Search



Jarní exkurze do světa vědy 2014

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Nové vydání Kroniky české Václava Hájka z Libočan

První moderní edice Kroniky české vychází v nakladatelství Academia 460 let po smrti jejího autora – proslulého českého kronikáře Václava Hájka z Libočan. Kniha bude slavnostně představena veřejnosti ve čtvrtek 14. listopadu 2013 od 20 h v prostorách barokního refektáře Kláštera dominikánů Praha (Jilská 7a). V rámci literárního večera, jehož hosty a diskutujícími budou editor kroniky Jan Linka z Ústavu pro českou literaturu (ÚČL) AV ČR, historik Petr Čornej a historik knižní kultury Petr Voit, zazní zdramatizované pasáže knihy v podání studentů DAMU a hudební vstupy souboru Ritornello.

 
Současně se při této příležitosti ve dnech 14. až 15. listopadu uskuteční v ÚČL AV ČR mezinárodní konference, během níž se odborníci zamyslí nad historickým, literárním i jazykovým kontextem Hájkova díla. Konference nazvaná Na okraj Kroniky české proběhne ve studovně ústavu (Na Florenci 3, Praha 1) a pro účastníky bude kromě přednášek a kulturního programu připravena rovněž výstava věnovaná tomuto spisovateli. Internetové vydání výstavy bude zároveň v edici ÚČL AV ČR, v. v. i., Literatura ke stažení zpřístupněno k volnému využití školám, knihovnám a dalším vzdělávacím, kulturním či paměťovým institucím.
 
Hájkova kronika byla po staletí hlavním zdrojem informací o českých dějinách, a tím i jedním z nejvýznamnějších zdrojů identity českého národa. Od počátku 19. století se ale naopak kvůli nepochopení raně novověkého myšlení stala cílem ne vždy spravedlivé kritiky. Naše nová edice i konference se pokusí rehabilitovat Hájkovu osobnost jako význačného renesančního literáta a představit jeho dílo nejen jako zásadní zdroj informací o době svého vzniku, ale o české identitě a jejím vnímání do moderní doby vůbec. Hájkovu Kroniku českou také chceme představit jako atraktivní knihu, která by neměla chybět v knihovně žádného čtenáře. Slavnostní prezentace nové publikace i konference jsou otevřeny široké veřejnosti.
 
 
Další informace:
Mgr. Daniel Soukup; e-mail: soukup@ucl.cas.cz; mobil: 607 123 829
 
Připravily: Ústav pro českou literaturu AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR
 

5 Nov 2013