Kostelec by mohl vlastnit soubor nálezů z Vízmburku

Kostelec by mohl vlastnit soubor nálezů z Vízmburku
Zuzana Kubečková
napsáno pro Náchodský deník, 6.11.2007

Vedení města chce zorganizovat schůzku pro získání podrobnějších informací
Červený Kostelec/ Keramické zlomky, reliéfní kachle s bohatou škálou námětů, bronzové luxusní předměty, hroty šípů či terčíky okenních vitráží. Takové a mnohé další skvosty patří do nálezového fondu pocházejícího ze zříceniny gotického hradu Vízmburk ležícího mezi Červeným Kostelcem a Havlovicemi.
Tato sbírka, která je na našem územím nejucelenějším a zároveň i nejlépe datovaným souborem dokumentujícím život na středověkém šlechtickém sídle, by mohla být nyní z majetku státu, přesněji ze správy Archeologického ústavu AV ČR, převedena na jinou instituci.
Občanské sdružení Sdružení pro Vízmburk se proto nedávno obrátilo na město Červený Kostelec s prosbou, aby projednalo možnost týkající se dlouhodobého uložení zmíněných nálezů ve svém katastru i jejich případné příjmutí do svého vlastnictví.

Dvě varianty
„Ve městě by mohlo dojít buď k dlouhodobému uložení souboru spojeného se zápůjčkou pro výstavní účely, přičemž majitelem by byla jiná instituce. Sdružení pro Vízmburk však preferuje spíše převedení souboru do majetku města, a to nejen s ohledem na lepší vazbu k hradu samotnému, ale i pro turistické zatraktivnění Červeného Kostelce,“ uvedl člen Sdružení pro Vízmburk Miroslav Novák.
Ten v souvislosti s dlouhodobým umístěním i s případným převodem nálezů do majetku města upozornil také na to, že v současné době by se jednalo pouze o první část souboru, která je v krabicích a je tak dobře skladná. Stav nálezů je nyní v poměrně dobrém stavu a při jejich uložení na vhodné suché místo by do nich nebylo třeba dále investovat.

Chtějí informace
„Zprávu Sdružení pro Vízmburk jsme vzali na vědomí. Co se týče dlouhodobého umístění nálezů, mohli bychom nabídnout například sklepní prostory v budově zdravotního střediska,“ informoval nás místostarosta města Karel Cejnar. Dodal, že možnost převzetí nálezů z Vízmburku do majetku města bude však vyžadovat schůzku, na které by vedení Červeného Kostelce bylo přesně objasněno, co všechno by převzetí nálezů obnášelo. „Budeme se samozřejmě dotazovat, jakým způsobem by se případný převod uskutečnil, jaký finanční dopad by měl na město a podobně. Pokud by převod nálezů nebyl pro Kostelec nijak obzvlášť nevýhodný, byli bychom připraveni se k němu postavit čelem,“ doplnil místostarosta Cejnar.

  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter