Search



Jarní exkurze do světa vědy 2014

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Medaile Bernarda Bolzana profesoru Součkovi

Profesor Vladimír Souček z Matematického ústavu UK, který patří mezi světově respektované badatele v několika oblastech geometrie a jejích aplikací v matematické fyzice, převzal 16. dubna 2014 čestnou oborovou medaili Bernarda Bolzana za zásluhy v matematických vědách. Na udělení prestižního ocenění jej navrhl Matematický ústav AV ČR. Profesor Souček publikoval tři monografie a 95 původních vědeckých článků; databáze MathSciNet uvádí 627 citací jeho prací. Jako jeden z nemnoha českých matematiků publikoval v jednom z nejprestižnějších matematických časopisů Annals of Mathematics.

 

Ve svých prvních pracích se věnoval nelineární funkcionální analýze a teorii funkcí více komplexních proměnných. Zájem o aplikace v teoretické fyzice jej přivedl k hyperkomplexní analýze. Spolupráce s kolegy na univerzitě v Ghentu vedla v roce 1992 k monografii o vlastnostech řešení Dirakovy rovnice, jež je dodnes jednou z nejcitovanějších monografií v oboru (Google Scholar uvádí 608 citací). Další práce prof.  Součka proto přirozeně směřovaly ke studiu invariantních diferenciálních rovnic. V této oblasti publikoval v  Ann. of Math již zmíněný článek, v němž společně s A. Čapem a J. Slovákem popsal obecnou konstrukci BGG posloupností invariantních diferenciálních operátorů; práce je nejcitovanějším článkem prof. Součka (153 citací v Google Scholar).

 

 

Ohlas práce prof. Součka dosvědčují pozvání na význačná světová matematická pracoviště; jako hostující profesor působil na univerzitách v Bologni, Ghentu, Paříži, Adelaide, Sydney, Aucklandu, Canbeře, Minneapolis a v Aarhusu, dále v Ústavu Maxe Plancka v Bonnu a v Lipsku, v Ústavu E. Schroedingera ve Vídni a v Mathematical Sciences Research Institute v Berkeley.
 
Sérii přednášek prof. Součka o hyperkomplexní analýze přednesenou na univerzitě v Bologni zařadilo italské ministerstvo školství do oficiálního programu výuky. Na univerzitě v Coimbře přednesl sérii přednášek o Radonově transformaci. Jako plenární řečník vystoupil například na konferencích  Conformal structure in geometry, analysis and physics (Palo Alto, 2003),  Conformal geometry (Banff, 2004),  Symmetries and overdetermined systems of PDE    s (Minneapolis, 2006),  Function theories in higher dimensions (Tampere, 2006),  Special geometries in mathematical physics(Kuhlungsborn, 2008),  Parabolic geometry and PDE meeting (Auckland, 2008),  The interaction of geometry and representation Theory (Vídeň, 2012), a  Group actions with applications in geometry and analysis (Reims, 2013).
 
V letech 1993–1999 působil ve funkci ředitele Matematického ústavu UK, v letech 1999–2005 byl proděkanem pro matematiku na MFF UK a v letech 1999– 2005 členem Národního komitétu pro matematiku. Od roku 2006 je členem Vědecké rady Masarykovy univerzity v Brně. Mezi léty 1993–1996 byl členem „Scientific Governing Board“ ústavu E. Schroedingera pro matematickou fyziku ve Vídni, v období 2006–2009 členem Vědecké rady Banachova centra ve Varšavě; od roku 2009 je členem International Jury v European Post-Doctoral Institute for Mathematical Sciences. V letech 1982–2009 byl koeditorem časopisu  Newsletter EMS. Je členem redakčních rad tří významných mezinárodních vědeckých časopisů a Konkurzní a atestační komise Matematického ústavu AV ČR.
 
 
V letech 2005–2011 byl hlavním řešitelem Výzkumného záměru  Metody moderní matematiky a její aplikace, pro období 2012–2018 se stal spoluřešitelem Centra excelence Ústav Eduarda Čecha pro algebru, geometrii a matematickou fyziku; v letech 2002–2012 byl postupně spoluřešitelem tří grantů agentury GA ČR.
 
Významnou zásluhou prof. V. Součka je propagace matematické fyziky a snaha otevřít českou matematiku hlavnímu proudu, s čímž souvisí i jeho podíl na založení a každoroční organizaci zimní školy  Geometry and Physics, která se tradičně koná v šumavském Srní; za více než 30 let škola pokryla spektrum oborů matematiky a matematické fyziky, umožnila kontakt několika generacím se špičkami světové vědy a přispěla k rozšíření rozhledu účastníků školy nad mnoha oblastmi matematiky a jejich aplikací v teoretické fyzice.
 
Profesor Vladimír Souček
 
Připravil: Akademický bulletin
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

16 Apr 2014