Search



Jarní exkurze do světa vědy 2014

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

Cenu hlavního města Prahy získali prof. H. Illnerová a prof. J. Koutecký

Dvěma významným obyvatelům české metropole – fyzioložce a biochemičce prof. RNDr. Heleně Illnerové, DrSc., a zakladateli dětské onkologie v Československu prof. MUDr. Josefu Kouteckému – byla udělena Cena hlavního města Prahy. Rozhodli o tom pražští radní na svém zasedání 14. ledna 2014. Slavnostní akt se uskutečnil ve čtvrtek 17. dubna 2014 v Brožíkově sále Staroměstské radnice. Oba ocenění získali z rukou pražského primátora Tomáše Hudečka stříbrnou medaili spojenou s peněžitou částkou ve výši 100 000 korun.

 
„Cenu hlavního města Prahy jsme se rozhodli udělit jako zvláštní projev úcty a ocenění vědeckého přínosu a šíření mezinárodního věhlasu naší metropole ve světě,“ dodal radní Lukáš Manhart.
 
 
Život obou vědců je velmi úzce spjat s Prahou. Oba se zde narodili a prožili většinu svých profesních i soukromých životů. Vystudovali Univerzitu Karlovu v Praze a vedli významné pražské instituce. Profesorka Helena Illnerová stála v období 2001–2005 v čele Akademie věd ČR a profesor Josef Koutecký byl v letech 1983–2004 přednostou Kliniky dětské onkologie 2. Lékařské fakulty UK a FN Motol.
 
Foto: Stanislava Kyselová (Akademický bulletin)

17 Apr 2014