Oficiální časopis Akademie věd ČR

 


Okupací nezlomeni

okupaci_nezllomeni.jpgPředseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch uspořádal 18. března 2014 ve spolupráci s Historickým ústavem AV ČR a Masarykovou demokratickou akademií konferenci k 75. výročí okupace Československa hitlerovskou armádou 15. března 1939. V roli vystupujících či posluchačů v plénu se jí v Jednacím sále Senátu zúčastnili představitelé české vzdělanosti – mj. předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, ředitelka HÚ AV ČR prof. Eva Semotanová, historik doc. Jaroslav Šebek z téže instituce či Jaroslav Vodička a Pavel Vranský z Českého svazu bojovníků za svobodu.

HU_Senat_01.jpg HU_Senat_05.jpg HU_Senat_05.jpg HU_Senat_05.jpg HU_Senat_05.jpg HU_Senat_05.jpg HU_Senat_05.jpg HU_Senat_05.jpg HU_Senat_05.jpg HU_Senat_05.jpg HU_Senat_05.jpg HU_Senat_05.jpg                               
 
Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
                                                                                               
Podle předsedy Senátu Milana Štěcha nás dvě okupace v letech 1939 a 1968 zavazují, abychom byli pozorní ke všem podobným agresím, a to především v evropském prostoru: „ Historická srovnání jsou ošidná a nepřesná, protože situace nikdy není totožná. Přesto existují podobnosti mezi voláním sudetských Němců v roce 1938 po spojení s třetí říší a na Krymu po připojení k Rusku. Stejně tak nelze ignorovat podobnosti mezi postoji pohlavárů německé Třetí říše a některých extremistických bojůvek na Ukrajině. I proto nám situace na Ukrajině těchto dnů nemůže být lhostejná. Jistě si ale přejeme, aby se řešila pouze a jen u jednacích stolů,“ uvedl Milan Štěch téma konference do kontextu současných události ve světě. S jeho slovy souhlasil prof. Drahoš, podle něhož při vzpomínce na dramatické události před 75 lety a při pohledu na současnou napjatou situaci v některých evropských regionech není nadsazené tvrdit, že události z roku 1938–1 939 získávají nečekaně aktuální přesah.
Odborný program konference doprovodily výstavy V předvečer 2. světové války a Konec Česko-Slovenska 14.–16. března 1939, na které účastníky pozvali do Mytologické chodby Valdštejnského paláce a přilehlých sálů předseda Senátu Milan Štěch a doc. Jan Němeček z HÚ AV ČR.
Více o konferenci v některém z následujících čísel Akademického bulletinu.

Lsd

19.3.2014