáhlé latinské encyklopedie Kniha dvacatera umění (Liber viginti arcium), kterou napsal mistr Pavel Žídek (Paulerinus, po roce 1413-1471). Ačkoli oddíl představuje pouze malou část celé práce, Paulerinus jí do Čech uvedl soudobé zoologické a botanické znalosti, které byly rozšířeny po celé Evropě během středověku. Přírodovědná část encyklopedie představuje nejstarší známou publikaci na toto téma v české literatuře. Je založena na pramenech známých z antické i středověké literatury. Edice je cenným příspěvkem k výzkumu pozdně středověkého encyklopedismu, který je v současné době řešen ve světové vědě.

Hadravová, Alena: Kniha dvacatera umění mistra Pavla Žídka. Část přírodovědná. Praha, Academia 2008. 544 s.

Kontaktní osoba: Alena Hadravová, tel. 221 990 627, had@sunstel.asu.cas.cz

8.sekce-dvacatera.jpg
Titulní list publikace.