Search



Jarní exkurze do světa vědy 2014

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

2. Charakteristika vědecké činnosti a hlavní výsledky badatelského a cíleného výzkumu

Přehled výsledků badatelského a cíleného výzkumu je uspořádán podle jednotlivých oborových sekcí. Shrnuje hlavní tematické zaměření badatelské činnosti v dané sekci, do něhož se promítá koncepce jednotlivých ústavů. Pro ilustraci jsou vždy uvedeny anotace některých výsledků: týmových vědeckých prací, jednotlivých objevů či významných publikací (u vědeckých prací jsou samozřejmě uváděni i případní spoluautoři z mimoakademických institucí). Uvedený širší seznam anotací, jejichž plné znění lze nalézt na webovských stránkách AV ČR, je ovšem jen malou reprezentativní částí toho, co se v ústavech AV ČR v tomto období vykonalo.

1) SEKCE MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY
2) SEKCE APLIKOVANÉ FYZIKY
3) SEKCE VĚD O ZEMI
4) SEKCE CHEMICKÝCH VĚD
5) SEKCE BIOLOGICKÝCH A LÉKAŘSKÝCH VĚD
6) SEKCE BIOLOGICKO-EKOLOGICKÝCH VĚD
7) SEKCE SOCIÁLNĚ-EKONOMICKÝCH VĚD
8) SEKCE HISTORICKÝCH VĚD
9) SEKCE HUMANITNÍCH A FILOLOGICKÝCH VĚD

1) SEKCE MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY
   
Sekce sdružuje celkem šest pracovišť, tři fyzikálního charakteru a tři z oblasti matematiky a informatiky, jež se vedle badatelských studií věnují i možnostem aplikace dosažených poznatků.
    Ve fyzice kondenzovaných látek je velká pozornost dlouhodobě věnována vlastnostem materiálů uměle připravovaných v tenkých vrstvách. Byla vypracována teorie vzájemného působení atomů v magnetických vrstvách vysvětlující "gigantickou magnetorezistenci" multivrstev. Na amorfních křemíkových vrstvách se zabudovaným vodíkem vytvořených depozicí v plazmochemickém reaktoru bylo dosaženo 10 6- násobného rozdílu v elektrické vodivosti při osvětlení a za temna. Ve spolupráci se Západočeskou univerzitou byla prostudována souvislost mikrotvrdosti, vnitřního pnutí a mikrostruktury tenkých vrstev W-Ti-N nanášených metodou reaktivního magnetronového naprašování. Dále byla vytvořena nová teorie feroelektrických kapalných krystalů, jejíž výsledky jsou využitelné v technických aplikacích, např. v displejích. Ve Společné laboratoři optiky s Univerzitou Palackého v Olomouci byl navržen a zkonstruován vysoce kvalitní kvantový generátor náhodných čísel; zařízení může být miniaturizováno do podoby tzv. inteligentní karty.
    Při naší účasti na experimentu DELPHI v CERN v Ženevě se podařilo najít případy interakcí elektronů s pozitrony, ve kterých se s průkazností 99.63% produkuje tzv. Higgsův boson, teorií předpovězená, ale dosud neprokázaná "fundamentální" elementární částice. V rámci spolupráce s CERN byl rovněž přepracován tzv. vlnový algoritmus pro hledání drah nabitých částic.
    Na základě vlastních měření byl spočítán astrofyzikálně významný S-faktor pro syntézu jádra bóru 8B jako hlavního zdroje neutrin; zmenšila se tak dosavadní disproporce mezi předpověďmi a počtem registrovaných neutrin. Metodami jaderné fyziky byly studovány deformace superpevné nanokrystalické oceli, slitiny s tvarovou pamětí a dalších vyvíjených ocelí. Nově vypracovanou metodikou byly zpracovány vzorky životního prostředí z monitorovacích stanic v okolí jaderně-energetických zařízení, jaderné analytické metody byly použity pro potřeby ekologie, biologie, archeologie a historie umění.
    V astrofyzice byl navržen a rozpracován nový model slunečních erupcí, který vysvětluje jejich záření v rentgenovém oboru. Rozbor velkého množství dat z pozorování roje Leonid česko-holandským týmem ukázal, že meteory září ve větších výškách, než se očekávalo, a že příčinou tohoto záření musí tedy být jiné procesy, než se dosud předpokládalo. Společným výsledkem dosaženým s astronomy Masarykovy univerzity v Brně a MFF UK je zjištění, že jedna z hlavních hvězd souhvězdí Casiopeia (g Cas) je dvouhvězdou. Prokázán byl rovněž efekt vnitřního tření na snižování rychlosti hvězdného větru. Ve spolupráci se "Space environment Center" v Boulderu byl na palubě satelitu MTI vypuštěn český spektrometr tvrdého rentgenového záření, jehož údaje jsou denně předávány z přijímacího střediska v Novém Mexiku do Ondřejova.
    V matematice přinesl výzkum řadu základních teoretických výsledků, jako např. odvození souvislosti mezi rozložením nulových bodů a jejich vlastnostmi pro nejširší třídu lineárních diferenciálních rovnic. Vedle toho byly vyřešeny i úlohy orientované na praktické potřeby. Tak byla např. zvládnuta analýza spolehlivého řešení torze plastické tyče i při nejistých údajích o její plasticitě, ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou UK byly odvozeny rovnice popisující pohyb tuhé částice ve viskózním prostředí, byl vytvořen algoritmus pro generování a zjemňování čtyřstěnných sítí, které mají důležitou úlohu v metodě konečných prvků, a ve spolupráci s Ústavem pro matku a dítě byl vyhodnocen vývoj nedonošených dětí velmi nízké porodní hmotnosti.
    Teoretické práce v informatice přispěly k prohloubení základních poznatků i v tomto oboru. Byla vyvinuta Newtonova svazková metoda, která rychlostí konvergence výrazně předčí dosud známé typy svazkových metod, dále byl analyzován vztah vícehodnotových, pravděpodobnostních a modálních logik. Ve spolupráci s irskou Trinity College byl navržen pravděpodobnostní systém poskytující cílené rady člověku, který se rozhoduje ve složitých technologických, biologických i společenských procesech. Nástroje informatiky byly aplikovány např. při vytváření matematického modelu tektoniky Andského řetězce či modelu biomechaniky páteře. Byly vyvinuty predikční modely z oblasti životního prostředí a energetiky, model včasné diagnostiky nádorových onemocnění a byla vypracována metodika pro návrh "neuronové sítě", která řídí prosodii mluveného projevu na výstupu řečového syntezátoru.

Ilustrativní anotace:
Záchyt nosičů náboje (elektronů a děr) v monokrystalickém scintilátoru PbWO4

(Fyzikální ústav)
    Scintilační materiál přeměňuje rentgenové nebo gama záření na ultrafialové nebo viditelné světlo, které lze s velkou citlivostí zpracovávat běžnými detektory. Scintilátory se používají v průmyslové defektoskopii, v tomografických metodách při zjišťování rakovinných procesů, v bezpečnostních systémech (např. na letištích), či v detektorech elementárních částic na urychlovačích. Charakteristiky scintilačních materiálů jsou nepříznivě ovlivňovány strukturními defekty zachytávajícími difundující elektrony a "díry", vzniklé během scintilačního procesu. S pomocí emisní spektroskopie, elektronové paramagnetické rezonance a termoluminiscence byly zjištěny mechanizmy jejich záchytu v krystalech PbWO4 na centrech typu (WO4)3-, Pb+ a komplexních elektronových centrech a následně navržen způsob optimalizace scintilačních charakteristik dopováním vybranými trojmocnými prvky.
Laguta, V.V., Martini, M., Meinardi, F., Vedda, A., Hofstaetter, A., Mayer, B.K., Nikl, M., Mihóková, E., Rosa, J., Usuki, Y.: Photoinduced (WO4)3--La3+ center in PbWO4: Electron spin resonance and thermally stimulated luminescence study. -Phys. Rev. B 62: 10109-10114 (2000).
Nikl, M., Boháček, P., Mihóková, E., Martini, M., Meinardi, F., Vedda, A., Fabeni, P., Pazzi, G.P., Kobayashi, M., Ishii, M., Usuki, Y.: The influence of the doping on the emission and scintillation characteristics of PbWO4 single crystals. - J. Appl. Phys. 87: 4243-4248 (2000).


Netupoúhlá čtyřstěnná dělení
(Matematický ústav)
   
Byl vytvořen algoritmus pro generování a zjemňování čtyřstěnných síti, které neobsahují žádný tupý úhel mezi hranami ani mezi stěnami čtyřstěnu. Takové sítě jsou důležité pro řešení parciálních diferenciálních rovnic na trojrozměrných oblastech metodou konečných prvků. Například při numerickém řešení úlohy vedení tepla ustáleného v čase je splněn tzv. diskrétní princip maxima, který umožňuje odvodit lokální i globální odhad chyby. Sítě neobsahující žádný tupý úhel zaručují také optimální řád interpolace - tj. náhrady přesného řešení řešením přibližným, které je vyjádřeno mnohočleny. Lze také dokázat, že rychlost konvergence metody konečných prvků je v tomto případě maximální. Tato metoda je v současnosti považována za jednu z nejefektivnějších numerických metod pro řešení problémů matematické fyziky.
Křížek, M., Pradlová, J.: Nonobtuse tetrahedral partitions. - Numerical Methods Partial Differential Equations 16: 327-334 (2000).

In situ neutronové difrakční studie deformačních mechanizmů kovů a slitin
(Ústav jaderné fyziky)
    Nová experimentální metoda kombinující konvenční mechanické testy materiálů a neutronovou difrakci s vysokým rozlišením byla využita při zkoumání deformačního chování nových typů materiálů. Difrakční experiment poskytuje řadu mimořádně cenných informací o vývoji struktury materiálu v průběhu plastické deformace. Ty jsou pak porovnávány se současně měřenou mechanickou odezvou materiálu. Zmíněná metoda má zásadní význam především pro pochopení mikroskopického chování vícefázových materiálů. Strukturní informace se získává z jednotlivých fází a lze tak popsat interakci fází v deformačním procesu. Ve spolupráci s Ibaraki Universitou v Hitachi byly studovány různé nové typy ocelí (např. superpevné nanokrystalické oceli), ve spolupráci s Fyzikálním ústavem pak zejména jev tvarové paměti ve slitinách. Slitiny s tvarovou pamětí jsou často využívány v nových typech hybridních funkčních kompozitů, řazených do kategorie tzv. inteligentních materiálů. Získané poznatky a vyvinutá metoda se velmi dobře uplatní při vývoji těchto perspektivních materiálů.
Harjo S., Lukáš P., Tomota Y., Vrána M., Neov D., Mikula P., Ono M.: In situ stress measurements by neutron diffraction in a/g Fe-Cr-Ni alloys during deformation. - Materials Sci. Forum 347-349: 328-333 (2000).
Šittner P., Lukáš P., Neov D., Daymond M. R., Novák V., Swallowe G.M.: Martensitically transforming solids investigated by in situ neutron diffraction. - Mat. Sci. Eng. A (v tisku).


Seznam anotací:
1. Nový model rentgenového záření slunečních erupcí (Astronomický ústav)
2. Záření meteorů roje Leonid ve výškách nad 130 km (Astronomický ústav)
3. Odhad přesnosti určení parametrů orientace Země moderními technikami v různých frekvenčních oknech a použití nově navržené metody kombinovaného hlazení ke kombinaci výsledků (Astronomický ústav)
4. Hledání Higgsova bosonu (Fyzikální ústav)
5. Dielektrická konstanta v tenkých vrstvách a keramikách titaničitanu strontnatého (Fyzikální ústav)
6. Záchyt nosičů náboje (elektronů a děr) v monokrystalickém scintilátoru PbWO4 (Fyzikální ústav)
7. Henstockova-Kurzweilova integrace a její vztahy k topologickým vektorovým prostorům (Matematický ústav)
8. Netupoúhlá čtyřstěnná dělení (Matematický ústav)
9. Existence globálních slabých řešení Navierových-Stokesových rovnic stlačitelných tekutin (Matematický ústav)
10. Numerické metody pro nehladkou optimalizaci (Ústav informatiky)
11. Medical Informatics and Health Care Systems: Biostatistical and Epidemiologic Perspectives (Ústav informatiky)
12. Pozorování fotonů z kvark-gluonové plazmy ve srážkách ultra-relativistických těžkých iontů (Ústav jaderné fyziky)
13. In situ neutronové difrakční studie deformačních mechanizmů kovů a slitin (Ústav jaderné fyziky)
14. Astrofyzikálně významné jaderné reakce (Ústav jaderné fyziky)
15. Výpočet Prochorovovy vzdálenosti (Ústav teorie informace a automatizace)
16. Popis struktur podmíněné nezávislosti pomocí anotovaných grafů (Ústav teorie informace a automatizace)
17. Aritmetická jednotka pracující s 32bitovou logaritmickou reprezentací dat (Ústav teorie informace a automatizace)

2) SEKCE APLIKOVANÉ FYZIKY

   V sekci je sdruženo osm ústavů, jejichž výzkumná práce se soustřeďuje na současné problémy v oboru pevných látek, kapalin, plynů a plazmatu, na moderní oblasti elektroniky, optiky a mechaniky.
    V materiálovém výzkumu byla na základě nových experimentálních a teoretických poznatků zformulována obecná kritéria stavu, při němž v namáhaném materiálu vzrůstá nebezpečí vzniku mikrotrhlin a jejich šíření, tedy procesu, který je nejvýznamnější příčinou únavové degradace materiálů. Dále byla vyvinuta metoda kvantifikovaného odhadu stupně poškození plynovodního potrubí při různých poškozujících procesech, únavovém, korozním a korozně napěťovém. Z měření rozhodujících parametrů lze stanovit aktuální stupeň poškození a určit dobu do dosažení kritické hodnoty. U keramických a kovových tenkých vrstev i u keramických samonosných skořepin nanášených plazmovou depozicí byl studován stav napjatosti metodami rentgenové a neutronové difrakce a mechanickými zkouškami. Výsledky potvrdily představu, že při zvyšování tlakových napětí se v keramické vrstvě postupně uzavírají přítomné trhliny a roste modul pružnosti.
    V oblasti fyziky plazmatu byla po předchozích teoretických studiích zkonstruována aparatura pro impulzní kapilárový elektrický výboj. Smrštění výboje k ose kapiláry (tzv. "pinč efekt") je provázeno zábleskem měkkého rentgenového záření. Dále byl vyvinut experimentální generátor rázových vln, v němž fokusovaná tlaková vlna, vytvářená mnohokanálovým elektrickým výbojem ve vodě, překračuje v oblasti ohniska kavitační práh. Byl realizován i nový typ generátoru termického plazmatu, ve kterém je kombinován klasický princip stabilizace obloukového výboje plynem s kapalinovou stabilizací, čímž se podstatně rozšiřují aplikační možnosti při plazmovém nanášení vrstev různých materiálů.
    Rentgenová spektroskopická měření plazmatu vytvářeného laserovým svazkem bodově fokusovaným na terčíky různých kovů ukázala, že terawattový systém PALS dosahuje hustoty impulzního výkonu 2×1020 Wm-2 při průměru ohniska ~100 µm. Byly též uskutečněny první experimenty s laserovým plazmatem jako zdrojem měkkého rentgenového záření a vysoce nabitých iontů.
    Výzkum v oblasti hydrodynamiky stanovil účinnost "povrchově aktivních" látek, surfaktantů, jejichž přidáním do otopných a klimatizačních systémů se snižují energetické nároky na oběh vody. Dále byl na základě experimentálního terénního a laboratorního výzkumu formulován model krajiny zahrnující i vliv rostlinného porostu, který vystihuje přechod dešťové vody přes půdní profil do podloží a do vodního toku. Ukazuje se, že v perkolační fázi půda srážkové impulzy nejenže nezeslabuje, ale může je i zesilovat, kdežto v akumulační fázi je zeslabuje až k nulovému odtoku. Porovnání simulace srážkového-odtokového procesu ve dvou povodích, na Šumavě a v Jizerských horách, umožňuje kvantifikovat vliv odlesnění v důsledku kyselých dešťů.
    V rámci vývoje speciálních experimentálních metod byla ve spolupráci s Fakultou strojního inženýrství VUT Brno navržena, teoreticky analyzována a realizována originální metoda manipulace s mikroobjekty a nanoobjekty ve vícesvazkové optické pasti. Na principu rastrovacího elektronového mikroskopu bylo vytvořeno zařízení pro zobrazení svarů, které umožňuje kontrolu sestavení před svařením, navedení elektronového svazku, kontrolu hotového svaru a archivaci obrázků. S použitím originálního programového vybavení byl vyvinut způsob potlačení signálu vody ve spektru nukleární magnetické rezonance, úspěšně užitý pro diagnostiku lidského mozku.
    Studie iontové a elektronové emise z pevných látek při bombardování atomárními částicemi v radioelektronice a optoelektronice prokázaly, že zdrojem emitovaných částic je plazma povrchového výboje. Emitující oblast má prostorový rozměr pod jeden µm a časové trvání několik ns. Byl vyvinut senzor chemických látek v podobě nového typu optického vlákna s modifikovaným inverzním parabolickým profilem indexu lomu a citlivou vrstvou z komerčního polymeru, který vykazuje citlivost k toluenu rozpuštěnému ve vodě o koncentracích nižších než 10-4.
    V oblasti mechaniky byla na základě rozboru teoretických a experimentálních výsledků studií tzv. "dýchajících" tenkostěnných těles odvozena kritéria pro definici jejich mezního stavu porušení únavou po vyčerpání životnosti konstrukce. Zkouškami prototypu 1:1 byly získány nové poznatky o působení kulového pohlcovače kmitů, které jsou významné pro účinné tlumení vodorovných pohybů štíhlých konstrukcí věží a mostů.
    V elektrotechnickém výzkumu byl zpracován komplexní model energetické jednotky přečerpávací elektrárny, který řeší jak ustálené, tak přechodné stavy systému. Dvojitě napájený motor-generátor, kryjící svou kinetickou energií dočasný pokles otáček, zajišťuje dobrou regulovatelnost dodávaného i odebíraného činného i jalového výkonu. Návrh optimálního řízení bude znamenat technický i ekonomický přínos zejména při zapojení jaderné elektrárny Temelín do energetické sítě.
    V termomechanice byla vyvinuta a úspěšně použita metoda měření kondenzační rychlosti vodní páry s příměsemi ekologicky a energeticky významných látek. Ve spolupráci s Centrem péče o nemocné s poruchami hlasu, řeči a vadami sluchu byly změřeny údaje o rezonančních vlastnostech lidských hlasivek a byl vytvořen matematický model umožňující studovat interakce mezi vzdušným prouděním a vibracemi hlasivek. Ve spolupráci s pracovišti LMARC Besançon v Bordeaux byl vyvinut a ve Francii společně patentován akustický snímač tření pro charakterizaci povrchu lidské kůže, použitelný i pro jiné povrchy.

Ilustrativní anotace:
Chování a tokové vlastnosti zahuštěných suspenzí
(Ústav pro hydrodynamiku)
Při ověřování tokových vlastností koncentrovaných vodních suspenzí obsahujících jílové a prachové materiály i elektrárenské popílky po procesu odsíření byly ověřeny tříparametrické reologické modely i vybrané predikční modely pro turbulentní režim proudění. Byl studován i přechod z laminárního do turbulentního režimu. Pomocí citlivostní analýzy bylo prokázáno, že turbulentní modely jsou velmi citlivé na stanovení reologických parametrů, které je nutno určit z turbulentních experimentálních dat. Takto stanovené parametry pak plně vyhovují i pro laminární oblast proudění. Suspenze s koloidními částicemi jsou výrazně ovlivněny fyzikálně chemickými procesy v suspenzi. Přidáním peptizačních přísad se změní iontový obsah suspenze, tloušťka elektrické dvojvrstvy kolem částic i vzájemný poměr přitažlivých a odpudivých sil a tím i tokové vlastnosti suspenze. Pro kaolinové suspenze byl studován vliv složení a koncentrace peptizačních přísad i pevné fáze na chování suspenze, prokázáno výrazné snížení zdánlivé viskozity a až řádové snížení počátečního napětí (např. z hodnoty Ty = 134 Pa na 6 Pa), což umožní dosáhnut výrazně vyšších koncentrací při jejich dopravě a zpracování.
Vlasák, P., Chára, Z.: Laminar and turbulent flow experiments with yield-power law slurries. - Powder Technol. 104: 200-206 (1999).
Vlasák, P., Chára, Z.: Laminar and turbulent flow of dense kaolin and ash hydromixtures. - In: Handbook of Conveying and Handling of Particulate Solids. Elsevier Sciences (v tisku).


Nové jevy při emisi elektronů a iontů z povrchu pevných látek
(Ústav radiotechniky a elektroniky)
    Mechanizmus emise elektronů z feroelektrik vystavených rychlým napěťovým změnám byl v posledních letech intenzivně studován z hlediska využití tohoto efektu k realizaci nového typu výkonných studených katod. Dosud však není vyjasněno, zda mechanizmus této emise spočívá v elektron-elektronové repulzi na povrchu rychle přepolarizovaného dielektrika, nebo zda jsou elektrony emitovány z plazmatu při povrchovém výboji. Nebylo také jasné, zda ionty, kladné nebo záporné, jsou emitovány současně s elektrony. Mikroskopické procesy probíhající na površích rychle polarizovaných nebo přepolarizovaných dielektrik zahrnují i mechanizmy elektronové a iontové emise z povrchů pevných látek bombardovaných atomovými částicemi. Ke studiu napěťově indukované emise z dielektrik byl použit společně s nanosekundovou pulzní technikou ultravakuový průletový hmotový spektrometr. Vůbec poprvé bylo takto změřeno hmotové spektrum iontové emise z napětově excitovaných feroelektrik. Přitom se rovněž zjistila relativní časová následnost emise kladných a záporných iontů a elektronů vzhledem k záporným či kladným náběhovým hranám excitačních pulzů. Experimenty nasvědčují tomu, že zdrojem iontů je prostorově a časově lokalizované plazma povrchového výboje s řadou zajímavých specifik. Použity byly excitační pulzy s amplitudou pouze 80 V a s délkou trvání 7 ns. Kontakt byl proveden wolframovým hrotem s poloměrem 10 mikrometrů. Výsledky ukazují, že mikroplazma má poloměr menší než 1 mikrometr s časovým trváním pod 1 ns, s elektronovou teplotou 3 eV. Plánují se experimenty s wolframovým hrotem o poloměru 0,1 mikrometrů a s pikosekundovými pulzy.
Šroubek, Z.: Ion emission from ferroelectrics. - J. Appl. Phys. 88: 4452-4454 (2000).

Matematicko-fyzikální modelování v biomechanice hlasu a sluchu člověka
(Ústav termomechaniky)
   
Ve spolupráci s lékařským pracovištěm Medical Healthcom, s.r.o. - Centrem péče o nemocné s poruchami hlasu, řeči a vadami sluchu - byly z měření in vivo získány unikátní experimentální údaje o rezonančních vlastnostech lidských hlasivek. Zvláště významným přínosem je identifikace rezonančních frekvencí a modů kmitání reálných hlasivek pomocí jejich externího buzení vibrátorem a využitím laryngoskopie. Výsledky nepodpořily dosavadní zjednodušené teoretické modely hlasivek, odpovídají naopak analýze z matematického modelu hlasivek spočívajícího na metodě konečných prvků. Změřené dynamické charakteristiky (rezonanční frekvence, tvary kmitu a tlumení) přispívají k tvorbě matematicko-fyzikálních modelů hlasu člověka. Jeden z takových původních matematických modelů hlasivek, umožňující studium interakcí mezi vzdušným prouděním a vibracemi hlasivek, byl vytvořen i v ÚT AV ČR. Analýza dynamických a stabilitních vlastností modelu ukazuje na dobrou korelaci s reálnými fyziologickými daty.
Horáček, J., Švec, J. G.: Aeroelastic model of vocal-fold vibration. - In: Ziada S., Staubli T. (ed.): Proc. 7th Int. Conf. FIV 2000, Luzern, Switzerland, June 2000. Flow-Induced Vibration. Pp. 419-425. A.A. Balkema, Rotterdam (2000).
Švec, J. G., Horáček, J., Šram, F., Veselý, J.: Resonance properties of the vocal folds: In vivo laryngoscopic investigation of the externally excited laryngeal vibrations. - J. Acoust. Soc. Amer. 108: 1397-1407 (2000).


Seznam anotací:
1. Cyklická plasticita a iniciace únavových mikrotrhlin (Ústav fyziky materiálů)
2. Stanovení meze pevnosti při tečení z výsledků protlačovacích zkoušek (Ústav fyziky materiálů)
3. Permeace vodíku intermetalickými slitinami na bázi Ni3Al (Ústav fyziky materiálů)
4. Impulzní silnoproudý kapilární výboj jako zdroj kvazi-monochromatického XUV záření s vysokým jasem (Ústav fyziky plazmatu)
5. Terawattový laserový systém PALS (Ústav fyziky plazmatu)
6. Studium pnutí v kovových a keramických plazmových nástřicích (Ústav fyziky plazmatu)
7. Analýza a řízení energetických jednotek s dvojitě napájenými stroji pro vodní přečerpávací elektrárny (Ústav pro elektrotechniku)
8. Snižování tření pomocí aditiv (Ústav pro hydrodynamiku)
9. Model retenčně evapotranspirační jednotky popisující formování odtoku vody z půdního profilu do podloží (Ústav pro hydrodynamiku)
10. Chování a tokové vlastnosti zahuštěných suspenzí (Ústav pro hydrodynamiku)
11. Nové metody rastrovací elektronové mikroskopie (Ústav přístrojové techniky)
12. Nové metody diagnostiky ztráty vědomí a náhlé srdeční smrti (Ústav přístrojové techniky)
13. Optická past na bázi stojaté světelné vlny pro prostorové manipulace s mikroobjekty a nanoobjekty (Ústav přístrojové techniky)
14. Nové jevy při emisi elektronů a iontů z povrchu pevných látek (Ústav radiotechniky a elektroniky)
15. Nový typ optických vláken pro chemickou detekci (Ústav radiotechniky a elektroniky)
16. Studium vlastností fotonických krystalů (Ústav radiotechniky a elektroniky)
17. Spolehlivost plynovodních potrubí (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
18. Kanonické tvary konstitutivních rovnic směsí (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
19. Obecná koncepce mezomechanického konstitutivního modelování (Ústav teoretické a aplikované mechaniky)
20. Matematicko-fyzikální modelování v biomechanice hlasu a sluchu člověka (Ústav termomechaniky)
21. Kondenzační rychlost vodní páry s příměsemi ekologicky a energeticky významných látek (Ústav termomechaniky)

3) SEKCE VĚD O ZEMI
   
Sekce sdružuje pět pracovišť zabývajících se studiem zemského tělesa a jeho okolí se zvláštním zaměřením na středoevropský region a území České republiky.

    Teoretické a metodické studie v rámci geofyzikálního výzkumu byly zaměřeny na vývoj inverzních algoritmů robustních vzhledem k nejistotě vstupních parametrů a na aplikaci stochastických metod optimalizace pro řešení obrácených úloh. Proběhla terénní část rozsáhlého experimentu CELEBRATION 2000, jehož cílem je výzkum geologické stavby zemské kůry a svrchního pláště pod středoevropskou oblastí metodou refrakční seizmiky. Na patnácti profilech o celkové délce 5000 km bylo provedeno 147 odpalů s náložemi 200-1000 kg. Takto uměle vybuzené seizmické vlny registrovalo ve třech etapách 1200 seizmických stanic. Primární zpracování změřených hodnot prokázalo jejich vynikající kvalitu. Na základě interpretace širokopásmových magnetotelurických měření byl dále zkonstruován geoelektrický model zemské kůry napříč hornofalckým blokem, od Francké linie po západočeské zlomové pásmo.
    V rámci geologického výzkumu byl v severních Čechách prokázán rozsáhlý soubor podmrzlých sutí, na které jsou vázány relikty z doby ledové; hlavní stadium tvorby spadá do pozdního glaciálu, avšak jejich tvorba je průběžná. Rovněž bylo zjištěno, že sesuvy v Českém středohoří sjíždějí po nepravidelných vrstvách sedimentů, které jsou tvořeny diatomovými bahny, uhelnými slojemi a zvětralinami obsahujícími montmorillonit. Byl nalezen nový způsob vyhodnocování dat bezpečnostního kontrolního sledování svahů, umožňující rychlou identifikaci bezprostředního nebezpečí katastrofálního zrychlení sledovaných pohybů. Byl vypracován kritický přehled ropomatečných černých břidlic spodního siluru severní Afriky a Arabského poloostrova z hlediska jejich geneze, paleoprostředí, regionálního a stratigrafického rozšíření.
    V rámci studia indukované seizmicity byl zhodnocen vývoj a vliv otřesové činnosti po ukončení dolování v oblasti Dolu Kladno II - Mayrau. Bylo zjištěno, že otřesové jevy se vyskytují i 3 roky po ukončení těžby, avšak s jiným četnostním rozdělením: výrazněji se snížil počet slabých jevů, stále jsou však pozorovány jevy s větší energií. Byly modernizovány seizmické aparatury na bázi jednodeskového PC pro sledování projevů indukované seizmicity na povrchové stavby.
    Byl navržen řezný nástroj nové generace pro rozpojování geomateriálů. Nástroj má nové řešení břitové části a je vybaven čidly pro sledování teploty a stavu opotřebení, prvky pro identifikaci umístění na rozpojovacím orgánu stroje, prvky pro řízení jeho posunu v závislosti na otupení břitu a prvky pro řízení procesu chlazení břitu. Nástroj je patentově chráněn.
    Byl navržen vývoj globálního empirického modelu relativního složení iontů O+, H+, He+ a N+ (popř. dalších minoritních složek) ve vnější ionosféře Země (500-2500 km) na základě dat měřených v období slunečního maxima družicí INTERCOSMOS 24 a v období slunečního minima družicemi Atmospheric Explorer. Realizovány byly submodely pro H+ a O+, které jsou mnohem lepší než stávající model zejména v lokalizaci horní přechodové výšky, která je charakterizována stejnou koncentrací těchto iontů.
    Byla vyvinuta metoda krátkodobé předpovědi minimální a maximální teploty pomocí statistického postprocessingu výstupů numerického modelu počasí ALADIN, který je rutinně provozován v Českém hydrometeorologickém ústavu. Metoda využívající regresních modelů samoučení byla otestována. Prokázalo se, že výrazně zlepšuje přímou předpověď modelu ALADIN.

Ilustrativní anotace:
Analýza výskytu horkých období

(Ústav fyziky atmosféry)
   
Teplotně extrémní období v létě byla analyzována podle pevných kritérií, která definují jejich minimální trvání a intenzitu. Vyhodnotily se jak pozorované teplotní řady (více než 50 stanic v ČR, 1961-1998; sekulární řada z Prahy-Klementina, 1775-1997; další středoevropské řady), tak výstupy z několika druhů klimatických modelů, včetně globálních cirkulačních modelů a stochastického generátoru počasí. Hlavními závěry jsou: (1) 90. léta byla nejteplejší přinejmenším od počátku 20. století; (2) výskyt dlouhých a intenzivních horkých období v 90. letech souvisí s častějším výskytem anticyklonálních cirkulačních typů na úkor cyklonálních a s vyšší setrvačností atmosférické cirkulace; (3) žádný z klimatických modelů není z hlediska reprodukce vlastností pozorovaných horkých období (průměrná délka, intenzita, doba výskytu apod.) optimální; (4) při růstu koncentrací skleníkových plynů v atmosféře se intenzita horkých období značně zvýší a změna jejich charakteristik bude výraznější než změna průměrných teplot. Tyto výsledky jsou nové i v celosvětovém měřítku, neboť časové struktuře denních teplotních řad produkovaných klimatickými modely byla dosud věnována jen okrajová pozornost.
Huth, R., Kyselý, J., Pokorná, L: A GCM simulation of heat waves, dry spells, and their relationships to circulation. - Clim. Change 46: 29-60 (2000).
Kyselý, J., Kalvová, J., Květoň, V.: Heat waves in the South Moravian region during the period 1961-1995. - Stud. Geophys. Geodet. 44: 57-72 (2000).


Vlastnosti geokompozitů s injektovanými plochami diskontinuit
(Ústav geoniky)
    Při tlakové injektáži chemických médií s nízkou viskozitou do pevných hornin vniká injektovaný roztok i do velmi jemných trhlin a puklin. Po vytvrzení injektážní látky vzniká nový materiál - geokompozit, vyznačující se rozdílnými pevnostními a přetvárnými vlastnostmi. Byl získán soubor původních poznatků o fyzikálně mechanických vlastnostech geokompozitů (adheze v prostém a příčném tahu, adheze při střihovém namáhání, odolnost zainjektované trhliny proti tlakové vodě, pevnostní a přetvárné vlastnosti při triaxiálních zkouškách) a o možnostech přípravy a testování geokompozitů se zainjektovanou diskontinuitou v laboratorních podmínkách. Byly testovány horniny sedimentární - světlé šedé, střednozrnné až jemnozrnné karbonské pískovce a - horniny vyvřelé - světlý, jemnozrnný biotitický granodiorit, injektované dvěma typy polyuretanových dvousložkových injektážních pryskyřic s minimální a výraznou změnou objemu při polymeraci v suchém prostředí a jedním typem nenapěňující organicko-minerální pryskyřice.
    Získané poznatky umožňují posoudit, jak chemické injektáže používané při zpevňování hornin skalního typu přispívají ke stabilizaci horninového masivu a jak mohou být úspěšně využity při řešení mnoha geotechnických problémů v praxi.
Šňupárek, R., Souček, K.: Laboratory testing of chemical grouts. - Tunnell. Underground Space Technol. 15: 175-186 (2000).

Seznam anotací:
1. Magnetická metoda stanovení kontaminace pevným spadem (Geofyzikální ústav)
2. Geodynamické procesy v oblasti západních Čech a Vogtlandu (Geofyzikální ústav)
3. Zákonitosti výskytu rudních ložisek na okrajích litosférických desek (Geofyzikální ústav)
4. Vyloučeniny ijolitu v olivinickém nefelinitu vulkánu Podhorní vrch v západních Čechách (Geologický ústav)
5. Uhlíkem bohaté černé břidlice spodnosilurského stáří v severní Africe a Arábii, jejich rozšíření a sedimentační prostředí (Geologický ústav)
6. Výskyt magnetostratigrafických zón s normální a inverzní magnetickou polaritou ve svrchním eifelu Barrandienu (Geologický ústav)
7. Analýza výskytu horkých období (Ústav fyziky atmosféry)
8. Vlnové jevy přírodního původu v plazmasféře (Ústav fyziky atmosféry)
9. Akusticko-gravitační vlny v ionosféře (Ústav fyziky atmosféry)
10. Koncentrace polutantů ve vodě z mlhy a z námrazy (Ústav fyziky atmosféry)
11. Matematické modelování nelineárních úloh souvisejících s kotevní výztuží v hornině a chováním visutých a kabelových mostů (Ústav geoniky)
12. Vlastnosti geokompozitů s injektovanými plochami diskontinuit (Ústav geoniky)
13. Waveletová transformace seizmologických signálů (Ústav geoniky)
14. Emise škodlivin při fluidním spalování severočeského hnědého uhlí (Ústav struktury a mechaniky hornin)
15. Reakce polymerů polyolefinického a polystyrenového typu s uhlím při ohřevu (Ústav struktury a mechaniky hornin)
16. Mapa zemětřesného ohrožení pro Českou republiku, Polsko a Slovensko (Ústav struktury a mechaniky hornin)

4) SEKCE CHEMICKÝCH VĚD
   Šest pracovišť sdružených v této sekci se zaměřuje na výzkum chemické struktury, vlastností, přeměny a separace látek a na syntézu a charakterizaci nových anorganických a organických sloučenin.
    Ve fyzikální chemii, při komplexním studiu struktury a dynamiky bází klíčových molekul živých organizmů - nukleových kyselin - byly metodami kvantové i teoretické chemie přineseny důkazy o rozdílné povaze interakcí v planárních a patrových párech bází těchto kyselin. Výsledky byly použity jako referenční údaje pro molekulové modely nukleových kyselin. V rámci analýzy katalytického působení iontů kobaltu (Co) v matricích zeolitu na redukci oxidů dusíku metanem ve vysoce oxidační atmosféře, obdobné atmosféře v exhalátech spalovacích procesů, bylo zjištěno, že zásadní význam v selektivní redukci oxidů dusíku metanem mají vzájemné vzdálenosti iontů Co. Nálezy podporují domněnku, že tato katalytická redukce vyžaduje spolupráci dvou Co center.
    V anorganickém výzkumu byla v rámci evropského projektu EEC Inco-Copernicus syntetizována nová selektivní činidla pro efektivní extrakci kationů M3+ ze silně kyselých vodných fází s vysokou koncentrací NO3- solí. Tato činidla jsou zamýšlena pro separace radionuklidů z jaderných odpadů v EU. Ve spolupráci s univerzitou v Leedsu byly připraveny nové fosfakarboranové sloučeniny, které představují klastrové ligandy nového typu pro tvorbu kvalitativně nových metallafosfakarboranů - analogů ferrocenu a lomených metalocenů.

    V rámci organické chemie a biochemie byl v rozsáhlé studii postupně odhalen mechanizmus metabolické aktivace, tj. fosforylace, která podmiňuje terapeutickou účinnost nových virostatik - acyklických nukleosidfosfonátů. Výsledky ukázaly, že první fosforylační krok je katalyzován buněčnými nukleosid-5'-fosfátkinázami, a to specificky v závislosti na purinové bázi. Při dlouhodobém výzkumu tvorby infekčních retrovirů, které mohu být původci závažných onemocnění, jako jsou AIDS a nádorová onemocnění, byly definovány strukturní domény hrající klíčovou úlohu během skládání retrovirových částic a nalezen signál pro přeskupení proteinů při zrání virových částic v infekční virus. V rámci hledání ekologicky bezpečné alternativy boje proti škodlivému hmyzu byly připraveny nové oostatické neuropeptidy, které mají zrychlenou a vysokou inhibiční aktivitu na vývoj hmyzího vajíčka. Tyto neuropeptidy neovlivňují vývoj ovárií u myší jako představitelů savců žijících v místě případných polních aplikací, ani z nich biodegradací půdní mikroflórou nevznikají toxické látky.
        V analytické chemii byl optimalizován atomizátor pro atomovou absorpční spektrometrii, která se užívá pro stanovení stopových či ultrastopových množství prvků v životním prostředí tak, že dovnitř optické trubice vyhřívaného atomizátoru se mnohočetnými miniaturními proudy přivádí kontrolované množství kyslíku. Úpravou se nejméně o jeden řád zlepšila odolnost vůči atomizačním interferencím i linearita analytických kalibrací.
    V makromolekulární chemii v oblasti biologicky aktivních polymerů byla vyvinuta protilátkou směrovaná polymerní cytostatika umožňující cílenou terapii některých nádorových onemocnění. V oblasti funkčních polymerů byly z chemicky a tepelně odolných aromatických polymerů, a to ze sulfonovaného polyfenylenoxidu, tj. z polymerní kyseliny, a z bazických polymerů polybenzimidazolu a poly(2-ethylanilinu) připraveny membrány, v nichž jsou oba polymery vzájemně svázány. Výsledná membrána má proto výborné mechanické vlastnosti a palivové články vybavené těmito membránami mají v laboratorních podmínkách výkon srovnatelný s články používajícími standardní drahou membránu Nafion. V rámci hledání perspektivních materiálů pro náročné nové technologie byly metodou sol-gel polymerace vytvořeny nové organicko-anorganické hybridní polymery, epoxy-křemičité nanokompozity, spojující vysokou tvrdost, tepelnou odolnost a nehořlavost anorganických materiálů s houževnatostí typickou pro organické polymery.
V chemickém inženýrství bylo v rámci studia soustav skládajících se ze dvou a více fází zjištěno, že probublávané vrstvy s vysokým počtem bublin a s rovnoměrným rozložením těchto bublin lze získat pouze pro určité hodnoty parametrů systému, jako je např. konstrukce rozdělovače plynu, velikost bublin, viskozita kapaliny, přítomnost povrchově aktivních látek apod. Tyto husté homogenní vrstvy, které jsou žádané pro některé průmyslové operace v probublávaných kolonách, však mohou existovat pouze pro malé průtoky plynu.

Ilustrativní anotace:
Komplexní model tavicího procesu skel

(Ústav anorganické chemie)
    Proces probíhající při tavení skel v průtočných tavicích prostorech zahrnuje hydrodynamiku taveniny, homogenizační děje a chemické reakce ovlivňující tyto děje. Současné matematické modely popisující průběh tohoto komplexního procesu však nezvažují vzájemné vlivy mezi ději a mezi soubory nehomogenit a taveninou. Důsledkem takového zjednodušení jsou zkreslení vypočtených teplotních, rychlostních i koncentračních polí v prostorech, vlastní všem dosud užívaným matematickým modelům.
    Tým ÚACH ve spolupráci s programátory firmy Glass Service, a.s., vypracoval model procesu beroucí v úvahu kinetiku a vliv souborů vícesložkových bublin i vliv pevných částic na hydrodynamiku taveniny, a tím i výsledná koncentrační pole částic v prostorech. Model odráží podstatně věrněji skutečný průběh tavicího procesu a má význam pro nové konstrukce sklářských tavicích pecí, jejich inteligentní řízení a řízení kvality připravovaných skel.
Kloužek, J., Němec, L., Ullrich, J.: Modelling of the refining space working under reduced pressure. - Glass Sci. Technol. 73: 231-238 (2000).
Němec, L., Kloužek, J.: The absorption of H2 and CO from bubbles in a glass melt. - Ceramics-Silikáty 44: 129-134 (2000).
Matyáš, J., Němec, L., Jiřička, M., Franěk, A.: Bubble impact on glass melting in a melting space. - In: International Glass Conference Glass in the New Millenium "Challenges and Break-through Technologies", May 15-17, 2000, Amsterdam (Proceedings na CD).


Interakce bází nukleových kyselin
(Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
    Nukleové kyseliny (DNK a RNK) jako klíčové biomolekuly patří mezi nejstudovanější objekty soudobé přírodovědy. Biologické funkce nukleových kyselin (NK) se realizují především na základě jejich trojrozměrného prostorového uspořádání a molekulových interakcí. Jedním ze základních elementů struktury NK jsou jejich dusíkaté báze. Molekulové interakce bází NK mají rozhodující vliv na strukturu a funkci NK a jsou odpovědny za uchování i přepis genetické informace a sekvenčně závislé funkce NK. Tým ÚFCH JH v posledních letech přispěl podstatně k pochopení těchto interakcí tím, že za použití nejmodernějších metod soudobé kvantové chemie komplexně analyzoval všechny základní typy interakcí bází NK. Kvantově-chemické studie poprvé poskytly věrohodný a kompletní fyzikálně chemický popis energetiky a fyzikálního původu interakcí bází NK, jako jsou vertikální interakce, vodíkové můstky a další. Provedené výpočty zahrnující klíčové efekty elektronové korelace jsou přesností srovnatelné s nejlepšími experimentálními technikami v plynné fázi a vzhledem ke kritickému nedostatku experimentálních údajů představují základní zdroj informací o energetice interakcí bází NK. Jsou proto využívány v mnoha laboratořích jako referenční údaje například pro parametrizaci a verifikaci empirických potenciálů pro molekulové modelování a další účely. V rámci projektu bylo publikováno v uplynulých pěti letech asi 50 původních a přehledných vědeckých prací v prestižních mezinárodních časopisech, jejichž citační ohlas přesáhl 500 citací.
Hobza, P., Šponer, J.: Structure, energetics, and dynamics of the nucleic acid base pairs: Nonempirical ab initio calculations. - Chem. Rev. 99: 3247 (1999).
Kratochvíl, M., Šponer, J., Hobza, P.: Global minimum of the adenine thymine base pair corresponds neither to Watson-Crick nor to Hoogsteen structures. Molecular dynamic/quenching/AMBER and post Hartree-Fock ab initio study. - J. Amer. Chem. Soc. 122: 3495 (2000).


Superkritická extrakce silic ze semen
(Ústav chemických procesů)
    Rostlinné silice neboli éterické oleje nacházejí uplatnění nejen při výrobě kosmetiky a potravin, ale i v medicíně. Mnohé z nich jsou účinnými antioxidanty. Z rostlin se běžně získávají destilací vodní párou, přitom se však může vlivem vysokých teplot snížit jejich kvalita. Mnohem šetrnější metodou izolace přírodních látek je extrakce stlačeným oxidem uhličitým neboli superkritická extrakce. Při tomto postupu určuje tlak spolu s teplotou rozpustnost žádaných látek ve stlačeném plynu a tím i množství a složení získaného extraktu. Optimální extrakční tlak a teplota pro konkrétní extrakt se vyhledávají empiricky, protože ucelená teorie superkritické extrakce z rostlin ještě nebyla zformulována.
    Cílem výzkumu je odvodit spolehlivé modely superkritické extrakce z rostlin a využít je k optimalizaci extrakčních podmínek. V této etapě tým ÚCHP ve spolupráci s týmem Bulharské akademie věd modeloval extrakce silic ze semen, kde je vždy přítomen také olej, a vymezil podmínky, kdy rychlost extrakce silice je maximální, ale rostlinný olej se ještě neextrahuje. Součástí modelu je rovnice pro výpočet rozpustnosti rostlinného oleje ve stlačeném oxidu uhličitém v závislosti na tlaku, teplotě a chemickém složení oleje, použitelná při optimalizaci superkritické extrakce různých dieteticky cenných olejů, jako je například pupalkový nebo rakytníkový olej.
Sovová, H., Stateva, R.P., Galushko, A.A.: Essential oils from seeds: Solubility of limonene in supercritical CO2 and how it is affected by fatty oil. - J. Supercritical Fluids (v tisku).
Sovová, H., Zarevúcká, M., Vacek, M., Stránský, K.: Solubility of two vegetable oils in supercritical CO
2 . - J. Supercritical Fluids (v tisku).

Cíleně směrovaná polymerní cytostatika
(Ústav makromolekulární chemie)
    Ve spolupráci týmu chemiků ÚMCH AV ČR a biologů MBÚ AV ČR a z univerzity v Keele (Anglie) byla vyvinuta polymerní cytostatika umožňující cílenou terapii některých nádorových onemocnění. Součástí polymerního léčiva je polymerní nosič, dále cytostatikum vázané ve své neaktivní a tedy i netoxické formě k tomuto nosiči a molekula protilátky, která je schopna dopravit cytostatikum adresně k nádoru nebo vybranému typu nádorových buněk. Při vhodně voleném připojení léčiva k polymernímu nosiči dojde k uvolnění aktivního léčiva přednostně v nádorových buňkách. Při léčbě modelových nádorů u myší bylo prokázáno, že použití polymerních léčiv vede nejen k podstatnému zvýšení vlastního terapeutického účinku původního cytostatika, ale zároveň se i eliminují vedlejší a často velmi toxické účinky, doprovázející klasickou léčbu běžnými cytostatiky.
    V roce 2000 byly vypracovány technologické postupy syntézy polymerních cytostatik umožňující převod syntézy z miligramových množství na množství gramová a byly zdokonaleny metody charakterizace meziproduktů i konečné lékové formy. Stavebnicový charakter syntézy dovolil přípravu polymerního nosiče, který je stálý a dobře skladovatelný. Tento nosič může být použit pro přípravu polymerního léčiva připraveného "na míru" pro konkrétního pacienta připojením směrující protilátky, získané například z imunoglobulinové frakce jeho krve. Na základě schválení etické komise bylo takové protilátkou směrované polymerní kancerostatikum připraveno a ve spolupráci s Fakultní nemocnicí v Motole je v současné době zkoušeno pro použití v humánní medicíně. Výsledky klinického testování nesměrovaných polymerních léčiv prováděného v Anglii i naše předběžné výsledky demonstrují značný potenciál polymerních léčiv při léčbě nádorových onemocnění u člověka.
Ulbrich, K., Šubr, V., Strohalm, J., Plocová, D., Jelínková, M., Říhová, B.: Polymeric
drugs based on conjugates of synthetic and natural macromolecules I. Synthesis and physico-chemical characterisation. - J. Controll. Rel. 64: 63-79 (2000).
Říhová, B., Jelínková, M., Strohalm, J., Šubr, V., Plocová, D., Hovorka, M., Novák, M., Plundrová, D., Germano, Y., Ulbrich, K.: Polymeric drugs based on conjugates of synthetic and natural macromolecules II. Anti-cancer activity of antibody or (Fab´)2-targeted conjugates and combined therapy with immunomodulators. - J. Controll. Rel. 64: 241-261 (2000).
Ulbrich, K., Šubr, V., Pechar, M., Strohalm, J., Jelínková, M., Říhová, B.: Hydrophilic polymers for drug delivery. - Macromol. Symp. 152: 151-162 (2000).
Říhová, B., Jelínková, M., Strohalm, J., Šťastný, M., Hovorka, M., Plocová, D., Kovář, M., Drábelová, L., Ulbrich, K.: The anti-proliferative effect of lectin- and anti-Thy-1.2 antibody-targeted HPMA copolymer-bound doxorubicin on primary and methastatic human colorectal carcinoma and on human colorectal carcinoma transfected with mouse Thy-1.2 gene. - Bioconjugate Chem. 11: 664-673 (2000).


Seznam anotací:
1. Nový způsob atomizace těkavých sloučenin pro atomovou absorpční spektrometrii (Ústav analytické chemie)
2. Karboranová a heterokarboranová analoga cyklopentadienylového aniontu (Ústav anorganické chemie)
3. Komplexní model tavicího procesu skel (Ústav anorganické chemie)
4. Interakce bází nukleových kyselin (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
5. Struktura a aktivita Co center v matricích zeolitů při selektivní redukci oxidů dusíku metanem v oxidační atmosféře (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
6. Obecný význam rezonančního zesílení tunelování elektronů v elektronové a iontové autoemisi pro poznání elementárních kroků povrchových chemických interakcí (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského)
7. Superkritická extrakce silic ze semen (Ústav chemických procesů)
8. Stabilita homogenních probublávaných vrstev (Ústav chemických procesů)
9. Cíleně směrovaná polymerní cytostatika (Ústav makromolekulární chemie)
10. Membrány pro palivové články (Ústav makromolekulární chemie)
11. Organicko-anorganické nanokompozitní materiály (Ústav makromolekulární chemie)
12. Kapilární elektroforéza s regulací elektroosmotického toku vnějším radiálním elektrickým polem (Ústav organické chemie a biochemie)
13. Mechanizmus metabolické aktivace nových protivirových látek (Ústav organické chemie a biochemie)
14. Schopnost retrovirových proteinů tvořit organizované struktury (Ústav organické chemie a biochemie)

5) SEKCE BIOLOGICKÝCH A LÉKAŘSKÝCH VĚD
         Sekce sdružuje deset pracovišť zaměřených na studium struktury, dynamiky a funkcí živých organizmů, a to od molekulární a buněčné úrovně až po úroveň celého organizmu.
    V biofyzice byly vypracovány nové počítačové metody pro studium modulární struktury genomů a vyvinuty nové typy biosensorů umožňující detekci malých poškození DNA. V rámci výzkumu struktury chromatinu v jádrech buněk odvozených z lidské krve a střevního epitelu bylo prokázáno, že genetické elementy, tj. geny, centromery a chromozomy, se nacházejí ve sférických hladinách v určité vzdálenosti od středu jádra, která je pro daný element charakteristická. Při studiu chromozomálního proteinu HMG-1, který je nezbytný pro replikaci i transkripci DNA, byl prokázán význam jednotlivých aminokyselin tohoto proteinu pro vazbu DNA a indukci nadšroubovicového vinutí v DNA a objasněn částečně modulační vliv proteinu HMG-1 na prostorové uspořádání DNA při tvorbě komplexních nukleoproteinových struktur.
    V molekulární genetice, v rámci výzkumu spouštění imunitní odpovědi v reakci na cizorodou látku a úlohy "signalizačních mikrodomén" membrány bílých krvinek v této odpovědi, byl ve spolupráci s univerzitou v Heidelbergu vyklonován gen PAG přítomný také v těchto mikrodoménách. PAG reguluje enzym, který tlumí signalizační kaskádu zahajující imunitní odpověď a je tak zřejmě důležitý při vyváženém nastavení citlivosti této odpovědi. Při studiu tvorby bílkovin a její regulace u bakterií, s možností využít poznatků při vývoji účinných bakteriostatik, byla u gram-pozitivní bakterie Bacillus stearothermophilus určena struktura dvou základních elongačních faktorů EF-Tu a EF-G účastnících se proteosyntézy a byly odhaleny molekulární mechanizmy, jakými je produkce těchto faktorů řízena z jejich genů. Pro diferenciální diagnózu lidských patologických spermií i pro výběr vhodné metody asistované reprodukce byly připraveny monoklonální protilátky proti proteinům lidských spermií, využívané v IVF laboratoři ISCARE a.s.
      V mikrobiologickém výzkumu, při vyhledávání nepatogenních mikroorganizmů střevní flóry, které jsou schopné zvyšovat kolonizační resistenci a slizniční imunitu vůči potenciálním patogenům, byly na modelu bezmikrobních selat rozlišeny kmeny Escherichia coli s možnými vakcinačními a probiotickými účinky a potvrzen význam anaerobní flóry pro vývoj střevní imunity. Při studiu biosyntézy antibiotika linkomycinu u streptomycet byl identifikován gen kódující protein, který řídí závěrečný krok biosyntézy tohoto antibiotika. Jeho inaktivací bude umožněna příprava takového kmene streptomycet, který bude produkovat pouze účinnější prekurzor antibiotika. Při sledování biomediačního potenciálu mikroorganizmů, zejména pro degradaci polyaromatických uhlovodíků, bylo zjištěno, že tento potenciál může být negativně ovlivněn přítomností těžkých kovů ve znečistěných půdách či vodách.
    V experimentální botanice bylo prokázáno, že mediátorová ribonukleová kyselina (mRNA), nutná pro urychlenou tvorbu bílkovin během klíčení a zrání pylových zrn, je v nezralém pylu ukládána jako translačně neaktivní ve formě volných mediátorových ribonukleoproteinových částic a ribonukleoproteinových komplexů. Částice a komplexy se liší velikostí a skladbou bílkovinné složky. Při studiu vlivu hormonů na vývoj rostlin bylo na modelu ukázáno a následně experimentálně ověřeno, že indukce specifických morfogenních procesů, jejich dokončení i změny genotypu odrážejí změny poměrných koncentrací rostlinných hormonů auxinů a cytokininů. Výzkum viru mozaiky ředkvičky, jednoho z nejvýznamnějších patogenů brukvovitých rostlin, prokázal, v rozporu s existující představou, že izoláty viru vyskytující se v Evropě se výrazně odlišují sérologicky i okruhem hostitelských rostlin.
    V entomologickém výzkumu byly v rámci sledování biodiverzity vodního hmyzu ČR jako ukazatele stavu životního prostředí zpracovány a shrnuty poznatky o všech druzích vážek ČR do knižní monografie. Obdobně byla provedena revize druhů chrostíků a zpracován bioindikační význam několika skupin vodních ploštic. Ve spolupráci s National Institute of Genetics, Mishima, Japonsko bylo ukázáno, že pro svlékání, tj. periodickou obměnu kutikuly u hmyzu i u hlístic, je klíčový transkripční faktor Ftz-F1; tato shoda u dvou rozdílných druhů podporuje domněnku o monofyletickém původu svlékání.
    Ve fyziologii v oblasti neurověd bylo při studiu úlohy hipokampu při navigaci potkana ve vodním bludišti zjištěno, že akční potenciály hipokampových "místních" nervových buněk signalizují aktuální pozici potkana a současně i souřadnicový systém, který zvíře v daném okamžiku používá. V oblasti kardiovaskulární fyziologie ukázal výzkum potkanů se solnou, resp. spontánní, hypertenzí na důležitost vasodilatačních a tím i antihypertenzivních účinků endogenně se tvořícího oxidu dusnatého. Tyto účinky mohou být podpořeny podáváním látek, které urychlují odbourávání superoxidových aniontů degradujících oxid dusnatý. V oblasti výzkumu metabolizmu bylo prokázáno, že protein UCP 2 v bílé tukové tkáni "odpřahuje" oxidaci substrátů od tvorby makroergní sloučeniny ATP. Toto "odpřažení" vede k útlumu syntézy mastných kyselin a ovlivňuje tak ukládání tuků v těle. Ve spolupráci s UK byly syntetizovány dva zkrácené analogy lidského inzulínu s biologickým účinkem obdobným účinku přirozené formy lidského inzulínu; výsledky byl zapsány jako užitné vzory.
    V experimentální medicíně bylo při studiu přepisu mediátorové ribonukleové kyseliny (mRNA) na DNA v jádru lidské buňky zjištěno, že uvolněná mRNA se z místa DNA pohybuje v jádru do tzv. jaderné skvrny. Výzkum difúzních parametrů mozku během patologických stavů přinesl velmi důležitý nález, že v nádorové tkáni (gliomech) je zvětšen extracelulární prostor úměrně stupni malignity nádoru; toto zvětšení může umožňovat migraci nádorových buněk. Farmakologický výzkum přinesl důležité zjištění, že některé z protivirově aktivních acyklických analogů nukleotidů, používaných také v klinické praxi, jsou stimulátory některých cytokinů i chemokinů.

Ilustrativní anotace:
Struktura chromatinu vyššího řádu a její funkční důsledky

(Biofyzikální ústav)
    V BFÚ byly vyvinuty cytometry s vysokým rozlišením (standardní a konfokální), které umožnily zjistit dvoj- a trojrozměrné rozložení řady genetických lokusů v jádrech buněk odvozených z lidské krve a střevního epitelu. Bylo prokázáno, že genetické elementy (geny, centromery, chromozomy) se nacházejí ve sférických hladinách v určité vzdálenosti od středu jádra, která je pro daný element charakteristická. Distribuce genů uvnitř sférických hladin je náhodná. Existují výrazně polární typy chromozomů (s heterochromatickou částí u membrány a euchromatickou částí blíže středu jádra), zatímco u jiných chromozomů se nepodařilo polaritu prokázat. Pořadí sférických hladin pro jednotlivé genetické elementy a stejně tak polarita chromozomů se do značné míry zachovávají v průběhu buněčného cyklu, při diferenciaci a v průběhu reparace po ozáření. V trisomických buňkách, u nichž se v jádře vyskytuje i třetí kopie některého chromozomu, se genetické elementy nacházejí ve stejných sférických hladinách jako u dvou odpovídajících homologů v normálním diploidním jádře. Bylo zjištěno, že poloha chromozomu v buněčném jádře závisí na obsahu R-bandů, tj. oblastí, které mohou být exprimovány. Chromozomy s větším obsahem R-bandů se nacházejí blíže ke středu jádra. Diferenciace vede ke kondenzaci značné části chromatinu a k jeho přesunu k periférii jádra. Dědičný útlum exprese určitých genů je tedy pravděpodobně spojen se změnou jejich polohy a posunutím do oblasti heterochromatinu. Byla nalezena vazba mezi určitými genetickými elementy v jádře buňky, jejímž důsledkem je zvýšená pravděpodobnost indukce chromozomových aberací po ozáření a zvýšená četnost vzniku zhoubných onemocnění.
Bártová, E., Kozubek, S., Kozubek, M., Jirsová, P., Lukášová, E., Skalníková, M., Buchníčková, K.: The influence of the cell cycle, differentiation and irradiation on the nuclear location of the abl, bcr and c-myc genes in human leukemic cells. - Leukemia Res. 24: 233-241 (2000).
Bártová, E., Kozubek, S., Kozubek, M., Jirsová, P., Lukášová, E., Skalníková, M., Cafourková, A., Koutná, I.: Nuclear topography of the c-myc gene in human leukemic cells. - Gene 244: 1-11 (2000).
Kozubek, S., Lukášová, E., Amrichová, J., Kozubek, M., Lišková, A., Šlotová, J.: Influence of cell fixation on chromatin topography. - Anal. Biochem. 282: 29-38 (2000).
Skalníková, M., Kozubek, S., Bártová, E., Lukášová, E., Jirsová, P., Cafourková, A., Kozubek, M., Koutná, I.: Fine structure of higher-order compartments of chromosome territories in human cell nuclei. - Chromosome Res. 8: 487-499 (2000).
Jirsová, P., Bártová, E., Kozubek, S., Kozubek, M., Lukášová, E., Cafourková, A., Koutná, I., Skalníková, M.: Nuclear distribution of the centromeric heterochromatin and the p53 gene of human leukemic cell lines after irradiation. - Radiat. Res. 155: 69-77 (2000).


Význam mitochondrií pro kontrolu množství tukové tkáně
(Fyziologický ústav)
        Významného pokroku bylo dosaženo při studiu mechanizmů, které řídí obsah tuku v těle. Výzkum vychází z poznatků o hnědé tukové tkáni, která ovlivňuje celkovou energetickou bilanci (a tělesnou hmotnost) tím, že většinu energie z oxidace substrátů uvolňuje formou tepla. Teplo vzniká v mitochondriích částečným "odpřažením" oxidace substrátů od syntézy ATP účinkem "odpřahujícího proteinu 1" (uncoupling protein 1; UCP1). Podobné bílkoviny (UCP2 - UCP5) jsou přítomné i v dalších tkáních. Genetické studie naznačují, že UCP2 v bílé tukové tkáni brání hromadění této tkáně a rozvoji obezity. Protože bílá tuková tkáň obsahuje poměrně málo mitochondrií, není pravděpodobné, že podkladem anti-obezitního účinku UCP2 je stimulace tvorby tepla. Pokusy na buněčných kulturách a transgenních myších ve Fyziologickém ústavu prokázaly, že v bílé tukové tkáni vede "odpřažení" k útlumu syntézy mastných kyselin. Je pravděpodobné, že účinek UCP2 na tvorbu mastných kyselin v tukové buňce je jedním ze základních mechanizmů, které určují ukládání tuku v těle. Tento nález je významný nejen pro pochopení funkce UCP, ale i pro strategii nových léčebných postupů zaměřených na snižování nadváhy.
Rossmeisl, M., Syrový, I., Baumruk, F., Flachs, P., Janovská, P., Kopecký, J.: Decreased fatty acid synthesis due to mitochondrial uncoupling in adipose tissue. - FASEB J. 14: 1793-1800 (2000).

Aktivace makrofágů potravinovými antigeny
(Mikrobiologický ústav)
    Celiakie je závažné chronické onemocnění tenkého střeva, které je vyvoláno lepkem (glutenem) obsaženým v pšenici a příbuzných obilovinách. U geneticky vnímavých jedinců působí potrava obsahující lepek poškození střevní tkáně (zmenšuje plochu střeva a snižuje vstřebávání živin a minerálů). Vedle zažívacích potíží může být celiakie spojena i s onemocněním nervového, svalového nebo endokrinního systému.
    V počátečním stadiu nemoci dochází ve sliznici tenkého střeva k nárůstu počtu buněk obranného imunitního systému a k jejich aktivaci. Bylo zjištěno, že výjimečná složka potravy ,jakou je pšeničný gluten, ovlivňuje vedle buněk specifické obrany (lymfocytů) i aktivitu buněk přirozené imunity, makrofágů. Gluten a jeho štěpy (vytvářené v průběhu trávení), na rozdíl od jiných bílkovin potravy (jako jsou sojový protein, kasein a ovalbumin), působí přímo na makrofágy a vyvolávají v nich zvýšenou produkci cytokinů (TNF-a a IL-10) a v přítomnosti cytokinu IFN- g (typického pro celiakii) i produkci aktivních radikálů oxidu dusnatého, molekul spojených s regulací imunity a místním poškozením tkáně. Nejúčinněji působily štěpy glutenu vytvářené působením enzymu pepsinu (působícího v kyselém prostředí žaludku). Aktivace buněk byla sledována metodami imunochemickými i genetickými. Na základě dosažených výsledků lze předpokládat, že zvýšení hladin cytokinů (IFN-g a TNF-a) a následný nárůst hladiny aktivních radikálů oxidu dusnatého, ke kterému dochází ve střevní tkáni pacientů, patří mezi mechanizmy, které se mohou podílet na vzniku a průběhu celiakie.
Tučková, L., Tlaskalová-Hogenová, H., Flegelová, Z., Zídek, Z.: Activation of macrophages by food antigens: enhancing effect of gluten on nitric oxide and cytokine production. - J. Leukoc. Biol. 67: 312-318 (2000).

Devitalizační technika jako nový postup při léčbě zhoubných nádorů
(Ústav živočišné fyziologie a genetiky)
    Devitalizační technika je chirurgický postup, který vyvinul MUDr. Karel Fortýn, CSc., pro léčbu maligních nádorů. Její princip spočívá v izolaci nádoru od cévního zásobení, kterého je dosaženo podvázáním příslušných arteriálních a venózních cév. Takto ošetřený nádor je pak ponechán v organizmu. Postupně dochází k zániku všech nádorových buněk, a to v primárních nádorech i v metastázách. Zatím získané nepřímé důkazy naznačují, že nádorové buňky rozpadající se v devitalizované tkáni aktivují imunitní systém, který cestou buněčných imunitních mechanizmů způsobí zánik nádorových buněk v celém organizmu.
        Pro experimentální účely byla v ÚŽFG v Liběchově vyšlechtěna speciální linie miniprasat MeLiM (Melanoma-bearing Libechov Minipigs) s dědičně založenými zhoubnými kožními nádory - melanomy. Ty jsou obvykle mnohočetné a vykazují mnoho histopatologických podobností s lidským melanomem včetně výrazných metastáz ve vnitřních orgánech a vysoké mortality. Do současné doby bylo devitalizační technikou úspěšně vyléčeno kolem sta miniprasat s melanomy. Výsledky s devitalizační léčbou karcinomu mléčné žlázy u psů (zatím ošetřeno 27 fen) ukazují pozitivní účinek tohoto zákroku u dalšího typu nádoru u jiného živočišného druhu.
            Po medializaci dosažených výsledků byl navázán kontakt s několika klinickými pracovišti (včetně Masarykova onkologického ústavu v Brně), která o devitalizační techniku projevila zájem, a byl probuzen rovněž zájem Ministerstva zdravotnictví, jehož souhlas je nezbytný pro klinické zkoušky. I kdyby devitalizační technika byla účinná jen u některých typů nádorů, představovala by, kromě výrazné úspory finančních prostředků vynakládaných na chemoterapeutickou léčbu, především záchranu stovek lidských životů.
Horák, V., Fortýn, K., Hruban, V., Klaudy, J.: Hereditary melanoblastoma in miniature pigs and its successful therapy by devitalization technique. - Cell. Mol. Biol. 45: 1119-1129 (1999).

Seznam anotací:
1. Struktura chromatinu vyššího řádu a její funkční důsledky (Biofyzikální ústav)
2. Mutační analýza chromozomálního proteinu HMG-1 (Biofyzikální ústav)
3. Modulace účinků látek navozujících diferenciaci a apoptózu lidských nádorových buněk (Biofyzikální ústav)
4. Svlékání hmyzu a hlístic má společný regulátor: jaderný receptor Ftz-F1 (Entomologický ústav)
5. Biodiverzita vodního hmyzu jako ukazatel stavu životního prostředí (Entomologický ústav)
6. Entomopatogenní hlístice, jejich rozšíření a význam pro regulaci hmyzích škůdců (Entomologický ústav)
7. Výzkum účasti nově popsaných typů 5-HT receptorů v mechanizmu neuroimunofarmakologických účinků muramylpeptidů (Farmakologický ústav)
8. Význam mitochondrií pro kontrolu množství tukové tkáně (Fyziologický ústav)
9. Poruchy rovnováhy vasokonstrikčních a vasodilatačních mechanizmů u hypertenze (Fyziologický ústav)
10. Délka dne moduluje dílčí části savčích biologických hodin (Fyziologický ústav)
11. Aktivace makrofágů potravinovými antigeny (Mikrobiologický ústav)
12. Studium časného vývoje imunitního systému prasat (Mikrobiologický ústav)
13. Translační regulace v průběhu vývoje a zrání pylu (Ústav experimentální botaniky)
14. Interakce fytohormonů typu cytokininů a auxinů při řízení vývoje rostlin (Ústav experimentální botaniky)
15. Aromatické cytokininy - nová skupina rostlinných cytokininů (Ústav experimentální botaniky)
16. Jaderná kompartmentalizace prekursorických mRNA: Pohyb uvolněných transkriptů do jaderných skvrn (Ústav experimentální medicíny)
17. Difúzní parametry mozku a míchy během patologických stavů (Ústav experimentální medicíny)
18. Přechodové stavy při aktivaci protinádorového léčiva cisplatiny (Ústav molekulární biologie rostlin)
19. Sérologická variabilita evropských izolátů viru mozaiky ředkvičky (Ústav molekulární biologie rostlin)
20. Fosfoprotein asociovaný s mikrodoménami obohacenými o glykosfingolipidy (PAG), nový obecně exprimovaný transmembránový adaptorový protein, se váže na protein tyrozin kinázu Csk a účastní se regulace aktivace T buněk (Ústav molekulární genetiky)
21. Klonování a charakterizace str operonu a exprese elongačního faktoru Tu z Bacillus stearothermophilus (Ústav molekulární genetiky)
22. Využití monoklonálních protilátek proti proteinům lidských spermií k diagnostice patologie spermií a výběru vhodné metody fertilizace v asistované reprodukci (Ústav molekulární genetiky)
23. Devitalizační technika jako nový postup při léčbě zhoubných nádorů (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)
24. Zkrácené analogy lidského inzulínu (Ústav živočišné fyziologie a genetiky)

6) SEKCE BIOLOGICKO-EKOLOGICKÝCH VĚD
       
Sekce sdružuje šest pracovišť zkoumajících živé organizmy, vztahy mezi nimi i společenství různých druhů.
    V systémové botanice byly vyvinuty citlivé detekční systémy pro včasné varování před toxiny sinic. Nové mikrobiotesty jsou důležité zejména pro vodárenské společnosti, které tak mohou předpovědět toxicitu sinic z vodárenských nádrží. Ve spolupráci s vysokoškolskými pracovišti byl vydán již šestý, dosud nejobjemnější svazek Květeny ČR, který zahrnuje dalších 23 čeledí, např. hluchavkovité, hořcovité, zvonkovité apod.
    V biologii obratlovců bylo během několikaletého výzkumu sekavců rodu Cobitis zjištěno, že na území ČR žije pouze sekavec podunajský, a byla určena jeho rozmanitá reprodukční strategie. Na většině dříve uváděných lokalit se již nepodařilo výskyt sekavce potvrdit. Hlavními extinkčními faktory jsou znečištění a regulace toků, výstavba přehrad a parazitace tasemnicemi. Sekavčík horský již v ČR vymizel.
    V ekologii krajiny byly pro izolaci a detekci vybraných biologicky aktivních látek, xenobiotik a mikrobiálních patogenů vyvinuty nové postupy využívající moderní biomagnetické techniky. Při sledování primárních reakcí fotosyntetické asimilace u smrku bylo zjištěno, že dlouhodobé působení zvýšeného UV-B záření, zvláště při nadměrné sluneční ozářenosti, tyto reakce negativně ovlivňuje.
V půdní biologii byla při studiu potenciální denitrifikace u reprezentativního souboru půd v ČR mj. zjištěna statisticky významná závislost denitrifikačního potenciálu na pH půdy a na obsahu organické hmoty v půdě. Výsledky jsou prvním podobně rozsáhlým souborem informací o potenciální denitrifikaci půd v ČR a o faktorech, které ji ovlivňují.
    V hydrobiologickém výzkumu byla ve spolupráci s Výzkumným ústavem vodohospodářským TGM vyzkoušena a ověřena využitelnost stanovení některých enzymů pro monitoring kvality povrchových vod. Při srovnávacím studiu chování ryb ve vodárenských nádržích bylo prokázáno, že zatímco ve stratifikovaných nádržích využívají ryby pouze horní asi 5m vrstvu vodního sloupce, v uměle míchaných nádržích, kde nedochází k teplotnímu rozvrstvení vodního sloupce, vyhledávají stejné druhy ryb nejhlubší vrstvy až do hloubky 30 m. Výsledky mají zásadní význam pro obhospodařování rybích osádek.
    V parazitologickém výzkumu byl metodami molekulové biologie potvrzen společný původ tří endoparazitických čeledí "střečků" i společný původ čtyř krev sajících živorodých čeledí. Zavedení molekulárně-biologických technik umožnilo i základní rozlišení druhového spektra borrelií, původců Lymeské borreliózy, v různých lokalitách i druhovou identifikaci borrelií v klíšťatech a v séru pacientů. Při srovnávací studii dvou tasemnic lososovitých ryb, které zpomalují rybí růst, byla potvrzena značná podobnost obou druhů, byly však zjištěny i morfologické, vývojové a genetické mezidruhové rozdíly umožňující jejich rozlišení.

Ilustrativní anotace:
Květena ČR

Slavík, B. (ed.), Chrtek, J., Štěpánková, J. (reds.): Květena České republiky. Svazek 6. - Academia, Praha (2000). 770 s., 129 tab., 60 map, 1 barevná fotografie.
(Botanický ústav)
    Šestý, dosud nejobjemnější svazek tohoto encyklopedického souhrnu našich znalostí o květeně českých zemí zahrnuje dalších 23 čeledí. Z nejdůležitějších a rozsáhlejších čeledí jsou to např. krtičníkovité (Scrophulariaceae), hluchavkovité (Lamiaceae), hořcovité (Gentianaceae), mořenovité (Rubiaceae) a zvonkovité (Campanulaceae).
    V celé sérii již bylo zpracováno 151 čeledí a více než 680 rodů a 2174 druhů a rozsáhlé dílo se tak postupně blíží ke svému završení. Komplexní informace o jednotlivých taxonech obsahuje souhrn historických znalostí o rozšíření, správná jména, detailní popisy, údaje o ekologii a cenologii, celkovém rozšíření, chromozomových počtech, a v neposlední řadě také přehled o ekonomickém významu a nejčastěji pěstovaných odrůdách užitkových rostlin. Na zpracování se podílelo 27 odborníků ze všech předních botanických pracovišť ČR, a to z AV ČR, univerzit, muzeí a ochranářských institucí.

Použití biomagnetických technik pro stanovení a detekci vybraných biologicky aktivních látek, xenobiotik a mikrobiálních buněk
(Ústav ekologie krajiny)
        Biomagnetické techniky se stále více uplatňují v nejrůznějších oblastech biologických věd, biotechnologií a při studiu životního prostředí. Zejména magnetické separace využívající velmi malé magnetické částice s vázanými afinitními ligandy jsou novým progresivním směrem v oblasti separačních technik. Laboratoř biochemie a mikrobiologie ÚEK je jediným pracovištěm, které se vývojem a aplikacemi biomagnetických technik v ČR systematicky zabývá. Pozornost věnuje zejména izolaci, detekci a stanovení biologicky aktivních látek, xenobiotik a mikrobiálních pathogenů. Vypracovala např. metodu extrakce na magnetické pevné fázi pro předkoncentraci krystalové violeti a malachitové zeleně v pitné vodě. Po předkoncentraci z 1 l vody bylo možné následně spektrofotometricky detekovat koncentraci barviv v rozsahu 0.5 - 1.0 µg / 1000 ml. Používání těchto barviv je ve státech EU regulováno a požadavek vývoje nových citlivých metod pro jejich detekci je také uveden v "priority list" FDA. Laboratoř ověřila také nový typ imunomagnetických částic japonské firmy Denka Seiken (před jejich uvedením na trh) pro izolaci a detekci pathogenních mikroorganizmů E. coli, které představují vážné zdravotní riziko. Imunomagnetická separace je v současné době zatím nejspolehlivější izolační metodou pro vybrané sérotypy. V neposlední řadě laboratoř připravila různé afinitní magnetické částice pro izolaci vybraných biologicky aktivních látek, např. pro izolaci a částečné přečištění lektinu z brambor či pro izolaci nebo odstraňování vybraných proteas.
Šafaříková, M., Šafařík, I.: One step partial purification of Solanum tuberosum tuber lectin using magnetic chitosan particles. - Biotechnol. Lett. 22: 941-945 (2000).
Šafařík, I., Šafaříková, M.: Cells. Isolation: Magnetic techniques. - In: Wilson, I.D., Adlard, T.R., Poole, C.F., Cook, M. (ed.): Encyclopedia of Separation Science. Pp. 2260-2267. Academic Press, London (2000).
Šafařík, I., Šafaříková, M.: Biologically active compounds and xenobiotics: Magnetic affinity separations. - In: Wilson, I.D., Adlard, T.R., Poole, C.F., Cook, M. (ed.): Encyclopedia of Separation Science. Pp. 2163-2170. Academic Press, London (2000).
Šafaříková, M., Šafařík, I.: The application of magnetic techniques in biosciences. - Magn. Electr. Sep. (v tisku).
Šafaříková, M., Šafařík, I.: Isolation and removal of proteolytic enzymes with magnetic cross-linked erythrocytes. - J. Magn. Mater. (v tisku).


Ekologie půdních řas a sinic v odledněných oblastech Antarktidy
(Ústav půdní biologie)
    Nízká teplota je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících rozšíření půdních organizmů, dynamiku procesů v půdě a fungování suchozemských ekosystémů. Mikroskopické řasy a sinice jsou pro svou odolnost vůči extrémním podmínkám považovány za významné kolonizátory nově vzniklých substrátů a často první článek v potravních řetězcích. Při studiu půdních organizmů maritimní Antarktidy pracovníci ÚPB ve spolupráci s pracovníky British Antarctic Survey, Cambridge, zjistili, že mikroskopické řasy a sinice jsou prvními fotoautotrofními kolonizátory odledněných území. Se vzrůstajícím sukcesním stářím těchto území zpravidla narůstá diverzita i početnost řas, avšak určující vliv na rozvoj jejich společenstev mají mikroklimatické podmínky dané reliéfem, expozicí, vegetací apod. Teploty, při kterých řasy mrznou, mohou být výrazně zvýšeny přítomností i nepatrného množství některých heterotrofních mikroorganizmů (zpravidla bakterií a mikroskopických hub), které slouží jako "ice nucleators", neboť mrznou při vyšší teplotě. Terénní i laboratorní výzkum ukázal, že makroskopická antarktická řasa Prasiola crispa i mikroskopické řasy jsou důležitým zdrojem potravy pro půdní bezobratlé živočichy.
Worland, M.R., Lukešová, A.: The effect of feeding on specific soil algae on the cold-hardiness of two Antarctic arthropods (Alaskozetes antarcticus and Cryptopygus antarcticus). - Polar Biol. 23: 766-774 (2000).
Worland, M.R., Convey, P., Lukešová, A.: Rapid cold hardening: a gut feeling. - Cryo Letters 21: 315-324 (2000).
Worland, M.R., Lukešová, A.: The application of differential scanning calorimetry and ice nucleation spectrometry to ecophysiological studies of algae. - Arch. Hydrobiol. Suppl., Algological Studies (v tisku).


Seznam anotací:
1. Detekce toxinů sinic a jejich hygienických a ekologických aspektů (Botanický ústav)
2. Květena ČR (Botanický ústav)
3. Ekologie mykorrhizních symbióz (Botanický ústav)
4. Klonální struktura a fenotypická flexibilita perloočky Daphnia galeata ve vztahu k heterogenním podmínkám korytovité údolní nádrže (Hydrobiologický ústav)
5. Druhy měňavek rodu Naegleria izolované z orgánů ryb (Parazitologický ústav)
6. Komplexní studie biologie a genetiky tasemnic rodu Eubothrium, cizopasníků lososovitých ryb (Parazitologický ústav)
7. Molekulární fylogeneze a evoluce parazitických skupin hmyzu (Parazitologický ústav)
8. Přežívání viru West Nile v komárech na Břeclavsku (Ústav biologie obratlovců)
9. Výzkum sekavců rodu Cobitis na území ČR (Ústav biologie obratlovců)
10. Použití biomagnetických technik pro stanovení a detekci vybraných biologicky aktivních látek, xenobiotik a mikrobiálních buněk (Ústav ekologie krajiny)
11. Vliv zvýšené UV-B radiace na parametry fluorescence chlorofylu a u smrku (Ústav ekologie krajiny)
12. Ekologie půdních řas a sinic v odledněných oblastech Antarktidy (Ústav půdní biologie)

7) SEKCE SOCIÁLNĚ-EKONOMICKÝCH VĚD
    Sekce sdružuje pět pracovišť z oblasti psychologie, sociálně-ekonomických, právních a politologických věd.
    V oblasti psychologie pokračovaly práce zaměřené na výzkum kognice, psychologii osobnosti, psychologii zdraví a na metodologii. Rozsáhlý výzkum se uskutečnil v oblasti nealkoholových drog. Pokračoval výzkum projevů občanské kultury v naší společnosti a její porovnání s dalšími středoevropskými zeměmi, dále výzkum adolescentů s důrazem na jejich reprezentaci dobra a zla.
        V oboru sociologie byl výzkum zaměřen na tyto tematické okruhy: Systémové otázky transformace české společnosti, problematika modernizace a její aktéři; Politický systém, politické chování obyvatelstva a jeho sociální determinace; Sociální souvislosti ekonomické transformace, problémy sociální politiky a bydlení; Proměny sociální struktury a sociální stratifikace, problematika společenských elit; Sociální aspekty demografické reprodukce obyvatelstva ČR; Problematika genderu, společenské postavení žen; Sociálně prostorové aspekty transformace české společnosti; Sociální myšlení v české společnosti. Systematicky pokračovalo budování Sociologického datového archívu a byla zajišťována účast ČR v mezinárodním programu ISSP - International Social Survey Programme.
        V ekonomickém výzkumu bylo dosaženo důležitých výsledků zejména v oblasti mikro- a makroekonomie, veřejných financí, ekonometrie, ekonomie práce, průmyslové organizace, mezinárodního obchodu, mezinárodních financí, ekonomie životního prostředí a ekonomiky zdravotnictví. V souvislosti s připravovaným vstupem České republiky do EU byla pozornost věnována problematice obchodu mezi EU a přidruženými státy, vlivům změn tarifní struktury na alokaci zdrojů, vlivu rozšiřování zahraničního obchodu na domácí trhy, měření nákladů a užitků připojení k EU, politice evropských institucí rozšířených na východ atd.
    Výzkum práva se soustředil na sbližování právního řádu České republiky s právními řády zemí Evropského společenství. Badatelská činnost se orientovala na právní komparatistiku, pokračovaly výzkumy v oborech teorie legislativy, aplikace a interpretace práva, právní sociologie a logiky, politologie (zejména otázky demokracie, lidských práv a ústavního soudnictví), místní a regionální správy. Pokračovala realizace projektu Kontextový právnický slovník, jakož i rozvoj experimentální vědecké databáze právních informací LEGSYS.
     Vědecká činnost Masarykova ústavu spočívá ve výzkumu života a díla T. G. Masaryka, jeho vědeckého, společenského a politického působení v českých (československých), evropských a světových souvislostech. Uvedená problematika prolíná jako česká otázka a problém demokracie české (československé) dějiny 19. a 20. století do současnosti.

Ilustrativní anotace:
Představy mladých lidí o manželství a rodičovství
Fialová, L., Hamplová, D., Kučera, M., Vymětalová, S., Sociologické nakladatelství, Praha 2000. 165 s.
(Sociologický ústav)

            Kniha seznamuje čtenáře jednak se závažnými změnami v reprodukčním chování obyvatelstva České republiky, které nastaly po roce 1992, jednak s názory mladých lidí na manželství a rodičovství. Vychází z demografické analýzy populačního vývoje obyvatelstva České republiky v 90. letech a z výsledků sociologického šetření "Mladá generace" provedeného v roce 1997. Dotýká se takových témat, jako jsou názory mladých lidí na manželství a rozvod, nesezdané soužití, počet dětí v rodině, ideální věk pro uzavření sňatku a narození dítěte, antikoncepci a nechtěné těhotenství.

The Relationship between Economic Factors and Equity Markets in Central Europe
Hanousek, J., Filer, R.K.: Economics of Transition 8: pp. 623?638 (2000).
(Národohospodářský ústav)

    Článek se zabývá otázkou, zda jsou nově vznikající akciové trhy ve střední Evropě středně efektivní v tom smyslu, že v nich neexistuje vazba mezi zpožděnými hodnotami změn v ekonomických veličinách a změnami v cenách akcií. Výsledky naznačují, že v Polsku a Maďarsku existují vazby mezi reálnou ekonomikou a akciovými trhy. Rozdíly v chování akciových trhů mohou být způsobeny různým vznikem těchto trhů.

Povolání: herec. Kritické momenty v pracovním životě herců.
Čermák, I., Lindénová, J., Nakladatelství Větrné mlýny a Psychologický ústav Akademie věd ČR, Brno 2000. 196 s.
(Psychologický ústav)

    Herci - účastníci výzkumu vypovídají o tom, jak zvládají zátěž, jak povolání herce ovlivňuje jejich mezilidské vztahy, jak se ve specifických podmínkách utváří jejich sebepojetí a identita, jak do jejich prožitků vstupuje styl vedení a organizace herecké práce. Autoři objasňují i teoretická východiska výzkumu, jimiž jsou hermeneutický a narativní přístup a participativní metodologie. Knihou prostupuje důraz na komunikativní procesy a porozumění různým verzím života.

Dějiny myšlení o státě
Adamová, K., Křížkovský, L., Aspi Publishing, Praha 2000. 390 s.
(Ústav státu a práva)

    Publikace přináší pohledy na příčiny vzniku, podstatu a fungování státu v mnoha různých společnostech. Encyklopedicky objasňuje vybrané názory na stát a státnost v širších souvislostech ekonomického, sociálního, politického a duchovního vývoje příslušných společností. Součástí práce je i stručný exkurs do dějin myšlení o státě v zemích České koruny.

T. G. Masaryk. Za ideálem a pravdou 1.
Polák, S., Masarykův ústav AV ČR, Praha 2000. 495 s., obr.
(Masarykův ústav)

    První z projektovaných sedmi svazků Masarykova životopisu (1850-1937). Zachycuje období do Masarykova příchodu z Vídně na českou univerzitu v Praze. Dílo vzniká na základě obsáhlého studia literatury a pramenů, výsledky studia jsou podávány formou literárně plynulou a čtenářsky přístupnou bez újmy na vědecké spolehlivosti: svazek je opatřen obsáhlým dokladovým materiálem, který umožňuje detailní kontrolu a kritiku autorova postupu.

Seznam anotací:
1. Představy mladých lidí o manželství a rodičovství (Sociologický ústav)
2. Souvislosti a změny genderových diferencí v České společnosti v 90. letech (Sociologický ústav)
3. Nerovnost, spravedlnost, politika (Sociologický ústav)
4. The Relationship between Economic Factors and Equity Markets in Central Europe (Národohospodářský ústav)
5. Output Changes and Inflationary Bias in Transition (Národohospodářský ústav)
6. Strategic Trade Policy, Intellectual Property Rights Protection, and North-South Trade (Národohospodářský ústav)
7. Povolání: herec. Kritické momenty v pracovním životě herců (Psychologický ústav)
8. Strukturální modelování v psychologii (Psychologický ústav)
9. Folková psychologie: její předmět, funkce a vztah k vědecké psychologii (Psychologický ústav)
10. Dějiny myšlení o státě (Ústav státu a práva)
11. Zákon o krajích - krajské zřízení (Ústav státu a práva)
12. Akciová společnost. Systematický výklad obecného akciového práva se zřetelem k jeho reformě (Ústav státu a práva)
13. T. G. Masaryk. Za ideálem a pravdou 1 (Masarykův ústav)
14. TGM obrazem a slovem/His Life in Words and Pictures (Masarykův ústav)

8) SEKCE HISTORICKÝCH VĚD
    Sekce sdružuje sedm pracovišť, jejichž badatelská činnost je soustředěna na prehistorii českomoravského regionu, na historii tohoto území ve středoevropském kontextu i na obecné dějiny, včetně kulturních projevů výtvarných a hudebních.
    V oblasti archeologického výzkumu byl v roce 2000 mj. zpracován text monografie o výzkumu lokality z počátku mladého paleolitu na Stránské skále u Brna, probíhalo vyhodnocování výzkumů sídlišť lovců mamutů v Dolních Věstonicích, terénní prospekce sídlišť střední doby kamenné v prostoru Labských pískovců. Práce na projektech Oblast severně od středního Dunaje v období mezi rozpadem západořímské říše a příchodem Slovanů a La formation de la civilisation Merovingienne en Europe occidental et central přispěly k upřesnění výsledků archeologické chronologie materiální kultury. V rámci projektů Dějinný a kulturní vývoj v době Velké Moravy a Moravia Magna bylo na interdisciplinární bázi studováno přírodní prostředí i hospodářské poměry mikulčické aglomerace. Řešení projektu Velkomoravská pohřebiště a jejich přínos pro chronologii 9. a 10. století bylo orientováno na přípravu materiálových katalogů a teoretické vyhodnocení vybraných otázek. Součástí práce je památková ochrana archeologických pramenů.
    Historický výzkum má těžiště ve dvou výzkumných ústavech. Badatelské aktivity jsou soustředěny především na dva výzkumné projekty: Výkladová encyklopedie českých dějin a Biografický slovník českých zemí. Rovnocennou součástí výzkumu je ediční činnost, výzkumný program doplňuje soustavné bibliografické zpracovávání bohemikální dějepisné produkce do počítačové databanky. V roce 2000 pokračoval výzkum českých a československých dějin od roku 1938 do současnosti v jejich mezinárodním kontextu; nadále byla budována a doplňována dokumentace, specializovaná knihovna, pokračovalo vydávání pramenných edic, odborného časopisu a bibliografie. Pracovníci obou ústavů poskytují odborné expertizy decizní sféře i různým organizacím a institucím.
        Archiv AV ČR zabezpečuje shromažďování a zpracovávání písemností Akademie věd ČR, dalších významných vědeckých společností a osobních fondů předních vědeckých osobností. Zajišťuje i dohled na spisovou službu v Akademii věd ČR. Vlastní vědecká činnost se zaměřuje na dějiny vědy a vědeckých institucí, na archivistiku i na vybrané problémy starších a moderních českých dějin. Působí zde přední centrum kodikologického výzkumu, nad nímž má metodický dohled Komise pro soupis a studium rukopisů, složená z významných odborníků.
    V oboru dějin umění se uskutečňuje vědecké zpracování českého umění středověku, renesance, rudolfinského umění, dějin českého umění 19. století a dějin umění 20. století. Připravena byla řada výstav, zejména výstava o kultuře Moravy a Slezska 1400-1550, dále Toyen, výstavy děl Zdenka Rykra a Vincence Kramáře, výstavy o architektuře (např. Forma sleduje vědu). Pokračuje katalogizace a zpracování iluminovaných rukopisů v českých a zahraniční fondech. Významným edičním činem bylo dokončení dvou svazků řady Dějin českého výtvarného umění (19. století a 1939-1989). Činnost skupiny topografických prací byla oceněna Výroční cenou za vědeckou literaturu Českého literárního fondu (P. Vlček a kol., Umělecké památky Prahy - Malá Strana).
    V oboru hudební vědy se jednotlivé vědecké skupiny věnovaly medievalistickému výzkumu mešní kompozice v českých zemích od XV. do XVII. století, dokončování Katalogu české duchovní písně XV. - XVIII. století a zpracovávání katalogu incipitů, v oblasti baroka a klasicismu bohemikálním souvztažnostem spjatým s italskou operou na českém území ve století XVII. a XVIII. Obnovena byla studia o díle A. Dvořáka. Ve spolupráci s vysokými školami a zahraničními pracovišti je zpracováván mezinárodní projekt výzkumu hudebního života v Evropě mezi roky 1600 a 1900.

Ilustrativní anotace:
Hrady českého Slezska
Kouřil, P., Prix, D., Wihoda, M., Archeologický ústav AV ČR Brno, Brno - Opava 2000. 645 str., 329 obr.
(Archeologický ústav, Brno)
 
   Monografie přináší vyhodnocení celkem 29 vrcholně středověkých fortifikací, nalézajících se dnes na území té části historického Slezska, která zůstala součástí České republiky. Komplexně pojaté zpracování úvodem vytyčuje užitá metodická východiska a postupy, shrnuje současný stav a úkoly výzkumu. V obsáhlém katalogu jednotlivých lokalit je čtenář zevrubně seznámen s jejich dějinami, podobou, stavebním vývojem a archeologickými nálezy.

Nejstarší sakrální architektura Pražského hradu
Frolík, J., Maříková, J., Růžičková, E., Zeman, A., Castrum Pragense 3. Archeologický ústav AV ČR a Nakladatelství Peres, Praha 2000. 450 s., 225 obr.
(Archeologický ústav, Praha)
   
Publikace zpracovává a zpřístupňuje z archeologického hlediska nejvýznamnější český soubor církevní architektury 9. a 10. století, sestávající z kostelů Panny Marie, basiliky sv. Jiří, rotundy sv. Víta a kaple P. Marie/sv. Anny v Jiřském klášteře. Detailní vyhodnocení veškerého archeologického materiálu a nově připomenuté archivní dokumentace umožnilo podrobněji určit dobu vzniku i stavební podobu jednotlivých kostelů. Doplněny jsou závěry antropologické, osteologické a výběr dosud neznámých fotografií z výkopových prací v letech 1911 a 1928 v chrámu sv. Víta.

Zlatá léta československého hospodářství (1918-1929)
Lacina, Vl., Historický ústav AV ČR, Praha 2000. 254 s., 16 s. obr.
(Historický ústav)

    Nový československý stát, vzniklý na troskách Rakousko-uherské říše, stál od počátku před řadou politických, ale především hospodářských a sociálních problémů, jež přinášela politická dezintegrace střední Evropy. Autor vyšel z analýzy stavu, jenž se vytvořil na konci světové války, a zhodnotil význam prvních opatření vlády (měnovou odluku, nostrifikaci akcií, nutnost řízeného hospodářství apod.), která směřovala ke konsolidaci ekonomiky nového státu. Zvláštní pozornost věnoval obtížím vznikajícím při prosazování hospodářské integrace státu, složeného ze dvou odlišných ekonomických částí. Zhodnotil úroveň hospodářské politiky státu a postavení československé ekonomiky v evropském kontextu.

Komunistická strana Československa
Vondrová, J., Navrátil, J., Ediční řada Prameny k dějinám československé krize v letech 1967-1970. 9. díl, 2. svazek: Konsolidace (květen - srpen 1968). Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Praha - Brno 2000. 488 s.
(Ústav pro soudobé dějiny)

    2. svazek edice dokumentů z činnosti Komunistické strany Československa jako monopolního držitele moci a hlavního činitele v politickém systému Československa v období pražského jara 1968 mapuje činnost této strany ve třech měsících předcházejících intervenci pěti států Varšavské smlouvy do Československa v noci z 20. na 21. srpna 1968. Edice představuje možné východisko pro další nezaujaté a odideologizované zkoumání tohoto významného období čs. dějin.

Středověká nástěnná malba ve středních Čechách
Všetečková, Z., Průzkumy památek II. Praha 1999 (vyšlo 2000). 212 s.
(Ústav dějin umění)
   
Kniha obsáhla 45 objektů ve středních Čechách, v nichž se nacházejí nástěnné malby z období 12. až počátku 16. století. Katalogová hesla obsahují popis maleb, slohové zařazení, ikonografickou interpretaci, určení donátora, jméno restaurátorů, a pokud byly dostupné restaurátorské zprávy, i určení technologie. Ke každému heslu je přiřazena bibliografie. Katalogu předchází úvodní kapitola, shrnující malby z období románského, rané a vrcholné gotiky, krásného slohu a pozdní gotiky.

Emigrace z Ruska v meziválečném Československu. Prameny v českých, moravských a slezských archivech.
Podaný, V., Barvíková, H., Práce z dějin Akademie věd, řada B, sv. 15. Archiv AV ČR, Praha 2000. 490 s.
(Archiv)
   
Práce je součástí druhé etapy rozsáhlého projektu "Ruská a ukrajinská emigrace v meziválečném Československu", podchycujícího informace o životě a aktivitách lidí, kteří odešli z carského Ruska do Československa po r. 1917 nebo už dříve a poté se k polistopadové emigraci úzce přimkli. Svazek podává přehled dokumentů, uložených v archivních fondech a sbírkách z provenience českých, moravských a slezských institucí; zahrnuta jsou léta 1918-1939 s oboustrannými přesahy.

Seznam anotací:
1. Hunters of the golden age. The mid upper palaeolithic of Eurasia, 30.000 -20.000 B. P (Archeologický ústav, Brno)
2. L'or des princes barbares du Caucase a la gaule ve siecle apres J.-C (Archeologický ústav, Brno)
3. Hrady českého Slezska. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů (Archeologický ústav, Brno)
4. Life on a Neolithic site (Archeologický ústav, Praha)
5. A Bronze Age fortified site in Bohemia (Archeologický ústav, Praha)
6. Cimburk und die Höhensiedlungen des frühen und älteren Äneolithikums in Böhmen (Archeologický ústav, Praha)
7. Nejstarší sakrální architektura Pražského hradu (Archeologický ústav, Praha)
8. Barokní náboženská bratrstva v Čechách (Historický ústav)
9. Zlatá léta československého hospodářství (1918-1929) (Historický ústav)
10. Východ. Vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944-1989 (Historický ústav)
11. Reemigrace Čechů a Slováků z Jugoslávie, Rumunska a Bulharska (1945-1954) (Ústav pro soudobé dějiny)
12. K problémům minorit (Ústav pro soudobé dějiny)
13. Řecká komunita v Československu v letech 1948-1954 (Ústav pro soudobé dějiny)
14. Komunistická strana Československa (Ústav pro soudobé dějiny)
15. Emigrace z Ruska v meziválečném Československu (Archiv)
16. Formování československého zahraničního odboje v letech 1938-1939 ve světle svědectví Jana Opočenského (Archiv)
17. Soupis sbírky rukopisů Antonína Bedřicha Mitrovského v Archivu města Brna (Archiv)
18. Středověká nástěnná malba ve středních Čechách (Ústav dějin umění)
19. Zdenek Rykr 1900-1940: Elegie avantgardy (Ústav dějin umění)
20. Ultimi fiori del medioevo. Dalla gotica al rinascimento in Moravia e Silesia Od gotiky k renesanci (Ústav dějin umění)
21. Verein für musikalische Privataufführungen in Prag, Versuch einer Dokumentation (Ústav pro hudební vědu)
22. Madrigalismy v hudebním díle A. Michny z Otradovic (Ústav pro hudební vědu)

9) SEKCE HUMANITNÍCH A FILOLOGICKÝCH VĚD
   
Sekce sdružuje sedm pracovišť, soustřeďujících se na výzkum v oborech filozofie, lingvistiky, literární vědy, klasických studií, dále na etnologický výzkum, orientální a slovanská studia.
    Výzkum v oboru filozofie se zaměřuje na realizaci dlouhodobých badatelských programů, jejichž společným cílem je zpřístupňovat závažné filozofické texty, přispívat k řešení aktuálních problémů současné filozofie a k jejich recepci v českém prostředí; rozvíjena je proto i bohatá ediční a překladatelská činnost. Řešené úkoly lze rozdělit do dvou tematických okruhů: Aktuální problémy současné filozofie a filozofické aspekty příbuzných oborů, Dějiny českého filozofického myšlení, včetně jejich evropského, resp. světového kontextu. Pozornost se zaměřuje k aktuálním problémům politické a morální filozofie, k filozofickým aspektům logiky, teorie vědy, přírodních věd a ekologické problematiky, na kritické vydávání děl J. A. Komenského, Jana Patočky a dalších významných českých myslitelů staré a nové doby. Součástí této práce je i zkoumání ideových zdrojů a širšího kontextu české filozofické literatury (zvl. pokud jde o antickou filozofii a o velké filozofické systémy středověku, novověku i moderní doby).
    Systematicky pokračuje základní výzkum českého jazyka, jeho podob spisovných i nespisovných, a to jak z hlediska synchronního, tak diachronního, zkoumán je vztah češtiny k jazykům ostatním. Na základě obsáhlých materiálových korpusů vznikají slovníky současné češtiny, staré češtiny (do r. 1500), slovanské etymologie, práce dialektologické a onomastické. V souladu s domácími tradicemi i s vývojem světové lingvistiky je pozornost věnována jazykové kultuře, sociolingvistice, lingvistice textu, řečové komunikaci a řečovému jednání, neologii i lingvistické metodologii.
    V oboru literární vědy je badatelská práce soustředěna především na tyto hlavní projekty: Poetika literárního díla 20. století, Dějiny české literatury po roce 1945, Lexikon české literatury (4. díl) a Slovník českých literárních časopisů po r. 1945, digitální edice Česká poezie 19. století. Dále jsou zpracovávány knihovní, bibliografické a archivní fondy, zajišťován informační servis pro interní i externí odbornou veřejnost. Vedle centrálních kolektivních úkolů se pracovníci věnují samostatné badatelské a popularizační činnosti a rovněž práci na projektech jiných institucí.
    Předmětem klasických studií jsou antická civilizace a klasické tradice, kulturní dějiny českých zemí se zvl. zřetelem na kulturu latinskou. Cílem výzkumu je sběr kulturněhistorických dat bohemikální provenience a jejich interpretace z hlediska těchto oborů: klasická studia, biblická studia, medievalistika, latinská lexikografie, novolatinská studia, kulturní historie, uměnovědné disciplíny. Výzkumná činnost je soustředěna zejména ve dvou mezinárodně koordinovaných projektech: Latinitatis medii aevi lexicon Bohemorum (Slovník středověké latiny v českých zemích) a Clavis monumentorum litterarum. Regnum Bohemiae (Repertorium písemnictví v českých zemích do r. 1800).
    Pokračuje základní i aplikovaný etnologický výzkum a výzkum v oborech bezprostředně souvisejících (etnologie, folkloristika, sociální a kulturní antropologie, etnomuzikologie), který přispívá k poznání způsobu života a kultury národnostních menšin, romského etnika a dalších sociálních a etnických skupin obyvatelstva v českých zemích i v zahraničí. Terénní výzkum se zaměřuje na tradiční kulturu duchovní i hmotnou a na problematiku sociálních vztahů v historické perspektivě i v současnosti. Etnologický ústav spravuje bohaté sbírkové fondy, které zpracovává (v posledním období zejména převádí do digitální podoby), klasifikuje, vytváří katalogy a pramenné indexy. Sbírkové fondy v různých podobách prezentuje veřejnosti.
    Badatelská činnost v oboru orientálních studií je zaměřena na výzkum dějin, kultury a jazyků zemí Asie a Afriky. V roce 2000 v něm byly zastoupeny tyto oblasti: dějiny, literatura a náboženství starověkého Předního východu, biblická studia, dějiny Osmanské říše ve vztahu k zemím střední a jihovýchodní Evropy, islám v kontextu moderních a soudobých dějin Blízkého a Středního východu, dějiny a kultura subsaharské Afriky, dějiny Indie a její kultury, dějiny zemí východní Asie a jejich kultury. Studium orientálních jazyků (kvantitativní lingvistika, lexikografie a fonologie) probíhá s důrazem na turečtinu, hindštinu, čínštinu. Z dalších směrů jsou sledovány: filozoficko-náboženské systémy jižní a východní Asie, současné arabské, indické a japonské, klasické čínské, tibetské a mongolské písemnictví, interpretace teoretických základů tradiční čínské medicíny.
    Slovanská studia jsou orientována na slovanskou lingvistiku se zvláštním důrazem na paleoslovenistiku a lexikografii současných slovanských jazyků, na byzantologii se zvláštním zřetelem k byzantsko-slovanským vztahům, výzkum činnosti ruské a ukrajinské emigrace v meziválečné ČSR, slavistickou literární vědu a historii se zvláštním zřetelem ke komparativnímu studiu (zejména ve středoevropském kontextu). Opírají se o rozsáhlou slavistickou bibliografii a dokumentaci, která je soustavně doplňována a slouží široké badatelské veřejnosti.

Ilustrativní anotace:
Problems of the Production and Application of Knowledge in a Societal Transformation. The Czech Republic`s Approach of Knowledge Society
Provazník, S., Filáček, A., Machleidt, P., in: Banse, G., Langenbach, C.J., Machleidt, P. (ed.): Towards the Information Society. The Case of Central and Eastern European Countries. Wissenschaftsethik und Technik-Folgenbeurteilung, Band 10. Pp. 61-74. Springer-Verlag, Berlin - Heidelberg 2000.
(Filozofický ústav)

    V této studii jsou analyzovány problémy produkce a využívání vědění ve společenské transformaci. Směřování ke společnosti vědění je globálním procesem. Autoři popisují, jak se v ČR postupně vytvářejí institucionální, kulturní a hodnotové předpoklady, nutné k funkci demokratického, tržně orientovaného státu, integrovaného do evropských politických a ekonomických struktur. Problém je zkoumán ze čtyř úhlů pohledu: strukturální problémy koncepce transformace, inovační funkce výzkumu, problém lidských zdrojů, klíčové postavení sociálních vztahů. Využívání vědy je důležitým rozhodnutím - je to volba mezi zaostáváním a rozvojem kreativity společnosti.

Slovník pomístních jmen v Čechách
Olivová - Nezbedová, L., Malenínská, J., Academia, Praha 2000. 169 s.
(Ústav pro jazyk český)

    Kniha zahajuje postupné vydávání slovníku pomístních jmen v historických zemích Koruny české (bez Moravy, které bude věnováno samostatné dílo), jenž je prvním speciálním anoikonymickým slovníkem v celé slovanské jazykovědě. Předložený svazek objasňuje podrobně zpracovanou slovníkovou koncepci, která vychází z pojetí vlastního jména jako jazykového subsystému sui generis a zprostředkovává množství jazykových i geograficko-historických údajů o jednotlivých pomístních jménech.

Lexikon české literatury 3. M-Ř
Opelík, J. a kol., Academia, Praha 2000. 728 s.
(Ústav pro českou literaturu)

    Lexikon české literatury, rozvržený do čtyř dílů, s celkovým počtem asi 3500 hesel, představuje u nás zatím nejrozsáhlejší encyklopedické dílo věnované české literatuře. Zahrnuje její existenci, od počátků až do nové doby, ve všech žánrech a druzích. Heslář Lexikonu byl založen v plné tematické šíři: obsahuje nejen jména autorů, ale také anonymní díla středověké literatury a činitele povahy institucionální.

Etnografický atlas Čech, Moravy a Slezska III. Řemeslná, domácká a manufakturní výroba a obchod v Čechách v letech 1752 - 1756
Martínek, Z. (s předmluvou L. Petráňové), Vařeka, J., Petráňová, L. (ed.), Etnologický ústav AV ČR, Praha 2000. 244 s., 37+1 mapa a 16 s. textu v příloze.
(Etnologický ústav)
   
Dosud nejrozsáhlejší a badatelsky nejnáročnější dílo české etnokartografie poskytuje přehled o geografickém rozložení a rozsahu výrobních odvětví v polovině 18. století a je odrazovým můstkem pro obecnější studium hlavních rysů řemeslné a manufakturní produkce v předindustriální éře - v období, kdy dochází k charakteristické regionální diferenciaci tradiční lidové kultury. Zahraničním badatelům dílo zpřístupňuje důsledně dvojjazyčná (česko - německá) legenda map.

Náboženství v boji o Palestinu. Judaismus, islám a křesťanství jako ideologie etnického konfliktu
Mendel, M., Atlantis, Brno 2000. 249 s.
(Orientální ústav)

    Původní monografie je založena na obsáhlém vzorku pramenů a literatury vztahující se k problematice radikálních proudů judaismu, islámu a křesťanství, jež se politicky angažují v izraelsko-palestinském konfliktu na Blízkém východě. V knize se prolínají tři metodické přístupy: historiografický, religionistický (porovnání doktrín a strukturálních jevů) a filologický (resp. sémantický - rozbor klíčových pojmů základních "svatých" textů, jež jsou využívány v aktuálních ideologických kontextech).

Seznam anotací:
1. Filozofická logika - nová cesta? (Filozofický ústav)
2. Možnosti hodnotové etiky (Filozofický ústav)
3. Problems of the Production and Application of Knowledge in a Societal Transformation. The Czech Republic`s Approach of Knowledge Society (Filozofický ústav)
4. Knowledge- and Value-Prerequisities of Evaluation and Decision-Making (Filozofický ústav)
5. Reklama v češtině - čeština v reklamě (Ústav pro jazyk český)
6. Mluva v severomoravském pohraničí (Ústav pro jazyk český)
7. Slovník pomístních jmen v Čechách (Ústav pro jazyk český)
8. Lexikon české literatury 3. M-Ř (Ústav pro českou literaturu)
9. …na okraji chaosu… (Poetika literárního díla 20. století) (Ústav pro českou literaturu)
10. Umění českého středověku a antika (Ústav pro klasická studia)
11. Isidor ze Sevilly (Ústav pro klasická studia)
12. Nordböhmische Volkslieder aus der Sammlung von Adolf König. Notenaufzeichnungen und Dokumente eines reichenberger Volksliedsammlers aus den Jahren 1904 - 1934 (Etnologický ústav)
13. Češi v Bosně a Hercegovině (Etnologický ústav)
14. Etnografický atlas Čech, Moravy a Slezska III. Řemeslná, domácká a manufakturní výroba a obchod v Čechách v letech 1752 - 1756 (Etnologický ústav)
15. Od městského státu k říši (Orientální ústav)
16. Čína - Dobrodružství Hedvábné cesty. Po stopách styků Východ - Západ (Orientální ústav)
17. Náboženství v boji o Palestinu. Judaismus, islám a křesťanství jako ideologie etnického konfliktu (Orientální ústav)
18. Čínské symboly (Orientální ústav)
19. Kronika kulturního, vědeckého a veřejného života ruské emigrace v Československé republice 1919-1929 (Slovanský ústav)
20. Mluvnice současné ukrajinštiny (Slovanský ústav)



Detailní přehled publikační aktivity ústavů a pracovníků Akademie za rok 2000 lze nalézt na adrese - http://www.lib.cas.cz v databázi ASEP.