HledatMapa stránek

Příběh kapky

Věda za školou 2014

aneb pojďte se s námi bavit (ale i vzdělávat) a zjistíte, že  CHEMIE NENÍ  NUDA, není sice zrovna snadnou  disciplínou, někdy se při ní pořádně zahřejete (a zapotíte), ale  zadaří li se,  její  produkty jsou COOOOOOL !


V roce 2013 náš program (sedmdesátku akcí) oslovil 4610 návštěvníků  (hustý, co ? :o)  )


A tak Vás u nás letos opět čeká:  chemické workshopy, chemické divadlo pro nejmenší, exkurse do našich laboratoří, praktická měření v našich laboratořích, stáže a praxe pro studenty se zájmem o přírodní vědy, popularizační přednášky našich vědců ve školách, vzdělávací semináře a pořady pro pedagogy CH a FY, vyprávění ve vědeckých kavárnách, přírodovědné (ale i jiné)  výstavy,  kvizy, testiky a jiné soutěže o chemické ceny,  srpnová letní škola STUDENT 757,  možná,  že zase bude chemický jarmark (září v Dejvicích v areálu VŠ), rozhodně v listopadu opět budou Dny otevřených dveří v našem ústavu a další akce např. v rámci celoakademických dvou  Týdnů vědy a techniky aj.


Stačí si jen vybrat, a zúčastnit se či se inspirovat k objednání obdobné akce z našeho chemického menu pro své žáky a studenty. Bez chemie se dnes již  žít nedá, ale všeho s mírou a s rozumem, takže  naše společnost potřebuje mladé, zapálené, vzdělané, tvořivé, chytré a přemýšlivé chemiky a fyziky, kteří se svými nápady najdou v tomto oboru  perspektivní kariéru a pro svět  navrhnou  třeba  řadu nových technologií, objeví a popíší nové materiály, zkonstruují nové přístroje a vymyslí nové metody měření, zkrátka budou stát u zrodu nových myšlenek v základním výzkumu či aplikací a  inovací, po kterých se neustále volá ....

Zkuste to třeba začít zrovna s námi a u nás :-)

******* Na stránce průběžně pracujeme a harmonogram aktualizujeme ********

Inspiraci zatím můžete hledat i  v programech roku 2013.




SRPEN (1)
Program pro SŠ - Logo - BIGI_small.jpgLetní škola STUDENT 20-4-7 ve dnech  18.-21.8.2014, učebny a laboratoře ÚFCH JH)
V rámci zapojení ÚFCH JH do  vzdělávacího OPVK projektu BiGY ze Žďáru n. Sázavou, pro dvacítku žáků připravujeme 4-denní program školy z oboru "nano" (7 témat). Tímto název školy STUDENT 757 z r. 2013 měníme na STUDENT 20-4-7. Značku tedy neopouštíme, jen budeme  vždy operativně měnit čísla :o) !


KVĚTEN (1)
1229_small.jpg
Program pro ZŠ (6.5. 2014 od 10-12 hodin, učebna a vestibul  ÚFCH JH Praha)


Na workshop  "Až mě jednou potká chemie" přijedou žáci 5. ročníku FZŠ prof. O.Chlupa z Prahy  5 ( pí uč. Štrculová a jejich ca 25 žáků).


DUBEN (8)

1174_small.jpgProgram pro naše SŠ, VŠ a PGS studenty - konference Seminář studentů 2014 (28.-30.4.2014, KC v zámku Liblice u Mělníka)
Tradiční konference, kde studenti prezentují výsledký svých prací. (Letos se jí zúčastní i 5 SŠ stážistů z BiGy Žďár n.Sázavou, kteří své stáže v ÚFCH JH dělají v rámci našeho společného zapojení do projektu Kraje Vysočina  "Přírodní a technické obory-výzva pro budoucnost".)


ZS_Kladno_small.jpgProgram pro SŠ  (23.4.2014, 10-12 hodin, učebna a vestibul ÚFCH JH Praha)


Workshop "Chemie není nuda" si zažijí  žáci tercie z Gymnázia a hudební školy z Prahy 3 (pí uč. Gomelová a jejich ca 36 žáků).




OF_small.jpg

Program pro SŠ - návštěva laboratoře "Nanocarbons"

(původně 20.1.2014 , 13-17 - ODLOŽENO, na duben 2014)

V rámci spolupráce s projektem Talnet představí Dr. Otakar Frank  SŠ zájemcům  pracoviště zabývající se výzkumem grafenu a dalších uhlíkových nanomateriálů. Program zahrne i krátké seznámení s problematikou vědy a výzkumu celého ústavu.


Posvit_small.jpg

Program pro MŠ -  divadélko pro předškoláky (15.4.2014,  od 9:30)


Pojedeme za  předškoláky do MŠ Štěrboholy, U Školy, Praha 10. Okusí pokusování z chemie prostřednictvím našeho divadla  "Posviť si citronem na duhu" (chemdidlo).


1159_small.jpgProgram pro pedagogy SŠ (11.-12.4.2014, celé dva dny)
Seminář pro pedagogy F a CH z celé ČR (náplň: praktická měření v laboratořích, ukázka workshopů pro žáky SŠ a ZŠ a 2 popularizační přednášky). Program organizujeme ve spolupráci s  projektem OPVK  "100 vědců do středních škol ", který řeší ÚI AV ČR. Podívejte se na nabitý program obou dní. Potěšující je, že zájem u pedagogů o seminář byl od počátku značný, nakonec jsme rozšířili kapacitu až na 30 míst  :o)


1175_small.jpgPedagové SŠ - Otevřená věda III (10.4. 9-12, v budově ÚFCH JH)

Půldenní seminář a přednáška pro SŠ pedagogy fyziky  z celé ČR (ca 20) v projektu Otevřená věda III (OV III). Připravenu máme přednášku o moderních směrech fyzikální chemie  (K. Stejskalová) a následně praktické ukázky měření ve 3 laboratořích.


1159_small.jpgProgram pro SŠ (8.4.2014, 10:30-14:00, ÚFCH JH Praha)

Program "Seznamujeme se s vědou - dnes na téma fyzikální chemie pomáhá v medicíně" přijedou zažít studentky/ti  2. ročníku Zdravotnického lycea z Českých Budějovic. Brzy přineseme info o jejich programu se  zaměření na chemii a biologii (pí uč. Lvová a její žákyně) .


1268_small.jpgProgram pro SŠ (31. 3. a 1.4.2014, v budově ÚFCH JH)
Celkem 4 workshopy "Chemie není nuda" zažijí žáci 4 tříd z Gymnázia a Jazykové školy  Hladnov v Ostravě. Program s podtitulem "Aprílová cesta za Nobelovkou" jim připravujeme do jejich školního projektu (ve spoluráci s agenturou HaM, která s  námi spolupracuje již třetím rokem v oblasti vzdělávání žáků ZŠ a SŠ škol z regionů ČR) .(Účast 111 žáků, 9 pedagogů.)


BŘEZEN  (5)


Posvit_small.jpgProgram pro MŠ -  divadélko pro předškoláky (25.3.2014,  od 9:30)


Předškoláci dvou tříd MŠ Duha z Prahy 5 (Trojdílná 18)  se možná poprvé seznámí s chemií, která nás denně obklopuje. Jak namíchat barvy duhy či kde se v baterii bere elektřina - to a ještě více se předškoláci  dozví  v našem  divadle "Posviť si citronem na duhu" (chemdidlo) (účast 41 dětí, 5 pedagogů).


1157_small.jpgProgram pro SŠ a VŠ (24.3.2014, učebna ÚFCH JH)

Popularizační přednášku  "Kouzlo mikrosvěta - aneb (ne)vážně s kvantovou teorií"  přednese jeden z našich diplomantů a současně jeden z lektorů lektor workshopů Chemie není nuda  Bc. Vít Svoboda pro některé naše stážisty v projektu Otevřená věda III  a zájemce z VŠCHT.



Posvit_small.jpg

Program pro MŠ -  divadélko pro předškoláky (18.3.2014,  od 9:30)


Pojedeme za  předškoláky do MŠ IQ školka na Praze 5-Slivenci. Děti  se zapojí do  pokusování z chemie prostřednictvím našeho divadla  "Posviť si citronem na duhu" (chemdidlo)  (účast 21 dětí, 3 pedagogové).


Posvit_small.jpg
Program pro MŠ -  divadélko pro děti ze školky ADSN Lvíček v AVČR na Praze 1 (11.3.2014,  od 9:30).  Vloni jsme hráli v ACPD Mazánek, naši první akademické školce v Praze 8 Na Mazance. Téměř po roce se za dětmi akademiků vypravíme znovu, tentokráte do  druhé školky - ADSN Lvíček. Děti se seznámí s chemií, oborem některých svých rodičů, opět prostřednictvím divadla "Posviť si citronem na duhu" (chemdidlo). (Rekapitulace v Akademickém Bulletinu; fotogalerie na FB  Otevřená věda III).

1157_small.jpgProgram pro SŠ studenty a pedagogy (5.3.2014, SPŠCHG Ostrava)
U příležitosti vyhlášení vítězů regionálního kola soutěže pro ZŠ "Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR", jsme navštívily (Dr. K. Stejskalová a Mgr. M. Klusáčková) slavnostní vyhlášení a  odpoledne v SPŠCHG Ostrava (která soutěž v Moravskoslezském kraji organizovala) přednesly přednášku o moderních směrech fyzikální chemie (pro ca 50 žáků 3. ročníků SPŠCHG).

ÚNOR  (3)

mezinarodni-konference-ov-2014_small.jpg
Program pro SŠ studenty a pedagogy, veřejnost - Mezinárodní konference Otevřené vědy - Vzdělávání a popularizace vědy  (27.-28.2. 2014 v Národní technické knihovně v Praze Dejvicích)


Program konference je zaměřen na odborná témata a otázky vzdělávání, práci s talentovanou mládeží a popularizaci vědy a výzkumu.

Z našeho ústavu se konference plánují účastnit někteří stážisté probíhajícího projektu Otevřená věda III (dosud v projektech Otevřené vědy I-III v letech 2005 až 2014   u nás v ústavu proběhlo či probíhá 25 studentských stáží pod vedením  téměř dvou desítek lektorů). (Akademický Bulletin o konferenci....)



1159_small.jpgProgram  pro VŠ - popularizační přednáška (27.2.2014, UNI J. E. Purkyně, Ústí nad Labem)
Přednášku na téma "Elektrochemie a experimentální fyzikální chemie" přednesla studentům Dr. M. Hromadová.  Studenti  se dozvěděli i o aktivitách našeho projektu Tři nástroje a možnosti zapojt se do některých našich akcí pro VŠ zájemce (např. Letní škola, praktika v laboratořích a pod.).



Posvit_small.jpgProgram pro MŠ -  divadélko pro předškoláky (4.2. 2014,  od 9:30)


Pojedeme za  dvěma třídami předškoláků do MŠ Pohoda  Lohniského 851 na Barrandov. Zažijí si pokusování z chemie prostřednictvím našeho divadla  "Posviť si citronem na duhu". (Chemdidlo absolvovalo 45 dětí).

LEDEN  (5)

1157_small.jpg
Program pro SŠ pedagogy (29.1.2014,  9:15 -10:30, VŠCHT Praha)


V rámci semináře v projektu  VŠCHT  Step by Step  (program OPVK) přednese pozvaným pedagogům Dr.K.Stejskalová přednášku na téma  Jak motivovat studenty ke studiu přírodovědných oborů (účast - 25 pedagogů) (fotogalerie VŠCHT).


Posvit_small.jpg
Program pro MŠ -
  divadélko pro předškoláky (23.1.2014,  10-11)
Pojedeme za  předškoláky do MŠ Pod lipkami na Prahu 5-Smíchov. Okusí pokusování z chemie prostřednictvím našeho divadla  "Posviť si citronem na duhu". (Chemdidlo  navštívilo 25 dětí s pedagogy.)



Posvit_small.jpg
Program pro MŠ -  divadélko pro předškoláky (17.1.2014,  10-12)


Pojedeme za dvěma třídami předškoláků do MŠ Podléšková (Praha 10). Seznámíme je  s chemií prostřednictvím našeho divadla  "Posviť si citronem na duhu"  (Chemdidlo absolvovalo 45 dětí se  4 pedagogy).



619PS_small.jpgMÉDIA - Program pro veřejnost (ČRo Plus-pořad Leonardo, 13.1.2014, 16:10-16:30).
V pořadu Studio Leonardo, dnes s redaktorkou Martinou Maškovou,  vystoupí  jako host dne prof. Patrik  Španěl a budou si povídat na téma jeho  výzkumu:  Analýza dechu hmotnostní spektrometrií a s tím související diagnostika lidských chorob.



Posvit_small.jpg
Program pro ZŠ -
  divadélko pro ZŠ  (10.1.2014,  9-10:30)


Zavítají  k nám děti ze 2.A. ZŠ Kladská z Prahy 2  na představení  "Posviť si citronem na duhu" (Chemdidlo  - návštěvnost 26 dětí s pedagogy.)





AKTUALITY

2.4.2014 - Akce na odkazu VĚDA ZA ŠKOLOU 2014 jsou v plném proudu

Odkaz  VĚDA ZA ŠKOLOU 2014 se  začal pěkně plnit programy roku 2014

19.11.2013 - pár fotek ze "svícení citronem na duhu".....

Program dvou chemdidel  pro

15.11.2013 - Děti ze 3.B ZŠ U školské zahrady nakreslily své pojetí návštěvy v ÚFCH JH...

5.11. navštívily děti náš ústav a vyslechly komentovanou prohlídku 7.11.2013 - fotogalerie prvního dne DOD 2013

Dnes jsme přivítali ca 170 účastníků prvního Dne otevřených dveří našeho ústavu jednak z veře

5.11.2013 - Žáci 3. třídy ZŠ U školské zahrady se prošly po nanosvětě...

V rámci Týdne vědy a techniky 2013 je v našem vestib

Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR

Hlavní strana | O projektu | Aktuality | Věda za školou 2014 | Archiv akcí | Stáže v laboratořích | Seminář studentů | Virtuální exkurse | Programy pro SŠ | Programy pro ZŠ | Pro pedagogy | Letní školy | Týden vědy | Toulky historií | Kontakt | Projektový tým


Webdesign©2014 Hana Francová - FlexyWEB TOPlist