Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast


Bioinova začne léčit kmenovými buňkami, očekává tisíce pacientů

(Hospodářské noviny) Po pěti letech výzkumu je biotechnologická společnost Bioinova téměř připravena přejít do praxe. Během dvou měsíců otevře v Teplicích své první komerční pracoviště, které bude nabízet pacientům léčbu kmenovými buňkami. Do dvou let pak plánuje firma spustit celkem deset pracovišť v Česku, z toho tři chce mít v Praze.

 

Zdravotní pojišťovny nový typ léčby nehradí. Pacient za jednu injekci zaplatí kolem třiceti tisíc korun. Po pěti letech výzkumu je biotechnologická společnost Bioinova téměř připravena přejít do praxe. Během dvou měsíců otevře v Teplicích své první komerční pracoviště, které bude nabízet pacientům léčbu kmenovými buňkami. Do dvou let pak plánuje firma spustit celkem deset pracovišť v Česku, z toho tři chce mít v Praze. Na léčivou injekci kmenových buněk se mohou zatím těšit například ti pacienti, kteří trpí artrózou kloubů. Podle Karla Havlíčka, místopředsedy dozorčí rady společnosti a jednatele jednoho z investorů v Bioinově, je namístě tuto metodu označovat spíše jako podpůrnou terapii, která je vhodná zejména pro lehčí typy onemocnění kloubů. Léčba probíhá tak, že pacientovi je odebrána kostní dřeň z kyčelní kosti, následně je zpracována v laboratoři a získané buňky pak vpíchnuty do postiženého místa. Celý proces se má vejít do čtyřiadvaceti hodin. Zájemci o tento typ terapie také budou muset platit. Cena jedné injekce bude 30 až 35 tisíc korun. Konečnou cenu si podle Havlíčka stanoví pracoviště, kam pacient přijde, a také bude záležet na rozsahu ošetření. Cena se nicméně nebude prostě načítat. Například dvě injekce budou podle něj stát kolem čtyřiceti tisíc, do budoucna by pak cena mohla být o něco nižší. Léčba kmenovými buňkami nebude zatím nijak hrazena zdravotními pojišťovnami. Podle Havlíčka je předčasné o tom uvažovat. „Pojišťovny vyžadují tvrdá data od velkého souboru pacientů, aby mohly srovnávat náklady a účinnost různých léčiv. Pokud se terapie ukáže jako účinná, určitě se ale v budoucnu o tento krok pokusíme.“ Léčbu kmenovými buňkami zatím neuznává ministerstvo zdravotnictví, které metodu nepovažuje za standardní. Jako důvod uvádí, že účinnost a bezpečnost metody není prokázána ve větších studiích.


„Dotčenou léčebnou metodu považujeme za metodu neověřenou, jejíž účinky a bezpečnost nelze garantovat,“ uvedla nedávno Hana Sajdlová, ředitelka odboru zdravotních služeb, o léčbě kmenovými buňkami získanými z tukových buněk, ale Bioinova tyto buňky získává z kostní dřeně. Ty mají podle Havlíčka mít vyšší účinnost. Bioinova už přitom má všechna potřebná povolení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv a registruje první zájemce o léčbu. „Nyní odstraňujeme drobné formální výtky ze strany ústavu. V prvním roce očekáváme, že ošetříme sto až dvě stovky pacientů měsíčně. Během tří let čekáme, že se tento počet zdvojnásobí,“ předpokládá Havlíček. Protože celý proces vývoje a zavádění léčby do praxe je velice nákladnou záležitostí, očekává, že první rok nebude tato aktivita zisková, v následujících letech ale už ano. Komerční využití kmenových buněk pro léčbu různých onemocnění nabralo na síle před několika lety. V USA či Rusku už běží několik let a podle odhadů společnosti Visiongain přesáhnou letos celosvětové tržby v oblasti léčby kmenovými buňkami sedm miliard dolarů. V Česku kromě firmy Bioinova působí také společnost CellThera. Ta rovněž nabízí léčbu kloubů, ale kmenové buňky získává hlavně z tukových buněk. Třetím hráčem na trhu je společnost PrimeCell. Ta provozuje od roku 2011 Národní tkáňové centrum v Brně a v letošním roce by měla otevřít v Ostravě Centrum buněčné terapie a diagnostiky 4MEDI.

24.2.2014