|

The official magazine of the ASCR

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

ASTROPLATE 2014 – Jak vyřešit „zlatou nemoc“?

Čeští a zahraniční badatelé jednají ve dnech 18. až 21. března 2014 v bubenečské Lannově vile na konferenci ASTROPLATE 2014. Jejím hlavním tématem jsou „zlatá nemoc“ a další druhy poškození fotografických desek a negativů, které uchovávají cenné záznamy z minulosti. Význam ojedinělého setkání odborníků z mnoha oborů (astronomie, fyzika, chemie, archivnictví, fotografie…) je nasnadě, protože bez záchrany nosičů dat nelze využít vědeckou hodnotu na nich uloženou. Konferenci, jež se v Praze koná poprvé, pořádá Astronomický ústav AV ČR ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Českým vysokým učením technickým v Praze a Observatoří Dr. Remeise Univerzity Erlangen v Norimberku.

 
astro_plate_01.jpg                                 
 
   Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
 
Podle aktuálních údajů existuje na světě přes 7 000 000 astronomických fotografických desek či negativů, které obsahují jedinečné vědecké údaje o chování astronomických objektů na časové škále až více než 100 let. Použití různých digitalizačních metod společně s rozvojem specializovaných softwarových nástrojů umožňuje efektivní a komplexní využití těchto dat pro moderní vědu, která může data zpracovat kvalitativně lépe, než v minulosti. Jelikož jde o data, která již nikdo nikdy nepořídí, je jejich hodnota mimořádná – kdyby však nebyla „nemocná“ .
 
Badatelé totiž zjistili, že data na nezanedbatelné části těchto desek a negativů jsou kvůli nevhodnému uložení poškozena nebo dokonce ztracena. Pražské setkání se proto zaměřuje především na astronomické fotografické záznamy. Ovšem nejen na ně, protože obdobné problémy se řeší také v oblastech, kde archivní fotografické negativy hrají roli – například národní archivy. Připomeňme, že až do počátku používání CCD kamer právě fotografie po téměř celé jedno století sloužila k záznamu a uchování obrazové informace všemožných oborů.
 
Několik kolekcí významných astronomických fotografických desek vlastní i ASÚ AV ČR. K největším patří archiv celooblohových snímků, který založil dr. Zdeněk Ceplecha, k nejstarším Weinekův a Fričův archiv se záznamy okolo 130 let starými. Oba unikátní archivy se na ASTROPLATE 2014 rovněž představí.
 
Více o konferenci se dočtete v některém z následujících čísel Akademického bulletinu.
 
lsd

 

19 Mar 2014