Search



Jarní exkurze do světa vědy 2014

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Praha v kontextu vědní politiky

Kulatý stůl v Senátu Parlamentu ČR
 
Ve spolupráci Senátu Parlamentu ČR a Akademie věd ČR se v pátek 28. 3. 2014 uskutečnil ve Frýdlantském salonku Valdštejnského paláce v Praze Kulatý stůl na téma „Praha v kontextu vědní politiky“. Akci zahájili 1. místopředsedkyně Senátu PČR PaedDr. Alena Gajdůšková a předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš, poté vystoupili zástupci Ministerstva pro místní rozvoj ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Kulatý stůl moderovala ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR a senátorka prof. Eva Syková.

 
Kulatý stůl byl zaměřen na klíčové otázky podpory výzkumu a vývoje v České republice, zejména v Praze, v kontextu přípravy Národního programu reforem, Dohody o partnerství, Národní strategie inteligentní specializace, Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Operačního programu Praha pól růstu a státního rozpočtu ČR.
 

Účastníci diskuse se shodli, že nedostatečná podpora vědy a výzkumu z prostředků Evropské unie v hlavním městě je výsledkem chybné interpretace HDP na obyvatele v Praze a nízké aktivity politiků v tomto směru. Konstatovali, že vyrovnání úrovně „chudších regionů“ nesmí zároveň znamenat destrukci regionu „bohatšího“, tedy hlavního města. Bez výraznější podpory Prahy, kde je koncentrována většina výzkumných kapacit, nebude možné dosáhnout cílů v oblasti konkurenceschopnosti celé České republiky. Proto musí být podpora univerzitního i neuniverzitního výzkumu v hlavním městě prioritou vládní politiky.
 
Program Kulatého stolu „ Praha v kontextu vědní politiky“.

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)

 
 

28 Mar 2014