Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


Broumovsko, kraj barokních kostelů

V podvečer 13. března 2014 byla v Ústavu dějin umění AV ČR slavnostně zahájena výstava Broumovsko, kraj barokních kostelů ve Window Gallery v Husově ulici (více v AB 2/2014) jako výsledek roční spolupráce ÚDU AV ČR a Omnium z.s. Nečekaný počet návštěvníků vernisáže s mnoha významnmi hosty v čele s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou uvítal Martin Mádl za ÚDU AV ČR a Jakub Děd za sdružení Omnium. Jak uvedl Martin Mádl, jeden z autorů výstavy: „…barokní stavby na Broumovsku jsou svou nápaditostí a ušlechtilostí pozoruhodné samy o sobě, navíc se tu jedná o unikátní dotvoření urbanistických a ekologických celků. Bohužel, barokní památky na Broumovsku jsou také dokladem politických excesů 20. století, které měly za následek drastické změny v politickém, společenském a kulturním dění v uvedené oblasti. V těchto excesech nalezneme počátek chátrání a ničení broumovských památek.“


Fota: Zdeněk Matyásko, ÚDU AV ČR


„Pro broumovskou skupinu kostelů i sdružení Omnium je výstava mimořádně významná ze dvou důvodů. Jednak symbolickým významem spolupráce instituce jako ÚDU AV ČR, malého sdružení a farnosti v Broumově nad záchranou souboru památek, jednak velkým praktickým dopadem výstavy, která svou polohou může oslovit tisíce obyvatel a návštěvníků hlavního města“, upřesnil Jakub Děd z Omnia.
Malá výstava v oknech uměnovědného ústavu má upozornit na problematiku broumovských památek a na spolupráci mezi ÚDU AV ČR a sdružením Omnium z.s. Představuje projekt ÚDU AV ČR zaměřený na výzkum barokních nástěnných maleb v prostředí benediktinských klášterů i práce specializovaného oddělení specializovaného na restaurování historických skleněných negativů. Seznamuje také s aktivitami sdružení Omnium z.s., směřujícími k výzkumu, obnově a rehabilitaci významné skupiny sakrálních staveb.
V této souvislosti výstava připomíná broumovskou skupinu kostelů jako významnou součást evropského kulturního dědictví. Upozorňuje rovněž na složitou česko-německou historii Broumovska a politické excesy, které měly za následek dlouhodobé chátrání zdejších památek.
Na výstavu v ÚDU AV ČR navazuje velká výstava fotografií a artefaktů Pro život kostelů Broumovska v Národním technickém muzeu v Praze, nad kterou převzal záštitu kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský, a hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Její vernisáž se uskuteční 29. dubna 2014.
 

18.3.2014